Хатсан Сорти Тактикал

Дискусия в 'Компресионна Пневматика' започната от Niki, 10 Януари 2019.

 1. kotrabak

  kotrabak Новодошъл

  Публикации:
  11
  от:
  Пазарджик
  След много кореспонденции с колеги и магазини в България и Турция днес взех решение и си купих от Истанбул Hatsan Sortie Tactical 5,5-1000 TL,помпа PCP Hatsan-450 TL.Всичко ми излезе 470 лева.Купих и сачми по 2 лв кутията.Продавача е български изселник и ми помогна много.Аз не знам турски.За калибър 4,5 трябваше да чакам доставка а не разполагам с време.Мерака надделя.Ако някой има нужда мога да дам телефона му.
   
  Gadnqra, anibis, SvilenP and 7 others like this.
 2. svremeto

  svremeto Потребител

  Публикации:
  36
  Здрсейте, обмислям в момента какво ВО да си закупя и съм се спрял за момента на Хатсан Сорти 5.5 или 6.35. Чудех се, дали е възмобюжно да се премахне част от пластмасата на приклада и да се мобтира по голяма бутилка m, да кажем като на Херкулес Були - 500сс, или някаква с по малтк обем, но да не идва по-дълга от цевта. Или някакъв друг вариант за увеличаване на обемс въздух, за да може повече да се стреля. И също увеличаване на мощността.
   
  Последна промяна: 13 Май 2019
 3. vedra

  vedra Редовен Потребител

  Публикации:
  246
  от:
  София
  Peko беше написал по-горе за "старило и патило" във връзка с което искам от позицията си на "нова булка" да добавя от първо лице туй-онуй за Хатсан Сорти:
  Захвата е удобен и се стреля добре с две ръце, което е полезно, тъй като, поне за мен пистолетът си е тежичък. Не е особено тих за пистолет със заглушена цев но в никой случай не е дразнещо шумен. По-височкото ниво на шума предполагам се дължи и на това че за автоматичното презареждане е необходим голям преразход на въздух.
  "От кутията" пистолета във варианта 5,5 с приклад стреля с 17-18 джаула и скорост 120-150 м/сек (JSB Exact 1,030 грама/от 200 до 100 бара). С тези параметри прави 30 изстрела (2,5 барабана). След това "плюе". При стрелба с неговите механични мерни уреди точността е много добра на 10-12 м, прилична на 15, след което е неуправляем (това се случва при стрелец като мене, при по-опитни стрелци може и да е по-добре но не вярвам разликата да е фрапираща). Точността в диапазона 10-15 м се подобрява значително при ползване на сгъваемия приклад. При по-големите разстояния приклада не помага.

  Проблемите на този пистолет са основно три:
  - грубата изработка и недоизпиване на детайлите. Фаската е правена от някоя пенсионирана кадъна с помоща на чейнето и. Частите вътре са преобладаващо от пластмаса, отделните механизми се движат тежко и грубо. Това важи особено за болта и спусковия механизъм и се усеща особено силно при необходимост от зареждане на ръка- (за подробности- справки Gadnyara).
  - системата за автоматично зареждане е изключително претенциозна, изчислена е на лимита и не търпи и най-малка промяна в параметрите, не дай си боже пък някаква намеса с цел подобрения. В същото време не е прецизна и от самото начало, макар и рядко не сработва докрай (тъй като количеството въздух което я задейства явно е изчислено на критична граница, за да позволи по-голям брой изстрели при изключително малкия по вместимост резервоар за въздух- 0,63 см3), което налага зареждане на ръка. Специално при мен тази система работи около месец след което отказа да действа. В сервиза на вносителя не се справиха с проблема дори и след три опита за ремонт.
  - предлаганите барабани са некачествени и при мен от 6 само за 10-на дни останаха в работна кондиция само три- при другите се налага зареждане на ръка. Това се дължи на системата за превъртане на барабана, сработваща с помощта на мижава пружинка, която превърта гнездата и позиционира поредната чашка пред дотиквача.

  Разбира се оказа се че и тези проблеми си имат решение
  и понеже аз не мога да ги реша сам си намерих човек, който да свърши тази работа. Решението си има име и то е Ники/Gadnyara от Русе.

  След неговата компетентна намеса нещата изглеждат така:
  21-23 джаула при скорост 212-190 м/сек (JSB Exact 1,030 грама/от 210 до 120 бара). С тези параметри прави 24 изстрела (2 барабана). След това изстрелва още 1 барабан но скоростта пада бързо и точността му е незадоволителна. До 25 м няма проблеми с точността и подрежда групата в областта на 9-та и 10-та на класическата пистолетна мишена. На 30 метра цели бирени кенчета без проблеми. Не е тестван на по-голямо разстояние, тъй като няма и няма да има оптика. Тестовете са правени без да се поставя приклада, което вероятно означава че би могъл да даде и по-добри резултати. Същото вероятно би могло да стане ако попадне в ръцете на по-опитни стрелци.
  Още веднъж подчертавам че трябва да се обръща внимание на изправността на барабаните. Аз бях почти готов да кажа на Ники че и той, като "софийските майстори" не е оправил автоматичното зареждане докато не загрях че просто още един от барабаните е отказал.
  В момента съм много доволен от пистолета и той е пушкалото с което мога да стрелям на значително повече места без за целта да влача със себе си моторизиран обоз от бутилки, маси и триноги. Освен това мога да се отдалечавам на значително разстояние от "базовия лагер", като нося в раничката малката бутилка. Суматрата не е много "френдли" в това отношение... иска места до които се стига с кола, багажникът с водолазната бутилка не бива да е по-далеч от макс 50 метра, а очите и ушите трябва да са на "4-ри", за да не бастисаш някой заблуден в шумата турист.
  Нищо ново под слънцето- чувал съм че всички марки и модели на Хатсан стават наистина добри след допълнителна комплексна намеса на един, двама "сръчковци" във форума. :bravo:
  При ниската цена на Хатсан, марката представлява доста добро решение при положение че предварително си на ясно че ще трябва да изхарчиш още някакви пари за да вкараш съответното пушкало в правия път. За съжаление според моите представи и финансови възможности това не може да се каже специално за Хатсан Сорти, тъй като до колкото си спомням го купих за около 600 лева от магазина, заради което съотношението цена/качество не е на добро ниво в случая.
   
 4. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,828
  от:
  Русе 0897860296
  В момента си играя с 2 автоматика на Крал и те са същата история. Макар, че шината за презареждане е прекарана директно през цевната кутия и е хваната за водача на дотиквача. Няма ги ония зъбчатки и червяци, които са в Сортито. Което е много по-добро решение. Но пък има други проблеми, които ще опиша в темата за Крал.
   
  Jorom, rivan, joro_ihr and 4 others like this.
 5. soundmax

  soundmax Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,402
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Тука има грешка, когато замервахме скороста беше около 200 м/с, иначе 120-150 м/с в никакъв случай не отговарят на джаулите който си писал ;)
  За пистолета мога да кажа само, от лично мое мнение след стрелба с него, че определено не си заслужава паритеи последващите мъки и пари да се оправи и влезе в час. Но за хората желаещи да имат полуавтоматичен пистолет за съжаление опциите не са много!
   
  joro_ihr, bleu81, 7842 and 2 others like this.
 6. bleu81

  bleu81 Редовен Потребител

  Публикации:
  535
  от:
  София
  Прострелях пистолета на Ведра преди 15-тина дни и мога да оприлича "удоволствието" от стрелбата с него като борба с един твърд спусък и груба механика. Предвид, че парите не са малко за това, което предлага подкрепям с 2 ръце горното мнение на Саундмакс. Всеки, който "изгаря" да си го купи по добре първо да го пробва преди да се хвърли в борбата :)
   
  Gadnqra and joro_ihr like this.
 7. Niki

  Niki Редовен Потребител

  Публикации:
  552
  от:
  София
  Абе,общо казано кютук,аз на третият ден го разкарах!
   
  Gadnqra харесва това.
 8. vedra

  vedra Редовен Потребител

  Публикации:
  246
  от:
  София
  Да, Saundmax е прав.
  Не съм написал ясно за какво става дума.
  Погледнах в тетрадката където съм записал тестовете, които правих след като Саундмакс оправи мерника на пистолета и го замери в Казанлък.
  Първите 21 изстрела започват от 197 м.сек до 150 м/сек. В този диапазон пистолетът е най-точен. След това прави още 11 прилични изстрела в скоростите между 150 и 120 м/сек. от тук нататък скоростта пада много бързо а за заедно с това и точността става безобразна. Последните четири чашки от третия барабан на 90% са извън мишената (все пак в рамките на листа А4) и не успяват да пробият обикновения машинописен лист а оставят само едва забележими следи по него. Още след първите 2 изстрела на 4-я барабан пистолетът спира да зарежда автоматично, което означава че съм паднал малко под 100 бара в резервоара. Говоря за разстояние около 10 м измерени по една формулка, която успешно ползвам от години в моята професия по време на теренни обходи. Кръстил съм я "войнишката стъпка"- броя крачките само на "леви" и накрая умножавам по 1,5. Като за предварителни мерения върши идеална работа. За това в паметта ми се е запазила скоростта от 150 до 120 м/сек- като граница под която не си заслужава да хабя въздуха. За съжаление по това време джаули не съм мерил, тъй като честно казано от мераци не бях се научил как да вкарвам тежестите на чашките в хронометъра и съвсем съзнателно записвах само скорости. Не минаха и 4 месеца и вече съм"спец" в тази работа- бързо уча;)
  Ще призная че джаулите, като и тогава, така и сега не ме интересуват особено, важното е какъв е скоростния коридор в който чашките летят стабилно, пазят зададената първоначална треактория и достигат набелязаната цел с мощ която пробива листа на мишената.
  А 17-18 джаула за които писах по-горе са ми останали в главата от Асеновград, където Peko ми разреши да пусна 2 чашки през "служебния" хронограф. Като кратък вариант на многословните ми изяви мога само да кажа, че "За пистолета мога да кажа само, от лично мое мнение след стрелба с него, че определено не си заслужава парите и последващите мъки и пари да се оправи и влезе в час. Но за хората желаещи да имат полуавтоматичен пистолет за съжаление опциите не са много!" и да се съглася с мнението на Любо/Saundmax.
  От днешна гледна точка моето мнение за автоматичните многозарядни пистолети и пушки е че те изначално не са необходими за хобито!
  Абе, като казваше един брадат виц "... не били компютри а компоти пък филма не бил #Баба дава на войника#, a #Балада за войника#"
  Такива ми ти работи господа и дами.
  P.S.- аз все пак ще си го запазя за сега защото с него най-лесно излизам на Витоша с кучето, слагам си малката бутилчица в раницата и имам сума ти изстрели в "дън горите тилилейски" без да ме гризе съвестта, че без да забележа съм затрил някой кърски е..ач или баир будала.
   
  Последна промяна: 14 Февруари 2020
  Gadnqra, batnan and soundmax like this.
 9. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  206
  от:
  Бургас
  Колега, относно това изречение - с удебеления шрифт искам да ти кажа че принципно нямаме нужда и от коли над 70-80 кc...
  Аз доста се зарибих по автоматиката, и най ми е кеф този начин на презареждане
  От методите за ръчно презареждане, категорично на първо място за мен като удоволствие от презареждането е болта, след това е ъндърлевъра...само да не е в легнало положение обаче, че там е неудобен! И на последно място слагам сайдлевъра, в който нищо не ми харесва!

  :cheers:
   
  Последна промяна: 15 Февруари 2020
  batnan харесва това.
 10. vedra

  vedra Редовен Потребител

  Публикации:
  246
  от:
  София
  Мнението ми не е много по различно от твоето, заради което подчертавам че става дума само за хобито. Единичният изстрел позволява последователно редуване на концентрация и разпускане съчетани с контрол на дишането- все неща които водят до по прецизен изстрел и наличие на време за наблюдение и анализ на всеки отделен резултат.
  Извън прецизната стрелба всеки има нужда от малко екшън изстрели за време съчетан с по-сериозна огнева мощ- особено когато става дума за огън по разклатени кенчета от "Спрайт" или бира "Бритос" (тези марки може и да не стават за пиене но са шампиони в правенето на разпенени фонтани).
  За потвърждение на горното ще поясня че не случайно ПЦП "арсеналът" ми се състои от
  1. револвер GAMO Combat R-77 Lasser .177 / CO2, който зарежда автоматично 8 чашки и стреля със задоволителна точност на 5-6 м със скорост от 2-3 джаула
  2. Пистолет HATSAN SORTIE, 5,5 мм, който също зарежда автоматично 12 чашки и стреля със много добра точност на разстояние до 20-30 м.
  3. AIR ARMS S 410 с болт зареждане и 110 сравнително добри изстрела в диапазон от 190 до 105 бара
  4. Суматра с ъндър левър 6,35 2500 на 157 джаула за кенчета, шишенца от лекарства и капачки от кремове и безалкохолни на мечтани за сега разстояния от 100-150 м (още не съм правил сериозни тестове на разстояния по-големи от 47 метра). Ако чуеш че някой има "мивки за къртене" обаждай се:rambo::)
   
  llcoolj, lynx, rivan and 1 other person like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена