Готово:
Първата фаза не е от мен. Но ще я импровизирам с 2-3 думи. Дядо събира охлювите, оставят се ден-два в покрит и затиснат съд, да си изчистят чревцата.
После баба ги сварява в леко подсолена вода, ако не се лъжа, се слагат в студена вода и на котлона, ако се сложат в гореща, май се навираха в черупките. След сваряване ги изважда с вилица от черупките (габровци ще ви кажат какво се прави с черупките
), поизмива ги и им изцежда карантиите, те са в завитата част, и се прибират във пакетчета във фризера.
Аз съм от там нататък:
Вадя от фризера и размразявам. Слагам ги в студена вода и на котлона. Посолявам леко, като опитвам водата на сол, трябва да е приятно солено, и малко отгоре.
Добявам смлян черен пипер, едро смлян лют червен пипер и 5-6 зърна бахар.
Варят се доста време, долива се вода като намалее. Час-час и половина. Сигурно ще стане и за по-малко, ама аз се презастраховам, искам да са мекички, а те обикновено не са. После сипвам и едро нарязани печурки, горе-долу колкото са охлювите (и като количество, и като размер). Вари се до сваряване на гъбите и се изцежда водата. Но се изцеждат добре, в широк гевгир и се разбъркват нклк пъти, почти да изсъхнат от горещината си. Слагат се в някакъв съд. Няма да е лошо междувременно да се махне бахара.
Силно се сгорещява олио и се изсипва върху охлювите с непрекъснато разбъркване. Съда се връща на котлона за 3-4 минути и охлювите се бъркат, да останат на мазнина. Желателно е да се яде още топло. В краен случай, както беше на поляната, прибират се в затворен съд, за да не съхнат и се ядат при първа възможност.
П.П. Вариант - по време на варенето се слагат и нклк скилидки чесън (махат се заедно с бахара). Пробвах го последния път, добре стана. Може и малко пресен магданоз, но не съм го пробвал.