Съкратен курс за снайперисти

A

Anonymous

Гост
При изчислението на енергията калкулатора определи и пропадането на траекторията. Дори е повече от тия 44 метра. Някъде към 50 е. Именно затова мерниците им са такива.
Докато ровех из нета да търся инфо за Манихлер-а и боеприпасите му, попаднах на различни пушки от онова време с подобни мерници. Всичките разграфени до около и над 2000 метра. Като за нещо невъзможно, много производители явно излишно са си правили труда да разграфяват мерниците си за тия дистанции.
Никой не казва, че такива изстрели са били нещо обичайно и че всеки войник на бойното поле е можел да убие противник на 1000+ метра. Но да се твърди, че изобщо е невъзможно, е пресилено.

П.П. В статията за Манлихер в Уики едно нещо ми направи впечатление. Извън техническата страна. Че България е била основен клиент. Т.е. купували сме голяма част от продукцията на световно известен оръжеен производител. В близкото минало сме били износител. А сега нито имаме какво да продаваме, нито имаме с какво да купуваме..., не че ако имахме, щеше да има кой да го ползва, една шепа армия остана.
 

didarai

Редовен Потребител
Деймос!Човек е висок 2 метра(и широк 50 см ).Т.е ако искаш да го уцелиш със сигурност (а не да запратиш куршум в неговата посока и квото стане вече....както твърдя аз) ,трябва да можеш да правиш корекция на мерника в тези граници.Ако искаш ще изпадна и чак в толкова голяма подробност да го сметна математически през колко трябва да ти е разграфен мерника и колко трябва да е широка отметката(чертичката ) на мерника за да го можеш да го направиш ,но резултата ще е абсолютно невъзможен(и на око се преценява...трябва да има 50 (или поне 20-25) неравномерно разположени отметки между две които сега са през 100 м).И всичко това при положение,че приемаме ,че човека е много добър със зрението за да може да направи тази корекция върху чертичката която би представлявал човек на 2 км(ако не и точка) без да споменаваме страничните корекции които пък трябва да прави абсолютно и само на око и да уцели 4 пъти по-малка цел(от 2 м.) ....Бах го у снайпериста.
По онова време(че и следващото) се е атакувало в плътен строй и е имало голямо струпване на маси,по които може да запратиш куршум.За тва мерника е на 2 км.За всяко оръжие го пише.На толкова метра единична цел на толкова по групова.А ние сега обясняваме как от групата си избираш един да го уцелиш :-\
 
A

Anonymous

Гост
Леко отклонение от темата за Манлихер.
Начинът на групиране на живата сила по време на атака през 18-и век е много добре е показана в "Патриотът" с Мел Гибсън. Много добре се виждаше формацията на пехотинците (плътни редици) и дистанциите за стрелба между 2-те армии (50 - 100м). При такива условия дори не ти трябва мерник. ;)
А защо тези хора не залягаха? Може би си мислеха, че това е много страхливо и НЕ-геройски?
 

mdinkov

Редовен Потребител
най-големия проблем на военно началниците не е дали войниците ще се научат да стрелят а да стрелят по врага , гледал съм по дискавари за прусита при учение една рота войници стреля по мишени в залп и поразяват 10 мишени а в реални бойни условия поразяват един войник и стигат до извода ,че не всеки става да убива от непосредствена близост , чак при съвременните безконтактни средства този проблем изчезва . Деймост трябва да го е изучавал това и сигурно може да го обясни по-добре от мен .
 

didarai

Редовен Потребител
По спомен ще говоря ,но го имам из архивите някъде.80% от изстреляните куршуми в модерния бой са без да се води прицелен огън.Само за даа се накара противника да залегне и подобни.От останалите 20 % прицелни изстрели само около 20% достигат целта от които пък 1/3 само са смъртоносни.
 
A

Anonymous

Гост
mdinkov написа:
....една рота войници стреля по мишени в залп и поразяват 10 мишени а в реални бойни условия поразяват един войник ...
Баси каръка е тоя, всички да стрелят по него :D

За "безконтактните" средства си прав. Отново психологически момент. Не виждаш кого убиваш. Не виждаш, че убиваш. По-лесно е, като го няма непосредствения контакт с резултата от стрелбата ти. Едно е да стреляш с натискане на копче по цел, която за теб е само координати, съвсем друго - да видиш как изстреляния от теб куршум пробива някого. Това особено важи за снайперистите, те трябва не само да могат да стрелят добре...

Казаното от Дидарай също е вярно. И аз съм попадал на проучвания и статистики колко изстрела са водели до убиването на един човек през различни войни и конфликти (хронологично погледнато). И въпреки все по-добрите и съвършени оръжия, колкото по съвременна е една война (конфликт), толкова повече куршуми на един убит се падат. Парадокс. Оръжията са все по-точни, а войниците уцелват все по-рядко.
Вероятно и тук причината е психологическа. В добавка на скорострелните оръжия. Когато някой се шашне, за секунди издумква 30 патрона, без дори да е насочил оръжието.
 

Termina4

Потребител
Абе хора вие като чуете снайперист и си преставяте човек стреляш с пушка... Искам да ви кажа че снайпериста е съвкупност от много неща! за месец обучение примерно 3 седмици се търкаляш в калта, правиш безумни походи до 50 км, които включват орентиране, нападение на лагери, обезвреждане, оцеляване под открито небе! В първия момент като те стоварят от камиона незнаеш в коя част на Планината си и трябва да запазиш твърд характер и да реагираш по различно от нормалния човек!
 
A

Anonymous

Гост
Ако беше само за стрелбата, и понеже стана дума за технологии, вече има системи, които позволяват на всеки, ама абсолютно всеки който му е здрав показалеца, за да натисне спусъка, да уцели каквото си поиска на големи дистанции. Като куршум с лазерно насочване.
 

big_dragon

Редовен Потребител
Колеги, тематиката е много интересна, макар и несвързана с нашето оръжие. Моля Ви, пишете само в едната тема, трудно е да се следи по този начин.
 
A

Anonymous

Гост
Наистина, всичко изписано напоследък е за тази тема. Все пак е с по-специализирана насоченост, другата е по-обща, да я оставим за други играчки.
 

prinz Eugen

Потребител
Историчеки погледнато,май оръжието се развиват основно в посока на далекобойността(т.е. да се убива от колкото се може от по-голяма дистанция)точно от психологическа гледна точка.Неслучайно мишените по време на обучение са безлични-без лица,без униформи,без националност-враг и толкова.При руснаците през втората световна,тези които не са стреляли,или са гледали как да дезертират са били "ободрявани" от заград отрядите на НКВД...но преди атаката водка (много интересни документи има в нет пространството по въпроса,даже по едно време със заповед са вдигнали грамажа на водката).
 

ininia

Потребител
ФТКС
Приятели,съжалявам,че станах причина за един по моему ненужен спор.Никъдене съм казал,че такива попадения са възможи редовно,а ми е казвано,че са се случвали.
Искам само две уточнения за вероятностите.Първо - поставете литрова бутилка от кока-кола на 200 м и я погледнете и стреляйте по нея с ПО.Под същия ъгъл се вижда фигура 2м на 2км.Това е една хилядна (поне военните знаят какво е).Второ - след три години война човек,който мисли като стреля (а сигурно е имало и такива,без да са снайперисти) и след като е изстрелял хиляди патрони,дали не си е прострелял пушката и не е научил възможностите й?И пак казвам - не става въпрос за редовна практика.
Хайде да спрем с тази тема. :) :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
ininia написа:
...Първо - поставете литрова бутилка от кока-кола на 200 м и я погледнете и стреляйте по нея с ПО.Под същия ъгъл се вижда фигура 2м на 2км.Това е една хилядна...
:bravo: Много силен аргумент. Мислех да правя аналогия с това, което постигат някои от нас, но толкова добре нямаше да го измисля. :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Аналогията като размери е правилна.Дали ще се вижда по същия начин е друг въпрос.А за да се доближим по-близко до споменатия случай стреляйте по тази бутилка на 200 м. на механичен . ;)

rivan написа:
В казармата сме стреляли на 100 метра с АК47 по пръчки,естествено на механични и падаха...Но да се твърди,че могат да се поразят с един изстрел...А пръчка на 100 м. и бутилка кола на 200 са съизмерими.

Като казах "да се доближим" имах и това в предвид,че аналогиите не са много правилни,щото ако продължим да доближаваме мишената може да се каже и че игла на 1 м. е като човек на 2 км.Но иглата дори аз ще я уцеля от метър..нали?А 2 км. са доста разстояние и куршум с начална скорост 700 м/с докато стигне до там има време да разгледа и забележителностите.
 

rivan

Редовен Потребител
В казармата сме стреляли на 100 метра с АК47 по пръчки,естествено на механични и падаха...Но да се твърди,че могат да се поразят с един изстрел...А пръчка на 100 м. и бутилка кола на 200 са съизмерими.
 

andi

Редовен Потребител
По горе написах , че при воина психологията е мн важна - мерника ми е разграфен до 2000 - значи моята е по добра и аз съм по "силен" от врага ( неговата е "само" до 1800) , пушката ми ми е с 20см по дълга и като сложа щика съм по страшен от него и подобни . А големите метри се ползват и за тн "обезпокоителен огън" - деморализиращо е куршуми да падат около теб докато обядваш (примерно), без значение дали и колко могат да те наранят .
А за балистиката : незнам дали има "цивилен" , а че и безсплатен калкулатор за 2000 метра (Работещ) ?!?
Но по спомен за СВД то ( доста по-бърз , мощен и по 'балистичен' куршум) при дулни около 830мс и 3800дж , след около 800м скороста е под звуковата, а на 1000м е прим. 250мс и дж са по-малко от дулните на макаров (300) !
ВЪПРОС : какво и за колко време ще донесе по-слабия малнихеров куршум на 2000 метра ? ? ?
 

cdman

Администратор
big_dragon написа:
Колеги, тематиката е много интересна, макар и несвързана с нашето оръжие. Моля Ви, пишете само в едната тема, трудно е да се следи по този начин.

Раздела е Дъра-Бъра :) и не е задължително да е свързван с "нашето" оръжие ...
 
A

Anonymous

Гост
Вече отговорих на въпроса ти. Почти. Понеже калкулатора, който намерих и показах по-назад, е до 1500 ярда, но по някаква причина не изчислява до край. Мога да съпоставя посочените от теб данни на СВД с изчислените за Манихлера на 1000 метра (1100 ярда). На тази дистанция 8х50 ще има енергия 463 джаула, 242 м/с и стига до там за 3 секунди. Съизмерим е с Драгунов, а енергията е значително по-голяма. Което ми изглежда нереално, сигурен ли си в данните за Драгунов? Дали по-тежкия куршум на Манихлер е достатъчно обяснение???

EDIT///

Намерих калкулатор, който позволява 3000 ярда. http://www.jbmballistics.com/cgi-bin/jbmtraj-5.1.cgi На 2000 метра 8х50 ще стигне за 8 секунди, и ще носи 200 джаула със скорост 160 м/с. Сравних с резултатите на други калкулатори, до разстоянието, което те покриват, имаше съвпадение на изчисленията (1-1,5% разлика). При тези данни не е съвсем невъзможно някой да бъде убит на такава дистанция, но и не е особено вероятно.

П.П. Между другото съм сбъркал дължината на куршума. Не в изчисленията, а заради никеловата риза, чиято дебелина не можех да знам. А на снимката с просто око се вижда, че дължината на куршума е около 5 калибъра, което е 4, а не 3 сантиметра. Не знам как ще се промени БК, но едва ли ще е много при тази форма на куршума. Ще го смятам довечера.
 
A

Anonymous

Гост
Това е така, но съм съгласен със втората част на мнението му - че беше добре да пишем само в едната тема. По-точно в тази. Ако не представлява трудност, може ли да се премести снайперско-манихлерската дискусия в тази тема?
 
Нагоре