Съвместимост между неръждавейка и алуминий

astra

Редовен Потребител
Възникна ми следния въпрос: в резбата на алуминиев детайл искам да навия винтове от неръждавейка. В конкретния случай - шината под оптиката ми е от алуминий и стоманените винтчета които я стягат към шасито на Щаера искам да заменя с такива от неръждавейка.
Причината е, че стоманените са с по-малък външен диаметър на резбата и при развиване и затягане се страхувам да не повредя витките на резбата в алуминиевата шина, а тези които имам от неръждавейка са с 0.06мм по-голям диаметър и уплътняват на по-голяма площ т.е. по-малко натоварват резбата в алуминия при затягане.
Говорих с Васко ветроходеца по този въпрос и неговото мнение е, че в мореплаването т.е. в солената вода тази комбинация - неръждавейка/алуминий е много неподходяща заради голямата разлика в електрохимичните потенциали на двата метала, което води до разрушаване на резбата в алуминия.
Затова искам да конкретизирам питането си: има ли проблем при подобна комбинация на сухо т.е. при нашите ФТ пушки, които най-много да ги навали дъжда?
Разгледах моята кука, която е изработена от Флорентино от SUBMOA SYSTEMS. Всичките й детайли с вътрешни резби са алуминиеви и всичките винтчета навити в тях са от ... неръждавейка :)
Също загледах на снимки и някои шини на AJP, където прави впечатление същото - лъскави, бели болтчета навити в анодирана алуминиева шина :)
Ще съм благодарен, ако разбера отговора на моето питане, че се чудя къде е истината :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
За почти 13 години не съм стрелял в морето или на кораб, но при мен оттогава е така и няма промяна в резбата на алуминиевите детайли. Същата комбинация имам и с болтове от "ръждавейка" и също нямам проблеми оттогава.
 

Пламен ss

Потребител
Здравей ако ги навиеш без повече да се развиват навиват няма ядове. Неръждавейка та е коварна за резби особено с мек метал като алуминий . От опит
 

astra

Редовен Потребител
Ако се намаже резбата на винтчето с тънка грес, ще помогне ли срещу това?
 

lynx

Редовен Потребител
Няма никакъв проблем да се навият, аз също в алуминиевите детайли задължително слагам винтове от неръждавейка.
Може и да им полираш главите да лъснат и става ефектно за фасон.
Ако навиването е мега-гига трудно, може да пренавиеш резбите на винтовете през плЯшка/флЯшка със същия размер на резбата да отпуснат леко.
 

xpresident

Редовен Потребител
Аз когато правя резба в алуминий втория метчик не го прекарвам докрай, за да остане резбата стегната. Грес на болтовете слагам задължително.
 

astra

Редовен Потребител
Аз когато правя резба в алуминий втория метчик не го прекарвам докрай, за да остане резбата стегната. Грес на болтовете слагам задължително.
Резбата в алуминий, с какъв метчик я правиш? В магазина за инструменти ми показаха особен "метчик за нарязване на резби в алуминий". Заприлича ми на усукан макарон. Не бях виждал такова нещо. Когато режа резба в алуминий и аз ползвам само 1-ви метчик за резба в стомана. С капка масълце за фина механика.

Неръждавейка та е коварна за резби особено с мек метал като алуминий . От опит
Моля, да споделиш този твой опит. Разглеждах си резбите на винтчетата от неръждавейка с лупа. Резбата е почти гладка, няма никакви остри нащърбвания по нея, вероятно защото винтчетата са валцовани, а не струговани. Това стига ли, за да не я мисля или има и химически фактори за това "коварство"? ;)
 
Последна промяна от модератор:

xpresident

Редовен Потребител
Това стига ли, за да не я мисля или има и химически фактори за това "коварство"?
В условията при които се ползват пушките няма опасрност от електрохимична корозия. При морска вода утре ще ви покажа една снимка.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Има при определени условия. Оригиналния ми алуминиев резервуар е целият на външни язви. Стана след като го оставих влажен след уелския дъжд в карбоновата тръба на ложата.
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Иво, сменил съм всички болтчета на монтажите и на шината с неръждаеми и вече няколко години няма проблеми. Сменяй смело. Стоят доста пп красиво
 

astra

Редовен Потребител
Иво, сменил съм всички болтчета на монтажите и на шината с неръждаеми и вече няколко години няма проблеми. Сменяй смело. Стоят доста пп красиво
Безспорно е много по-красиво с лъскави бели винтчета на анодиран в черно алуминий :) Освен това, в магазина за болтчета и гайки в квартала, допускът им е по-малък т.е. винтчетата са с по-голям външен диаметър от стоманените им братчета и лягат на повече площ в алуминиевите резби. Все аргументи в полза на неръждаемите винтчета.
@Пламен ss бих искал все още, да разбера какво имаше предвид за "коварството" на резба от неръждаема стомана.
 

lynx

Редовен Потребител
Коварството е, че алуминиевите сплави също имат корозия и като ги навиеш, има опасност след време да ги развиеш мнооого трудно.
Когато резбата се навие плътно, като се добави и окисляването се получава ефекта на заварката, като силно турско лепило.
Предполагам, че Пламен SS това е имал предвид.
При мен са се заклинвали и два детайла от различни алуминиеви сплави, беше неприятно докато ги развия, заради невъзможност да се захванат с нещо против приплъзване, без да се наранят детайлите. Цилиндрични детайли бяха...
 

apapazov

Редовен Потребител
При мен на задтилака на Евата имам 2 или три които нямат развиване :(
 

xpresident

Редовен Потребител
Коварството е, че алуминиевите сплави също имат корозия и като ги навиеш, има опасност след време да ги развиеш мнооого трудно.
При мен лебетките на мачтата бяха монтирани с болтове с резби в алуминийя. Като се наложи да ги демонтирам, се "развиха" с част от алуминия и останаха дупки вече без резба. Псле ги направих с гайки, неръждавейки (AISI 316)
 

t.marev

Редовен Потребител
Проблемът не е в неръждавейката, а в алуминия! Резба в алуминий, не е надеждна и трябва да се избягва за натоварени връзки, особено но открито. Едно от разпространените решения е втулка от стомана, неръждавейка, бронз, която се навива в алуминия, застопорява се неподвижно и в нея се навива резба, която е разглобяема. Такова съединение става вечно.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Не била надеждна резбата в алуминия :D На кой алуминий ? Вярно няма свойствата на една хубава стомана, ама за пореден път ще напиша нещо, което съм го писал не знам колко пъти в тоя форум! Има различни марки алуминий като някои от тях дори имат по-добри свойства и от някой видове стомани (нисковъглеродни). Алуминиеви резби има и в огнестрелните оръжията, като пример ще дам М4 там на резба е захваната цевта към алуминиевата кутия чрез гайка, както и приклада също е на резба, като тези съединения ги има и още на безброй други пушки(нямам намерение да ги изброявам)! Резервоарите на ПЦП-тата също са на резба (тапите им) и както знаем има и алуминиеви резервоари, редукторите вътре пак са направени не в малко случай от алуминий, а там натоварване си има и то не малко! За алуминиевите блокове на двигатели има ли смисъл да споменавам..... и не там няма набити стоманени втулки с резби.
Първо за да се казват някакви такива крайни мения е добре човек да е запознат каква е марката на алуминия, или въобще материала, и какви са свойствата му.
Иво виж сега, много му мислиш - аз вече ти казах по телефона нещо ти пак цяла тема отвори - такива съединения има почти на всякъде по алуминиевите ложи на огнестрелното оръжие, както и за закрепяне на пикатини релси към каквото се сетиш от алуминии, това се исползва от много години и ако не беше надеждно нямаше да се среща толкова много. Васко иначе е дал една хубава информация какво се случва във ветроходството, обаче там условията са спецефични, и на вас едва ли ще ви се налага да си мятате пушките в морската солена вода :D
 

lynx

Редовен Потребител
Алуминий в чист вид почти никой не ползува(той е сравнително мек и скъп), винаги се ползуват сплави, алуминий+някакъв друг метал.
С различните сплави се постигат различни характеристики, според това за което ще се използуват.
При подбрана правилно алуминиева сплав, резбите са много издържливи.
Естествено, където има повече влага е препоръчително да се ползуват неръждаеми стомани.
 

milen11

Потребител
Колега,от 25 години работя във фирма за производство на опаковъчни машини и те са комбинация от инокс AISi и Д1Т в смисъл неръждавейка и дуралуминий.Сглобяваме ги с иноксови болтове и досега не е имало проблем с резбите.Всички болтове се правят на резбонакат и резбите им са средно с 0,2 мм.по малки от размера.Това че си намерил с 0,06 мм.по голем диаметър е случайност.Какъв размер винтове ти трябват имбусни,лещовидни или нормални с шестостен,защото имам нещо наум.Ако искаш безплатен съвет и евентуално помощ ми прати някоя снимка за да добия представа за какво става дума.
 

astra

Редовен Потребител
комбинация от инокс AISi и Д1Т в смисъл неръждавейка и дуралуминий
@milen11 Може би има недоразумение, колега. Под неръждавейка имам Хром-Никелова сплав т.е. X Cr Ni 18 от тип А2, по информация от вносителя и търговец на дребно Панчев ЕООД. Размерът им не е "случаен", понеже в 3-те магазина за крепежни елементи в които ходих с шублера въпросните винтчета М4х16 бяха с външен диаметър точно 3,92мм. Този вид крепежни елементи се произвеждат в Германия чрез валцоване.
Винтчетата от "ръждавейка" които успях да измеря всички бяха с външен диаметър 3.86мм.
Така че, в темата от самото начало имам предвид електрохимичната съвместимост между Cr Ni сплав, от която са винтчетата ми и алуминий.
 
Последна промяна:

niki 67

Потребител
В темата видях, че има колеги с изтървали резби по алуминиевите детаили на оръжието, има начин за оправяне, хората са го измислили отдавна, има ремонтни комплекти за резби.
 
Последна промяна:
Нагоре