РИБОЛОВ - МОЯТА Е ПО-ГОЛЯМА...

shaman

Редовен Потребител
Пускат ли свободно да се плава по Велека? С моторна лодка може ли?
Малко е особено положението... С много зор успях да намеря някаква заповед с която устието е обявено за защитена местност. Естествено няма никъде табели, които да указват точно какво и къде е забранено... С моторна лодка не мисля, че ще е удачно, въпреки, че съм виждал лодки нагоре... Естествено с каяк е много по-приятно, защото може да стигнеш места, които не можеш с лодка. Има доста паднали дървета, които преграждат реката. На 2-3 километра нагоре от устието реката става непристъпна от брега и е много красиво. 4-5 километра нагоре вече се появяват и речните кефали, които търсихме. Има много и не са наплашени, така, че става много приятен риболов. Още повече, че тези 4-5 километра вече са извън защитената зона.

https://greencorridors.burgas.bg/bg/objects/view/18

Ето - точки 5 и 10.
 
Последна промяна от модератор:

rivan

Редовен Потребител
Миналата 2020 г. се разхождах с лодка по Велека, екскурзоводката каза, че е защитена зона и не може да се пускат ладки, освен с изричното разрешение на министерството, с някакъв лиценз. Може с каяк, но местните са окупирали удобните места за пускане, и ако не си вземеш под наем, не си добре дошъл. Въпросът с риболова също е спорен. Според ИАРА може, но пък е резерват и не може. Въпреки това много хора ловят. Аз видях да вадят само дребни рибки. Преди години, около 1990 г. бях там на студентска бригада и имаше огромни шарани.
 

st_beer

Редовен Потребител
Пускат ли свободно да се плава по Велека? С моторна лодка може ли?
Преди години,когато се запалих по каяците и минах от гумена лодка на каяк решихме по време на лятната почивка да се разходим по Велека.
Направихме си много приятна разходка по реката и си пуснахме каяка и гумената под моста. Сложих и една въдица да помятам малко на булдо за кеф.
За съжаление хубавата ни разходка беше помрачена от едни проверяващи от ИАРА и още някаква друга институция забравих я вече. Дойдоха и почнаха да се пънат ,че било резерват и сме нямали право и можело да ни конфискуват нещата . Казах им че никъде не е обузначено това ,че е забранено и им представих рибарския си билет и че сме на почивка както и че целта ми не е да ловя риба ,а просто разходка. Излязоха разбрани и казаха да обръщаме и да се връщаме кой от къде е. За разходка с каяк по реката няма проблем ,но за лодка с ДВГ е абсолютно забранено .
Наистина си заслужава да се види красивата гледка от вътре.
Това беше преди 8 години поне и сега вече може да са се променили нещата. Това е поне прекрасния спомен , който ни остана от това премеждие.

 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
Супер клипче! Миналата година се возихме на лодката с дракона, качихме се на 4-5 км. нагоре по течението.Навсякъде, където е достъпно по двата бряга имаше въдичари. Както казах, разходката с каяк не е забранена, но местните са превзели пристаните, дават каяци под наем и предпочитат да вземат някой лев, вместо да се возиш на собствен. Ако искаш, може да си го пуснеш, но долу при устието или някъде по черните пътища покрай двата бряга. Мисля, че скоро ще стане като на Ропотамо и ще ограничат тотално достъпа на неорганизирани туристи.
 

shaman

Редовен Потребител
Не мога да се сдържа да не пусна още едно клипче от миналото лято :)
Пак на много красиво място - река Тунджа в района на с. Червенаково. Там има стари пресевни и реката е почти без течение - идеална за каяк. Въпреки, че в района щуката би трябвало да е преобладаващ хищник реших да се забавлявам с кефалчета ! Бих казал, че стана много приятен излет!

 

xpresident

Редовен Потребител
За разходка с каяк по реката няма проблем ,но за лодка с ДВГ е абсолютно забранено .
Имам отдавна желание да се разходим по тази река със семейството. Предполагам че на гребла с лодката ще може, въпреки че не е каяк. Малко ще е тъпо да помъкна лодка от Варна и като пристигнем там да разбера, че е било напразно :)
 

st_beer

Редовен Потребител
Няма проблем щом е на гребла. Само да не е много голяма и трудно да пуснеш на вода. Най- лошия случай да дойде някой да помрънка. Ще наведеш виновно глава и ще се оправдаваш,че не си знаел. Само да не са наслагали табели навсякъде и да няма оправдания. Все пак аз ходих там преди повече от 8 години.
 

shaman

Редовен Потребител
Имам отдавна желание да се разходим по тази река със семейството. Предполагам че на гребла с лодката ще може, въпреки че не е каяк. Малко ще е тъпо да помъкна лодка от Варна и като пристигнем там да разбера, че е било напразно :)
Зависи и колко е голямо семейството :) Ако сте трима според мен ще е по-удобно просто да вземете каяк под наем (имат едни големи гемии, където се събират и трима)
 

xpresident

Редовен Потребител
Само да не е много голяма и трудно да пуснеш на вода.
Не е от най-големите, но ако някой знае подходящо място за пускане, моля да каже. Желателно е да може да се приближи на 50-тина метра с кола и да има къде да оставя колата.
А колко възла е течението? Предполагам каяка лесно го преодолява, ама гумена лодка с гребла и 3-4 човека товар е друга работа.
Зависи и колко е голямо семейството :) Ако сте трима според мен ще е по-удобно просто да вземете каяк под наем (имат едни големи гемии, където се събират и трима)
3 + бебе
 

shaman

Редовен Потребител
Най-подходящото е под моста до устието :) Там по принцип дават и каяците под наем. Може да ви гледат накриво, но не им се връзвайте :) С колата се стига точно под моста и от там е удобно за пускане на лодка.. Началото на моето клипче е от там :)

П.П. - В този участък течение НЯМА :) Това му е приятното.. Другото хубаво нещо е, че е закътано и дори да има силен вятър по морето на реката е тихо !
 

rivan

Редовен Потребител
Ако сте трима според мен ще е по-удобно просто да вземете каяк под наем (имат едни големи гемии, където се събират и трима
Отдавна се канех да си купя каяк, но поради здравословни причини доста време отлагах. Моите приятели ме съветваха да взема единичен/ни/. Миналата година наемах няколко дни един RTM Ocean Quatro. Карах го сам, с жената и с жената и дъщерята. И в трите случая се представи отлично и накрая реших, че това е моят каяк. Поръчах си от голяма верига и ми дойде за няколко дни, въпреки, че в олх имаше същия, с около 300 лв по-ефтин, но се усъмних, че не е оригинален/на снимките имаше незначителни разлики с този от веригата спортни магазини/. Въпреки, че е като шлеп/голяма гемия/, има добър ход и е ужасно стабилен и е само 32 кг. За дълги преходи/30-40 км./ не става, но за разходка и риболов е ОК. Тази година, живот и здраве, мисля да пообиколя местата, които описахте по-горе. Мисля, че във форума няма тема за каякари, а би било полезно. Така няма да разводняваме/ нарочно не пиша цапаме/ темата за риболова, защото риболовът с каяк си е пак риболов. Ще помоля някой от модераторите, ако реши, че такава тема би била полезна, да създаде самостоятелна тема за риболов с каяк и каяк-туризъм. Знам, че доста колеги от форума практикуват този чудесен спорт и със сигурност ще има какво да споделим!
 

Licho

Редовен Потребител
Ако беше тук, пловдивските ц...пардон-роми,за нула време да са ги събрали всичките!
Там обаче,в Испания, прошка няма-наказанията и глобите са твърде солени,има и затвор...Преди години един познат ходи там на състезания за пъстърва (с изкуствена стръв-блесна.)Решил нашият да потренира в една от рекичките( било разрешено) и започнал да демонстрира майсторлък.Не щеш ли, идват контролиращи с полиция и го карат да покаже блесната.Оказало се,че не бил изпилил контричките на куките,заради което си навлякъл огромни неприятности-не само на себе си,но и на отбора.Не знам как са оправили нещата,но всичко това бе оставило у него твърде горчив спомен.
 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
Тази година има ли промяна за ограниченията през размножителния период?
 
Нагоре