След избора на пушка - какво още?

Darker

Новодошъл
Здравейте,
Няколко години съм обмислял закупуване на хубава пушка, но нещата винаги са забивали: "Как да обясня на жената че това струва 1000-2000 лв". До преди няколко дена, когато чух: "Искам Унчестър". След известно време преговори (Истинската пушка няма как) се спряхме на въздушна пушка и по точно на Sumatra 2500 пушките, в 5.5мм. Ще стреляме по мишени.

Това от което имам нужда е малко помощ в смятането и избирането на другите разходи покрай пушката:
 • Помпа?
  • Гледах няколко различни от Хатсан за около 260лв до 4-то поколение Хил за около 800лв?
  • До колко ми трябва допълнителен влагоуловител за помпата.
  • Помпата има ли нужда от първоначална подръжка/ремонт?
 • Първичен ремонт?
  • До сега съм имал 2 airsoft пушки и в двата случая винаги са минавали през някой който да ги отвори, провери уплътнения и основни части, смаже и сглоби отново пушката. Необходимо ли е нещо подобно?
 • Проектили?
  • Тук по-скоро е има ли проектили които да трябва да се избягват?
 • И за по-далечното бъдеще:
  • Оптика - бих предпочел да не е много скъпа, но да е здрава. За момента си представяме мишени на 50 метра, но ако пушката има възможност за повече и на повече бихме стреляли.
  • Тунинг - Тук имам съвсем бледи идеи, но си представям за да е по-точна и да хаби по-малко въздух
Интересуват ме съвети, ориентировъчни цени и дали пропускам нещо? Също препоръка за магазин където бихме моли да ги видим наживо и да купим нещата на кредит, или поне пушката?

И един въпрос за самата пушка - до колкото видях има нормална и карабина. Това как се отразява на точността и разхода на въздух?

И последно, има ли други Lever Action PCP пушки, аз търсих но не намерих. Това по скоро ми е от любопитство?

Благодаря:)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Съветвам те частта с помпата да я прескочиш изцяло и да търсиш бутилка. Помпите често се развалят, а за начинаещ ремонтът им е голям филм и е възможно да те откажат от хобито. Бутилката е по-добрият вариант, а и във форума може да намериш на цената на помпа. Задължително на 300 бара работно и със зарядна станция. Вариантът с карабината го прескачаш - обикновената е по-добрият модел. По-дълга цев, по-дълъг резервоар. Оптика - задължително с милдот кръст. Вероятно Липърс. Около 220 - 320 лв са 3-9х40 или 4-12х40. За тази пушка и дистанциите, които си посочил това увеличение ти е достатъчно. Самата пушка си иска тунинга, защото идва без плато-това са равните изстрели, при които пушката стреля на едно място и уцелва. От кутията Суматрата стреля с разлика от 6-7 метра между всеки изстрел, което може и да ти пречи. След въпросния тунинг пушката идва на себе си. Обикновено платото в 6,35 е около 14 изстрела, а в 5,5 е около 18. След тунинга се повишава и силата на пушката. С проектилите нямаш особено голям избор. Ако пушката е в 5,5 - JSB 2,2 грама. Ако пушката е в 6,35 - 3,64 грама правени проектили.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Така нареченият "силов" тунинг при Суматрите е първото, което се юркат да правят повечето, защото тя носи на "напън".
Малко са тези, които са избирали другия (бих го нарекъл "дзен") път, към постигане на удовлетворението от нея.
Но като чета желанията на момчето и жена му(съществен плюс е приобщаването ѝ към това хоби), идеята му клони повече към това, което и аз исках от Суматрата, когато я имах. Визия, ъндърлевер тип зареждане, много и точни изстрели, без "екстремни" напъни. Флоберка си имах и не изпитвах нуждата да гоня резултатите ѝ и с ВО.
Ползвайки я дори и само на мерни прибори, носеше някакво удоволствие. Но оптиката 10-40х56 я направи скалпел. Сина ми целеше главите на кибритени клечки от маса, даже стоеше прав (тогава 9-10 годишен). От стрелбите в залата дълго време си пазеше едни мишени на 100 м, които и аз трудно постигах.
Но, това стана, когато там сложиш редуктор и изкараш 110 броя 45 Дж-ви изстрела с JSB 1,175(5,53) и нямаш никакъв проблем с тази мощност да стреляш и на 150 м по мишени с успех. И удоволствието беше още по-голямо. С регулатора отдолу можех да я меня от 30-на до около 60 Дж мощността, което естествено се отразява и на броя на изстрелите.
Леек тунинг(смяна на една пружинка и полиране където трябва) на спусъка я направи и пушка, която стреля задоволително и бенч на 50 м. Единственото неудобство е размера и теглото, което обаче влияе само на стрелбата прав. Но и това се преодолява с тренировки.
 
Последна промяна:

Darker

Новодошъл
След тези две мнения и дълъг разговор по телефона със друг съфорумник, ще се откажа от помпата:)
Следващата стъпка е да отидем в магазина и да видим пушките наживо.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Те това май ще е трудничко.... От доста време Суматри по магазините не съм виждал.
 

Darker

Новодошъл
В Сотис и Армс на сайта имат, след няколко дена ще им звънна да питам дали ги имат "на живо"
 

Hidden

Редовен Потребител
Колега, а не си ли обмислил варианта за Суматра втора ръка? Може си вземеш такава с направените доработки от форума- понякога има оферти.
 

Darker

Новодошъл
Няма финансовата възможност. За момента варианта ми е от някой от по големите магазини на кредит
 

Alucard

Редовен Потребител
ФТКС
Поне до скоро не се продаваха оръжия на изплащане.До колкото знам искаха да се променят нещата,но сега не знам как седи въпроса.
Успех
 

Darker

Новодошъл
Поне до скоро не се продаваха оръжия на изплащане.До колкото знам искаха да се променят нещата,но сега не знам как седи въпроса.
Успех
Като им се обадя ще ги питам. Ако не става, поне ще ми опростят ситуацията за близкото бъдеще:)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
TBI наскоро одобриха един познат за Херкулес. Даде първоначална 400 лв. Другите 1280 му ги разсрочиха за 11 месеца. Не знам какво му е било оскъпяването.
 

Нуцо

Новодошъл
TBI дават. Скоро мой познат си купи Херкулес, бутилка, зарядна станция и оптика на изплащане, без първоначална вноска.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Няколко години съм обмислял закупуване на хубава пушка
Не знам Darker,дали Суматрата влиза в графа "хубави пушки" единственото и хубаво е мощността и,и в твоя случай визията.Става въпрос особенно след,като е и на кредит,може много преди да си я изплатил да си разочарован от нея.Лично в моят случай след първият месец практически нямаше за какво да я ползвам.Може би трябва да се вслушаш в Пеко и да не се впускаш по силов тунинг а по повишаване на точност и комфорт!
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако кредита е належащ за встъпването в това хоби, трябва сериозно да се осмисли тази инвестиция.
Логиката "кеф цена няма", може да те вкара в спирала. Свидетел съм бил, как бързо бързо спиралата се свива до точка, както в буквалния, така и в преносния смисъл. После ликвидацията на "кефа" естествено води до загуби, които за някои семейни бюджети може да са сериозни сътресения.
По-често, спиралата се развърта в другата посока - и те повежда към разширяване. Подписите на доста хора свидетелстват за това(включително и моя милост). Това също води до сериозни промени, къде в джобните, къде в месечните, къде в годишните заделяни "мъжки" пари.
 

lynx

Редовен Потребител
Някои хора са свикнали всичко което купуват(ако е възможно) да е на кредит/лизинг.
Всеки сам си преценява дали да плаща еднократно, или на вноски + лихвите.
 

Darker

Новодошъл
Аз съм от хората които купуват повечето неща на кредит.
И знам че като всяко ново хоби може да се окаже че това не е за вкъщи. Но трябва да се пробва, особено когато имам подкрепата на семейният съвет:)
А относно самата пушка съм съгласен с peko, как да се модифицира, но това ще стане малко по-натам.
 

Нуцо

Новодошъл
Не всеки има възможност да извади толкова пари, но ако си направиш сметката се получават нещата. Освен това напоследък при тая конкуренция лихвите за кратък период не са чак толкова големи. В крайна сметка...ако събираш пари за пушка - няма да се получи, но ако връщаш лизинг.. щеш не щеш ще ги върнеш...:sorry:
 

Darker

Новодошъл
В крайна сметка...ако събираш пари за пушка - няма да се получи, но ако връщаш лизинг.. щеш не щеш ще ги върнеш...:sorry:
Горе долу това ми е и моята философия, просто гледам месечните ми вноски по кредитите да не минават една сума.
 
Последна промяна:
Нагоре