ФТ надстрелване - София 28.11.2009г.

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Не е необходима кой знае каква дискусия по въпроса с надморската височина. Фактите са неоспорими: като се върнах във ВТ на първата стрелба след София пушката биеше същите 4см нагоре. А една и съща Б-40, която замерих на Узана с 185м/с във Варна е показала 215м/с. По-разреденият въздух, в който лети чашката на Узана не може да компенсира загубата от 30 м/с начална скорост. При ПЦП трябва да е обратно - налягането в цилиндъра е константа.
@ luft9waffe: тънко искаш да минеш с географския тумблер - с gps направо исках да те набутам за новата оптика :D! Това ти е отмъщение за ХФТ-то: айде, за едно химическо облекло да се въргалям в кърлежите ще отделя средства. Ама отде ще търся кравешки мини за ефективни тренировки, кат по мойто стрелбище минават само овци и кози ;) !
 

tzocho

Потребител
Архитекта, my friend :) далеч съм от това да се заяждам с когото и да било ;). Не съм те нарекъл "актьор", а що се отнася до "вкарването ти във филм" съм готов да ти се извиня лично ако се докаже, че констатираното от теб има обосновка и се потвърди и от други колеги. Администратор съм в един друг форум за професионална подръжка на климатици и там пишат само професори и от време на време доценти, (да не вземеш да се засегнеш пак) та по тази причина избягвам да пиша много по форумите.
На път съм да реша задачите дистанционно и има голяма вероятност да участвам в събота, така че ако идваш ще се радвам да се запознем, надстрелваме и разбира се :cheers:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Ами който не вярва и иска нещо да доказва - да грабва пушчицата и да пали към софийското надстрелване в събота. Това ми беше и идеята с гатанката - малко реклама за организираните от софийските колеги мероприятия. Полаганият от тях труд заслужава присъствие от всички, които имат възможност да гостуват. Като гледам разкошното време и на мен пак ми се идва, ама... де да имах петролен кладенец ???
Колкото до извиненията - колегите варненци си имат приказка - "цветя и бонбони не пием" ;)!
 

andi

Редовен Потребител
потвърждавам теорията - на узана по хроно б21 то ми падна с 10-15 , а пцп то ми качи 10 мс
дори мислех че хроното ми се е прецакало и сверих на рогатия
 

ininia

Потребител
ФТКС
Най-после днес колата ми отиде на ремонт.Съжалявам,че утре няма да дойда,но за следващия път с удоволствие ще присъствувам. :yahoo:

ПП. Сега ми стана ясно защо около Ботевград попаденията ми са по-високо от колкото в София - разликата във височините е около 350 м.Става въпрос за едни и същи проектили при еднакви условия.
 

Termina4

Потребител
Мале сега се излюпих и виждам че е станало обяд :-[
Моите извинения че няма да мога да дойда Обещавам ще се реванширам :cheers:
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Завърши поредната прекрасна среща :'(
Силен и непостоянен вятър, на моменти не можехме да си удържаме пушките върху целта. Голямо предизвикателство за майсторлък и нужда от немалък шанс за поразяване на мишената. Трасето се състоеше от 30 бр. мишени в два кръга (общо 60 изстрела).
За кой ли път изпреварихме дъжда, който току що заваля над София. ^-^

Крайни резултати:

РСР

1. fatalen - 24 23 (47)
2. Milen.M - 21 13 (34) след надстрелване
3. Sir John - 18 16 (34)
4. Valeri - 13 20 (33)
5. Rashko - 11 20 (31)
6. Simogg - 9 13 (22)
7. Pitka Trepa4ka - 15 0 (15)
8. Akraba - 12 0 (12)


ППП

1. Kikodt - 7 10 (17)
2. Mitaka101 - 9 4 (13)
3. Jost70 - 5 4 (9)
4. Tzocho - 1 2 (3)

Чакаме снимки, макар и малко.
 

ininia

Потребител
ФТКС
Искам да благодаря на Цочо,че тази сутрин мина покрай нас и ме взе за Бонсовите поляни.Прекарахме си чудесно,особено до обед.Е,аз бях само писар и помощник,но това не намалява кефа!
До нови срещи! :) :) :rambo: :bravo:
 
A

Anonymous

Гост
Браво и 6+ на организаторите!!!! :rose:
За първи път присъствам на такова мероприятие и ми хареса изключително много. :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Падна голямо и донякаде точно :D :D :D :rambo: :rambo: :rambo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Благодаря на Mitaka101 за цялостната помощ която ми оказа!!! :rose:

П.С. Надявам се следващия път да е по скоро и да има повече хора. ^-^ ^-^ ^-^
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Предполагам, че много колеги подобно на мен следят чрез форума с интерес регионалните изяви в клубовете. Четем и пишем много за оръжията и мунициите си, но реалните тестове стават точно в състезателна обстановка при еднакви условия. Би било много полезно, ако виждаме в публикуваните резултати и моделите на оръжията , а също и кои пушки са били 16J :). Забелязах, че при по-раншните национални срещи в обявяването на резултатите е включвана и тази информация.
P.S: Поради техническа невъзможност да коригирам мой предходен пост, използвам настоящия да се извиня на колегата Цочо за моя правописна грешка в първата буква на името му :cheers:!
 

bateiav4o

Потребител
Браво на колегите организирали състезанието изкарах много приятно макар и за кратко.В хубава компания времето лети неусетно но емоцията топли сърцето и оставя дълбоки спомени радвам се че имах късмета да срешна такива добри хора като вас дано за в бъдеще да изкарваме все по приятно. :cheers:
 

tzocho

Потребител
P.S: Поради техническа невъзможност да коригирам мой предходен пост, използвам настоящия да се извиня на колегата Цочо за моя правописна грешка в първата буква на името му Наздраве!!
Архитекта .... няма да споменаваме за "цветята и бонбоните", ;) ;) ;). :cheers:
Впрочем и аз ти се извинявам, макар и падането на скоростта при по-голяма надморска височина по балистичния калкулатор да дава по- малко отклонение във вертикала от това за което ти споменаваш. Следващия път като идваш за по-достоверно можеш да повториш експеримента - първо поради факта, че BRC (калкулатора който аз използвам) няма корекция "altitude" (надм. височина) и второ - полезен опит за повечето колеги във форума, които стреляме с пружинки.
Що се отнася до мероприятието, адмирации към "обичайните заподозрени" :bravo: :cheers:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
@tzocho: оценявам факта, че този път си вникнал в същността на гатанката :), затова ще ти дам "втори тото шанс": Балистичния калкулатор, който ползваш не е верен. Има само един, който е верен. Кой е той?
Ха да те видя сега? ;)
 

tzocho

Потребител
Архитекта, явно не си разбрал ДОБРОНАМЕРЕНОСТТА ми в предишния пост и продължаваш да се правиш на интересен. Лично на мен това не ми пречи, но понеже ми задаваш въпрос-предизвикателство то отговора ми е следния:
За съжаление не ми остава време да пострелям, камо ли да навлизам в детайли на тази материя. Гледам на ФТ като на хоби, което в компанията на чудесните колеги, които имам честта да познавам ми носи много приятни и незабравими моменти и толкова. Двете професии които практикувам и останалите хобита които имам не ми позволяват да бъда нещо повече от лаик в тази област, докато ти явно се вземаш за посветен и с компетентността си надминаваш нивото на "доцентите и професорите" и направо влизаш в групата на "АКАДЕМИЦИТЕ" :exclaim:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Айде почна се пак! Предишния път си затраях, ама този път наистина ми става обидно и няма да си мълча:
1. В поста ми има точно две усмивки. Какво още трябваше да "нарисувам", че да е видно че е просто продължение на приятелски диалог в шеговита форма?
2. Пускам преди седмица гатанка. Не пише в правилата на форума да е забранено, значи е позволено. Поне десет колеги от Софийската група ме познават лично и никой от тях не "скочи", че нещо се будалкам с организираните от вашия клуб състезания. Друг колега, от Монтана, който също ме познава, приема шеговитата задача и участва с предполагаем отговор. Влиза колегата tzocho в темата и без да ме познава изказва мнение, че играта ми е будалкане със софийските сътезания, от които на мен нещо не ми изнася. И не му пука, че някой от аудиторията наистина можеше да бъде зарадван с приятна и немалка за тези кризисни времена награда. Затраях си, мир да има.
3. Ама за това че се "правя на интересен" няма да си затрая. По какъв начин съм искал да поднеса някаква информация - това си е мое решение. А мотивите ми да я поднеса са били единствено: да върви приказката и да има забавление. Нямам "академични" амбиции и съм крайно безперспективен съфорумник в това отношение - не си падам по бърникане на пушки, тези които имам си стрелят безотказно и в тях няма нищо повече от една стандартна карантия. Да се скъса човек дя я снима и описва - пак няма да може да събере материал за научни публикации, с които да се "направи на интересен".
4. Ето отговора на последната /тя наистина ще е последна и за в бъдеще/ гатанка: Единствено верният балистичен калкулатор е цевта на конкретната пушка. При една и съща начална скорост на проектила различните цеви дават различна траектория на изстрела. Правилно си забелязал, че теоретичният калкулатор дава по-малко пропадане при такава надморска височина. Но пушката Гамо CFX е характерна с по-остра парабола на изстрела. Пропадането от 25 до 50м е 12-14 см. При слънчево време се вижда как чашката лети като от гаубица. Докато при Б-40, например, при същата скорост от 215м/с пропадането е с 4-5см по-малко. И понеже видях, че си проявил интерес към показанията на софтуерния калкулатор, продължих с най-добри намерения шеговития диалог. Ама ... то си е казано кой път е постлан с добри намерения. Не ми е за сефте мои шеговити постове да се разбират криво. Повече се ядосвам, отколкото да се забавлявам с такива публикации и определено ще се въздържам от подобни инициативи занапред.
 

angelmr

Редовен Потребител
Ако сега и вземете да обясните защо точно спорите цена няма да имате. :) Някой нещо недоразбрал в мнението на другия и го приема едва ли не като лична обида. Ако може с този тон да спрете до тук. Ако някой има да каже нещо може да го обясни ясно и разбираемо. Но без лични нападки, дори и завоалирани! Считайте се за предупредени, следващите мнения с тон като последните три ще бъдат трити.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Настоящата тема е за конкретно състезание. Приемам опита ми за импровизация от забавно-технически характер като несполучлив и неуместен за темата във вида, в който се получи. Моля ,ако и колегата Цочо е съгласен, да бъдат премахнати постовете ни от вчера и днес, а по преценка на модератор и всичко написано от мен в настоящата тема :).
 
Нагоре