Самоделни муниции .177 .22 .25 9 мм .45 .50

Когато колата ти е в сервиза а навън духа и вали, не ти остава нищо друго освен да споделиш нещо на колегите тук. Подредени като войници JSB knock out в грамажи 37, 39, 41, 44 и 48 грейна. С толкова много видове цеви в 25 калибър и различни по мощност пушки, трябва да има избор от слъгове. За желаещите високи скорости мога да предложа слъг Altaros в грамажи 34 и 41 грейна. ;) :sniper2: Успешен ден на всички, и не забравяйте : Безопасността преди всичко :confused:Screenshot_20220807_133714_com.android.gallery3d.jpgScreenshot_20220807_133706_com.android.gallery3d.jpgScreenshot_20220807_133631_com.android.gallery3d.jpgScreenshot_20220807_133556_com.android.gallery3d.jpg

Attachments

• Screenshot_20220807_133645_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20220807_133645_com.android.gallery3d.jpg
    81.3 KB · Прегледи: 44
Здравейте , пичове ! Малко #expansionday и размърдване на темата.
Такааа всичките слъгове са с една тежест 2 грама +- някви десети ! Скоростите са еднакви 293-295м/с. Калибър 5,5мм. Всичките проби са в вода около 20см дълбока.
От ляво на дясно :
1. Мои слъг 31grains (homemade deep hollow point )
2. Zan Projectiles 30,5grains
3. G-max 31 gains ( Някви нови турски )
Като преминаха през водната повърхност и пробиха кофата! Така ,че не мога да кажа , че са експанзивни!!!!
Поздрави !
Колега, от къде си взел матрицата за проектилити?

Някой пробвал ли е тези слъгове:
Проектил Slug HP Bullets 6.35 mm .25 cal 3.0 гр 200бр
Diana Hunters Mate - кал. 6,35 мм, 40gr /200бр./
Интересуват ме за Биг Макс

Здравейте,да раздвижим малко темата . Знаете ли къде могат да ми изработят инструмент за рязане на оловна тел,гилотина май се наричаше,не знам точно

Някой пробвал ли е тези слъгове:
Проектил Slug HP Bullets 6.35 mm .25 cal 3.0 гр 200бр
Тези са на Атанас Динев слъговете.Има ги и с балистична опашка.Но при мен на Вулкана не се групират добре на никакви дистанций.Но пък за сметка на това други колеги с Вулкани са доволни.

Има ли някой който в момента изработва матрици(и евентуално преси) за слъгове? Аз се интересувам а и виждам че има колеги които също искат да си купят.

Последна промяна:
колеги имам следния въпрос
в момента кой може да ми изработи матрица в калибър 4.5мм
може и на ЛС да не спамим темата
благодаря

Един въпрос ме гложди и да използвам случая та да попитам. Извинете невежеството ми, но защо масово слъговете ги правят с кух връх? Ако е по добре, защо масовите 22LR са без? Защо най добрите уж Алтарос също са не експанзивни? Това за по лесно производсво ли е що ли? Едва ли е за по добра обтекаемост в полет, защото някак не мога да се съглася, че проектил с кух връх, експанзивен, има по добра аеродинамика от такъв с заоблен връх.

Преди време ми попаднаха 7.62х51 в сива кутийка по 20 , армейски от US с дупка на върха . Попитах човека , не са ли забранени за ползване в армията и ми обясни , че не е кух връх , а е снайперски и дупката подобрявала ВС-то .

Защото масово слъговете не се ползват за спортни цели.
Да разбирам, че експанзивните проектили се използват за лов, нанасят повече поражения, а за спортни цели, примерно биатлон стандартни неекспанзивни 22LR

Преди време ми попаднаха 7.62х51 в сива кутийка по 20 , армейски от US с дупка на върха . Попитах човека , не са ли забранени за ползване в армията и ми обясни , че не е кух връх , а е снайперски и дупката подобрявала ВС-то .
Сравнението в случая е малко не на място, защото това е боеприпас с остър връх на практика, ии далеч, далеч от скоростите с които ние стреляме обичайно.

В някои страни ловуват дребни животинки за "спорта"и е по "хуманно" да отнемеш живота им с такъв боеприпас,защото прави всичко на кайма по пътя си..,докато нормалния в повечето случаи "прошива" животното и то не винаги загива

• Харесвам
Reactions: NME
защото някак не мога да се съглася, че проектил с кух връх, експанзивен, има по добра аеродинамика от такъв с заоблен връх.
Разбира се,че няма.Но и по-ниска точност няма.Има по-нисък БК,по-лошо представяне във вятър и по-добро терминално представяне.По документи гладките алтароси с опашка(2.1г) ,за които говориш имат почти 2Х по-висок БК(0.18 срещу 0.1) от същите по грамаж холоу-пойнт.Реално ,дали е така ,нямам наблюдения,но хора ,които ги ползват ( за алтарос говоря),казват,че са с по-добра балистика от всички 22lr.

Моето разбиране от клипчета и пробиване на различни повърхности е че слъговете при въздушните пушки ги правят с дупка за да се разтварят при първия контакт и да не продължават. Опорката на потдръжниците им е за да отдават цялата кинетична енергия в месото на ловуваното животно и това разбиране идва от огнестрелните оръжия където най масовия калибър за лов в САЩ е .308 с 775m/s -800 m/s от къса цев 20 инча и дулна енергия от 3600 джаула. Което в сравнение с по-мощните въздушни пушки пушки в кал 6.35мм и 7.62мм е 100-150 джаула. Такаче има смисъл при огнестрелните да са с кух връх за да спират и отдават цялата енергия за да не продължава да лети до безкрай с тази голяма енергерия при лова. Но при въздушните кухия връх с разлика в силата 37 пъти в сравнение с огнестрелния еквивалент нанася значително по-малко поражение при удар. Затова при лов на едри (по едри от котка) животни проникването е много по-малко след като се разтвори слъга и засяга по-малко органи. Особено ако дистанцията е по-голяма от 150 метра вече слъга е загубил значителна част от енергията си. Например ако средно в 6.35мм дулната енергия на въздушната е 130j то на 150 метра остатачната енергия ще е само между 55-65джаула. Затова няма да е толкова ефективен слъг с кух връх на по-голяма дистанция и по-добрия избор би бил със остър или заоблен връх за да може да премине през по-голямо количество тъкън и за да може да запази по-дълго време скоростта си на дълга дистанция. Тези с балистична опашка отзад /boat-tail допринасят за запазване на по-висока скорост. Затова и се наблюдава обаче избор на .35-45ти калибър въздушни пушки когато ще се изпозлват за лов на едър дивеч понеже дистанцийте на който ловуват са до 50 метра и се правят не повече от 4 изстрела на излизане.там джаулите са от 250 нагоре и няма проблем със загуба на енергия на къси дистанции и избор на спецялен проектил или нуждата от много изстрели с едно зареждане. Според мене fx dynamic или RTI mora в 9мм/.35 ще е перфектния избор повече за лов и по-малко за мишени за някой който търси и двете или .30ти за повече мишени по малко лов понеже имат 200j енергеия и могат да мятат 5 грама слъгове със 300м/с и в комбинаця със слъгове със заоблен връх биха били перфектни и за дълги дистанции.

Последна промяна:
Back
Нагоре