РЕДУКТОРИ на налягането в PCP.

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Да съживя малко темата. Купих за Надя алтароски редуктор и вчера го върнах на производителя. Редуктора работи в 5-6 бара коридор в различните налягания. Не съм барал нищо по него, просто от 150 бара до 80 бара започва да затваря на 86 и като налягането стигне 90-тина бара затваря вече на 79 80. За мен това не е нормално и писах на пичагата с уговорката да му го върна . Като съвет мога да кажа Аудриус редукторите са по-добри.
 

sts1969

Редовен Потребител
Колеги, имам проблем и ми трябва помощ и съвети. Скоростта на ЧЗ-та ми падна от 240 (16J) на 220м/с (~13J) при това трайно без поскоци или някаква фрапираща промяна...(като дразнещото е, че пушката дори с тази ниска скорост е адски точна). Това го установих с рогат хронограф в два различни дни (и проверка на други 2 пушки), и по промяна в прострелката на оптиката. Пушката е с външен редуктор на Теобен, прегледах винта за регулиране сечението на трансферпорта, състоянието и натягането на пружината на ударника, не открих проблем. Пробвах с натягане на въпросната пружина още повече-няма промяна на скороста. Остава да разглобя цевта, да огледам детайлно отвора на самия трансферпорт за някаква мизерия...и вече остава и редуктора. Предполагам че той натича малко за няколко дена, защото първият изстрел за деня е осезаемо по-силен, и следващите са слаби с 220м/с. Въпроса ми е, има ли начин този редуктор (настроен на 70 бара) сам да ми понижи налягането в задредукторната камера, от което да ми падне и скоростта? Отворен съм за всякакви съвети, "акъли" и предположения. :wall::-[
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
По принцип ако настройвал пушката при 25 градуса и сега я засичаш при 5 градуса може да падне скорост с 2-3 макс до 5 м/с но чак 20 м.с . Също така до 5 м.с може да има промяна от смяна на партида чашки.
първия изстрел с каква скорост е?
Огледай трансфер порта първо ...проследи пътя на въздуха. Ако всичко е ОК тогава мисли за пипане редуктора с 5-10 бара
 

sts1969

Редовен Потребител
ОК Васко, мерси за съвета! Жалко че нямам стенд за замерване и настройка на такъв редуктор. Тези дни само събира мнения и съвети, и ще огледам опоменатите компоненти без да пипам редуктора. Ползвам услугите на наш колега за хронограф, и се надявам другата седмица да имам възможност за нови тестове и замервания. :cheers:
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Ако си на метан може да е от температурните промени от топло на студено.
Иначе ако редукторните пружини са се смачкали дори малко може задредукторното да падне.
Виж задредукторното налягане.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
За съжаление не познавам устройството на пушката и не мога да помогна с по-точно инфо. Казваш че има болтче което промена пропускливостта на въздуха- ако то е макс отворено ..остава от другаде да намаля порцията въздух. Ако и това не е ...следват редуктор , клапан.., но това е много общо казано ..непознавайки пушката
п.п. ...на въздух или метан си, както казва Румбата.
 

sts1969

Редовен Потребител
На въздух съм, но за омекването на тези пружинни шайби не се бях сетил изобщо, редуктора е на 6 години работа без ревизия на металните части. За жалост няма как сам да замеря налягането зад него. ???
п.п. Ако шайбите омекнат, няма ли да се вдигне налягането зад тях?
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
А знаеш ли как да дигнеш малко налягането на редуктора ..на око..да видиш има ли промяна
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Не съм запознат с устройството на теобенския редуктор на какъв принцип работи (срамота, а имах Теобен). Според мен е мръднало задредукторното налягане 99%.
 

lynx

Редовен Потребител
Ако първия изстрел е с различна скорост от останалите, вероятността редуктора да тече е много голяма.
 

sts1969

Редовен Потребител
А знаеш ли как да дигнеш малко налягането на редуктора ..на око..да видиш има ли промяна
Да, знам как да го вдигна на око, и при колко градуса с колко приблизително би с вдигнало...но това ще го направя когато разполагам с хронограф за повечко време. За сега ще търся механичен проблем.

Ако първия изстрел е с различна скорост от останалите, вероятността редуктора да тече е много голяма.
Да, редуктора натича малко за няколко дена.
 
Последна промяна от модератор:

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Дигни го малко на око и после ще регулираш скороста с пружината на ударника.
 

lynx

Редовен Потребител
Вдигането на следредукторното налягане няма да поправи натичането.
Повредите трябва да се оправят навреме, защото след месец-два направо ще фъщи от там ;)
 

dberov

Редовен Потребител
Предполагам че той натича малко за няколко дена, защото първият изстрел за деня е осезаемо по-силен, и следващите са слаби...
Ако шайбите омекнат, няма ли да се вдигне налягането зад тях?
Ако тарелчатите пружини са се уморили и в следствие на това са омекнали, то скоростта ти ще се вдигне защото натяга на пружините става по слаб и все едно си развил винта за регулиране като така редуктора пуска по голяма порция въздух в задредукторната камера. Разбрах че има редуктори чийто настройки са на опъки, сиреч ако омекнат пружините ще ти падне скоростта и може твоя да е от този тип, затова и да ти пада скоростта, но дори и при уморени пружини ако редуктора ти работи правилно, скороста на първия изстрел не би трябвало да има разлика с тази на останалите, което според мен е 99% от редуктора, сиреч натича.
Значи при всеки изстрел челото на водача на който са нанизани пружните удря в едно полиамидно тяло и така затваря. При по дълга употреба в тоя полиамид се образува канал с формата на челото и този канал става все по дълбок и идва момент когато се деформира и започва теч и трябва да се поправи или да се изработи ново полиамидно тяло.
На фнала обаче е желателно, почти задължително да се настрои и тества на стенд с правилно работещ голям и чувствителен манометър.
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Здравейте пак и от мен! Днес получих хронографа си от Митака, понеже още не са пристигнали частите му за нови хронографи, колегата ми предложи да ми рециклира по-стар модел (на подходяща цена). Устройството работи безотказно и много точно с калибър 4.5мм. и при 35-40 изстрела не пропусна нито един като грешка. Мите още веднъж ти благодаря за жеста, определено си разбираш от работата! :cheers: Сегаа, на въпроса с моят проблем и понижената ми скорост която от 240м/с е паднала трайно на 220м/с. Редуктора ми когато купих пушката от Динката беше настроен на 70 бара, изпробвал съм я тогава, и под 70 бара пушката минава на правоток и скоростта падаше плавно под 240м/с. Днес скоростта ми беше твърдо 220м/с. и на 150 бара, и на 70 бара... НОоо...започна да пада под 220м/с чак на 57-58 бара, което ме навежда на мисълта че настройката на редуктора ми се е променила с времето от 70 на 57 бара. Явно ще му трябва пренастройка, но не това ме озадачи. При 90 бара реших да натегна пружината на ударника (с около 7мм. ход на винта), и скоростта падна от 220 на 170м/с. и се задържа там. Започнах да я охлабвам плавно, и скоростта пак достигна 220м.с ...това не мога да си го обясня, натягам пружината и повишавам силата на ударника по бойния клапан...а скоростта пада... ???
 

lynx

Редовен Потребител
Преди да дефектира пушката, натягането на пружината повлияваше ли скоростта?
Или не си го пробвал и не знаеш....?
 

andi

Редовен Потребител
това не мога да си го обясня, натягам пружината и повишавам силата на ударника по бойния клапан...а скоростта пада

Споко , това го виждам много често, и при редукторни и при правотокови системи . Дори при редукторни е по-изразен . Но не свързан със самия редуктор , а с качествата на бойната пружина , и с това как я карам да работи - оптимално за нея в цялата система , или не .
 

zograffa

Редовен Потребител
Да вдигна темата с един новобрански въпрос.Редуктора ми е Алтарос от тези,които се нахлузват в цилиндъра,без връзка с атмосферата и с винт за регулиране на задредукторното налягане.Въпроса е,когато пушката не се ползва какво налягане трябва да остава в цилиндъра за да запазя по-дълго пружините.Сега го оставям да падне под зададеното или пушката си минава все едно на правоток,манометъра на пушката ми измерва налягането зад редуктора.
 
Нагоре