Пушките на STEYR

cdman

Администратор
@vanko - по лекичко с тона , на последната страница видях не една и две обиди по повод колегите. Обиждаш хора които имат доста по голям опит от теб и са стреляли доста повече.

Въпреки това темата е да обсъждаме и добрите и лошите страни на пушката - но това не означава да влизаш с рамо директно и да нападаш колегите ...

И гледай да не ми отговориш и на мен с тоя тон, че аз няма да хабя време да споря с теб, дали имам право да те предупреждавам или не!
 

Dominus

Редовен Потребител
И преди го казах. Хвърляте се да браните пушки произведени от другиго, като че ли е ваше творение. Истината е че всички пушки си имат недостатъци. Идеална мома нема. Колкото до щаер, тук в първият ден чух бая народ да се оплакват, че скороста им е надолу 6-8 м/сек. Джон Костело имаше същият проблем.
Усрокойте топката и се наслаждавайте на стрелбата. И стрелайте! Форума майстори не прави.
 

vanko

Редовен Потребител
@vanko

И гледай да не ми отговориш и на мен с тоя тон, че аз няма да хабя време да споря с теб, дали имам право да те предупреждавам или не!

Кога и кого обидих? Когато Георги каза че пушката била ловна "недомислица" и когато виждам че не е прав,какво да направя аз,да стоя и да мълча.Ами няма как да стане! Какъв е тона на Божидар и Георги към мен,това не се ли вижда! Макса също има същата тази "недомислица" както я нарича той,защо не го каза и на него това. Ами по понятни причини.Какво лошо направих аз? Това че подкрепих мнението на Румен,а именно че има Ева но Щаера по му харесва. Прав си че тук се обсъжда пушката и аз съм за това.Но когато виждам безпричинно заяждане,при това че имам Щаера от дълго време и нямам никакви проблеми с него,а се твърди точно обратното...не мога да стоя безучастен. Светльо,мен ми е ясно коя страна ще вземеш и кого ще подкрепиш.Ножа е в теб и хляба е в теб,решавай ти! Аз никога в живота си не съм се навеждал,никога теманета не съм правил,никога не съм мълчал когато виждам че някой не е прав!

Това сигурно е последния ми пост,затова ще кажа....Щаера е великолепие! Щаера е страст! Щаера е магия!
Вероятно някой това го дразни,но в крайна сметка това ми е мнението,та макар и да съм прост човек от малко село.
 

cdman

Администратор
Не става дума за Щаера, това което имах предвид е да не нападаш колегите с обиди. Иначе за пушката си говорете колкото искате - то горе се каза, всяка марка има добри и лоши страни.

А за теб поздравите са от бай Дончо "бръснаря" от горната маала,дето не е виждал пушка в живота си,камо ли Щаер!

А какви части хвърчали не знам но на бръщолевиците ти няма как да вярвам.

Ей за тея думи говоря - разумни доводи извади колкото искаш - но да ни обясняваш за бай Дончо бръснаря и за "бръщолевиците" ще извиняваш!
 

angelmr

Редовен Потребител
Така и така сте започнали с оплакванията, хайде и аз да се включа в тона. :) При всички положителни страни на моята пушка, техническото решение на удърника е недомислено. Не знам как е при другите, по-нови, щаери, но на моя удърника е изработен като дълъг детайл на който е надяната пружината, която се натяга с помощта на гайка, навиваща се в предния край на удърника. Всичко добре, но въпросната гайка е направена от алуминий и рано или късно резбата и изпуска. Мястото е едно от малкото по пушката които са подложени на някакви натоварвания по време на стрелба. Просто е удърника е правен със замисъла гайката му да бъде консуматив. Вярно поради модулната конструкция на пушката се заменя за броени минути на коляно (с използването само на два размера имбуси). А вероятно ресурса ще бъде десетки хиляди изстрели. Но си е технически недостатък според мен.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
От коя година е щара ти? Ако е от по старите е така или ако е HP версиите. Вземи си от новите където пружината влиза вътре в ударника и итзад е с външно регулиране на скороста. Черната пластмаса може да я изрежеш финно и ставс ОК. Иначе ние нали точно това казваме, че щаера има косури дето трябва да пипнеш, но съпорта на производителя е супер...пулката има кусурчета....а в моя случай беше голям дефект това с цевта, но пък я смениха без въпроси.

П.П. Като сменяш ударник и реголируем болт задължително полирай огледално пружинката и местата където е в контакт с удърника и болта отзад.

П.п.п. Говоря за LG 100 и по старите LG 110 останалите нямат варианти над 7.5 дж оригинално
 
Последна промяна:

angelmr

Редовен Потребител
Е трябваше да вляза в духа на последните страници и да напиша някакво оплакване. А не се сетих за друго. :) Щаера ми е модел С-90 от началото на 90-те, конвертиран на въздух. Поради проблем с редуктора в момента е на правоток, докато натрупам данни за работата. Ударника не може да се регулира. Само с подбор на пружини може да се направи нещо, но точно в момента вложените усилия не се изплащат с някакъв ръст в качествата на пушката, по една случайност с JSB изкара около 14.5 джаула и преразход, другия път ще видя как ще се държи с JSB heavy и баракуда. Какви скорости и групи ще докара, пък тогава ще мисля дали нещо да корегирам.
Но повечето от другите компоненти на пушката са стабилно направени и не вярвам да дадат проблеми.
 

boko4545

Потребител
Здравейте колеги,попаднах на обява за Щаер спорт Австрия, кал. 4,5 купувана преди 1 година.Прилича ми на на тази от каталога> http://steyr-sport.com/index.php/en/adventure-air-rifles/lg-110-high-power-hunting Възможно е пушката да е /немска/...купувана и ползвана там.Може ли някой който има такава или е запознат да сподели мнение за пушката?Ако е е според немските закони /7,5дж/дали е лесно ,и достъпно преработването до 24дж? Ето снимки от обявата stеyr sport austria.jpgsteyr.jpg Поздрави Николай Христов
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
По принцип тези дето са 7.5 дж имат F след номера....тази няма....ама и да има и да е 7.5 дж няма проблем пак може да стане 24 или 16 джаула и то елементарно. Ако е изгодно купувай
 
Последна промяна:

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Нема кво да се копира тук. Според мен ми е ясно какво представлява това нещо, но машините за изработката му...... лиспват ми.
Чакам тотото да хвана да си купя 2-3 машини да мога да си правя разни джаджи :).
 

sts1969

Редовен Потребител
Устройството му не е сложно но се иска прецизна изработка, ексцентрик (две срещуположни гърбици) който чрез завъртане избутва два щифта който законтрят колелата, мислех и моят да го правя по този начин, но поръчката за тази двустранна вилка още "втасва" при комшията ми -фрезист. Отказах се от този вариант и направих поотделно законтряне на всяко колело с щифтове. DSC_0955.JPG DSC_0956.JPG DSC_0960.JPG
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Искам в темата да кажа на всички интересуващи се от Щаер за невероятния съпорт на фирмата Щаер Спорт към собствениците на техни продукти.
Аз имах проблем с цевта на моя Щаер ЛГ110- ФТ .
След като открихме проблема писах писмо директно до Щаер Спорт - Австрия (мейла от сайта им) Написах мейла в 19 часа вечерта , на другата сутрин в 10 часа имах отговор лично от Главния инженер на Щаер, че ще тества цеви и ще ми изпрати нова тествана цев абслолютно безплатно и се извинява и много съжалява за проблемите, които съм имал с тяхна пушка - само да съм му прател сдреса си за получаване в България. Писа ми след като получа новата цев - да му пратя старата, за да може за тях си да знаят какъв е проблема. Веднага пратих адреса си. След обяд на същия ден получих нов мейл от служител на Щаер че новата цев ми е изпратена, заедно с линк и тракинг номер на пратката и също с извинение за неприятностите с техен продукт. Цевта пристигна за 4 дни до вратата ми без да давам и стотинка. Аз коректно им изпратих старата цев.
Новата цев беше опакована много добре, като я отворих вътре бяха приложени 2 картончета от тестовете на цевта. На едното картонче имаше 3 групи с JSB Екзакт на 50 метра и записана скорост 237 м.с , на другото картонче - 3 групи с JSB Експрес на 50 метра със скорост 247 м.с.
Та искам да кажа, че фирмата има безупречен сервиз - не са ми искали нито документи за покупка , нито нищо - само посочих номера на пушката си. На практика за 24 часа от пускане на писмото им към тях, новата цев пътуваше към мен, като не платих нищо.
Та ако имате някакви съмнения относно потдръжка от страна на Щаер Спорт - независимо гаранционен или не, може да не се притеснявата - потдръжката е повече от отлична и не оставя никакво съмнение , че работите с реномирана фирма - уважаваща клиентите си и потдържаща продуктите си.

Сетих се, че не съм докладвал как е сега Щаера с новата цев. Та щаера не е перфектната пушка от кутията...иска си пипане за да почне да стреля. (поне моя щаер де - купен чисто нов модел 110 ФТ 2014 ) Сега след като полирах ударника и пружинката на ударника и след като освободих цевта .....и след като от щаер австрия ми подмениха цевта за момента на 33 метра на открито - резултата вече ме удовлетворява ( на 50 метра все още не съм имал време да тествам) На снимката чашката е JSB Екзакт 4,51 мм (дължината на чашката е около 6 мм)



STEYR110_33m.jpg
 

dberov

Редовен Потребител
Васко, тия резултати от ФТ поза ли са?
Много добри попадения, браво.
Сега новата цев иска ли чистене на 50 изстрела както беше старата.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Васко, тия резултати от ФТ поза ли са?
Много добри попадения, браво.
Сега новата цев иска ли чистене на 50 изстрела както беше старата.
Не са от ФТ поза. От масичка и пушката подпряна на одеало отпред а отзад на рамото ми.
А за чистенето още не мога да кажа със сигурност защото не съм стрелял много с нея. Тези групи са буквално след като я монтирах новата цев, замерих наколко изстрела на хроното да регулирам скороста на 238 м.с , после още десетина изстрела прострелка , сложих този картон и направих групите с чашките дето имах Екзакт 4,51 мм.
След тази снимка пуснах и няколко групи с по леките експрес 0,510 г - също много добре, но леко по разтеглени настрани са групите щото подухва леко и повече ги мести.
Миналата седмица реших да пробвам две партиди Екзакт от 2015 -та 4,52 мм , но преди пробата почистих цевта. После пуснах около 60 изстрела с въздуха останал в цилиндъра от преди и се оказа че съм забравил преходника за зареждане. Та общо с новата цев имам около 100-110 изстрела и я почистих по средата (та не съм сигурен за чистенето) По нататък ще споделя как е с чистенето.
Сега на първо време ми се иска да имам време за тестове на 50 метра да и намеря партида чашки дето харесва. Защото 33 метра , че даже и 40 метра не са определящи - голямата разлика при 16 джаула идва след 45 метра - 48 - 50 м. (там виждам добре разликата в чашките и партидите).
 
Нагоре