Стрелба на далечни дистанции - 100+ метра.

A

Anonymous

Гост
fatalen написа:
Явно не пиша глупости!!!

Явно не говорим за пада на чашката, а за пада на скоростта и. И до колкото виждам програмката е пресметнала време под 1 сек., при скорост в границите 300- 160м/с. Ами ако пушката е настроена на малко по малка скорост? Тогава времето ще съвпадне. Клипчето може и да е автентично.
 
A

Anonymous

Гост
ако имате въпроси към krysks04 го питайте отговаря на въпроси, писали сме си преди.
Изобщо не се съмнявам в достоверноста на клипчето. :)
 

lynx

Редовен Потребител
Ето за тези които не са виждали , какво представляват монтажите за оптиката при стрелците на дълечни дистанции. Не се продават като готов продукт, всичко е изработено по поръчка и целта е да може да се регулира ъгъла межцу цевта и оптиката в широки граници.
DSC00163-1.jpg

DSC00160.jpg
 

andi

Редовен Потребител
съжалявам, но това ми е леко .... извратено ! представям си ако трябва това НЕЩО да се ползва като пушка - т.е. да стреля от ръка - хахаха приклада ще му доиде под мишница , или каубоиски -от хълбок !
 

lynx

Редовен Потребител
Andi, на снимките задния край на монтажа е отворен максимално за да се покаже в какъв голям диапазон може да бъде корекцията, иначе с такава настройка ще стреля в космоса ;)
 
A

Anonymous

Гост
Хайде няма нужда от такива стойки.. просто се стреля на по малко увеличение примерно 3-9 което си е напълно достатъчно.
 

lynx

Редовен Потребител
Аха, 3-9 си е супер за 25-30 метра, даже и попаденията ще си виждаш ;)
 
A

Anonymous

Гост
а като искаш да виждаш попаденията си връщаш пак на 50x ;)
исках да кажа че при голяма милдот скала 9х на 200м се пада последния дот примерно. Зависи си от оптиката де. :cheers: и без това само ще се дразниш с голямото увеличение че мерника ти е по прецизен за точността :D примерно
 

HellBoY

Потребител
Ето я въпросната стойка : http://www.youtube.com/watch?v=9Ogs__uU ... fvwp

А ето и нещо мнооого по усъвършенствано пак на същия Seerhan : http://www.youtube.com/watch?v=4e-98Z9N ... ated . . . просто без коментар ;)

Пича е грък и има интересни клипчета в Ютуб ;) хвърлете един поглед какви проектили си прави за самоделното си ПЦП 6.35 : http://www.youtube.com/watch?v=U4AIfZoK ... re=related
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Следващите тестове са насочени изцяло за потвърждаване или подлагане под съмнение истиността на този и други подобни клипове.

За целта на тестовете съм използвал пушка Daystate GranPrix 0.177, чашки JSB Exact с тегло 0.547гр.,
консервени кутии от риба тон с дебелина на ламарината според моя шублер 0,24мм. (верятно това е дебелината на ламарината и на повечето консервни кутии, каквито са и в клипа по-горе).
Причината да избера точно тази пушка е това, че регулирането на желаната скорост е много лесно, а оттам и симулиране на конкретни дистанции без да е необходимо да излизам навън и да търся подходящо място и дистанции за целта.

Използвах ChairGun Pro, за да определя приблизителните скорости на съответните дистанции, за които се споменава в този и някои други клипове. Заложените данни за вида, теглото и скоростта на чашката съответстват за 16J пушка. Балистичният коефициент (BC) 0,027 е въз основа на направени замервания и тестове от мен и колегата simogg, в последствие пресметнат със същата програма. Искам да спомена, че на базата на този ВС с този вид чашки, корекциите, които са необходими за точна стрелба от 8 до 50 метра се припокриват с тези, направени на практика!!! Това ме кара да вярвам, че получените стойности са твърде вероятни, ако не реални!


Пушката е настроена на скорост 158м/с или 520fps.
Първи тест

Резултата е ясен. Пълна перфорация на първата и вдлъбнатина на втората стена на кутията.


Поради невъзможността да настроя пушката на скорост около 104м/с (такава е приблизителната скорост според изчисленията на дистанция 200 метра), пушката е настроена на скорост 122м/с или 400fps (това е минимума, който е достъпен за настройка и е скоростта на около 160-165 метра).

Втори тест

Резултата е ясен. Няма и наченки на сцепване дори на ламарината, което за мен е показателно. С дулна енергия от 16J, калибър 0.177, наличието на 30-40% повече енергия на 160м, отколкото на 200м и приблизително същата дебелина на консервената кутия е съмнително да се постигнат онагледените в клипа резултати.

Оставям и на вас да прецените истиността на базата на проведените от мен опити.

Това са изчисленията от ChairGun Pro
 

Attachments

  • 2.JPG
    2.JPG
    449.8 KB · Прегледи: 187

Termina4

Потребител
Доста хора се съмнявахме и сме говорили за въпросното Kлипче, Но вече 100% всички знаем истината
Адмирации за положените усилия :bravo:
 

bateiav4o

Потребител
Браво Божо както винаги доказа твърдението си с неуспорими факти евала за положеното старание
и филмовия материал :bravo:
 

andi

Редовен Потребител
още повече че fatalen подпира консервата отзад , а в клипа тя е свободна , което има огромно значение за пробиването ! поздравления :bravo:
 
A

Anonymous

Гост
Днес на безветрието си правих експерименти с Гамото...на 107 метра (измерени с Garmin-a на Iv), по мои крачки 115 бр ;), с FTT, две попадения, първото само издрънча, второто отчупи вече част от дъното, държа да отбележа че оптиката ми е без Mil-dot, Konus Shot 4x32 ;) (има свидетели де ;))

пс.: случайност, да, ма като ми дойде Кондора мисля да "разработвам" само тази дистанция и нагоре... :rambo:
 

Attachments

  • 22112009335.jpg
    22112009335.jpg
    85.9 KB · Прегледи: 344
  • 22112009338.jpg
    22112009338.jpg
    264.5 KB · Прегледи: 325

lynx

Редовен Потребител
:-X Хм, интересна работа ???
40 джаулов Steyr LG110 не може да пробие спрейче с боя от 170 метра.
Стрелецът беше написал в един форум, че на тази дистанция по балистичния калкулатор остатъчната енергия трябва да е 7ft/lb ???
http://www.youtube.com/watch?v=e32C6S4yS9E
Ето го красавеца:
DSC02016.jpg
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
40Дж не са кой знае каква мощност. Това са 285м/сек с грамова чашка, а дистанцията от 170м ама хич не е малка.
За целта пушката му е простреляня поне на 130-40 м и стрелбата е минометна.
Ако евентуално енергията е достатъчна да пробие спрея на тази дистанция, то поне целта трябва да е стабилно неподвижно закрепена. А и на хартиените прострелъчни мишени, ясно се вижда зарята от попаденията. То на тази дистанция с посочената скорост, а и не само , друго не може и да се очаква.
 
A

Anonymous

Гост
При стрелба на големи дистанции е важно да се вземе в предвид и страничния вятър. ChairGun показва, че .25 barakuda с начална скорост 300 м/с при наличен вятър със скорост 10км/ч под 90 градуса, води до отклонение 5 см на 55м. Ще споделите ли някакви методи за преблизително измерване на силата и посоката на вятъра?
 

andro

Потребител
Да!Купувам си анемометър ,дигитален разбира се ,лаптопчето и то в раницата ,оная програмка, меря ,стрелелям ,стрелям меря.Само дето нямам нито едното нито другото ,стрелям по усет ,обикновенно се налага поне един пристрелочен изстрел после на вилка и давай.Не лошо да се прочете Дерсу Узала ,там с една трилинейка вързана с тел ,събра очите на професионални войници.Без далекомер ,колело на паралакса и още куп простотии.Просто човека има изграден усет за ситуациата и всичко става в главата му !Техника много ни дава но ни затъпява.
 
A

Anonymous

Гост
Ето, намерих го. Преблизително измерване на скоростта на вятъра.

0. Тихо. Димът се издига вертикално или почти вертикално. Листата на дърветата са неподвижни... 0 м/сек

1. Димът се издига наклонено и показва посоката на вятъра. Раздвижват се отделни листа... 1 м/сек

2. Усеща се леко полъхване по лицето и ръцете. Листата от време на време шумолят... 2,5 м/сек

3. Листата и тънките клони на дърветата непрекъснато се движат. Високата трева и житните посеви се люлеят... 4,5 м/сек

4. Тънките клони на дърветата се движат. Вътърът повдига прах и хартии от земята. По високите треви и посевите пробягват вълни... 6,5 м/сек

5. Клатят се клони и дървета с тънки стъбла... 8,5 м/сек

6. Клатят се дебели клони на дърветата, гората шуми. Високата трева и посевите от време на време полягат на земята. Телеграфните жици бучат... 11 м/сек

7. Люлеят се стъблата на дърветата. Ходенето срещу вятъра е затруднено. Чува се свистене на вятъра около сградите... 14 м/сек

8. Клатят се големи дървета, чупят се тънки и сухи клони. Движението срещу вятъра се забавя... 17 м/сек

9. Наблюдават се повреди по постройките — вдигане на керемиди, капаци. Чупят се големи клони на дърветата... 20 м/сек

10. Наблюдават се разрушения по сградите и повалени дървета... 23 м/сек
 
Нагоре