Световен шампионат по FT- Литва 21-23 август 2015г.

братушка

Редовен Потребител
Пътуването с бус е проблем заради пушките. Минаваме през 3 държави без никакви документи за тях. Ако имахме европаспорти можеше да се съгласува с посолствата им, но без тях нямаме шанс.
А как ходихте до Унгария с коли и пушки?
По същия начин ходихме и до Полша. След Полша и прибалтика, пак еврозона. Не мисля да има разлика.
Пак нямахме европаспорти и процедурата беше безплатна.
 

kid

Редовен Потребител
ФТКС
Би трябвало и у нас да се издават европейски паспорти...
http://gdkp.mvr.bg/Novini/06-11-2013.htm

Но в понеделник ще тазбера как стоят нещата, понеже днес КОС не работят.
 

Attachments

  • Sn12.jpg
    Sn12.jpg
    169.4 KB · Прегледи: 21

Dominus

Редовен Потребител
Е аз питах. Тук няма как да ти издадат паспорт, тъй като не е огнестрелно и режима е уведомителен. Единствено, като излизаш трябва да я декларираш. Абе много француска работа.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Адаш, с две думи каквото и да ти говорят става дума за пари. Това е положението.
:cheers:
 

братушка

Редовен Потребител
Такива паспорти са предвидени в последния закон от преди няколко години. Но....
стана възможно отпечатването на европейски паспорт за огнестрелно оръжие
За пневматиката такива не са предвидени.

Те не са и нужни.
Ако спрете да мислите като единаци, които едва ли не контрабандно искат да прекарат нещо, всичко само се нарежда.
Тук се говори за пътуване на ОТБОР, офоциално поканен на състезание, чак Световно. Поканен с официална покана от официална институция в държава от Евросъюза. Макар и не държавна - официално съдебно регистрирана. И се испраща от организация официално съдебно регистрирана в България, пак държава в Евросъюза.
Документи с печат не се пренебрегват ей така дори зад граница.
По аналогия на това какво сме правили за Полша от името на БАФТ в случая би могло да се направи следното:

1. Председателят на ФТКС с вътрешна заповед да назначи временна техническа комисия за техническо освидетелстване на пушките. От членовете на клуба. (ей така за подсигуряване);
2. Комисия превжда тестове и издава протоколи, че пушките не надвишават 16Дж. Протоколите се заверяват от членовете на комисия, Председателя и печата;
3. На нужните хора Председателят издава Уверения, че съответните се явяват действащи членове на клуба и се занимават с активна спортна дейност;
4. Председателят издава Заповед за командироване на Отбора на съответното състезание съгласно наличната покана със списъка на отбора и оръжието. С подпис и печат, разбира се. За повече сигурност могат да се издадат и отделни поименни командировъчни документи;
5. Документите по точките 2, 3, 4 се издават и на български и на английски;

На база Покани, временни разрешителни за оръжие от приемащата страна и горепосочените документи митничарите (ако има такива изобщо) пломбират куфарите и издават съпровождащи транзитни документи. Бесплатно. В нашия случай ги пломбират на влизане в Румъния. На излизане от Румъния проверяват пломбите, но не ги свалят. Оставят и транзитни митнически документи.
Нататък просто няма кой да проверява, няма граници. Но дори някой полицай да се заяде ще има пломбиран куфар и куп документи, че ОФИЦИАЛЕН отбор ОФИЦИАЛНО отива на състезание по ОФИЦИАЛНА покана. Все с мокри печати от държави на Евросъюза. И ако той ще реши да махне пломбите - да бъде така любезен да издаде съответния протокол, пак с печат.

Бюрокрация - Голяма работа :)
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
В обяснението от страна на литовците за оръжието пише следното:
Правилата за провеждане пистолети в Република Литва
Въоръжение в Литва са разделени в 4 категории (A, B, C, D).
пневматично оръжие до 7.5J са класифицирани като категория D.
пневматично оръжие над 7.5J са класифицирани като категория C.

Оръжия транспорт в Литва
За да влезете в Литва с категория D собственик пневматичен пистолет трябва да има покана за участие в конкурса.
За въвеждане на Литва с категория C пневматична пушка е необходимо доказателство, че ще се конкуренция и преминават европейските огнестрелните оръжия. Ако собственикът не разполага с европейски паспорт за огнестрелно оръжие, разрешение за привеждане на оръжие трябва да бъде получена от Литовската република РПУ *.

* LFTSA ще се грижи за разрешенията от полицията в LR.

Правила Транспорт
В Литва транспортират оръжие трябва да е в случая. Оръжието не може да бъде зареден, списание капацитет трябва да бъде отстранен от оръжието.
Guns транспорт под въздействието на алкохол, наркотични, психотропни или други психоактивни вещества, които не са позволени.
Специални изисквания
Няма специални изисквания за извършване на пневматични оръжия в Литва. Трябва да се гарантира, че неоторизирани лица не трябва да бъдат в състояние да използват оръжие.

Други изисквания
Стрелците под 16-годишна могат да използват оръжието само с висш ескорт.
Заглушители са забранени. ( Оръжията с шумозаглушители, получени чрез производствен процес, като Ai Arms, HW, и т.н., са юридически )
Без ограничения за Скоупс.

Ако не притежавате Европейския Огнестрелно оръжие Pass, моля, проверете "Да" по Weapon транспорт разрешение необходимо във формуляра за регистрация до 30 май. Административна такса е 15Eur (ще бъдат включени във фактурата).
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Миша е прав. Няма как да си ходил до Унгария или Полша с пушки, а сега до Литва да не можеш.
Има предостатъчно време да се проверят вариантите и направят необходимите бумаги.
Малко кофти е да тръгват нещата с доводи защо нещо няма да стане, а не с идеи как да стане....
ПП. Павка, превода на гугльо май не струва ;). Който му е нужно си го е разбрал и на английски.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Практиката показава, че теорията на всеки си е само негова. А пък ние, които пътуваме се сблъскваме с практиката. За щастие до сега не сме имали проблеми, които да ни лишат от участие, но има други колеги, които не са стигали до местоназначението си. Само да вметна, че във въпросния случай колегите имаха дори европаспорти.
И още нещо. По-миналата година одихме на СП буквално на караминьол, минавайки през Австрия.
 
Последна промяна:

братушка

Редовен Потребител
има други колеги, които не са стигали до местоназначението си. Само да вметна, че във въпросния случай колегите имаха дори европаспорти.
Да не са били руснаци отиващи в Полша или Естония? :)
Питай Стенли за сцената с унгарския граничар. Ама причините не бяха пушките, а моя руски паспорт :)
Нямахме разрешително за Унгария за пушките, той прегледа за секунди буквално наличните за тях документи (полски и български) и пусна Стенли да минава със всичките куфари.
А на моите лични документи цяла експетиза прави с някаква хитра техника поне 2 часа :)
С такова нежелание ме пусна да мина, завалия :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
По спомен бяха латвийците за Полша. На границата са им поискали разрешително от местната полиция, с което се разрешава провеждането на подобно мероприятие. Да отбележа само, че ВО до 17 Дж е на свободен режим в Полша (към 2010 г.)!
 

братушка

Редовен Потребител
Значи бях прав - проблемът не беше в пушките :)
Помня някои "латвийци" с руски имена и говорещи чист руски, от Полша. Много ги обичат поляците :) Колкото и баш руснаците :)

Затова и предлагам да има много документи, и всичките да са с печати. Всякакви, от различни държави. Във вашия случай ще има поне 3: България, Румъния, Литва. Може и унгарци да издадат някой протокол при влизане в шенгена :)
Бюрокрация се побеждава с още по-голяма бюрокрация :)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Братушка,
Теоритично си прав, но само до момента, в който се сблъскаш с реалността и с някой на границата, на който жена му не му е пускала дълго време.
Инак мен лично ме влече преживяването за пътуване 2100 км и бих "рискувал".
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
По принцип поляците не харесват руснаци. 2000 година доста общувах с една група поляци , желаеха да говорим само на английски, въпреки, че бяха набор 72 до 76 година и са учили руски. Един по възрастен колега ги пита нещо на руски и въпреки, че го разбраха казаха отговора на мен на аглийски. Та ясна е причината за проблема с поляците
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
Не бяха латвийци, а украинци но не това е важното. Преди няколко години режима беше "неопределен". Сега се поевропейчиха законодателно всички, a и с тези арабески като нищо един бус пълен с поомирисани българи и един грък може да се натресе на проверка. Това ще ми е 9-10 излизане с пушка и за съжаление режима не е станал по-ясен и лесен. Тръгнал съм на световно и искам да стигна навреме и без излишни проблеми.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Симо, прав си но и със самолет има риск. Тази година брадовчетката от Германия с няколко колеги немци пристигнаха в София, а багажа им ....след 5 дни дойде, а сега има и прикачване. И проблема им не беше в Бг а от летището Франкфурт
 

lynx

Редовен Потребител
Грък-шмекер не трябва да се носи до Литва, винаги ще има проблеми по границите а и не само там! :D
 

Dominus

Редовен Потребител
Миналата година ходих до Словакия и Австрия. Направи ми впечатление, че само маджарите си придават важности и то на влизане /шенгенската граница/. Разбираемо е според мен. Нататък граници няма. Всъщност вътре на шенгенска територия е много по-сложно за полицията да те проверяват. Не става просто така по красота.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
За момента ситуацията с чартърите е неопределена. Разписанието и места ще са ясни към май месец, което за нас вече е късно. За местата има и подробност, че свободните се обявяват 10-тина дни преди самия полет. Тоест чартъра е обвързан с туристи и хотели. Ако остане нещо свободно се пуска. За момента австрийците имаха цени от 250 евр. Това е най ниското което успях да намеря.
Айде вече е време да се събират заявките.
За сега твърдо сме аз и гърка. Той ще пътува с нас но е заел място от квотата на свободните електрони
 
Нагоре