Съкратен курс за снайперисти

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Такова не съм виждал наживо, но веднъж държах "турски маузер"
То като видиш ще ти се иска да го хванеш пък като хванеш ще поискаш и да постреляш кофти нишка се получава ;) пък и ако можеш да го поразглобиш :crazy: а аз съм правил всичко което изброих без да стрелям :wall: както и с много други модели оръжие нови и стари модели и ти казвам много повече почва да те гризе тогава когато си ги държал и нe си стрелял отколкото като си ги гледаш пред компа :(
 
A

Anonymous

Гост
Старите пушки това им е хубаво, хващаш ги и започваш да чувстваш историята, когато както казват хората са войували с хора. Пък особенно странно става, когато някой от предишните собственици си е издълбал нещо на пушката ;) За жалост е много опасно да се стреля със стари оръжия, понеже преди са нямали начин да изчистят стоманата от сярата и фосфора, и те остават в нея като киселини. Тези киселени не пасивират стоманата, а си диействат постепенно. И се получават шупли в стоманата, коите се разширяват и се обидиняват. Стоманата отслабва и става много опасно да се стреля. Но чара все пак не е в стрелянето (веднъж държах и Уинчестър незаня коя година модел, с ансансьорно зареждане и бронзова цевна кутия, и как ми се искаше да пострелям :) )
 
A

Anonymous

Гост
А като си помисля, че такива исторически оръжия са "превръщани" в АК, за да има с какво да се минава полосата...
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ

DANNY

Редовен Потребител
CaMyPau написа:
akraba1 написа:
Е нема да застана на лудия китаец на местото ако ще пари да ми дадат... Ами ако стане фал - лош боеприпас или ... абе 100 приини може да има.. Кат видях тая диня как се пръсна ... :):)

Нищо няма да усетиш и разбереш.
Има те, няма те.... :death:
 

andi

Редовен Потребител
НЕ вярвам на такива клипове !!!
Щото китаеца няма да го заболи , ама на "снипериста" ще му трябва мнооого вазелин :wall: :wall: :wall:
 

didarai

Редовен Потребител
Ralfi написа:
..(веднъж държах и Уинчестър незаня коя година модел, с ансансьорно зареждане и бронзова цевна кутия, и как ми се искаше да пострелям :) )
Модел 66 Yellowboy .И на мен ми е любим.И в България може да го имаш,но ти трябва разрешително за подборен обстрел .Имах колега който си купи Уинчестър 73 в кал. 357 Магнум.Поиграх си с него,но не можах да стрелям ,щото пътищата ни се разделиха.Пушката беше производство на Uberti.
http://www.uberti.com/
мод.66
1866_yellowboy_carbine.jpg

мод 73 (със същата имам снимки)
1873_carbine.jpg

И първообраза им който също много ме кефи карабина Хенри
1860_Henry_trapper.jpg

Хамериканците си правят редовно състезания с оръжия от дивия запад и даже и мунициите(ново производство) са им същите.
soundmax написа:
.. пък и ако можеш да го поразглобиш :crazy: а аз съм правил всичко което изброих без да стрелям ..
Аз пък И съм стрелял :p.Служих с трилинейката на Мосин.Пушката ми беше от 1945 година,въшкарника беше чисто нов от.....1937 г. :-[ и за да не си мисли някой,че съм с единия крак в гроба,служих през 1991 г. Стрелбата с 7,62х54 R не е приятно изживяване. :-\ Особено като си в редица стрелящи.На 30-тина метра от нас стреляше друго поделение с Калашников.Като запукахме, ония онемяха ;) ...ние оглушахме :(


И малко по темата(ако не е публикувано вече)
http://www.youtube.com/watch?v=J69zQMDg ... re=related
 
A

Anonymous

Гост
akraba1 написа:
Хайде да го сравним с това:
http://www.youtube.com/watch?v=gHGK42ICGpc
Забележете как се пръска динята на забавения кадър от преминаващия куршум.
И как се взривява динята на китаеца.
Аз бих застанал на неговото място. Трябват ми само диня, снайперист, халостен патрон и електродетонатор. И каса бира ... да се почерпим после със "снайпериста" за здравето на тези, които са се вързали.
 

ininia

Потребител
ФТКС
@Andro,между другото най-приятната и точна бойна пушка,с която съм стрелял на млади години (като войник и малко след това),беше карабина Манлихер - учудващо малък откат.До към 1950 г. това беше основното въоръжение на армията.Дядо ми е разправял,че през І световна е имало точни стрелци,които с пушка Манлихер (дългата) са сваляли английски офицери на разсояние 1,5-2 км!

П.П. Горната мишена си я запазих на хард диска ;)
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
ininia написа:
... са сваляли английски офицери на разсояние 1,5-2 км!

На 2 км. ако можеш да различиш офицер, не ти трябва оптика. Явно доста силно зрение са имали тогава ... ;) ;)
А доколкото Меметко - и аз го мразя и бих му пуснал един между рогата без да ми тежи на съвеста.
 

cdman

Администратор
ininia написа:
Дядо ми е разправял,че през І световна е имало точни стрелци,които с пушка Манлихер (дългата) са сваляли английски офицери на разсояние 1,5-2 км!

абсолютно невъзможно за онова време - нито пушките нито оптиките са били на такова ниво. Дори в днешни дни такъв изстреля е адски труден - това 1 миля. А за 2км изобщо не говорим , там вече е само за супермени.
 

cdman

Администратор
Стига сте се прехласвали по тез кремъклийки от преди 100 години :) дето били лъхали на оръжие. В съвременните спец части и военни подразделения ползват това:

Accuracy International AWSM (Arctic Warfare Super Magnum) 338 Lapua

Достатъчно мощно и надеждно - Калибър .338 Лапуа - ефективен на дистанции около 1 миля ( 1600км )
 

Attachments

  • ai_awsm.jpg
    ai_awsm.jpg
    53.6 KB · Прегледи: 42

angelmr

Редовен Потребител
Естествено е хората да попреувеличават в спомените си. Но това не означава че не са правени изстрели на дистанции които на нас ни се струват космически ако няма оптика. Няма да се хванем да правим разследвания какви точно са били дистанциите нали?
 

qtex

Потребител
Манлихерата, която е била на въоръжение е конструирана с прицелна далекобойност от 2-2.5 км., така че не е било толкова невъзможно за подобен изстрел - е различаването на офицер от обикновен войник да, но...
А за отката не съм чувал да е малък, а точно обратното, но това е нещо субектнивно. Те някои хора казват, че и ловните гладкоцевки имат силен откат ама на мен си ми е кеф да ми я дадат с 2 домашно пълнение патрона и след това да ми звъни в главата 2 дни... ;) :rambo:
А и с стоманения задтилък ако не прикладваш добре рискуваш да ти счупи някой кокал! :crazy:

btw: Колега, имаш ли спомен за точния модел на Манлихерата, защото търсих информация и попадам на противоречиви факти и данни, които посочват няколко различни калибъра.
Предполагам е била Steyr Mannlicher M1895 и е някоя разновидност в калибъра:8x50mmR Mannlicher (най-вероятно тази), 8x56mmR Steyr , 7.92x57mm
 

angelmr

Редовен Потребител
qtex написа:
Манлихерата, която е била на въоръжение е конструирана с прицелна далекобойност от 2-2.5 км., така че не е било толкова невъзможно за подобен изстрел - е различаването на офицер от обикновен войник да, но...
А за отката не съм чувал да е малък, а точно обратното, но това е нещо субектнивно. Те някои хора казват, че и ловните гладкоцевки имат силен откат ама на мен си ми е кеф да ми я дадат с 2 домашно пълнение патрона и след това да ми звъни в главата 2 дни... ;) :rambo:

Не съм сигурен на колко са били разграфени прицелите на пушките от онова време. Но принципа е разграфяването да е до дистанции много над възможностите на пушката. Тактиката на иззползване на огнестрелните оръжия до първата световна война е съвсем слабо променена от времето на въвеждането на дългия лък през стогодишната война. Групите войници стрелят по команда по също такава групова цел без да е нужно оръжието да е способно да стреля и порази еденична цел на тази дистанция. Целта е залпа да порази някаква част от противниците а не твоя прицелен изстрел. Очевидно е ча тази тактика е сериозно изостанала от възможностите на тези оръжия, но те са били конструирани за нея. И това че прицела е разграфен до 2-3 километра съвсем не означава че пушката има точност на тези дистанции.
 
Нагоре