Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

staif

Редовен Потребител
То и с рапаните е така..някъде са по 4 цифрена сума а ние си ги взимаме по левче килото..Мечи лапи без пари в Аляска бол ,ама е далечко :D
 

lynx

Редовен Потребител
Тези кюфтета струваха около 5-6 лева парчето, месото е различно на вкус.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Спокойно. Мечка няма.
В обяснителния текст на задължителните етикети за съдържание на добавки в храните понякога пише: " може да има следи от ..."
В конкретния случай, дори няма следи от мечка.
В много случаи, цената не определя качеството.
Турците имат една поговорка. Може и да не е точно поговорка.
"Колко ти струват гащите, зависи от това на коя улица си ги купил".
Та относно кюфтето и цената му.
Едно "просто" - народно кюфте с тегло 60 грама, се продава за левче.
Така, като гледам кИфтето на снимката, не ми мяза да е 60 грамово.
Според мен е поне 200.
Ако в него има и малко "телешко" - в скоби, защото у нас телета не се колят и затова няма как и да се предлага телешко.
Телешко месо продават в Метро и тук-таме - предимно внос от Испания, ама гледам много не го купуват, предвид цената , на която се продава.
Та, ако приемем, че имаме 200 гр. кълцан фарш (кълцан - не мелен), което оскъпява технологията на производство и влагането на волско месо - което макар и волско е по-скъпо от свинското. Като приемем и, че народните кюфтета се правят само от свинско + добавки знайни и незнайни.
Като приемем повечето подправки вложени в продукта, положеното усилие и старание на производител/продавач да ни заинтригуват с атрактивно приготвен, качествен продукт, оказва се, че цената от 5-6 левчета за бройка си е съвсем нормална, без да се налага да е от мечешки лапи.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
А волското може и да е конско:D
Познавам много хора, луднали по конското.
Аз не го харесвам.
Киселее ми.
Телешко - само на пастърма и телешко варено.
Обичам прасе и агне/шиле/овца/коч, яре във всички форми и трансформации.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
За пръв път попадам на зурлички. Не знаех какво ще се получи, реших да рискувам и не сбърках. На вкус и консистенция е като месестата част в основата на ухото. Много е добро. В компанията на трите крачета, които купих като резервен вариант, при положение, че зурличките не ми харесат, в тенджерата под налягане им отне 60 минути и костите от крачетата се отделяха с изтръскване. Сега ще им приготвя чесънче с оцет, ще им ръсна черно пиперче и ... няма да се целуваме
1f609.png
;) . Репетиция за агнешкото през уикенда.
 

Attachments

  • IMG_20180403_183308.jpg
    IMG_20180403_183308.jpg
    360.9 KB · Прегледи: 61
  • IMG_20180403_183327.jpg
    IMG_20180403_183327.jpg
    388.7 KB · Прегледи: 57
  • IMG_20180403_183351.jpg
    IMG_20180403_183351.jpg
    413.7 KB · Прегледи: 54
  • IMG_20180403_183359.jpg
    IMG_20180403_183359.jpg
    402.5 KB · Прегледи: 55

didarai

Редовен Потребител
Хахах ! Тва само на снимката да го види жената и ще падне покосена ! :D:D:D
Не съм виждал и аз накуп , иначе консистенцията е много особена . Нещо като език , но по-меко и крехко . Долната устна е същата . Между език и кожа . Деликатес . И на пача чорба стават . И сварени само , полети със запръжка от краве масло и червен пипер и щръкнат чер пипер , пак ще са бижу . Чесънът е ясно , че също може да се добави . Може и на скарата да се метнат .:cheers:

ПП
Отивам да задуша броколи с моркови . o_O
 
Последна промяна:

sa6o

Редовен Потребител
и свинските опашки не льжат,само 4овек да не е на работа на другия ден.проблемьт е 4е станаха голям дефицит...
 

ohubohu

Потребител
И патешките сърца на скара не са за пренебрегване. Сега по празниците съм на село и покрай агънцето съм се запасил и с 2 кила сърчица. Мезе за всичко стават :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Мисля да си купя шунковар . Някой ползвал ли е да сподели опит ? ???
 
Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Опаааааааааааа ! Първата ми домашна шунка . Стана страхотна . Нищо общо с купешката . Такава , няма откъде да си купиш .
 

Attachments

  • IMG_20180507_232032_01.jpg
    IMG_20180507_232032_01.jpg
    513 KB · Прегледи: 47

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Аз си я правя по моя рецепта от цяло парче свинска плешка или бут.
Става като така наречената "Пражка шунка".
Преди няколко години бях загледал шунковар в руските кулинарни групи, но не ми допадна технологията,
а и не видях с какво точно ми помага въпросната тръба с капак и пружина.
Аз си я варя в проста тенджера, но имам предварителна обработка на месото.
Жалко, че не можах да намеря снимки с готовата и разрязана вече шунка, че така не може да се добие представа,
но всички надявам се са виждали нарязани на тънко резени от цяло парче "Пражка шунка". Аз последно съм гледал в Лидъл.
10620466_10152391017726755_246248780922033682_o.jpg 10293854_10152391015371755_3943938240909200628_o.jpg 10620421_10152391016136755_3246677262283969943_o.jpg 10620466_10152391017726755_246248780922033682_o.jpg 10265619_10152391021816755_6066280135873899609_o.jpg 10521453_10152391019596755_7123361668897476362_o.jpg 10620436_10152391020456755_160347881814447411_o.jpg 10688204_10152391022211755_6091638654009604341_o.jpg 1980189_10152391021996755_5085765426019771690_o.jpg
 
Нагоре