Фотоапарати и мобилни телефони

A

Anonymous

Гост
Ровейки в моят архив намерих това
polet.jpg
 

DANNY

Редовен Потребител
А бе ти няма ли най-сетне да се похвалиш с нова пушка или оптика :) ?
Да неговорим, че сега се подвизаваш в Холандия и би трябвало да имаш голям избор на :rambo:

Забравих, Честито за фотото!
:cheers:
 

hunter57

Потребител
Това е един от първите ми фотоапарати. Снимаше във формат6х9см. Дали някой ги помни???? Снимката е от 1974 г. Ха кажете му името де ;) ;)
 

Attachments

  • фото.jpg
    фото.jpg
    257.5 KB · Прегледи: 72

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Много марки са произвеждали това поколение двуобективни широкоформатни апарати. Под много труден за разпознаване ъгъл е снимана загадката. Бих предположил "Любитель-2", но май не съм виждал по него тези окантващи лайсни. Като нищо може да е "Ролейфлекс" или "Хаселблад" - сериозни марка :yes:.
 

Andy Iron

Потребител
Мисля, че това беше един от моделите на фотоапарат "Любитель".
EDIT - Архитекта ме е изпреварил.
 

big_dragon

Редовен Потребител
hunter57 написа:
Това е един от първите ми фотоапарати. Снимаше във формат6х9см. Дали някой ги помни???? Снимката е от 1974 г. Ха кажете му името де ;) ;)
Марката вече се спомена. Горният обектив е визьор за прицелване и фокусиране върху матово стъкло, гледа се отгоре надолу, а долният е с централен затвор за експозиция върху лентата.
Моят снимаше в два формата 6х6 и 6х9.
 

hunter57

Потребител
Това всъщност е руското копие сега му викаме реплика на Любител и се казва Старт Търсех си снимка с един друг апарат който блатушките са кръстили ФЕД не знам дали е майтап но казваха че значело Феликс Едмундович Дзержински но не намерих снимка
В началото на 70-те в ОТМТ - Сталин му викахме имахме невероятен фотокръжок Аз съм снимал с Екзакта и Практика когато някои са ги виждали само на снимка на западни фоторепортери Това сегашното не е фотография не можеш да се хакнеш в тъмната стаичка със съученичка..... абе минало незабравимо :'(
 

big_dragon

Редовен Потребител
hunter57 написа:
....Търсех си снимка с един друг апарат който блатушките са кръстили ФЕД не знам дали е майтап но казваха че значело Феликс Едмундович Дзержински но не намерих снимка
....Това сегашното не е фотография не можеш да се хакнеш в тъмната стаичка със съученичка..... абе минало незабравимо :'(
ФЕД[sup]-а[/sup] още ми е наличен. Имам го от 1968 година, баща ми го донесе от СССР и е първият фотоапарат до който се докоснах, той е с фокален затвор (перде) и имаше възможност за невероятно ниски експозиции за времето си....
Ако е във къщи, а не в другият апартамент, още довечера ще ви покажа снимки.
 

hunter57

Потребител
Няма да е зле младежите надали знаят доста неща а ако ги попитам например какво е корекс-доза ще се зверят ;)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
hunter57 написа:
Няма да е зле младежите надали знаят доста неща а ако ги попитам например какво е корекс-доза ще се зверят ;)
Че каква ми е ползата да го знаем принципно ???, мислиш ли че и младежите не могат да ти зададат куп въпроси на който едва ли можеш да ми отговориш, ама в друга област примерно, има какво да се учим неуспорим факт е, но не е казано че всичко трябва да се знае ;), аман от намеци за младежите ;) ;) :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
soundmax написа:
.......аман от намеци за младежите ;) ;) :cheers:
Имам колега, който е работил дълги години като програмист в Министерство на Финансите(има десетки тапии).
Сега за елементарни проблеми с компютъра тича при "младежите" ;)
"Старата школа" определено е назад с материала в по-новите технологии ;)
 

big_dragon

Редовен Потребител
lynx написа:
soundmax написа:
.......аман от намеци за младежите ;) ;) :cheers:
...."Старата школа" определено е назад с материала в по-новите технологии ;)

Въпроса за младите и старите е за "Дъра Бъра" и е вечен.

По въпроса за фотографията.
Все още мегапикселите не могат да достигнат разделителната способност на размера на кристалите на сребърният бромид, някой от младите може и да знае какво искам да кажа, но за много от старите това е непонятно...., което е нормално.
Човек не може да знае всичко на този свят.
 

didarai

Редовен Потребител
big_dragon написа:
..
Все още мегапикселите не могат да достигнат разделителната способност на размера на кристалите на сребърният бромид,.....
Всъщност от години не е точно така.Поради този спор по Дискавъри бяха направили експеримент и то преди 2 (или повече) години.Направиха 2 еднакви снимки с лентов и огледално рефлексен апарат.Снимките бяха разпечатани(с размерите) и закачени на около 10 етажна сграда,след което извикаха доказан световно фотограф.Е успя да познае коя е цифровата(трудно по неговите думи),но каза,че любител не би го направил,а ако размера не е като на къща......сещате се кой кво ще познае.От тогава насам със сигурност технологията се е развила още в полза на цифровата фотография.Лентата няма шанс :-\........ :death:
-------------------------------
Към долния пост:
Аз също съм лаик.За огледално рефлексния .....имам в предвид точно цифров (такъв използваха а и целта беше сравнение на лентов с цифров апарат).
 

big_dragon

Редовен Потребител
didarai написа:
big_dragon написа:
..
Все още мегапикселите не могат да достигнат разделителната способност на размера на кристалите на сребърният бромид,.....
.......Направиха 2 еднакви снимки с лентов и огледално рефлексен апарат......Лентата няма шанс :-\........ :death:

Огледално-рефлексни камери има и с лента, това е технология в оптиката и механиката на камерите. Колегата може би е имал предвид цифрова огледално-рефлексна камера.

И един въпрос като лаик.
На какъв носител се разпространяват филмите в кината и защо?
 

s73r01d

Потребител
На дискове, цифрови дискове. Има и ленти още, но все повече се търкалят дискове.
 

didarai

Редовен Потребител
Recent manufacturers such as Nikon and Canon have promoted the adoption of digital single-lens reflex cameras (DSLRs) by photojournalists. Images captured at 2+ megapixels are deemed of sufficient quality for small images in newspaper or magazine reproduction. Eight to 24 megapixel images, found in modern digital SLRs, when combined with high-end lenses, can approximate the detail of film prints from 35 mm film based SLRs, and the latest 16 megapixel models can produce detailed images that are thought better than 35mm film images and the majority of medium format cameras
Цитата е отУикипедия.Надолу в страницата се срявняват DSRL апаратите с лентовите.За фактическия сравнителен тест вече споменах.Опитах се да го намеря в нета, но не успях.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Носталгията по лентовата фотография е в голяма степен носталгия по зърното на сребърния халогенид. То неизменно съпътства всяка една лентова снимка при по-сериозно увеличение и придава на образа особена живинка, тръпка. Възпроизвеждането на цветовите полутонове също беше проблем дълги години при цифровата фотография. Снимал съм едно и също синьо небе с купести облачета с цифров и лентов огледално рефлексни апарати от високо качество, като прехвърлям и обектива от единия на другия, за да е еднакво всичко в теста. При цифровата снимка повечето облачета ги няма изобщо, а тези които ги има са изрязани сякаш като бели ваденки, залепени върху синьото. Т.е. - няма ги полутоновете. Докато при лентата /маркова, разбира се/ - всички облачета с техните нюанси и полутонове бяха запечатани едно към едно.
Това беше преди 3-4 години и вероятно много е постигнато с всяко следващо поколени цифрови апарати. Но не случайно в киното още се използва само класическият носител - лентовият негатив. После може и в цифри да се превърне /за прожекция в кината, или за лична консумация/, но първоизточникът все още си е 100 годишният 35мм филмов негатив :).
 

angelmr

Редовен Потребител
Колкото и носталгия да има, то тя е за експертите. Не знам какви полутонове няма, но ето какво щракнах аз преди година с мижавата оптика на телефона. За два мегапиксела толкова. Ако бях снимал с читави фотоапарати по двете технологии нямаше да мога да кажа кое е цифрово и кое не. Така че за лаиците като мен цифровата технология позволява да правим хубави снимки без големи главоболия.
 

Attachments

  • DSC00044.jpg
    DSC00044.jpg
    179.8 KB · Прегледи: 52

dinkata

Редовен Потребител
Готина снимка :) :cheers: Сигурно се казва "the sky over Markovo"
И моята Нокиа 3310 прави такива ;) ;) ;) :lol: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
 
Нагоре