Съвместимост между неръждавейка и алуминий

Дискусия в 'Работилница' започната от astra, 3 Юли 2020.

 1. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  851
  от:
  Пловдив
  Възникна ми следния въпрос: в резбата на алуминиев детайл искам да навия винтове от неръждавейка. В конкретния случай - шината под оптиката ми е от алуминий и стоманените винтчета които я стягат към шасито на Щаера искам да заменя с такива от неръждавейка.
  Причината е, че стоманените са с по-малък външен диаметър на резбата и при развиване и затягане се страхувам да не повредя витките на резбата в алуминиевата шина, а тези които имам от неръждавейка са с 0.06мм по-голям диаметър и уплътняват на по-голяма площ т.е. по-малко натоварват резбата в алуминия при затягане.
  Говорих с Васко ветроходеца по този въпрос и неговото мнение е, че в мореплаването т.е. в солената вода тази комбинация - неръждавейка/алуминий е много неподходяща заради голямата разлика в електрохимичните потенциали на двата метала, което води до разрушаване на резбата в алуминия.
  Затова искам да конкретизирам питането си: има ли проблем при подобна комбинация на сухо т.е. при нашите ФТ пушки, които най-много да ги навали дъжда?
  Разгледах моята кука, която е изработена от Флорентино от SUBMOA SYSTEMS. Всичките й детайли с вътрешни резби са алуминиеви и всичките винтчета навити в тях са от ... неръждавейка :)
  Също загледах на снимки и някои шини на AJP, където прави впечатление същото - лъскави, бели болтчета навити в анодирана алуминиева шина :)
  Ще съм благодарен, ако разбера отговора на моето питане, че се чудя къде е истината :)
   
 2. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,704
  от:
  София
  За почти 13 години не съм стрелял в морето или на кораб, но при мен оттогава е така и няма промяна в резбата на алуминиевите детайли. Същата комбинация имам и с болтове от "ръждавейка" и също нямам проблеми оттогава.
   
  xpresident and astra like this.
 3. Пламен ss

  Пламен ss Потребител

  Публикации:
  82
  от:
  Добрич
  Здравей ако ги навиеш без повече да се развиват навиват няма ядове. Неръждавейка та е коварна за резби особено с мек метал като алуминий . От опит
   
  doctora and xpresident like this.
 4. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  851
  от:
  Пловдив
  Ако се намаже резбата на винтчето с тънка грес, ще помогне ли срещу това?
   
 5. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,570
  от:
  Старата София
  Няма никакъв проблем да се навият, аз също в алуминиевите детайли задължително слагам винтове от неръждавейка.
  Може и да им полираш главите да лъснат и става ефектно за фасон.
  Ако навиването е мега-гига трудно, може да пренавиеш резбите на винтовете през плЯшка/флЯшка със същия размер на резбата да отпуснат леко.
   
  astra харесва това.
 6. Kifa

  Kifa Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  932
  от:
  София
  Иво,Иво....:cheers:
   
  astra харесва това.
 7. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,541
  от:
  Варна
  Аз когато правя резба в алуминий втория метчик не го прекарвам докрай, за да остане резбата стегната. Грес на болтовете слагам задължително.
   
  astra харесва това.
 8. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  851
  от:
  Пловдив
  Резбата в алуминий, с какъв метчик я правиш? В магазина за инструменти ми показаха особен "метчик за нарязване на резби в алуминий". Заприлича ми на усукан макарон. Не бях виждал такова нещо. Когато режа резба в алуминий и аз ползвам само 1-ви метчик за резба в стомана. С капка масълце за фина механика.

  Моля, да споделиш този твой опит. Разглеждах си резбите на винтчетата от неръждавейка с лупа. Резбата е почти гладка, няма никакви остри нащърбвания по нея, вероятно защото винтчетата са валцовани, а не струговани. Това стига ли, за да не я мисля или има и химически фактори за това "коварство"? ;)
   
  Последна промяна от модератор: 4 Юли 2020
 9. batnan

  batnan Редовен Потребител

  Публикации:
  344
  от:
  Бургас
  Изчаквам още малко.:popcorn:
   
 10. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,541
  от:
  Варна
  В условията при които се ползват пушките няма опасрност от електрохимична корозия. При морска вода утре ще ви покажа една снимка.
   
  astra харесва това.
 11. BAD TORO

  BAD TORO Модератор ФТКС

  Публикации:
  1,351
  от:
  София
  Има при определени условия. Оригиналния ми алуминиев резервуар е целият на външни язви. Стана след като го оставих влажен след уелския дъжд в карбоновата тръба на ложата.
   
  astra харесва това.
 12. oblaka

  oblaka Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  914
  Иво, сменил съм всички болтчета на монтажите и на шината с неръждаеми и вече няколко години няма проблеми. Сменяй смело. Стоят доста пп красиво
   
  astra харесва това.
 13. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  851
  от:
  Пловдив
  Безспорно е много по-красиво с лъскави бели винтчета на анодиран в черно алуминий :) Освен това, в магазина за болтчета и гайки в квартала, допускът им е по-малък т.е. винтчетата са с по-голям външен диаметър от стоманените им братчета и лягат на повече площ в алуминиевите резби. Все аргументи в полза на неръждаемите винтчета.
  @Пламен ss бих искал все още, да разбера какво имаше предвид за "коварството" на резба от неръждаема стомана.
   
 14. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,570
  от:
  Старата София
  Коварството е, че алуминиевите сплави също имат корозия и като ги навиеш, има опасност след време да ги развиеш мнооого трудно.
  Когато резбата се навие плътно, като се добави и окисляването се получава ефекта на заварката, като силно турско лепило.
  Предполагам, че Пламен SS това е имал предвид.
  При мен са се заклинвали и два детайла от различни алуминиеви сплави, беше неприятно докато ги развия, заради невъзможност да се захванат с нещо против приплъзване, без да се наранят детайлите. Цилиндрични детайли бяха...
   
 15. apapazov

  apapazov Редовен Потребител

  Публикации:
  506
  от:
  Пловдив
  При мен на задтилака на Евата имам 2 или три които нямат развиване :(
   
 16. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,541
  от:
  Варна
  При мен лебетките на мачтата бяха монтирани с болтове с резби в алуминийя. Като се наложи да ги демонтирам, се "развиха" с част от алуминия и останаха дупки вече без резба. Псле ги направих с гайки, неръждавейки (AISI 316)
   
  batnan, astra and lynx like this.
 17. t.marev

  t.marev Редовен Потребител

  Публикации:
  434
  от:
  Пловдив
  Проблемът не е в неръждавейката, а в алуминия! Резба в алуминий, не е надеждна и трябва да се избягва за натоварени връзки, особено но открито. Едно от разпространените решения е втулка от стомана, неръждавейка, бронз, която се навива в алуминия, застопорява се неподвижно и в нея се навива резба, която е разглобяема. Такова съединение става вечно.
   
  batnan, joro_ihr and Djack like this.
 18. soundmax

  soundmax Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,407
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Не била надеждна резбата в алуминия :D На кой алуминий ? Вярно няма свойствата на една хубава стомана, ама за пореден път ще напиша нещо, което съм го писал не знам колко пъти в тоя форум! Има различни марки алуминий като някои от тях дори имат по-добри свойства и от някой видове стомани (нисковъглеродни). Алуминиеви резби има и в огнестрелните оръжията, като пример ще дам М4 там на резба е захваната цевта към алуминиевата кутия чрез гайка, както и приклада също е на резба, като тези съединения ги има и още на безброй други пушки(нямам намерение да ги изброявам)! Резервоарите на ПЦП-тата също са на резба (тапите им) и както знаем има и алуминиеви резервоари, редукторите вътре пак са направени не в малко случай от алуминий, а там натоварване си има и то не малко! За алуминиевите блокове на двигатели има ли смисъл да споменавам..... и не там няма набити стоманени втулки с резби.
  Първо за да се казват някакви такива крайни мения е добре човек да е запознат каква е марката на алуминия, или въобще материала, и какви са свойствата му.
  Иво виж сега, много му мислиш - аз вече ти казах по телефона нещо ти пак цяла тема отвори - такива съединения има почти на всякъде по алуминиевите ложи на огнестрелното оръжие, както и за закрепяне на пикатини релси към каквото се сетиш от алуминии, това се исползва от много години и ако не беше надеждно нямаше да се среща толкова много. Васко иначе е дал една хубава информация какво се случва във ветроходството, обаче там условията са спецефични, и на вас едва ли ще ви се налага да си мятате пушките в морската солена вода :D
   
  Kifa, batnan, astra and 3 others like this.
 19. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,570
  от:
  Старата София
  Алуминий в чист вид почти никой не ползува(той е сравнително мек и скъп), винаги се ползуват сплави, алуминий+някакъв друг метал.
  С различните сплави се постигат различни характеристики, според това за което ще се използуват.
  При подбрана правилно алуминиева сплав, резбите са много издържливи.
  Естествено, където има повече влага е препоръчително да се ползуват неръждаеми стомани.
   
  astra, xpresident and batnan like this.
 20. milen11

  milen11 Потребител

  Публикации:
  19
  Колега,от 25 години работя във фирма за производство на опаковъчни машини и те са комбинация от инокс AISi и Д1Т в смисъл неръждавейка и дуралуминий.Сглобяваме ги с иноксови болтове и досега не е имало проблем с резбите.Всички болтове се правят на резбонакат и резбите им са средно с 0,2 мм.по малки от размера.Това че си намерил с 0,06 мм.по голем диаметър е случайност.Какъв размер винтове ти трябват имбусни,лещовидни или нормални с шестостен,защото имам нещо наум.Ако искаш безплатен съвет и евентуално помощ ми прати някоя снимка за да добия представа за какво става дума.
   
  rifle, batnan, astra and 3 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена