Фотоапарати и мобилни телефони

didarai

Редовен Потребител
Ето и линковете за които говорех:
http://www.dpreview.com/
http://www.steves-digicams.com/
В тях(особено втория) освен ревюта на авторите(на сайта) има и на собственици на апаратите които споделят впечатления от месеците им употреба.Снимки с апаратите също.Модели много,включително и стари и човек винаги може да се върне назад в историята да види кое как е било(е) :goodbye:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
@angelmr: До края на деня вероятно ... ще ти се отще да си купуваш апарат ;) !
Ето моите препоръки:
1-ви вариант: намираш познат, който е напреднал любител и еветуално членува във фотофорум. Той те консултира на базата на своя опит и впечатления от неговите колеги и ти му се доверяваш в избора.
2-ри вариант: спираш се на конкретен модел, който твой познат, или някой от нас притежава и го придобиваш. В смисъл - поне знаеш какво може и какво не може този апарат.
Наслушай братушка. Неговото никонче прави много добри репортажни снимки по нашите срещи. При цифровите апарати една от важните характериститки е времето, небходимо на апарата за влизане в режим на готовност преди всяка снимка. Никой производител няма да напише, че апаратът му е бавен. Това може да се установи само ако го притежаваш. Апаратите с по-голямо време за реакция просто не могат да "запечатат мига" - което е смисъла на фотографията. Може и да снимат перфектно статични и бавнодвижещи се изображения, но при репортажно снимане на динамични сюжети от движещи се хора и предмети - увяхват. Братушка редовно публикува ясни, с добра острота и перфектен фокус репортажни снимки на движещи се стрелци и компании :yes:.
 
A

Anonymous

Гост
Искам да ударя и аз едно рамо в подрекпата на Canon.
Имам модела A95 от около 6 години, ако не и повече и все още прави толкова добри снимки, че засенчва доста от малките сапунерки, които се продават в момента. Процесора мога да кажа обработва снимките в пъти по-бързо от масовите сегашни модели в ниския и среден клас, и има почти пълен набор от възможности за настройка в различните режими. Има дисплейче с доста високо качество и резолюция, което се върти в различни посоки и е доста удобно в някои случаи - например ако трябва да снимате нещо с вдигнати ръце, а пред вас има хора
Освен това преди около 2 години някъде беше почнало едно леко полилавяване в единия край на снимките, което се оказа някакъв дефект на матрицата проявил се след 4 години употреба, при което в сервиза в София ми го отремонтираха БЕЗПЛАТНО въпреки че гаранцията е изтекла мноооого много отдавна.
Въобще моделите на Canon от 500-600лв нагоре са изключително добри, а за DSLR няма какво да обсъждаме.
 

Loki

Потребител
От нклк дена се обсъждат мн повече фотоапаратите отколкото пушките.. ;) то всъщност е не по-малко интересно... :) Та.. нито една сапунерка няма достатъчно бързо време за реакция (в сравнение с DSLR..) да не говорим за условия далеч от идеалните...
Аз имам Sony W170 10,1мгп, 5х оптичен зум и съм мн доволен от реалността на цветовете в съотношение с функционалност и здравина. Като го купувах преди 3г имах възможността да го сравня пряко с Panasonic, Canon, Nikon в същия ценови клас и даде най-вярно изображение...
 

Attachments

  • sony_cyber_shot_w170.jpg
    sony_cyber_shot_w170.jpg
    102.5 KB · Прегледи: 13
  • DSC05793.jpg
    DSC05793.jpg
    169.6 KB · Прегледи: 41

usera2

Потребител
Не видях да се споменава Panasonic . Имам FZ-5 и съм много доволен. 5 мегапиксела, и са напълно достатъчни. Води се полу-професионален. Те мисля отдавна не се произвеждат, имам го поне от 5 години. Батерията му си държи, нищо че е литиева, не съм я сменял. Предимството на големия зум 12х си е неоспоримо . Друго си е на морето да снимаш излегнал се на пясъка хората във водата. Не се налага да газиш във водата, да да снимаш някой който е на 15-на метра от теб :) . И оптичната стабилизация изглежда си върши работата, защото не съм имал размазана снимка при добра осветеност.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
И три дни да хвалим, или критикуваме личните си фотоапарати - едва ли ще помогнем на Ангел, или на който и да било друг колега да си избере марка и модел. Темата фотография-фотоапарати едва ли е по-малко безгранична от темата стрелба-пневматични оръжия. Оставам с виждането си, че форумът ни е за второто и се оттеглям от тази тема. Но ще изпълня обещанието си да отговоря с удоволствие на всички поставени любителски въпроси. Ето отговорите:
Ако ви интересува: какво е "35мм еквивалент на фокусното разстояние", какво е "кроп-фактор", какво е "баланс на бялото", как и кога да правим "корекция на експозицията" , на какво "ISO" да снимаме в зависимост от светлинните условия или да праскаме само на "auto, кога и как да използваме "светкавицата" .... отговорът на тези и много други въпроси е един: купувате си някоя от специализираните книжки за любителска цифрова фотография и в няма и 100 илюстрирани страници ще научите най-важните неща, които ще ви дадат умения да правите съвсем прилични любителски снимки при всякакви светлинни условия :yes:.
 

didarai

Редовен Потребител
Eтооще един сайт от мен който може да помогне за лесен и бърз избор на фотоапарат.Може да се избира по цена ,характеристики или марка .Може на една страница да се изкарват два и да се сравняват.
Ето и малко инфо по горните въпроси поставени от Архитекте накратко в същия сайт.
От тук примерно може да се спре човек на 2-3 модела според предпочитанията и бюджета си след което да прочете ревютата в предните линкове,да разгледа снимки с тях и да си реши и няма да сгреши в избора си ;)
 
A

Anonymous

Гост
Сони, Филипс, Панасоник и т.н. такива може да са добри фирми, със сериозни позиции в електрониката. Но дори за цифров фотоапарат бих предпочел производител, който е продавал фотоапарати още преди да има цифрови.

Лично аз мисля, че за предпочитане е фотоапарат с АА батерии. Моят е с батерия за ГСМ - компактна, с голям капацитет.... Ама като свърши и съм за ушите. Хайде търси зарядното из багажа, търси контакт... Същото ще направи и един собственик на апарат с АА акумулаторни батерии, но той има и алтернативата да влезе в първата бакалия или бензиностанция и да си вземе някакви батерии, колкото да закърпи положението. А и си зарежда батериите извън телефона, а с вградената не можеш да ползваш апарата, докато се зарежда.

Преди време мислех за нов фотоапарат и потърсих съвет от мой познат, силно запален по фотографията. Е, не е професионален фотограф, но се интересува достатъчно, за да го имам за авторитет.
Та той препоръча Канон Пиксма непомняколко. Преимуществото му, освен всичко останало, беше подвижния дисплей. Това давало нклк преимущетсва:
- възможност да снимаш под странни ъгли и пак да виждаш какво снимаш;
- предпазва дисплея, защото като не се ползва, го завърташ към фотоапарата и няма как да го удариш;
- снимането с изнесен встрани дисплей намалява шума в сензора.
Обяснението на последното беше, че освен вътрешните шумове на сензора, смущения се индуктират в сензора от дисплея, който е в непосредствена близост до него. По същата причина моя познат често снима през визьора, не ползва дисплея за превю.
 
A

Anonymous

Гост
Пиксмата на канон не бяха ли принтери :eek:
Иначе всички сапунерки са един дол дренки.
Все едно да сравнявате оптика на цайс с 50мм обектив с таско с 15мм или нещо от сорта.
Това е само една от много страни, ама няма да се впускам в тая тема, че ....

Ако някой се интересува от DSLR, тук може да получи много тестова информация относно сензори и оптики!
http://www.dxomark.com/index.php
 
A

Anonymous

Гост
Да, принтери са :-[

Фотоапаратите са PowerShot. Но те май всичките им са поуършот нещоси, така че с написаното горе едва ли съм ориентирал някого.
 

angelmr

Редовен Потребител
Мерси на всички за съветите. Ясно е че в този ценови клас не мога да получа кой-знае какво.
Някой има ли наблюдения за ето този модел:
http://www.fuji.bg/index.php/component/ ... gory_id=21
Или някой друг модел от същата серия в същия ценови диапазон.
Хареса ми не на последно място заради по-обемистата и евентуално ергономична конструкция. Който ме е виждал ще разбере защо. :) Иначе на книга параметрите изглеждат добре.
 

belyatamax1

Потребител
Колеги,ако не се занимавате професионално с фотография не ви трябва нещо специално.Матрицата обикновено "създава" доста шум при слаба светлина-т.е. апарат с по големи лещи е за предпочитане.Около 5-8 Мп са достатъчни.Обектива да не е с голямо варио,освен ако не е достатъчно скъп.Голямото увеличение-голям брой лещи, изкривяване по краищата на кадъра и много аберации особено хроматичната.Казано на кратко вземет си нещо с HD video, по-големи лещи ако има и оптичен стабилизатор, Li-on батерия,по-евтинка ;) останалото е за да има "алъш-вериш".Да,имат разлики,но струва ли си...
 

andi

Редовен Потребител
Преди 2-3 години наистина имаше осезаема разлика при марките , при новите модели (2010-2011г) качеството на снимката е подобно . Говоря за сапунерките от 1 ценови клас . Ако вземем това което ни е най-удобно ще го ползваме най- дълго .
Като ученик и аз бях запален по фотографията : стативи , обективи, фото увеличители , вани ... (седял съм в кухнята по цяла нощ) . По горе колегите писаха за ФЕД : имал съм ФЕД 5 , ПРАКТИКА и 3 модела ЗЕНИТ . Но по спомен 1987 за нова година ми подариха МИКОН - сапунерка с автоматични функции ( тип японски турист ) -работеше страхотно и снимаше страхотно . За големите апарати отдавна забравих , а това си го ползвах до 2006г , като последните 2 вече дори имах цифров КАНОН А 200 (с забележителните 2мп) .От 2006г съм с първата сапунерка на КАНОН с оптична стабилизация ( и пак си снимам с 2 мп ) .
При любителките апаратчета програмата "авто" е най ползвана затова добрия и бърз процесор е много важен , за да извлече максимума от матрицата и обектива при сложни снимки . На полянка и слънчице всеки апарат снима , но пробвайте от кола(особено вечер ) , на концерт или в дискотека ?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Колегата belyatamax1 правилно констатира.
Колегата xman-понеже се познаваме лично и зня какъв апарат има, няма как да се изкаже "ласкаво" за сапунерките.
Има обаче един факт, който мнозина се опитват да пренебрегнат. Размера. Някои казват, че няма значение, ама това е за тяхно :cheers: което е в повече е електронния визьор. Почти всичко останало е аналогочно, с изключение по-доброто макро и хубавия метален корпус, който притежава EXR F-70/80 a и EXR чипа не присъства в посочения турбо сапунер. Това е апарат под номер 10 или 11, който съм притежавал през живота си, ама аз съм живял сравнително дълго вече и може да не са чак толкова много, колкото си мисля.
Първите ми два фотапарата бяха Чайка. Ще питате, защо два. Ами първият, които баща ми ми купи аз "удавих" в Дунав и за да не ям бой се наложи да си купя друг сам. Нашите така и не разбраха. След това имах Байрет, който още пазя. Следват SLRите: три Практики-едната открадната, другата продадена, третата конфискувана. След тях един Hanimex- с революциооната за това време(1977г.) светкавица, зареждаща се с отразената си собствена светлина, който закупих от германец на Златни пясъци и после продадох. Един Зенит-пазя го още и една Практика-вероятно последен модел от производството на DDR. С електронен светломер, мерещ през обектива и една камара екстри. Още я пазя и имам. Трябва да снимам наличните и да публикувам снимките. Имам и аспектомат, с който си прожектирам трите куфара с цветни диапозитиви, които снимах в годините преди да си купя първия дигитален Canon PowerShot G6 в началото на 2005г. Него го отмъкна щерката и в края на 2006, купих Kodak EasyShare Z740- още е наличен, ама е по-обемист и не ми се мъкне, понеже не върши по-добра работа от сапунерчето. Ако трябва да бъда обективен Кодак-а е по-добър от Канон-а, макар да е доста по-евтин. С канона почти нямаше снимка със светкавица, която да не е с червени очи. Кодака и той чат-пат прави такива, но сега с Фуджито, проблем от това естество нямам нито един. По едно време се бях замислил за DSLR, но не можах да се примиря с факта, че е доста неудобен за мъкнене, а и цените им не ми харесват. Сега като тръгна да излизам някъде, просто пускам сапунерчето в джоба си.
А ето и малко от коментарите от ревюто на Fujifilm FinePix S1600:
The Fujifilm FinePix S1600 takes the title of being the cheapest super-zoom camera that we've ever reviewed,
#2Digital photo studio.
You are completely right i have been using somw older version of Fuji camera and found their resolution much better that the FinePix S1600 12.2 MP
11:20 am - Monday, May 17, 2010
3sd card.
I bought this unit in December 2009 in a local photo shop, after several months of use I have three words PIECE OF SHIT! Honestly, I really do not know where to start
12:34 pm - Monday, May 17, 2010
Тук може да се прочете цялото ревю: http://www.photographyblog.com/reviews/ ... /comments/ Естествено на тия хора им се плаща и гледат да са по-ласкави в мненията си.

Canon PowerShot G6:
http://www.dpreview.com/reviews/canong6/
Kodak EasyShare Z740 :
http://www.dpreview.com/products/kodak/ ... kodak_z740

Сега виждам, че и andi е писал и подкрепям.
andi написа:
.. добрия и бърз процесор е много важен , за да извлече максимума от матрицата и обектива при сложни снимки . На полянка и слънчице всеки апарат снима , но пробвайте от кола(особено вечер ) , на концерт или в дискотека ?
 

angelmr

Редовен Потребител
С тези масови сапунерки има един по-специфиченпроблем. Съгласен съм че разни оптики и матрици са критични за качеството на снимката. Но на мен ми се изправя косата като си помисля за десетината контролни слайдери и бутони наблъскани на 5 квадратни сантиметра при апаратите с които съм снимал до сега. Не съм сигурен с кое е най-разумно да се прави компромис, но удобството на ползване едва ли може да се замени с нещо.
А конкренто за F-70/80 в някои ревюта на които попаднах тази вечер го коментират като модела с най-добра матрица за този ценови клас. Нo ако апарата бил на автора щял да му залепи някои от слайдерите с лепенка (ако правилно превеждам). Друго нещо е че никак не ми дпопада минималистичния дизаин на 90% от моделите за които четох. :( Не е за мен тая работа. И с това бих направил компромис ако се наложи, но по-скоро бих си взел нещо което да не ми изпадне между пръстите. ;)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Ако си прочел това, би трябвало да си видял и снимките. Ето ти една. Няма слайдери или нещо подобно. Отгоре са два бутона. Единия е за палене/гасене, другият е спусъка, а на него е и зума.
В предната част няма нищо за управление на фотоапарата.
Отзад в дясно от дисплея има две големи колелета. Долното е джойстик, а горното е с режимите, авто, снимане на клип, EXR, ръчен режим итн. Оттам се влиза в менютата и се навигира из тях с джойстика. Всичко излиза на дисплея. Единия от четирите малки бутона е за превключване към преглеждане на снимките, другият за управлвние на дисплея-какво да се показва и какво не. Тях изобщо не се налага да ги ползваш, ако не искаш. Просто е и спокойно може да се борави и снима само с една ръка. Не се плаши.
Аз откак се сдобих с този, големия не го пипвам, макар да е по-скъп и би трябвало да е по-хубав, ама не е. И снимките на малкия са по-хубави. Само дето ми липсва визьора на по-големия.
ПП Ето още няколко снимки. Не са точно макро, но обърни внимание как са снимани. В едната ръка предмета, в другата фотоапарата.
Няма стойки, триноги осветления разни и стабилизатора на изображението е само на матрицата. Снимките не са обработвани а и са намалени заради форума.
 

Attachments

  • EXR F70.jpg
    EXR F70.jpg
    14.9 KB · Прегледи: 33
  • DSCF0072.JPG
    DSCF0072.JPG
    271.4 KB · Прегледи: 36
  • DSCF0073.JPG
    DSCF0073.JPG
    255.8 KB · Прегледи: 25
  • DSCF0074.JPG
    DSCF0074.JPG
    302.8 KB · Прегледи: 22
  • DSCF0075.JPG
    DSCF0075.JPG
    264.2 KB · Прегледи: 31

angelmr

Редовен Потребител
Четох ревю на английски. А моя английски макар да е достатъчно добър за химическа терминология, малко куца в областта на другите специфични термини. Така че не можах да разбера какво точно автора на ревюто би залепил с тиксо ако апарата беше негов. ;)
Обаче след задълбочена дискусия, и десетчасово четене на ревюта и модели (почти не съм спал тази нощ, както си личи и от часа на пускане на преднияпостиг) стигнахме до извода че все пак малък компромис с ергономичеността е за предпочитане пред голям такъв с качеството на матрицата (а от там и на снимките). Този фотоапарат надхвърля малко бюджета, ще е той. Следобяд отивам към магазина, мерси че ме насочи към него. Наистина след снощните ми проучвания не намерих конкурент в този ценови клас с такава матрица.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
angelmr написа:
...мерси че ме насочи към него. Наистина след снощните ми проучвания не намерих конкурент в този ценови клас с такава матрица.
Няма проблем. Ще почерпиш :cheers:. И мен ме насочиха. Тук може да видиш аз как започнах с лутането. Публикация 771:

http://www.kaldata.com/forums/index.php ... =765

Ще се учудиш от възможностите на машинката, а в момента, в който го хванеш в ръка, ще разбереш какво означава метален корпус.
Поискай да подържиш и някоя от пластмаските за сравнение. После сравни с апаратите на приятели и колеги възможностите му да снима при слаба светлина, с която и да е сапунерка, пък макар и турбо да е.
 

angelmr

Редовен Потребител
ivodoc написа:
angelmr написа:
...мерси че ме насочи към него. Наистина след снощните ми проучвания не намерих конкурент в този ценови клас с такава матрица.
Няма проблем. Ще почерпиш :cheers:. И мен ме насочиха. Тук може да видиш аз как започнах с лутането. Публикация 771:

http://www.kaldata.com/forums/index.php ... =765

Ще се учудиш от възможностите на машинката, а в момента, в който го хванеш в ръка, ще разбереш какво означава метален корпус.
Поискай да подържиш и някоя от пластмаските за сравнение. После сравни с апаратите на приятели и колеги възможностите му да снима при слаба светлина, с която и да е сапунерка, пък макар и турбо да е.

Какво пиеш? :) Домашно каберне и мерло реколта 2009 с и аз не знам колко високо съдържание на антоциани (почти черно) става ли? ;)
 
Нагоре