Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

potrebitel 13

Потребител
Аз пък да се оплача :'( По принцип обожавам бирата и си я пия през всички сезони . Обаче напоследък ми става нещо тежко от нея . Някак си ме поддува все едно съм глътнал тухла. Не прекалявам да кажеш- мах 3 :cheers: халби
Дано да е временно :) ма то водчица с айрянче хич не е лошо ;)

Айрянчето е специално: слагам му мъничко сол, чер пипер и малко настъргана лимонова кора
Водката е от Търговище нагоре!
 
A

Anonymous

Гост
potrebitel 13 написа:
Аз пък да се оплача :'( По принцип обожавам бирата и си я пия през всички сезони . Обаче напоследък ми става нещо тежко от нея . Някак си ме поддува все едно съм глътнал тухла. Не прекалявам да кажеш- мах 3 :cheers: халби
Дано да е временно :) ма то водчица с айрянче хич не е лошо ;)

Айрянчето е специално: слагам му мъничко сол, чер пипер и малко настъргана лимонова кора
Водката е от Търговище нагоре!
Пий някоя чешка или немска бира, ама да не е правена тук- т.е. да е "оргиналдъ" ;) и пак ще говорим. Нашата я газират допълнително с СО2 и от това ти се надува тумбака. А айрянчето е идеално за узо или мастичка ;) За водката- слънчевите краставички със зехтин ;)
 

mitkui

Потребител
Сладури ;).Сега пичове е сезона на Узото с тарраторче или краставички нарязани на кръгчета и настъргано сиренце отгоре.
Никави бири ,само да се потиш ;)/може евентуално на плажа/. :cheers:
 

potrebitel 13

Потребител
Лято е и заради високите температури в бирата започват да блъскат по-високи дози консерванти. По-малко отлежава от допустимото и сигурно и качват и алкохолния градус.
Парабела е прав- чуждата бира е добре но пак с доста уговорки за марката и цената.
Сега е времето на експериментите и коктейлите.

Ако имате доказано добра и бърза рецепта за някой коктейл- Давайте я! ;)

Ето и от мен Водка+Бира 50/50 коктейла се казва "Слонски шут" ;)
 

Termina4

Потребител
ето една скромна класация на едни от най- популярните коктейли :cheers:

1. Секс на Плажа:
Коктейла не е нищо особено, но поради името си е един от най-известните коктейли по света. В състава му са включени водка, шнапс от праскова, портокалов и боровинков сок. Има няколко различни рецепти при смесването на съставките, ще ви предложа една от тях :
1 част водка
1/2 част шнапс от праскова
1 част портокалов сок
1 част сок от червена боровинка
Сервира се във висока чаша с няколко бучки лед.

2. Мартини:
Коктейлът Мартини е неотмираща класика. Въпреки че то е създадено някъде в средата на 19 век, в момента то е по-популярно от всякога. Съществуват много спорове, но никой не знае със сигурност точният произход на коктейла мартини. Една от версиите е че коктейлът мартини произлиза от коктейл на име мартинез, създаден в Сан Франциско през 1862 г. Ети и рецептата му:
75ml. Джин
малко вермут extra dry
маслинка за украса
Прибавете продуктите в миксираща чаша пълна с лед и разбъркайте. Налейте в изстудена чаша за мартини и украсете с маслина.

3. Космополитън:
Коктейлът е сравнително нов, от края на 70-те и началото на 80-те години на миналият век. Също известен като Космо, този коктейл е от най-титулуваните алкохолни коктейли. Голяма популярност придобива покрай сериала „ Сексът и Градът”. Ето и неговата рецепта :
40ml. Цитрусова Водка
15ml. Triple sec
20ml. сок от боровинки
10ml. пресен сок от зелен лимон
Украса: резен от червен портокал
Поставете съставките в шейкър пълен с лед, разбийте енергично и сервирайте в изстудена чаша за мартини.

4. Блъди Мери:
Коктейлът е създаден през 1920 г от Американският барман Фернандо Петио в Парижкият бар „Harry's New York „. Първоначално коктейла е съдържал равни части водка и доматен сок. Със времето започнали да му се добавят различни подправки, като сол, черен пипер, табаско, лютив сос, лимон и лимонов сок. Ето ви една от многото рецепти за приготвяне на Блъди Мери:
2 части водка
3 части доматен сок
1/2 лимонов сок
По няколко капки сос Уорчестър и Табаско.
Сервира се във висока чаша, по желание се добавя сол, черен пипер и резен лимон.

5. Маргарита:
Историята на този коктейл, както и на повечето известни коктейли, е мистерия. Има няколко легенди за това как е създаден коктейла. Една от тях е за барман, който като не могъл да си спомни рецептата за коктейла магнолия, импровизирал и създал този коктейл по-късно наречен Маргарита. Ето и класическата рецепта:
2 части качествена текила
2 части сок от лайм (зален лимон)
1 част ликьор Трипъл Сек

6. Мохито:
Има много спорове кога е създаден коктейла мохито и от кого. Много хора твърдят че е създадено в Куба в края на 19 век. Други са създали теорията че мохито е била предпочитаната напитка на сир Франсис Дрейк в началото на 16 век. Според официалният сайт на Мохито , създателят на мохито е английският пират Ричард Дрейк , който е направил първата версия на коктейла, използвайки нерафиниран вид ром, който смесвал с малко захар, лайм (зелен лимон) и мента. Първоначално е бил наименован „ El Draque”. Ето и сегашната му рецепта:
50ml. ром Havana club
6-7 четвъртинки от зелен лимон
4-5 листа от мента
2 бармаски лъжички кафява захар
сироп от захар на вкус
Газирана вода до горе
Украса: листа от мента
Намачкайте лайма, ментата и захарта на дъното на висока чаша, напълнете с разбит лед, добавете и рома. Разбъркайте добре и добавете малко от сиропа на вкус. Допълнете със сода. Украсете с листа от мента.

7. Май-Тай:
Коктейла е създаден през 1944 от Виктор "Trader Vic" Бергерон, когато той смесва Ямайски ром, сок от зелен лимон , мъничко портокалов и още няколко ликьора. Както е описано в историята на Търговеца Вик , той сервирал коктейла на няколко негови приятели от Таити , които гордо казали " "Mai Tai, Roa Ae!", което на Таитянски означава "От този свят, най-доброто!". Ето и рецептата на този невероятен коктейл:
30ml. Ямайски Ром
30ml. Тъмен Ром
20ml. Кюрасо Портокал
20ml. пресен сок от зелен лимон
10ml. Orgeat Syrup
Украса: стръкче мента и парче зелен лимон
Поставете съставките в шейкър пълен с лед, разбийте енергично, и сервирайте в чаша пълна с натрошен лед.
 

mitkui

Потребител
Облак = 50% мастика + 50% мента.Количеството според хуманоида :)
 

luft9waffe

Редовен Потребител
mitkui написа:
Облак = 50% мастика + 50% мента.Количеството според хуманоида :)
безспорният колос сред коктейлите.след него кога,как и защо винаги ми се губят.продължавам да го изучавам.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Аз пък днес си направих слънчеви краставички.
Видях на пазара курнишончета, че се сетих. След няколко дена ще ги опитам, че имам една бутилка водка затисната в камерата на хладилника.
Ето ви и рецептата.
Краставичките се измиват и им се отрязват капачетата.
Слагат се в съд със студена вода за минимум 4 часа, като се слага и лед , за да се поддържа водата ледено студена.
След като се извадят се дупват на 3-4 места с вилица.
Взема се съдът в който ще се редят (аз ползвах два буркана по 1 1/2 лт).
На дъното му поставям парчета от листа на хрян и една чаена лъжичка семена то синап.
Подреждам краставичките изправени, като между тях набождам пресен копър заедно със стеблото нарязан с дължината на краставичките, После върху краставичките слагам обелените скилидки на една глава чесън и 7-8 листа от вишна. Може и от дюля, а също така от къпина. Става и с комбинация от листата, но аз разполагах в момента само с това. Пуснах и по 5-6 зрънца черен пипер, сипах и по една чаена лъжичка едро счукан лют червен пипер, от тоя за шкембе чорбата. Така краставичките стават леко пикантни.
След това влязоха още три краставички легнали отгоре.
Напълвам бурканите с вода догоре и после я изливам в една тенджерка, като я измервам, като се слага по една супена лъжица сол на половин литър вода. На три лъжици сол се слага и една лъжица захар.
Саламурата се кипва, оставя се да поизстине и се заливат краставичките.
На половин литър течност , след като краставичките са заляти и саламурата е изстинала се добавят по 2 супени лъжици силна ракия (около 50 градуса). Тя прави краставичките хрупкави.
Отгоре сложих още 3-4 листенца от вишна и с парче от големият лист хрян направих като капаче. Хрянът не позволявя повърхността да хваща мухъл.
Бурканите ми са с винтови капачки, но се оставят незатегнати , за да може краставичките да дишат. Завиват се само когато бурканите се разклащат и обръщат. Това се прави поне два пъти дневно в продължение на 5 дни. Времето зависи много от температурата на която се държат. Макар, че са "слънчеви", аз не ги държа директно на слънце, а на южната тераса. Там слънцето ги огрява за малко, но повечто от времето са на сянка. След като станат се прибират в хладна маза. Аз ги слагам в хладилника, защото не изкарват дълго.
Щом започна да ги ям, слагам следващата доза. По ми са вкусни от пресните. Резнати на 4 или на дебелички филийки , ръснати с олио или зехтинец, са идеално мезе за всички видове ракии и водка.
На здраве.
 
A

Anonymous

Гост
Интересна рецепта, сигурно е по-добра от тази, която аз ползвам.
Знам я от баба, дълги години все така ги правеше и винаги са ставали вкусни. А и е много лесна.
Липсва предварителната обработка на краставичките.
Вземат се курнишончетата, средно големи (няма нужда да се избират най-младите, дребни и крехки, баба слагаше дори и поузрели, но да не стигаме чак дотам), измиват се и се редят в буркана. Между тях се слагат 1-2 стръка копър и малко стар лук. Заливат се с вода да покрие, водата се маха, измерва се и се добавя по 50 гр сол на литър. Водата се завира и се оставя да изстине напълно. (аз всъщност правя друго - приготвям си по-голямо количество саламура в нклк шишета и направо заливам, естествено, гледам да не се задържат дълго време; да се внимава, случайното поливане на цветята с така подготвената течност, която може да се сбърка с отлежала вода, им причинява непоправими щети).
Затваря се с капачка (ползвам 2-3 найлонови, на които съм пробил по една малка дупка да излиза налягането), слага се на слънце и се поразклаща 2 пъти на ден.
По принцип, имаше някакъв начин да се запазят за зимата след като станат, май се заваряваха, ама не се сещам да са оставали неизядени, че да се консервират.

Вариации:
- краставичките се изсипват в туба от минерална вода, нареждат се с разтръскване. За консумация просто режем тубата;
- копърът и лукът могат да се заместят с магданоз (целина) и чесън; или копър и чесън; или каквато ви падне комбинация от тях; а може и изобщо без;
- краставичките могат да се заместят с тънки млади тиквички за пържене, нарязани на четвъртинки по дължина, добавките са чесън и копър, даже става по-добро отколкото краставичките;
- може да се ползват и съвсем млади, още невтвърдени кочанчета от царевица, имам предвид съвсем меки и крехки, млечни (ако може коанът да е млечен) - виждали сте ги вероятно в разни странни туршии, основно вносни; не е лошо, ама не ми стана любимо
 

potrebitel 13

Потребител
Ето и два коктейла които са лесни за приготвяне в къщи а пък са и класика :)

КУБА ЛИБРЕ КАМИКАДЗЕ
40 мл. бял ром 30 мл. водка
10 мл. сок от зелен лимон 30 мл. трипъл сек (най-добре cointreau )
80 мл. пепси или кола 30 мл. сок от зелен лимон (лайм)

В чаши слагате лед+ съставките. За декорация - резен лимон (може и цопнат вътре)

Внимание! Приемането на повече коктейли води до:
1. Повишаване на мерака и намаляне на способностите
2. "Сцепена глава" на сутринта
 

dinkata

Редовен Потребител
Като стана дума за коктейли.... ето един собствено производство ! Ако някой има възможноста да го направи да го опита му гарантирам, че няма да съжалява :p
Съставките са:
50мл Бейлиис
50мл Афтръшок (черен)
30мл Бананов гренадин // или направо бананов шейк
И отгоре се гарнира със сметана ! Вкуса е УНИКАЛЕН !
 
A

Anonymous

Гост
В големите жеги алкохолните коктейли не са най-подходящите, поне не за всеки вкус.
Ето два безалкохолни, които имат добър освежаващ ефект

100 мл. натурален сок портокал
100 мл. натърален сок ананас
50 мл. прясно изцеден лимонов сок
натуралните сокове са предварително охладени, добавя се и лед

газирана вода
изцеден лимон
нклк резена лимон
нклк капки ментова тинктура (от аптеката)
натрошен лед
количествата на око и на вкус, но да се внимава с леда и ментата - ако е много студено и ментово, усещането в гърлото не е от най-приятните
 

rashko

Редовен Потребител
Иво за да ти се вкиснат по бързо сложи ги на слънце и отгоре им сложи няколко филлий хляб хем и привкус придават ;)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
rashko , единият буркан се вкисна :-\ и вече го изпих :) .
 

Attachments

  • вкусно беше.jpg
    вкусно беше.jpg
    37.6 KB · Прегледи: 74
  • гошо бе.jpg
    гошо бе.jpg
    27.9 KB · Прегледи: 78
  • него не го гответе.jpg
    него не го гответе.jpg
    34.5 KB · Прегледи: 81
A

Anonymous

Гост
Днес ходих до езерото на Дуранкулак. Не можах да пострелям,щото нямаше мишени. НО, пък набарах една "плантация" от охлюви. Такова нещо в живота си не бях виждал...то килим навсякъде.Отначало почнах да ги събирам на ред,после не ми се навеждаше а само по-високите и накрая само най-едрите .Натрясках една 12 литрова кофа до козирката. Наистина разбрах как се чуства комарът като лети над нудиски плаж ... ;) ;) ;) В къщи им омих очите,и веднага почнахме да се гоним из апартамента. Сега съм ги разпределил в две кофи вързани с тензух отгоре,да не се гоним,като искат нека си бягат из тях наволя. Ще ги почакам два дни да се понатичат хубаво и да се уморят и чак тогава ще ги подложа на рецептата на Деймос. Предният опит ,директно след брането влязоха в тенджерата и се получи фал-старт.Сега обаче ще бъдат подведени по технология. ;) ;)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Слънчевитв краставички станаха убиец.
Само дето ме вкараха в преразход с водката.
Водка вече няма.
Краставички има за още 2-3 ракии.
А ето една вечерна рокля за преди лягане със сервиране на десерта в леглото.
 

Attachments

  • неприлично.jpg
    неприлично.jpg
    30.5 KB · Прегледи: 82
A

Anonymous

Гост
Недей така, ще умориш някого.
Я слабо сърце, я диабет...
Друго ако не, ще развалиш нечия диета.
 
A

Anonymous

Гост
Аз пък днес от 8,00ч. сутринта до 13,00ч си играх с охлювите ...много беееееееее...В крайна сметка от 12 литровата кофа излезе близо 3 килограма чиста мускулна маса охлювно месо.Играчката беше доста по почистването ,но вече всичко е стифирано в пластмасови кофички от кисело мляко във фризера. Оттук насетне ще има само готварски експерименти.В нет-а открих още доста интересни рецепти за охлюви...Сега обаче си спомням ,като работех на американските лайнери имаше консервирано месо от охлюви в консерви от по 830 грама и си казвам....дано не ми се налага никога да работя в такъв завод за консервиране на охлюви и да чиктя месото от черупките.... ;) Както и да е...Аз доволен. ^-^ От Дуранкулашкото езеро никога не съм се връщал с празни ръце. Или съм купувал ефтина риба от бракониерите или пък раци пак от тях. Пр. взимал съм сом ,бял амур на по 4,50 лева/кг ,таранка на по 1,50 лв/кг при което едната риба е около 600 гр. или пък раци 5 лв/КГ същите са на пазара във Варна на цена от 25 лв/кг. Този път бяха охлюви..е доста труд вложих по брането и чистенето им ,но ...пак БЕРЕКЕТ ВЕРСИН... както казват французите на староиспански ;) ;) ;)
 

potrebitel 13

Потребител
Занимавал съм се няколко пъти с охлюви и като се сетя каква врътня е ме втриса :-X

Някой знае ли успешна рецепта за панирани калмари? Това мезе е страхотно! Но при мен всеки път се получават различно. Трябва ли да се вари и колко (тук има големи разминавания в рецептите ) Трябва да се има в предвид че тук се продават замразени (някои дори бланширани ) а не пресни. Полуфабрикатите са скъпи-тях просто ги бухкаш във фритюрника.
Помагайте!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Панирането на калмарите е същото като панирането на рибата.
За да могат обаче калмарите да се обработват по-лесно, е необходимо да се бланшират във вряла подсолена вода.
След това се нарязват на кръгчета, прави се панировъчна паста, а това си е смес от брашно и вода или бира , като в него се добавят подправките: сол, черен пипер, копър или магданоз.
Прави се смес като за палачинки.
Кръгчетата се потапят в сместа и се пържат на маслена баня.
Като се извадят се поставят на салфетка за да се оцедят от излишната мазнина .
За мезе се сервират топли със студено бяло вино или бира. Лимоновият сок, както и при рибите, е задължителен..
Ако е за храна, с гръцки сос, който от своя страна представлява настърган на ситно ренде пресен домат( по този начин се отделя шлюпката и чепката на домата) сол, черен пипер, чесън, целина, зехтин и нарязани на дребно маслини.
Същият сос, добре охладен, налят в чаша, става за мезе за узо, мастика и водка.
 
Нагоре