Днес направих пробен опит без гонг пк един камък на около 1860м.Бях сам и спотвах със оптична тръба на тринога.Стрелям и понеже полета е 10 сек.имам време да стана и да се преместя на зрителната тръба, за да видя къде е попадението.Въпреки това на тази голяма дистанция и лека мараня и 2м с вятър, попаденията в разорана почва не се виждаха.Реших да мина на по близо , на около 1300м виждах попадения, бяха 8мила вляво.Коригирах и ги докарах в средата на скалата, но на следващия изстрел бам 3 мода в дясно,защото вятъра измени.3 mrad дори на 1300м с бк 0.324....много е мамка му.А на 2км какво надлъгване ще е дори и с най малкия вятър.Та след 1500м без втори човек на нивото на мишената на 500м встрани няма как да се проведе нормален опит. Да видим какво казва стрелок при диагонален вятър от само 1м посока от 5 часа се получава 2.6мрада вертикално отклонение и 1.5мрад хоризонтално.на 2км това са 5.2метра вертикално и 3метра хоризонтално отклонение. Значи дори само 1м с диагонален, дори не страничен вятър ще изисква мишена с размери поне 5 на 3м грубо , за да улуча 2 последователни пъти.А какво остава за 3 или 5 попадения.Аз не искам просто да удря гонг веднъж, искам някаква повтряемост на пределна дистанция, прецизност и точност.Но сметките и видяното днес на терен ми показват ,че 2 моа няма как да стане.5 на 3м са 9 на 5 моа...За нормалните стандарти от 2 моа - много сме извън тях...Та опит с последователни 5 попадения...нищожен шанс. Остава да мина на вариант както другите досегашни рекорди са се провели с едно попадение в мишената и ура.Да но мен това не ме задоволява като стрелец и човек познаващ в известна степен външната балистика .По добре на 1000м да направя 5 попадения в 2 моа отколкото едно на 2км.Това май значи , че не намирам мотивация и смисъл в този опит за рекордна дистанция и засега поне няма да влагам повече време и усилия за такъв опит. С Тексана си продължаваме опитите на 500, 700м, дори 1000 или 1200м до там докъдето прецизност1 или 2моа са статистически надежден резултат дори и във вятър.