РЕДУКТОРИ на налягането в PCP.

Евгений Б.

Редовен Потребител
Здравейте, тъй като скоро май ще ми се наложи да направя профилактика на редуктора, поради съмнения, че не работи коректно, имам няколко чуденки. След като имам над 1500 изстрела с новия клапан и новите пружини на удърник и клапан, очаквайки да слегнат, остана проблема с лекото покачване на скоростта след определен брой изстрели, който ме накара първоначално да се опитам да намалям скоростите с различен подбор пружини, без да барам редуктора.
От закриването в Асеновград със сетната скорост 237м/с, до преди една седмица скоростта се беше качила до 248м/с след изстреляни към 1000 чашки и 10+ зареждания с помпа. След като разглобих до редуктор ми се стори, че винта за регулация се е развил леко (с 3-4бара нагоре), нямам спомен последно на колко го оставих, че беше голямо нагласяне преди състезанието. Сега след като го намалих съм го и снимал и запомних къде е сетнат и ~500 изстрела по-късно вече съм с 5м/с отгоре на първоначално сетната скорост.
Нагласянето беше в стая на 18-9градуса, 4 дена стрелям на закрито на 16градуса, за да елеминирам фактора температура, гайката на удърника, държаща пружината е застопорена с фиксатор за резби, остава да е редуктора.
Та първата чуденка ми е, дали е възможно винта за регулация да се е развил леко или е невъзможно и си въобразявам.
Втората е, каква е разликата при този регулатор Хума 90-170бара , и същия но в другия вариант 60-110бара? Различен брой пружинки (повече или по-малко) или само различно подредени?! Защото в момента съм с 1вия вариант и е настроен под фабрично задените минимум 90бара (към 83-4бара), ако е възможно да ги пренаредя, за да имам по-голяма прецизност и стабилност в ниските налягания.
Трета, ако отпадне саморазвиването като вариант, от кое е по вероятно да идва проблема, от о-ринговете или от полиамидчето?
Тъй като смятам да направя поне още 500 изстрела с надеждата скоростта най-накрая да се кротне преди да отварям пак, ще се радвам ако ме насочите какво да правя ако все пак това не стане.
Поздрави
 

sts1969

Редовен Потребител
От клипчето по-горе научих че не може да се избегне промяната в температурата около пушката, но е най-добре (според мен) да се направят 2-3 изстрела след като тя се темперира, за да се "актуализира" задредукторното налягане, и да не се вдълбава и поврежда уплътнителната вложка на редуктора. Правилно ли съм схванал проблема? ???
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
От клипчето по-горе научих че не може да се избегне промяната в температурата около пушката, но е най-добре (според мен) да се направят 2-3 изстрела след като тя се темперира, за да се "актуализира" задредукторното налягане, и да не се вдълбава и поврежда уплътнителната вложка на редуктора. Правилно ли съм схванал проблема? ???
По-скоро в процеса на темпериране,защото когато вече е темперирана, налягането е над зададеното. Естествено ако редуктора ти е настроен близо до горната си граница де.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Сърце юнашко не трае, отворих го редуктора...След изгледани няколко клипа за ревизиране и инсталиране, разбрах че съм допускал две грешки при настройването на редуктора.
На доста места напътстват (за редуктори Хума гледах) нагласянето на желаните барове да става със натягане и то минимум 10бара разстояние. Демек, ако искам да го оставя на 85бара, отвивам до 100 и завивам до 85 без да барам повече, ако след това искам до 83, продължавам с натяга. Но, ако от 85 искам да дигна на 88, трябва да развия пак до 100 и да завия до 88. До колкото разбрах, по-този начин се избягвало саморазвиването, в което се съмнявах, а аз до сега си вдигах и свалях в диапазона 82-87 десетки пъти.
2рата грешка е позиционирането на вентилиращия отвор. Във всички клипчета изрично подчертават, че трябва да е нагоре, дори някои бележат къде е върха за максимална точност, така и не разбрах каква е причината, но е факт, че до сега не съм го правил и след като свалих редуктора сочеше на 4-5 часа. Логичното обяснение е: да не се пълни и запушва със смазка.
След отварянето на редуктора, всичко вътре изглеждаше като ново, без мръсотии, о-ринговете отлични, полиамидчето без видими деформации, само леко мръсно, НО, вентилиращия отвор беше запушен плътно с гадорийки+смазка. Не знам какви въздушни сили действат при вентилацията, но явно са били недостатъчни за да изтласкат запушването, може би и факта, че отвора не е бил нагоре е спомагал за запушването.
След почистване на отвора, "правилно" нагласяне на желаните барове (83-4), правилно позициониране на вентилиращия отвор, скоростта, която даде е 226м/с, с ~16м/с по-малко от последната засечена на тези барове.
Ако съм направил всичко коректно след като сетна редуктора на 90бара и извади ~238м/с, това значи, че пушката ще стреля така, както беше преди да се "развали" оригиналния клапан и последните няколко месеца в рязане и напасване на пружини, похабени пари, нерви, усилия и какво ли още не, ще са причинени от една малка дупчица (и незнание разбира се)...
 
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
Пак аз...гледах, гледах още клипчета и не разбрах какво е "правилното" количество на смазка в редуктора. Видях обилно намазани, видях подсушени. Някои слагат силиконово масло, други силиконова грес, трети казват, че най-добре е със силиконов спрей, който най-малко се влияел от ниски температури. Ако някой знае изпитана рецепта, с която редуктора се влияе най-малко от ниските температури, ще се радвам да е сподели, да знам как да процедирам при следващото отваряне.
 

Kameno Karp

Редовен Потребител
Тъй като от Хума си взех редуктор ги питах с какво е най-подходящо да намажа шайбите и О пръстените. Отговора им беше : много тънко със силиконова грес, но със силиконово масло също ставало.
 

lynx

Редовен Потребител
Добре е, навсякъде където има движение и триене да е леко намазнено.
Ако е напълно сухо ще има бързо износване и чести ремонти.
А ако се прекали със смазката, лятото като се затопли, ще потече смазката от атмосферния отвор.
Всеки маже с каквото намери, силиконови масла и греси, други с автомобилно масло и т.н.
Колега от форума дори ми беше подарил за редукторите Универсалний модификатор, оригинален руски :banana:
 
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
@peko , някъде из темите беше споменал, че лекия преразход помага.
Дали помага при температурни изменения? Ако максималната скорост, която постигаме с дадено налягане и натяг, е 240м/с и врътнем още малко натяга да влезем в преразход без да спада скоростта, евентуално при измение на температурата би ли следвало да обира 1во преразхода и съответно да влиза в по-голям, преди да повлияе на скоростта?

Откакто "оправих" редуктора, съм нямал никакви проблеми със скоростта, сетнах си я на 239 г/д на ~20градуса, но стрелях предимно на закрито при 15-16 градуса и темперирана на толкова, най-ниско ми е падала до 237. Но днес на халето си показа рогата, цял ден беше в колата и като я извадих даде 222м/с, след малко дъра-бъра, явно се темперира (на около 5-6 градуса) и вдигна на 230. Прибрах се, темперирах е на 24+ градуса и даде 242м/с.
Максималната скорост, която извадих преди месец със сетнат редуктор на ~85 бара някъде, беше 246 м/с, след което само развъртях малко натяга, докато получа желаната скорост, че не ми се отваряше да бутам още малко редуктора, че после пак помпен и тн.
Вече имам бутилка и нагласянето ми е една идея по-лесно.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Лекия преразход, го приеми, че означава БК да се затвори малко след като чашката е напуснала цевта. Демек малко въздух е отишъл на вятъра. Разхода на въздух ти зависи от времето в което е отворен БК и налягането зад него. Ако нещо се промени в малки стойности, да затвори по-бавно или има по-ниско налягане, да имаш запас, та порцията въздух да успее да действа и ускори чашката със същата скорост, преди да напусне цевта. Надявам се да го обяснавам разбираемо.
Ако приемем, че редуктора е наред и в уравнението сложим налягането като константа, остава само времето като променлива величина.
А то от какво зависи?
- от теглото и скоростта на ударника, а това зависи от силата на пружината на ударника и триенето при ускоряването му.
Сега вече поразсъждавай, как промяната на температурата променя тези стойности.
Теглото на ударника не се влияе от температурата, остава константа. Но скоростта му зависи от силата на пружината и триенето му. Първи 2 стойности, които може да се влияят от температурата.
- от пружината на БК
Същото важи и за този възел, демек от силата на пружината и от триенето на стеблото на БК. Още 2 възможни променливи стойности.
Но все пак, редуктора разгледан като възел с пружини и движещи се части, също се влияе от температурата и то не малко. Вътре имаш и о-пръстени, които са допълнителна величина. А не на последно място, голяма разлика в температурите мпже да дпведе и до механични(геометрични) промени в него, променящи и настройката му. И съответно и налягането в задредукторната камера да е променлива величина.
Затова се избягва обилното смазване, използват се само леко обмазване със смазки температурно устойчиви при ниски температури.
В удърния и спусковия механизъм - изтрива се до сухо и се нанася само графитна и то на необходимите места и също съвсем леко. При употреба в големи температурни разлики, когато пушката се върне обратно на топло, докато се темперира е добре да се пускат няколко празни изстрела през 5-6 минути, за де се намали налягането в задредукторната камера.
 
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
Лекия преразход, го приеми, че означава БК да се затвори малко след като чашката е напуснала цевта. Демек малко въздух е отишъл на вятъра.
Да, това вече го научих преди месец. При зададена стойност на регулатора, има една достижима максимална скорост, след достигането й, вече преминаваме в преразход. Още не съм си обяснил и търсил защо след като сме стигнали пика, заедно с преразхода почва и да пада скоростта, но сега това не е от значение.


Ако нещо се промени в малки стойности, да затвори по-бавно или има по-ниско налягане, да имаш запас, та порцията въздух да успее да действа и ускори чашката със същата скорост, преди да напусне цевта.

И съответно и налягането в задредукторната камера да е променлива величина.

Тук точно ми беше чуденката, защото в момента не съм в преразход, не съм и в пика, а съм 5м/с по-надолу от макса. И евентуално всяка промяна на температурата влияе малко на налягането в задредукторната камера.
Ако вкарването в лек преразход не помогне особено, съм чувал и за друг метод, който не знам как и дали бих могъл да го приложа на тази пушка, а именно намирането на платото без редуктор, нагласяне на редуктора по средата на платото, от което получаваме значително по-голяма стабилност при изменение на задредукторното налягане.

Теглото на ударника не се влияе от температурата, остава константа. Но скоростта му зависи от силата на пружината и триенето му. Първи 2 стойности, които може да се влияят от температурата.
- от пружината на БК
Да, това е следващото, което мога да "барна" по някакъв начин, но зададох въпроса в съответната тема, да не се смесва с въпросите за регулатора.
Основното е изпълнено, напълно сух е удърника, пружината почти няма допир до стените, но водещата гайка, която служи и за натяга е сравнително плътна. Бях чел, че на определен модел на Ашнуц, пружината била с ~диаметъра на основата, от което била много температурно податлива, след слагането на такава с по-малък външен диаметър всичко си идвало на мястото. Не съм сигурен дали намалянето на диаметъра на водещата гайка ще помогне или ще влоши нещо друго.

@peko , Благодаря за пореден път за насоките :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
@peko , някъде из темите беше споменал, че лекия преразход помага.
Дали помага при температурни изменения? Ако максималната скорост, която постигаме с дадено налягане и натяг, е 240м/с и врътнем още малко натяга да влезем в преразход без да спада скоростта, евентуално при измение на температурата би ли следвало да обира 1во преразхода и съответно да влиза в по-голям, преди да повлияе на скоростта?
Eвгений Б, аз бих си позволил да ти препоръчам метода, който руснаците ползуват при температурните изменения. А както знаеш, при тях студеното е по-студено от нашето студено :)
Всички пушки се влияят от студа, едни повече, други по-малко...
Редукторът не е панацеята, за отстраняване на проблема с температурните изменения.
Та какво правят голяма част от руснаците, които ходят да стрелят по всякакво време:
За целта пушката трябва да има бърз достъп до регулиране на пружината на ударника.
Също така пушката трябва да е отпушена да може да произвежда по-голяма мощност от търсената.
В твоя случай търсиш 16 джаула- около 242 м/сек с чашки 0,547
Чрез налягането на редуктора започваш постепенно да задушаваш пушката до примерно 250-255 м/сек.
След това с пружината на ударника си донагласяш до 240-242 м/сек.
Когато стане студено и скоростта падне примерно до 230 или 235, с пружината на ударника набързо си натягаш до търсените 240/242.
Братушките когато ще ходят да стрелят на студено, отиват половин час предварително и оставят пушките навън да се "темрерират", за да може после да си нагласят с винта на ударника търсената скорост.
(Според голяма част от руснаците ползуващи ВО, най-добрият начин за настройка на ВО е всичко да се отпуши и на финала, чрез налягането на редуктора се задушава постепенно докато се постигне търсената скорост/мощност.)
Според Братушките, при така настроена пушка се постига добра икономия на въздух и в същото време имаш търсените скорости.
Дано съм го обяснил що годе разбираемо....
Успех.
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
За целта пушката трябва да има бърз достъп до регулиране на пружината на ударника.
Точно тук се пораждат болежките ми. Нямам бърз достъп, съответно търся начини да минимизирам отклоненията, след което да свикна с тях.
IMG_20230129_155450.jpg
IMG_20230129_000914.jpg


Ако имах бърз достъп, със сигурност щях да ползвам твоя начин с разни белязки при различните температури и щях да си свиркам.


Едит: нагласих я с лек преразход. Макс измерена скорост 242, натяг с ~1/8 оборот и съм на 238м/с, при ~1/12 натяг е 240м/с, така го оставих. При 18градуса:
IMG_20230129_182506.jpg
Засилих я на терасата сега при 6 градуса в момента, след 1час сигурно ще е и по-студено. Та да видим...
 
Последна промяна:

Евгений Б.

Редовен Потребител
Продължение на предния пост:
1 час по-късно, външна температура 3 градуса, нови 4 измервания, спад само с 1-2м/с за 15 градуса разлика.
IMG_20230129_192807.jpg
Вадя е на вънка за още 1 час.

Едит: Не издържах, 30 мин изчаках още (час и 30 мин откакто е навън), 2 градуса е вече и малко шокиращи стойности показа, очаквах още малко да е паднала, а тя се вдига:
IMG_20230129_201153.jpg
2м/с отгоре, това е ~пиковата мощност, която измерих преди да е вкарам в преразход.

Едит2: още 30+ Мин навънка, над 2 часа при 2 градуса, скоростта е 242м/с.
IMG_20230129_205226.jpg

Сега следва обратното темпериране, да видим дали ще се върнат първоначалните стойности.

Едит3: 30мин на 10градуса, скоростта пак падна
IMG_20230129_214122.jpg

Едит4: 30+Мин на 18 градуса и....... Тая вечер ще си легна щастлив. Отново 240м/с.
IMG_20230129_221747.jpg

TLDR: @peko е прав, както винаги. Ако не беше споменал в друга тема, че лекия преразход помага, съответно да се хвана за думите му, сигурно още щях да си чеша главата как да се отърва от температурната зависимост. :cheers:
Дано и за напред останат тези стойности.

TLDR2:
При нагласен редуктор и натяг на пружината за минимален разход при изстрел (-10% от максималната допустима скорост): 18 градуса - 239м/с, 5градуса - 230м/с, 24градуса - 243м/с.
След което преминах в преразход с малко донатягане след достигане на максималната скорост и след тестове се получи: 18градуса - 240м/с, 10градуса - 238м/с, ~5градуса - 239м/с, 2градуса - 242м/с.
 
Последна промяна:

michorovm

Редовен Потребител
Страхотни обяснения от lynx i peko, a и клипчето много добро. Искам да попитам как би се подходило в обратната ситуация когато се стреля през пролетта и лятото сутрин при около 10 градуса, а след обед, когато слънцето нагрее оръжието, вече температурата може да стигне над 30 градуса. И има ли изобщо възможност за настройка покриваща такъв широк диапазон?
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Страхотни обяснения от lynx i peko, a и клипчето много добро. Искам да попитам как би се подходило в обратната ситуация когато се стреля през пролетта и лятото сутрин при около 10 градуса, а след обед, когато слънцето нагрее оръжието, вече температурата може да стигне над 30 градуса. И има ли изобщо възможност за настройка покриваща такъв широк диапазон?
Подхода би трябвало да е същия, вкарва се в лек преразход. Довечера смятам да е напека моята на 26 градуса да видя какво ще покаже. Логичното при по-високи градуси е да влиза в още по-голям преразход, съответно с покачването на температурата, ще пада леко скоростта и преразхода ще расте. Поне така аз си го обяснявам след вчерашните тестове.
Но пък при студено почват да влияят и други фактори, като по-голямо триене от страна на удърника и при мен явно се получи някакво оеднаквяване и изравняване на факторите водещи до намаляване на скоростта, при което на най-ниските градуси бях в пика на максималната скорост.
 

michorovm

Редовен Потребител
Имам опасение, че може да се стигне до там, че с покачване на температурата, налягането в задредуктурната камера може да стане по-голямо от силата на пружината / масата на чукчето да го преодолеят. Разходът ще падне, но скоростта и тя, и то значително.
И това би било валидно, ако пружината е на макс и температурния диапазон е около 20 градуса да кажем. Не знам дали разсъждавам вярно обаче ...
 

Евгений Б.

Редовен Потребител
Нека мнението ми да не се взима под внимание, защото нямам грам опит във високите температури, но общо прието е, че с покачване на температурата и скоростите се покачват. Може импулса на клапана да става по-малък, но количеството въздух, който излиза да е повече поради някакви физични свойства на нагрятия въздух. Сигурно е коментирана стотици пъти тази тема, само трябва да намерим къде :)

@michorovm , намерих темата, в която са разисквани температурните зависимости и за топъл/студен въздух има изговорено.


Едит: днес нагрях пушката, на гардероба, срещу климатика, 28 градуса.
IMG_20230130_191811.jpg

Преди вкарването в преразход, при настроена на 18 градуса с 239, на 24 градуса се вдигаше до 243.
След новата нагласа и продължение на вчерашните тестове, днес на 10 градуса отгоре от нагласените 240м/с при 18градуса извади:
IMG_20230130_191734.jpg
Като изключим 1вия, който малко ме изненада, принципно не е натичала толкова много никога, сме в диапазона ~239-241, по-добре от това няма накъде, даже няма да се заигравам с удърника въобще, стига да имам ~80изстрела.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Целта на редукторите е винаги да имаме сходна скорост/мощност. Както сме го обсъждали многократно, повечето пушки са зависими от околната температура, едни пушки повече, други по-малко.
В общия случай, при високи околни температури въздуха се разширява и "печелим" няколко м/сек в посока нагоре.
Затова и на състезанията по ФТ, преди всеки кръг участниците минават на тест с хронограф, като пушките не трябва да превишават регламентираните джаули.
Най-голямата беля е лятото да си забравим тъмната пушка да я напече злобно слънцето.
Който не го е пробвал, може да експериментира и да сподели какви са му скоростите и точността при препечена пушка на много градуси :banana:
 

njatanasow

Редовен Потребител
Колега Евгений Б, ако пушката ти стреля на топло добре....в състезателни норми 16 дж. не я пипай!Стреляй си на по студено така.Няколко метра по малко не са такъв проблем.Ще влезеш в една постоянна спирала на настройки които нямат край!
 
Нагоре