"ХАМСТЕРИ" -изработка и закрепване

didarai

Редовен Потребител
Добре се е получило....само дето си развалил естетичния вид на коляното ;) .Аз също мислех за подобно изпълнение,но се отказах.В момента се колебая между хамстер и юмрук подложен изправен под пушката.Мисля да използвам задния винт на ложата за едната опора на хамстера и точно заради това се навих.Щото евентуално само един отвор ще правя.Ще видим тези дни.Горният пост ме навежда на следния въпрос.Според регламента може ли да си мъкне човек хамстера като отделна приставка и да си го подлага (вместо юмрук например) или задължително трябва да е част от пушката.....или коляното на стрелеца?
 

Loki

Потребител
Ами то по-скоро си е наколенник, а не хамстер, опитай се да го "вържеш" за коляното за да е стабилно. Не знам дали е позволено от правилника толкова висока подпора..

дидарай ме изпревари ;)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Loki написа:
опитай се да го "вържеш" за коляното за да е стабилно.
Ами то си е вързано с две яки коланчета - просто на снимката са под наколенката.
Единствените текстове, които лимитират височината на пушката са при ХФТ. Лично аз не съм срещал текст при ФТ регламента, който да визира ползването на наколенки. Напротив - доста състезатели ги ползват. Факт е, че както и да се усъвършенства това приспособление то не може да има стабилността на твърдо фиксирания към ложата хамстер. Така че няма логика да противоречи на правилата. Но ако някой срещне подобно тълкувание и види противоречие - да цитира и сподели, ще бъде полезно :).
 

DANNY

Редовен Потребител
Някъде е забранено да имаш такива неща над панталона.
За това отиваш на другия задължителе аксесуар а имено куката на задтилъка!
Куката ще ти върши точно тази работа. Държиш с дясната ръка пушката на "кантар", куката я държи в мишницата за да не пропада напред. А с лявата ръка правиш настройки.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
akraba1 написа:
Някъде е забранено да имаш такива неща над панталона.
Възможно е, но къде ?
Това е според регламентите на БАФТ:

3.3. Не се допуска използване на двуноги, както и всякакви подобни приспособления за подпиране на пушката в земята по време на произвеждането на изстрел в рамките на състезанието. Не се допускат стрелкови куртки и други средства за допълнителна механична стабилизация на частите от тялото на стрелеца.
С тази точка категорично няма противоречие.

7.1. По време на състезанието може да се използва всякакво положение за стрелба, при което тялото на участника се опира в земята в не повече от три точки и самото оръжие се удържа само с тялото на стрелеца.
Дали с тази точка има противоречие е въпрос на тълкуване. Би било полезно да се уточни :yes:.

Публикуваната от мен наколенка-хамстер е просто временно приспособление докато си измисля и изработя истински такъв монтиран към пушката. Ама знам ли, често временните неща .... си остават за постоянно :D.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Преди няколко месеца Акраба беше публикувал някъде много снимки от ФТ състезания.На тях имаше какви ли не наколенки.Един шишко даже използуваче парче от гофрирана метализирана тръба за въздуховод. ;)
 

qtex

Потребител
Ти остави тръбата, аз съм планирал да пробвам нещо с детски конструктор :crazy: ... от тези металните с болтчета и гайки... Ако се получи нещо, което може да носи теглото на пушката ще пиша да се посмеем заедно... ;)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
akraba1 написа:
Куката ще ти върши точно тази работа. Държиш с дясната ръка пушката на "кантар", куката я държи в мишницата за да не пропада напред. А с лявата ръка правиш настройки.
Вярно е за куката, ама това е при стрелба "стоешком". А при седнал ФТ просто е необходимо нещо да повдигне пушката над коляното.
В случай, че никой колега не попадне на тълкуване относно наколенките - споделям моето тълкуване. То е от чисто спортсменска гледна точка:
Стрелбата с наколенка, независимо от височината й, не дава предимство пред стрелбата с твърдо монтиран хамстер. При наколенката колебанията са в две плоскости - долу тя се върти около коляното, а горе пушката ляга свободно на нея и също има колебание. Докато при обичайния хамстер колебание може да има само долу, при коляното. Горе при пушката имаме твърда сглобка. Видно от снимките на първа страница при доста хамстери има и опити за ограничаване колебанията долу - изработени са с анатомичната форма на коляното. Получава се нещо като хамстер-наколенка. И определено не е забранено :) .
 

DANNY

Редовен Потребител
ininia написа:
Преди няколко месеца Акраба беше публикувал някъде много снимки от ФТ състезания.На тях имаше какви ли не наколенки.Един шишко даже използуваче парче от гофрирана метализирана тръба за въздуховод. ;)


Сниките за които говориш са от откритото първенство на Германия 2008г. И не ги бях пуснал аз а Милен.
Там наистина не са забранявали тази опора.
Но Божидар разказваше за Морско където там е била забранено да имаш въпросните огромни наколенки.
Даже обясняваше някакъв който се явил с много широки панталони на които единия крачол бил по-широк от другия за да прикрива наколенката.
Но нека той каже по-подробно!
Наколенка и аз ползвам ;) не чак толко висока.
Аз я ползвам и за друго. Донапрена /пенонайлона/ който е в нея да изолира от тремора на кракът.
Забелязъл съм, че без наколенка виждам по-голямо отклонение на оптиката в следствие на пулса. С нея спада значително.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
akraba1 написа:
Но Божидар разказваше за Морско където там е била забранено да имаш въпросните огромни наколенки.
Но нека той каже по-подробно!
ФТ освен, че е любителски е и много млад спорт. Оборудването все още се развива динамично и често в спорни посоки. Аз също мисля, че ще е най-полезно да следим световните тенденции и за информация по подобни въпроси можем да разчитаме най-вече на колегите ни с международни участия :).
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
akraba1 написа:
...Така при нас се появи друга подобна дума за която пак леко се изчервявяам :-[ а имено- "тумблер"
От английската дума -turret


Аз до днес си мислех, че идва от thumb /палец/ понеже се върти с палеца /от мен и от доста колеги/... ??? Също думата може да се употреби и като глагол :

1. прелиствам страници
2. отбелязвам с палец
3. боравя несръчно с
4. свиря небрежно
5. изпълнявам небрежно
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Ето какво показват "световните тенденции" относно наколенките-хамстери и хамстерите-наколенки /Унгария 2010/:


Има и доста увлечения /меко казано/ в "развитието" на хамстерите и в "тълкуването" на правилата въобще:


В съвсем близкото минало липсата на достатъчно ограничения относно техническите нововъведения във Формула 1 доведе до обезличаване майсторството на пилотите и скука в шампионата. След рестриктивни мерки само за един-два сезона интригата се върна и то както никога за последното десетилетие. Очаквам подобен процес и в ФТ спорта. Чак пък такива импровизации и то на световен форум .... не отива на добре работата :no:.
 

andro

Потребител
Не само на теб ти е направило впечатление.Аз разбирам добри резултати ,но на поне на 50 процента дължими на стрелеца .Вместо тая наколенка може да се ползва и малка преносима масичка .И по назад бях писал че прекаленото насищане с тех. нововъведения ще опорочат и този спорт.Ама не ,аз нищо не разбирам от стрелба.Моите разбирания може и да не допадат на много от вас ,но голям ташак ще бъде ако накарат някой да покаже как с 16 джаула с обикновен мерник без паралакс и една проста скала се цели на 50 метра капачка от шише .
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
andro написа:
Моите разбирания може и да не допадат на много от вас ,но голям ташак ще бъде ако накарат някой да покаже как с 16 джаула с обикновен мерник без паралакс и една проста скала да уцели на 50 метра капачка от шише .
Андро, малко се опасявам да не отприщиш неволно някоя предновогодишна "мила" дискусия :D , та затова си позволявам едно уточнение:
Това, което казваш си го има: казва се ХФТ/само дистанцията до "капачката" е не 50, а макс 42м :)/. Там няма как да се случат подобни нововъведения, изобретения и рационализации :no:.
ФТ е по-академичната, по-свободната откъм аксесоари и по-високобюджетната дисциплина. И ако на болшинството ФТ почитатели им харесва такова развитие на оборудването - то ще се развива в тази посока. Малцинството ще се съобразява и толкоз. На който не му харесва - може да смени дисциплината :). У нас също вече се практикува и ХФТ :shootup:.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
andro написа:
Не само на теб ти е направило впечатление.Аз разбирам добри резултати ,но на поне на 50 процента дължими на стрелеца .Вместо тая наколенка може да се ползва и малка преносима масичка .И по назад бях писал че прекаленото насищане с тех. нововъведения ще опорочат и този спорт.Ама не ,аз нищо не разбирам от стрелба.Моите разбирания може и да не допадат на много от вас ,но голям ташак ще бъде ако накарат някой да покаже как с 16 джаула с обикновен мерник без паралакс и една проста скала да уцели на 50 метра капачка от шише .
Ако не бях ти прочел мнението сигурно същото щях да напиша за масичката ;) Пламене както ти изсказваш мнение така и Андро и аз го правим не бива никой да се засяга от това мнение въпроса е да се изслушваме не бива никой да се дразни от това, то е ясно че каквото и да говорим в крайна сметка ще стреляме по едни и същи правила (световните или леко променени от нас за да може всички да участват) и кой както може, всеки си има различни възгледни относно стрелбата и си ги спазва и развива в тази насока :cheers:

ПП: Сега се сетих -тези нови въведения са се обсъждали преди да се приемат и допуснат именно както и ние ги обсъждаме, но хората на запад диктуват как се стреля и определят правилата тъй като са повече и и го практикуват отдавна ФТ, а не защото са обезателно по компететни във всички области ;) За последното не твърдя че съм прав, може и да бъркам!
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Понеже аз подкарах приказката за наколенките - връщам се към техническия характер на темата и обобщавам впечатленията си:
Според снимковия материал от последното световно около 20-25% от международните състезатели ползват наколенки с нелимитирана височина. И...не ги крият под панталоните си :).
 

andro

Потребител
Ето хамстерчето на моята нискобюджетна пушка .
 

Attachments

  • 033009203417.jpg
    033009203417.jpg
    309.7 KB · Прегледи: 510

DANNY

Редовен Потребител
andro написа:
Ето хамстерчето на моята нискобюджетна пушка .

Твоята "ниско бюджетна" пушка е с много добър приклад.
Ако бе от малко по скъпо дърво нямаше да е толкова "ниско бюджетна" :)
Можели да замериш разстоянието от центъра на цевта до най-ниската част на "хамстера"?
Че така като го гледам може да излезе почти колкото моя на височина...
 

Loki

Потребител
Е те тоя приклад мн ми аресва- допада ми ръбестия стил.. и хамстерчето е в тон с визията! :bravo:
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Ей това ще е хамстерчето на CZто в проект и реализация преди закрепването.
 

Attachments

  • priklad cz + hamster.jpg
    priklad cz + hamster.jpg
    33.2 KB · Прегледи: 346
  • IMG_5686.JPG
    IMG_5686.JPG
    157.1 KB · Прегледи: 349
  • IMG_5688.JPG
    IMG_5688.JPG
    148.4 KB · Прегледи: 315
  • IMG_5689.JPG
    IMG_5689.JPG
    179.4 KB · Прегледи: 410
Нагоре