"Страшен филм" (или за филмите и книгите които обичаме)

DANNY

Редовен Потребител
@CaMyPau

akraba1 написа:
.......................................
За любим фил е почти толкова невъзможно да се говори, колкото и за любима музика :)
.....................................

С този си пост съм изказъм мнение по въпроса за качествата и оценките на филмите.
Т.е. НЕ МОЖЕШ ТИ,АЗ или КОЙТО И ДА Е /в това число критиците/ да кажеш това е хубаво, това не!
Това че на мен не ми харесва си е мое мнение и не те карам да се съобразиш с него!


А с този цитат на този си пост съм изразил това което мен ми харесва и съответно ти ПАК не си длъжен да се съгласиш!
akraba1 написа:
ХаресваМ фантастиката но не харесваМ фентазито! :pardon:
....................................



Аз изказвам мое мнение!
Мисля, че имам право на това!? Или пък не!? :eek:
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
MV5BOTk1OTA1MjIyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwODQxMTkyMQ@@._V1._SX214_CR0,0,214,314_.jpg


MV5BMTUxMzQyNjA5MF5BMl5BanBnXkFtZTYwOTU2NTY3._V1._SX214_CR0,0,214,314_.jpg


MV5BMTIxMzk4Nzg0Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNzMzMzEyMQ@@._V1._SY314_CR8,0,214,314_.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Но "Властелинът на пръстените" детска приказка - ще ме извиняваш! Няма друга фентъзи творба, където светът е толкова детайлно разработен - Толкин, ако не знае някой, е лингвист. Светът на Толкин е дълбок и издържан във всяко едно отношение - джуджетата имат свой език, елфите - два. Във "Властелина" се появяват детайли от по-голямата история, които човек забелязва едва след като е прочел "Силмарилион" и преданията.
Прочел съм ги, намерих и изчетох кажи-речи всичко, свързано с властелина. (даже се бях засилил да си купувам "Властелина" от първото българско издание, но се развали работата) Добре, че са тия допълнителните неща, че да подплатят със съдържание романа, да му дадат липсващата предистория (нещо, което при повечето други фентъзита си е част от самото произведение). Това, че са издадени по-късно показва, че тази липса е била усетена. И самата идея на "властелина" ми се струва доста елементарна, да не кажа детинска. Това, че е създаден цял един свят, със своите езици и т.н., в който да се вмести тази идея, не я прави по-добра. В някои други романи светът не е така издържан, но основната идея е по-силна, а действието - по-завладяващо. Вместо концентриране в детайлите, създаващи ненужна реалистичност на света, можеше да се поработи повече върху сюжета, да не е толкова наивен и идеалистичен.
Определено не е детска приказка, това, което написах е, че преди години се смяташе за такова. Но тогава фентъзито не се е наложило още като отделен жанр (особено у нас). Няма да е прекалено да кажем, че е поизпреварил времето си. И от там иде една слабост - авторът не е имал с какво да се сравнява, с какво да се състезава. От тогава насам жанрът се е развил и определено има по-силни произведения.

ЕДИТ///
Явно съм засегнал любима за теб книга, за което се извинявам. Но това е моята позиция и моето мнение за тази книга, не мога да го променя. А книги ще ти препоръчам на лични, че тази тема е за друго.
 
A

Anonymous

Гост
Макар да е офтопик, не мога да оставя това без отговор.

Във "Властелинът на пръстените" дълбоката история вече е подредена, и се чете между редовете. Например - балрогът - в книгата не е описано какво представлява освен "създание от светлина и мрак", смъртта на Гандалф и странното му завръщане, самият Гандалф се представя с думите "Олорин бях в забравения Запад" - истинското му име като един от маярите във Валинор, препратките към историята на Берен и Лутиен, Мелкор (Моргот) като предшественик на Саурон - все неща, които са обяснени в последвалите книги.

Съгласен съм, че във "Властелина" тежестта пада повече на повествованието (екшъна), отколкото на описанието но това, според мен е търсеният ефект - книга със завладяваща история, която се чете на един дъх. По същия начин наивното, по детски, излъчване на "Билбо Бегинс" е постигнато напълно съзнателно, въпреки че и там има предостатъчно препратки към цялостната история.

В книгите на Толкин почти не може да се открие случайна препратка, или нещо загатнато мимоходом, което да не води до друга история за произхода и мястото му в света.

Аз, лично, съм повече почитател на научната фантастика, отколкото на фентъзито (макар да съм изчел и доста фентъзи), но не мога да се сетя за друг цикъл от произведения, където нещата са построени така стройно и правдоподобно. Единствено четирилогията "Хиперион"/"Ендимион" ми е правила подобно впечатление, но тя е sci-fi.

Обаче, ако ти можеш да ми посочиш по-добро фентъзи от това на Толкин, което съм пропуснал да прочета, ще ти бъда особено признателен.

EDIT: Относно филмите по "Властелина", аз като един средно-статистически фенбой, какъвто несъмнено сте забелязали, че съм :) , очаквах Питър Джаксън да се провали във филмирането му - все пак това е "Властелинът" - най-продаваната книга на 20-ти век след Библията - изисква се огромна смелост, човек да се заеме с подобен проект. Питър Джаксън, според мен, обаче се е справил блестящо и ако нещо в историята ви се е сторило накъсано, горещо ви препоръчвам да изгледате т.нар. Director's cut и на трите филма от поредицата - тогава много неща ще се изяснят дори и на тези, за които филмите са били първият досег с творчеството на Толкин.
 

ангел иванов

Потребител
Аз, лично, съм повече почитател на научната фантастика, отколкото на фентъзито (макар да съм изчел и доста фентъзи), но не мога да се сетя за друг цикъл от произведения, където нещата са построени така стройно и правдоподобно. Единствено четирилогията "Хиперион"/"Ендимион" ми е правила подобно впечатление, но тя е sci-fi.
Колега Сивия,ЕВАЛЛА!
Ако и на мен някой може да ми предложи по-добра книга в жанра от Ендимион,ама не искам общи приказки,прочетете я,и аз ще му много признателен.
Това е чисто злато!
П.П Колкото съм фен на филмите,толкова и на книгите.
Що не пуснете тема за книги? :) :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
На всички почитатели на "Властелинът на пръстените", бих искал да предложа Тайните дневници на Задругата:
http://www.endorion.org/fun/humour/secretdiaries/

А относно по-добра книга в жанра от "Хиперион" ... всичко е въпрос на вкус. Бих могъл да направя няколко предложения, макар че едва ли ще са харесат от всички:
1. Хрониките на Амбър - Роджър Зелазни;
2. Пророчеството - Дейвид Едингс;
3. Колелето на времето (първите 6 - 7) - Робърт Джордан
4. Илион / Олимп - Дан Симънс

Лично за мен, самият филм "Властелинът на пръстените", сравнен с книгата, е абсолютна боза. И съпоставен с оригиналното произведение, Питър Джаксън се е провалил. Направил е лесно смилаем филм за масовата публика от тинейджъри, докато книгата е за възрастни и е доста по-"дълбока".
 

didarai

Редовен Потребител
Тъй като темата на няколко пъти кривна и към книгите разширих името и' като включих в обсъждането и тях. :goodbye:

ангел иванов написа:
Аз, лично, съм повече почитател на научната фантастика,.................
.............................
Що не пуснете тема за книги? :) :cheers:

пп
Сега видях,че Ангел го е предложил :bravo:
--------------------
Аз също харесвам много фантастика и 80% от книгите които съм прочел са такива,но когато се говори за филми като се изключи вездесъщите "Междузвездни войни" няма много свестни такива за големия екран в този жанр.На малкия има много читави сериалчета,като се почне от архивната "Седморка на Блейк" (за която младите колеги на работа не са и чували и това стана като един вид проверка за това кой на колко години е ;)),та се стигне до тези които в момента се излъчват от които Старгейт Атлантис ме кефи най-много.

Още един ПП ;)
Абе тази цифра "7" много вървежна в имената на филмите нещо ;) .За колко такива се сещате?Аз за 5,но сигурно има поне още 2 за които не се сещам. ???
И като отворих приказка за 7-ци.Тук има две в едно име.Не е за тази тема,но пасна идеално на поста и не се сдържах ;)
 

didarai

Редовен Потребител
Нов пост заради втората част от името на темата.
------------------------------
Помните ли първата книга която сте прочели сами изцяло.Моята беше "Островът на съкровищата" .Прочетох я за няколко(3-5 не помня точно) дена и нощи с фенерче под завивката,щото брат ми мрънкаше като му светеше лампата.Заради такова среднощно четене(което ми стана навик и често четях до 5 сутринта ,а в 6 ставах за училище)на нощна лампа сложих очила.
 

Loki

Потребител
1. Хрониките на Амбър - Роджър Зелазни;

Ее, любимото ми фентъзи :exclaim: ^-^ а фентъзито- любим жанр ;)

Най-голямото разочарование- филмирането на "Пътеводителя на галактическия стопаджия", защо въобще го направиха... докато книгата е... №1..!!!
 

ангел иванов

Потребител
;) ;) ;) Любо ,филма е пълен ташак,единствения момент беше когато пиеха Гаргаробластера и ревяха ;) ;) ;)!
А книгата е уникат.
От няколко години колекционирам само следните автори,книгите са на издателство Бард-поредицата Кралете на трилъра-
1 Нелсън Демил-най великият за мен,историите за нюйоркското най устато,умно и интелигентно ченге–Джон Кори са шедьоври.Убийствен хумор,най-доброто.
2 Джак дьо Брул-сюжетните линии за Филип Мърсър,5-6 книги са и впоследно време в сътрудничество със Клайв Каслър-романите за Хуан Кабрило.
3 Матю Райли-само три книги са за Шейн Скофийлд,ама са...ЕКСПЛОЗИВНИ !!! Това което прави впечатление в тях е,че няма и една секунда бездействие,всичко се случва тук и сега.
Горещо препоръювам творчеството на тези тримата,много са добри.
 
A

Anonymous

Гост
Loki написа:
1. Хрониките на Амбър - Роджър Зелазни;

Ее, любимото ми фентъзи :exclaim: ^-^ а фентъзито- любим жанр ;)

Най-голямото разочарование- филмирането на "Пътеводителя на галактическия стопаджия", защо въобще го направиха... докато книгата е... №1..!!!
"Пътеводителят" е книга, която, преди всичко, се гради на думите на автора - някой да се сеща за расата с 50 ръце и съответно 50 подмишници, която измислила аерозолния дезодорант преди колелото... как да вкараш авторските думи във филм без да го превърнеш във скучен речетатив? Предполагам, че дори едно радиошоу по книгата ще е по-лесно изпълнимо и по-добро от филм по нея.

Относно "Амбър" - аз съм фен на Зелазни - има много добри книги, но "Хрониките" не ме грабнаха с нищо - вярно - интересни и забавни са за четене, но без особено революционни идеи. (Лично мнение. Може би трябва да ги прочета още веднъж...)

Относно Sci-Fi сериалите - Stargate са приятно развлекателни, без претенции за някаква особена оригиналност - специално "Atlantis" повтаря сюжетно доста от ситуациите в "SG-1", но в друга галактика. :) Интересно разнообразие вкарва последният сериал от поредицата - "Stargate - Universe". За почитателите на поредицата - не го пропускайте!

Лично за мен, обаче, безусловно най-добрият sci-fi сериал си остава "Battlestar Galactica" - историите са много разнообразни и общочовешки - дори и хора, които не се интересуват от фантастика, биха намерили теми, които ги вълнуват, ако се абстрахират от фантастичния сетинг. :) Друг сериал, който бих препоръчал на основа история е "Babylon 5" - според личното ми мнение, това е и сериалът с най-реалистичната динамика на космически апарати в историята на телевизията - погледнете само формата на starfury-тата - идеалната функционална форма за космически изтребител - никакви заигравки с общоприетия образ на боен самолет. :)

Простете за дългия текст - научната фантастика и, в по-малка степен - фентъзито, са два от основните ми интереси в развлекателната сфера. :)

EDIT: Ако става въпрос за хумористично фентъзи - за мен най-големият е Тери Пратчет - всяка от книгите му ме е разсмивала до сълзи. :)
 

didarai

Редовен Потребител
Loki написа:
..
Най-голямото разочарование- филмирането на "Пътеводителя на галактическия стопаджия", защо въобще го направиха... докато книгата е... №1..!!!
Мда.Книгата съм я чел няколко пъти и всеки път с кеф.Филма два пъти се опитах да го гледам ...най-много до 20 мин изтрайвах.Дори и да си чел книгата не можеш се ориентира какво става,а в сцените които разбираш какво става......съжаляваш,че си разбрал.
----------------------------
"Battlestar Galactica"...............няколко пъти се пробвах........не успя да ме привлече за зрител. :(
"Babylon 5"......беше добър също.
 
A

Anonymous

Гост
bernhard, като изключим "Пророчеството", за която нямам спомен дали съм я чел, с другите ме уцели точно. Явно предпочитанията ни са близки, така че ще я потърся.
Другите споменати - "Пътеводителят" и книгите на Тери Пратчет също са ми любими. Авторите имат подобен хумор, но пишат в различни стилове.
Филмът по "Пътеводителя" беше направо отчайващ. Подобно разочарование беше "Бойно поле Земя" - дори участието на Траволта не можа да спаси филма.
Но това е основния проблем с филмирането на фантастични и фентъзи романи - те просто не са писани за филм. В тях се разчита на въображението на читателя и за да се постигне на екрана това, което авторът иска да си представим, че бъде невероятно трудно и скъпо, ако изобщо е възможно (само си представете филм по "Хрониките на Амбър", какво ще им струва да направят пътуванията през сенките, разните му създания от различните светове и т.н. - ще бъде безумно скъп и 99% анимация). Може би затова фантастичните сериали са толкова успешни - сюжетът и сценарият им са писани за да бъдат снимани.

По-горе писах за особения хумор в "Пътеводителя" и в книгите на Пратчет. На тези, които го харесват, вероятно ще им допадне сериала "The Ripper".

ЕДИТ///
bernhard, тъкмо проверих в читанката за "Пророчеството". Има я, заедно с много други на този автор. Попадали са ми отделни книги от тези поредици и ми харесаха, но бяха стари издания и не намерих всичките. А в читанката поредиците Белгариада/Малореон са пълни.
 

didarai

Редовен Потребител
И все пак "Бойното поле ..." като филм се гледаше,за разлика от "Пътеводителя".Иначе в книгата наистина положението е брутално-безнадеждно и отчайващо-безпомощно,което във филма въобще не се усеща.Просто 2 часа не стигат за всички подробности,да не говорим за нюансите.

пп
Един филм за който си спомних покрай темата за музика.Който не го е гледал......да не чака повече.
http://www.youtube.com/watch?v=zHFbhhi_ ... re=related
grease_ver4.jpg

И още един с Траволта
Saturday_Night_Fever.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=bV1RZyCW ... re_related
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Това някой гледа ли го вече?
Titanic II (2010)
Жанр: Драма
Сценарист и режисьор: Шейн Ван Дайк
Участват: Шейн Ван Дайк, Мари Уестбрук, Брус Дейвисън, Брук Бърнс, Мишел Глейвън,
Кари Ван Дайк, Дилън Вокс, Уитли Джордан, Майлс Кранфорд и др.
Държава: САЩ
Резюме:
Век е изминал след катастрофалното потъване на знаменития Титаник. В този ден модерен и луксозен круиз , кръстен Титаник 2 тръгва на път по маршрута на оригиналният Титаник. Не след дълго пътниците и екипажа са изправени пред същата съдба, когато цунами праща айсберг на пътя на кораба. Ще се повтори ли историята или този път корабът ще успее да избегне трагичната съдба.
 

Attachments

  • Titanic.jpg
    Titanic.jpg
    76.6 KB · Прегледи: 17
A

Anonymous

Гост
Dejmos, за 5-те книги от "Пророчеството" мога да гарантирам, че са the best of the best. Не случайно имат над 20 издания само в САЩ. За съжаление, не мога да кажа същото за поредицата "Малореон". Тя е по-лошо повторение на "Пророчеството" с някои промени, но основаната фабула се е запазила. Нищо ново. Явно се разчита на успеха на оригиналната поредица.
От Дейвид Едингс бих могъл да препоръчам още "Диамантеният трон". Това е 1-та книга от трилогия, която някаква неизвестна издателска къща е започнала да издава, и е спряла. Мътните да ги вземат всички книгоиздатели, които започват една чудесна поредица, и не я довършват. :no:
Много добра, направо перфектна комбинация са Роджър Зелазни & Робърт Шекли в "Донеси ми главата на принца". Последвалите 2-е продължения съвсем не са лоши.
Също така бих могъл да спомена Филип Хосе Фармър с поредиците си "Светът на нивата" (особено 1-та) и "Речен свят" ( за съжаление тази поредица е недовършена). Този човек е имал уникална фантазия.
Лично на мен, за много добри фантастични филми, биха могли да минат:
1. "Междузвездни войни"
2. "Stargate";
3. "Гатака";
4. "Индиана Джоунс" - той е по-скоро приключенски със свръхестествени моменти.
5. "Матрицата" - 1-а част.

П.П. @Сивия, бих ти препоръчал да прочетеш "Не е време за герои" на Сам Лундвал, издателство "Галактика". Тогава ще можеш да прецения дали наистина Тери Пратчет е най-добрия. ;)
 
A

Anonymous

Гост
Преди време ми попаднаха 2-3 книги от Едингс, бях закъсал за книги за четене и ги взех от един оказион. Бяха от различни поредици, но ми стана ясно, че имат нещо общо. После дълго време търсих останалите, но явно бяха издавани преди доста време и не намерих всички. Отказах се и бях забравил за тях, докато ти не ми насочи вниманието към автора. Сега съм ги насипал всичките в електронната си книга и вече ги подкарах. И както съм дежурен утре, доста ще отхвърля.
"Диамантен трон" ми звучи познато, но не мога да се сетя откъде и дали съм чел нещо такова. Може ли с нклк изречения да опишеш сюжета?

Зелазни-Шекли... Явно наистина имаме много общ вкус за книгите. Тъкмо привърших трите книги. Но завършека на последната нещо не ми хареса. А и книгата като цяло също. Явно са решили да експлоатират идеята още малко, но леко насила и поне на мен ми хареса по-малко от първите две.

Аз от своя страна ще препоръчам "Диамантен меч, дървен меч" и "Гибелта на боговете" от Ник Перумов. След тия двете търсих и други негови книги, но не намерих.
 

Grimit

Потребител
За мен това е върхът в ''Мюзикъла''
 

Attachments

  • HairMilosForman-769666.jpg
    HairMilosForman-769666.jpg
    12.8 KB · Прегледи: 11

didarai

Редовен Потребител
Да."Коса" е № 1.
------------
И....нещо което няма аналог.....трябваше да е между фаворитите,но не остана място за него.
NECA0004.jpg
00020419.jpg
 
Нагоре