Филтър за компресор

За да не ти играе стрелката, се ползват манометри пълни с течност.
Аз ограничавам дупката на манометъра с дебелина 1 медна жичка от кабел.По този начин налягането вътре в манометъра няма възможност да се повиши рязко.Това го ползвам при малките манометри по пушките.
Как го правя:с секундно лепило с активатор и парче кабел намазано със силиконова смазка.Вкарвам кабелче,слагам капка лепило и пръскам с активатора.След като се втвърди вадя жичката.
Здравей, а сепаратора какво представлява като конструкция ? Гледах в интернет и не попаднах на такъв за такова налягане или просто не съм търсил правилно
Алуминиев съд в който да кондензира мокрия въздух и да излиза от долния край като вода.

ограничавам дупката на манометъра с дебелина 1 медна жичка от кабел
После като се запуши този микро отвор, какво правим, защото не можем да бъдем сигурни в чистотата на зареденият въздух, и определено късно ще разберем че манометъра е запушен и не показва вярно. Виждал съм какви ли не мизерии да излизат от редуктор и въздушен резервоар на пушка.

Виждал съм какви ли не мизерии да излизат от редуктор и въздушен резервоар на пушка.
Точно за това се слагат филтри на компресорите.Затова и @Kameno Karp се занимава да си прави читав филтър.За да няма мизерия след това.Ако въздуха е чист и сух и ако пушкалото е сухо и чисто няма от къде да дойде мизерията.В момента имам 2 малки манометъра така направени и 2-та работят(като единия е 50 баров).Другия вариант е да се направи нещо като буфер с малки отвори между съда под налягане и манометъра.

Така е отворена тази тема ще пиша как направих филтъра аз.Сепаратор и филтър за втора степен на въздушен компресор(тестван на 470бара).Корпуса на филтъра е от бутилка с работно налягане 300бара.Задния край и е отрязан,разстъргана е вътрешно и е навита резба М52х1.Бутилката е от сплав 6061,тапата е от сплав 2024 или 2014.Прозрачната тръба която се завива на тапата е от акрил Ф40мм външно(с обем около 180куб см),резбата е М40х1мм.Акрилната тръба пълна с филтрат стои в средата на филтъра за да може от страни да кондензира водата по стените.Навсякъде се уплътнява с О-пръстени(с изключение на нипелите).Долния край на бутилката е с преходник от бутилката(М18х1.5) към оригиналния алуминиев детайл на компресора където се завиват манометър,вход на въздуха и източване на конденза (резбата е М10х1)
Ето снимки:

Filter assembled.jpg

Filter dissasembled.jpg
Filter.jpgFilter inside.jpgIMG_20250415_165317.jpgFilter cap.jpgFilter cap side view.jpg
Acrilic filter.jpgAcrilic filter cap.jpg
Филтъра за сега работи добре.Напълних една бутилка половин литър като сложих малко силикагел вътре.Ще я отворя след няколко дена да видя дали има промяна на цвета по силикагела.Ако няма промяна го считам за 100% успешен.Компресора има и сепаратор на 1-вата степен като голяма част(бих казал че над 90% от конденза се отделя там).Като остане време ще снимам и компресора.
Имайте предвид че ако температурата на главата на 1-ва степен е много ниска водата кондензира още там! Ще експериментирам с ограничаване или направо спиране на водния поток защото при 50градуса водата кондензира и остава в главата.А мястото на водата трябва да е в сепаратора!

Последна промяна:
Не е проблема в температурата,в конструкцията имаш нещо сбъркано. Конденза,увлечен от въздушния поток,трябва да отиде в сепаратора и там да се отдели от въздуха!
Като напълня бутилката отварям фабричния дренаж,който е на главата на първата степен. От там свалям налягането до 30 бара,като през това време,грам конденз не излиза от там. На 30 бара го затварям и отварям дренажа на сепаратора да издуха конденза.
Процедирам така,защото ако на 300 бара директно отворя дренажа на сепаратора,пръска много и цапа стената.

Не е проблема в температурата,в конструкцията имаш нещо сбъркано. Конденза,увлечен от въздушния поток,трябва да отиде в сепаратора и там да се отдели от въздуха!
Като напълня бутилката отварям фабричния дренаж,който е на главата на първата степен. От там свалям налягането до 30 бара,като през това време,грам конденз не излиза от там. На 30 бара го затварям и отварям дренажа на сепаратора да издуха конденза.
Процедирам така,защото ако на 300 бара директно отворя дренажа на сепаратора,пръска много и цапа стената.
Къде се намира този дренаж на първа степен? Аз съм с двуглавия Tuxing и не съм срещнал такова нещо.От 1-ва степен оригинално тръбата директно отива в 2-ра степен.След това от втора степен отива в дренажа.Дори и да изпусна въздуха от между 1-ва и 2-ра степен то голямото налягане след 2-ра степен се спира от клапаните на 2-ра степен.

Ония ден главата на 1-ва степен изтърваше въздух и я отворих да видя какво е положението на клапаните и да загладя всичко.Имаше доста вода в голямото пространство където е изходящия клапан(при мен е с 3 бр 6мм дупки).Което ме навежда на мисълта че главата е охладена до такова положение че част от водата кондензира още там.А температурата на главата не минава 55градуса.Пипа се с ръка.Тръбите излизащи от главите парят.

Ще увелича температурата като притискам охладителния маркуч.То реално на 1-ва степен няма какво да се развали по главата дори и температурата да стига до 90 градуса.Вероятно може и много повече.Ще трябва да погледна с термо камера да видя какво е положението с цилиндрите на буталата и главите и ще има корекция.

Ха ха ха. Ами няма такъв. Писал съм пълни глупусти. Дренажа е на главата на втората степен.

Back
Нагоре