Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

A

Anonymous

Гост
Кронщад все още има, както има и шкембе.
(май отдавна не си слизал към гарата) :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Майката на дивеча е маринатата и водката(разгражда съединителната тъкан в мускулните връзки), че е жилаво иначе, може и мляко и по дълго в марината да стои, може и 24 ч в халдилника. Добавя се и мазнина, зехтинец или олио, че е сухичко месцето а и по-лесно прониква аромата на подправките.
Процеса на печене ( ако ще има такъв) трябва да е след дълго задушаване, за предпочитане в съд с капак ( гювеч) и замазан с тесто с повечко мазнинка и винце (цвят по предпочитание), ама ако е червено потъмнява и без това тъмното месо на дивеча, като на последния етап се отваря за да се запече, ако искаш да направи коричка.
Останалото е въпрос на вкус (подправките - чесънче, чер пиперец, зеленийки, дафиново листче,- ако харесвате аромата му) и импровизация.
 
A

Anonymous

Гост
Мерси Ванко ,само едно не разбраФ,водката кога да я пия,преди да задуша пилците ,по време на задушаването/печенето или след това ? ;) :cheers: :crazy:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
По всяко време, само остави и за дивеча поне една голяма....то зависи много и от размера на дивеча де :).
Аз сега отивам да си правя пирожки, че от няколко дена ми се хапват и днес си замесих тестото и вече 5 часа почива в хладилника.
Ей сега ще спретна 10тина с различни плънки и после ще пия биричка с тях.
А докато станат ще мушна две ракии с тараторец, че него жената го мушна в хладилника и той да се поохлади. :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Понеже един наш колега , току що ме пита за рецептата на ivodoc за пресни картофчета, тия дето Боби повръща от тях и я писах специално за него, та реших да ви я пусна и тук, понеже тъкмо сме в сезона на тия вкусотийки а и дребничките картофки са дори и по-евтинки.
То рецептата е :
Избират се пресни дребни картофчета(колкото едър лешник с черупката или дребни орехчета) и като се претрият със сол за да им падне или по-точно да им се надраска кожичката , така че да изглеждат като таралежки, се слагат с малко сол и малко вода(около два пръста на дъното) в една йенска тенджера с капак в микровълновата и се задушават докато във вътрешността им не остава хрупкав картофа. Може и да се варят в подсолена вода . Дори е по-добре, но в микровелето става по-бързо. Времето зависи от големината на картофчетата и за да не се получава един суров , а друг разпилян от варене е желателно да се подберат долу-горе еднакви по размер картофчета. След това се оцеждат от водата и се слагат в много нагорещен тиган, за предпочитане по-дълбок, по-дебел и незалепващ, като преди това в него е сложено краве масло и поне една лъжица зехтин или олио. Количеството на кравето масло е определящо за добрия вкус, но да не се прекалява. Трябва да е толкова, че картофките да са в състояние да поемат мазнината и да не се пържат в нея , а просто да се запичат на дъното и чрез разбъркване да получат едни красиви и апетитни златисти петънца. В края на операцията провеждана в тигана сипвам лъжичка счукан червен пипер едър, от този за шкенбе чорбата една лъжичка вегета(внимавай със солта, понеже вегетата е солена) и малко обикновен червен пипер- но него съвсем накрая вече като тигана е дръпнат от котлона, че много лесно прегаря. Поръсвам с пресен нарязан копър и раздрусвам тигана , за да се овалят картофчетата. После бира, бира, бира , бира , докато свърши бирата и картофите. :pardon: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Мммммм! А Боби що повръща? :eek: Преяде или препи? ;)
 
A

Anonymous

Гост
Ммм..много апетитно звучат тез картофчета...а пък ако ги гарнира човек с една дебела два пръста свинска вратна паржола с диаметър на грузински каскет,направо ще станат супер... ^-^ ^-^ :cheers:


ПП. Искам да помоля @Dejmos да напише рецептата на охлювите с гъби ,които ядохме на нац. среща в Русе на поляната. Много ми харесаха. В къщи пробвах да ги направя същите ,ама не ми се получиха баш като неговите... :bravo: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Готово:
Първата фаза не е от мен. Но ще я импровизирам с 2-3 думи. Дядо събира охлювите, оставят се ден-два в покрит и затиснат съд, да си изчистят чревцата.
После баба ги сварява в леко подсолена вода, ако не се лъжа, се слагат в студена вода и на котлона, ако се сложат в гореща, май се навираха в черупките. След сваряване ги изважда с вилица от черупките (габровци ще ви кажат какво се прави с черупките ;) ), поизмива ги и им изцежда карантиите, те са в завитата част, и се прибират във пакетчета във фризера.

Аз съм от там нататък:
Вадя от фризера и размразявам. Слагам ги в студена вода и на котлона. Посолявам леко, като опитвам водата на сол, трябва да е приятно солено, и малко отгоре.
Добявам смлян черен пипер, едро смлян лют червен пипер и 5-6 зърна бахар.
Варят се доста време, долива се вода като намалее. Час-час и половина. Сигурно ще стане и за по-малко, ама аз се презастраховам, искам да са мекички, а те обикновено не са. После сипвам и едро нарязани печурки, горе-долу колкото са охлювите (и като количество, и като размер). Вари се до сваряване на гъбите и се изцежда водата. Но се изцеждат добре, в широк гевгир и се разбъркват нклк пъти, почти да изсъхнат от горещината си. Слагат се в някакъв съд. Няма да е лошо междувременно да се махне бахара.
Силно се сгорещява олио и се изсипва върху охлювите с непрекъснато разбъркване. Съда се връща на котлона за 3-4 минути и охлювите се бъркат, да останат на мазнина. Желателно е да се яде още топло. В краен случай, както беше на поляната, прибират се в затворен съд, за да не съхнат и се ядат при първа възможност.

П.П. Вариант - по време на варенето се слагат и нклк скилидки чесън (махат се заедно с бахара). Пробвах го последния път, добре стана. Може и малко пресен магданоз, но не съм го пробвал.
 

potrebitel 13

Потребител
Колеги! Първия ми опит да направя "слънчеви" краставички май отива към провал! Уж спазих изискванията които са подробно описани, но водата след като помътня вече 13 ден не иска да се избистри. Иначе на вид и мирис (краставиците) всичко изглежда наред. Данеби рязкото застудяване миналата седмица да е объркало нещо?
 

petkof

Редовен Потребител
Аз лично не съм виждал бистра саламура на "слънчеви" краставици, и според мен трябва да са наред.Макар че съм свикнал на такава гледка в края на лятото, когато и е сезона за консервиране на зеленчуци, в случая и за няколко дни. :)
 
A

Anonymous

Гост
Няма нужда да се избистря.
Още повече, ако спазваш процедурата и по два пъти на ден ги разклащаш да се претакат.
За да си сигурен, извади една и опитай.
Аз моите почвам да ги опитвам 2-3 дни след като съм ги сложил.
Докато станат докрай, бурканът вече е наполовина.
 

potrebitel 13

Потребител
Да! Благодаря! Всичко е наред :) Опитах ги аз не е зле.

П.С. Спрях цигарите преди седмица и сега само бира и мезета ми са в главата :crazy:
Така че давайте повече рецепти. Тая хубава тема нещо я пренебрегваме напоследък ;)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Купих си хлебопекарна и вече си пека хляба в къщи.
100_3528.jpg

100_3536.jpg

100_3539.jpg
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Хляба е супер, особено като го извадя и е още топъл го мазвам отгоре с краве масълце, а такова и в рецептата има и млекце слагам. Няма нищо общо с боядисаната химия която се купува от магазина.
Удоволствието е голямо, когато по време на печенето, цялата къща ухае на прясно изпечен хляб. А като извадиш дъхавото самунче, нямаш търпение да го изчакаш да изстине. Първия хляб така и го глътнахме за отрицателно време, само със шарена сол и и сирене.
Майстор хлебар обаче лесно не се става. Трябва да се улучат пропорциите, защото всичко се слага в началото и после е трудно да се добавя. Хубава рецепта и много точно спазване на количествата и реда по който се поставят продуктите. В книжката с машината има и рецепти, но при мен не се получавха много успешни. В нета обаче е пълно с рецепти. Просто трябва да намери човек подходящата за себе си. Например, в днешния хляб от снимките, аз сипах една шепа семена от слънчоглед, тиква и сусам.
Машинката беше на промоция в Технополис и струваше преди десетина дни ( може още да е ) 99.90 лв.
Има си отложен старт. Може да я заредиш и в зададеното от теб време , тя се включва и в пресметнатия от теб час , като станеш сутринта, или се прибереш след работа, цялата къша ухае, а топлия хляб те чака в кошничката.
Има програма и само за месене. Много лесно и чисто става, а после от тестото , може да си направиш мекици, кифлички или каквото там си си намислил. Машината има 11 програми и много лесно се почиства. То какво ли чистене е. Кошничката ( в същност е кофичка) е с незалепващо покритие и само тя се измива.
 

petkof

Редовен Потребител
Ние в къщи също ползваме такава хлебопекарна.Зарежда се с продукти по определен ред и се програмира за старт след време, например зареждаш вечер и задаваш старт за рано сутрин така че като станеш хляба да е готов! ;)
Може да се ползва и за други дейности като направа на домашно сладко.Освен че хляба става истински и вкусен цената е по-ниска от тази в магазина.Добре е да се ползва качествено брашно за да има много добри резултати.Доколкото си спомням цената беше около 65-70 лв. без доставката. :)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
akraba1 написа:
Искаш да кажеш, че и меси?
И това с отложеният старт нещо не го разбирам. В тестото нали се слага мая? А до сутринта няма ли да прелее да излезе над капака
Да, меси.
Отдолу се слагат течните съставки. Сипва се брашното и то плува отгоре върху водата.
После се слагат сухите съставки в ъглите върху брашното, така че да нямат досег с водата. Маята се сипва пак върху брашното, но в средата и се ползва суха мая. Казват че може и с прясната, като се срязва на няколко парченца и се поставя по същия начин като сухата. Това обаче още не съм го пробвал.
Аз предпочитам да работя с прясната турска мая на YuVa, за която твърдят, че е от най хубавите. Турците се славят като много големи майстори хлебари. За днешния хляб сложих 1/6 от кубчето с мая и половин килограм брашно.
Рецептите дори ползвам от този сайт: http://www.ekmeksanati.com/documents/109.html
Пускам чичко гогле да ми превежда. То един превод, ама то рецепта. Важно е да хванеш количествата.
Погледни отстрани като отвориш линка. Всичко това са рецепти за машина. Има и много снимки.
Аз колко се облизвах.
 
A

Anonymous

Гост
Точно :bravo:

Наздраве :cheers: бачо Иване. Ония картофки не опряха.

Ама докато тръсках тигана напред-назад, надрах чисто новия керамичен плот на сестрата. Тя вика, че не е проблем, ама ми е криво.
 
Нагоре