Пружинни пушки в НИСКИЯ ( около 100тина лева )-ценови диапазон.

angelmr

Редовен Потребител
Някои пушки оригинално са с полимерен, други с кожен маншет. Полимерния по принцип е по-добър, но за тези слаби пушки, не е проблем да използват кожен маншет. Проблема при кожения маншет е че за ралика от полимерния има нужда от смазване за да работи, иначе запича. Но от прекалено смазване дори и той може да изгори.
Но предвид собственика на пушката която ми дадоха, смятам че кожения маншет е по-добър избор. :) Има навика да и сипва масло.
 
A

Anonymous

Гост
Като разглабяте такива евтини пушки, обръщайте внимание на цилиндъра. Направен е от сравнително тънка тръба, за която директно са заварени ушите за закрепване към приклада. Виждал съм Б-2, при която цилиндърът е попрегрят при заваряването и вътре се е стекла капка стопен метал. По пътя на буталото :eek:
 

didarai

Редовен Потребител
Онзи ден разглобих чисто новата си В3-3,да си а обслужа както си му е реда.Беше смазана леко с някакво тънко масло.Вътре имаше 2-3 малки стружки,но нищо сериозно.Демек..може да се пука директно с нея.Изненадата дойде от другаде.Буталото е сгъната и заварена ламарина и разбира се за точност не може да се говори.Та самото бутало,веднага след маншета стърже в цилиндъра.Оправия няма.Ексцентрично е.Позагладих и полирах повърхността му да намаля щетите,но е ясно кво ще последва.Рано или късно буталото ,барабар с цилиндъра ще бъдат подменени.Другата приятна новина беше кривата спрямо цилиндъра цев.Ама крива ви казвам ;) .Спусъка твърд по хасански.Най тъпото обаче от всичко е яката и пружина ???.Почти идентична по размери с тази на кометата,ми се стори доста по яка.Едвам я натиках вътре.Май по-трудно от хасанската. ???(сам ги сглобявам обаче без стенд..на ръка).И от тази (излишно май) силна пружина и без утежнител,от 1 гр. чашка=>116 м/с.С 0.9 гр.=>125 м/с.Ще проведа тези дни някои сметки да видя къде кво става.
 
A

Anonymous

Гост
Май за сега приключих с интервенциите по В2-4-то ;)
Какво направих:
Цилиндъра както казва колегата Dejmos е плачевен. Освен разни недъзи моя е и 2 десети елипса :sos:
Него първо го почистих с ръждопреобразовател заради преобладаващата ръжда вътре ;)
Голяма грешка е*а се лелята на оксидацията и отвънка.
После го шлайфах и накрая полирах с водна шкурка 2000 и малко масълце. Преди това вънка беше по гладък от вътре. Сега теста с комарите го държи. Който кацне се разчеква ;)
Маншет мислех да сложа някой полимерен от друга пушка, но никак не ми пасна нищо което има в магазините из Русе. Затова взех чи си купих малко политетрафлуоретилен (Тефлон) , тъй като гледах филмче по дискавъри за него и се слави като материалът с най-малкия коефициент на триене от всички твърди вещества. Освен това много лесно се обработва на струг. Оставихме го 1 десета по-широк от цилиндъра. Не знаех какъв е принципа тук, но на 2 десети едвам влизаше. Работната му част е около 5 мм. Мислех си и за опръстен за другия край на буталото точно на размер, но нямах търпение да пробвам какво е до момента и го оставих за друг път.
По цевта, която иначе изглежда единственото по-качесвено нещо в цялата пушка почти нищо не можах да направя. Понеже е с една много кекава гарнитурка исках да направя легло за гумен опръстен, но в последния момент забелязах там е рязано под ъгъл и играчката не си заслужава. За сега тач гарнитурка не изпуска, но след 2 кутийки топчета съм сигурен че няма да е така. Иначе и направих фаска там където се слагат чашките, че нито една не влизаше докрай и забелязах че ги мачка. Сега е супер. Дулна фаска имаше според мен качествена и там не съм пипал.
Приклада на тия пушки е нещо средно между потопен в ***няна боя и лак. Него шкурих с 5 вида шкурки от 80 до 400 около 2 часа докато стане гладък като хладилник ;) После потъмних по мой вкус и лакирах.
Резултата е че пушката стреля осезаемо по-силно от преди 1 седмица и изглежда доста по-добре. Преди плющеше като шамари, а сега си пуца . Но си остава просто една слаба пушка от ниския ценови клас. ;) Със сигурност в скоро време ще си купя втора, но до там да стигнем.
Сега някой от Русе да каже от къде мога да си купя някакъв препарат за студена оксидация, че не ми се занимава с домашна химия. Другият вариянт е да го нагрея до 300 градуса и го топя в масло. Пробвах с болтове - почерняват. Третия вариянт е един ръждопреобразувател от практикер, на който пише че след него метала остава с тъмно сив - черен цвят. Някой пробвал ли го е ? Струва 75 стотинки ;)
Имам желание и да я замеря с хронограф , да видя дали е достигнала заветните 128 м/с :bravo: Борко от Русе ако има такава джаджа утре ще му се обадя :quiet:
 

Attachments

  • DSC00300.JPG
    DSC00300.JPG
    572 KB · Прегледи: 593

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Georgi Nedelchev написа:
. Затова взех чи си купих малко политетрафлуоретилен (Тефлон) , тъй като гледах филмче по дискавъри за него и се слави като материалът с най-малкия коефициент на триене от всички твърди вещества. Освен това много лесно се обработва на струг.......Имам желание и да я замеря с хронограф , да видя дали е достигнала заветните 128 м/с :bravo: Борко от Русе ако има такава джаджа утре ще му се обадя :quiet:
Това с тефлона за маншет е грешка. Той се мачка много лесно.
А Борко няма хронограф.
 
A

Anonymous

Гост
Прикладът си го докарал добре на вид. Особено предвид заготовката.
Не оксидирай цевта и цилиндъра със загряване. Вероятно ще се изкривят. Ама нека хора с по-голям опит потвърдят/отхвърлят това.
А впечатлението ми за ръждопреобразователите е, че слоят който правят не е особено издържлив. Става за грунд преди боядисване, но да разчиташ само на него не бива.
 

andro

Потребител
Евала ти правя за това което си направил!Ако времето и уменията които си вложил,ги беше ги насочил към някоя по -високобюджетна пушка щеше да се получи нещо още по- добро !Но ти си знаеш .А тия заветни 128 м,сек защо не пробваш да ги направиш повече само че с маншет от гъон ,стига да можеш да го изработиш по размер .Носи на дизел ,а оттам ще вдигнеш и скороста ,еретичен съвет, да ми простят колегите ,обаче скороста ще скочи осезателно .
 

didarai

Редовен Потребител
Студена оксидация има в оръжейните магазини.10 лв е,но предимно се използва за козметика на надирания и подобни.Ако мажеш върху топлата,смуква и нея.На цвят няма да е същата и ще се "износи" по бързо.Буталото и цилиндъра няма да умрат без оксидация.С леко омазнена ръка ги натъркай (вътре в цилиндъра не за да няма дизел) да се получи само много тънък маслен филм.Ако няма голяма влага край теб така спокойно ще откараш поне 5-6 месеца без ръжда.След толкова ,ако си си пострелял ,така или иначе пак ще я отваряш.Също не бих загрявал тези тънкостени "детайли" с мижави заварки по тях.


пп
С дизела ще скочи скоростта,ама само дето много ще скача.Демек всеки изстрел с различна скорост.Ще има БАААМММ и после плюв.И...кожата също се опича от дизела,после само "плюв".За другите въздействия от "БААААААммм" също да си подготвен....сцепена тапа,окривен щифт и подобни екстри.
 

andro

Потребител
Е ,като новобранец дизелирах Ханела почти година .Нищо не му стана .А скороста варира само първите два три изстрела ,повервай ми ,после изкарва около 50- 60 чашки почти без промяна съществена ,да не мислиш че ще ходи с тази китайка на състезания по ф.т.?И въобще и при дизела си има чалъм ,не сме започнали всички да стреляме с пушки за по триста -четиристотин кинта.И не си губи времето с тези тенекета ако си решил да стреляш сериозно ,просто от катъра кон не става!
 

didarai

Редовен Потребител
andro написа:
Е ,като новобранец дизелирах Ханела почти година .Нищо не му стана .А скороста варира само първите два три изстрела ,повервай ми ,после изкарва около 50- 60 чашки почти без промяна съществена ,да не мислиш че ще ходи с тази китайка на състезания по ф.т.?И въобще и при дизела си има чалъм ,не сме започнали всички да стреляме с пушки за по триста -четиристотин кинта.И не си губи времето с тези тенекета ако си решил да стреляш сериозно ,просто от катъра кон не става!

Хайнел--------->В2
???
Не ти вярвам.Колегата пука 2 години с една В3-ка и до последно имаше БУУУУМММ-пляк.Зависи как и с кво се дизелира.В последствие след като ми я даде да я разглобя...опечен маншет,скъсано уплътнение на цевта,сцепена тапа и направляваща,окривен щифт,сцепен приклад ??? може и да пропускам нещо.Това от дизела на фабричната(консервационна) смазка...2 години и след като я отворих вътре си имаше още от нея .
 
A

Anonymous

Гост
Предположих, че тефлона може би ще се мачка, но така или иначе тая пушка съм я нарекъл за самообучение ;)
Колкото повече човъркам и пробвам разни неща по нея, толкова по добре.
Пострелях малко и за сега не издиша. След 200 300 топчета сигурно пак ще разглобя да видя какво става.
Маншет от гьон има по магазините точно за тая пушка, но някак си не исках. Ако тоя не издържи и ми писне да се занимавам ще сложа такъв. :pardon:
П.С. Естествено че тая пушка не е за сериозно стреляне. Знаех го от деня в който я купих ;)
Ааа и по принцип съм бензинаджия човек, така че дизела не го обичам особенно... трака, пуши, мирише ... :lol:
 
A

Anonymous

Гост
Единствените хубави черти на ПП от ниския ценови клас са:
- ровичкайки се в тях, за да отстраниш неизбежните им недостатъци и проблеми, научаваш много за устройството на ПП;
- дори и да се прецака нещо, много важно. Все пак тя струва най-много 100 лв;
- като им видиш ограничените възможности, започваш да мечтаеш за нещо по-добро. И накрая си го купуваш. :)
 

andro

Потребител
Дидарии,няма смисъл да лъжа.Когато я купих един" Спец"По пневматиката ме посъветва -Андро от време на време капвай по малко масло на буталото и аз капвах.Когато влязох в час тоест разбрах каква простотия върша ,разглобих Ханела ,маншета беше износен все пак беше стреляла по 10 години преди да я взема аз ,но не и прегорял .
 

didarai

Редовен Потребител
andro!
Не ме разбра.Така го написах за по-кратко и не с мисълта,че лъжеш,а че има различни от твоята ситуации.Скоро четох статия на английски в която се казваше,че има два вида маншети и едните се препоръчително да се смазват ,а други трябва да работят на сухо.Не се уточняваше нищо повече обаче по въпроса.Аз лично стрелям "на сухо" ,но всеки има право да прави каквото си иска с пушката си.На своя отговорност разбира се.В3-ката за която говорех,като я разглобих,пластмасовата тапа която държи щифта на мястото му се беше сцепила,щифта беше излязъл от единия отвор на цилиндъра ,а направляващата също беше сцепена.Въпрос на няколко изстрела е било при зареждането пружината да излети назад.
 
A

Anonymous

Гост
След 200 250 топчета вече реших да разглобя пушката за да видя как е положението с тефлоновия маншет. Основно заради съмненията ми че е мек и подтикнат от това
ivodoc написа:
Това с тефлона за маншет е грешка. Той се мачка много лесно.
Може би пробата е твърде рано, но маншета нямаше и помен от нараняване. Според мен ще издържи още поне 10 пъти по толкова. Явно на слабата пушка пасва добре и няма достатъчно сила да го прецака бързо :)
От друга страна днеска стрелях малко с Хатсан 125 ;) Разликата е от земята до небето и обратно 3 пъти ;)
Хубава цена има в момента но ми е мнооого грозен с тая куха пластмаса ???
Май ще пусна някоя мнение в темата за избор на друга пушка ;)
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте, тука съм новичък и имам един въпрос.

Дадоха ми на заем B3-1, да си поцъкам. Взех си чашки ГАМО про хънтър ( 1г), незнам дали не са малко тежички за нея.

Въпроса ми е, на две независими места прочетох, че при зареждане имало случаи да се изтърве пружината и режела пръсти.
Това вярно ли е и как да се предпазя?

Добавям линкове с източниците на информацията:

http://www.pyramydair.com/blog/2007/01/testing-b3-1.html
http://www.youtube.com/watch?v=RdOhItBoPgw

Поздрави.
 

ilian

Потребител
Като зареждаш ще държиш лоста с една ръка,без да го пускаш и с другата ще слагаш чашката,приклада под мишница и нямаш грижи ;)
 
A

Anonymous

Гост
ilian написа:
Като зареждаш ще държиш лоста с една ръка,без да го пускаш и с другата ще слагаш чашката,приклада под мишница и нямаш грижи ;)

Вярно ли е т'ва за пръстите? И колко сериозно може да се нарани човек?
 

didarai

Редовен Потребител
Е за да заредиш нали си тикаш пръста пред цилиндъра?Ако в този момент изтърве спусъка и ти прасне пръста цилиндъра,а срещу него е цевта.....е те толкова сериозно ;).Ако е стара най-добре намери някой да ти я отвори да и види кво става вътре щото иначе може:

"...пластмасовата тапа която държи щифта на мястото му се беше сцепила,щифта беше излязъл от единия отвор на цилиндъра ,а направляващата също беше сцепена.Въпрос на няколко изстрела е било при зареждането пружината да излети назад."

Тук бях забравил да добавя,че и цилиндъра беше подбит и спусъка също всеки момент можеше да изтърве.
 

ilian

Потребител
Едно време първата ми пушка беше такава и все още съм си със всичките пръсти ;).Иначе работата въобще не е за майтап,оставаш бе нокътя на палеца най малко :no:.Ако зареждаш както ти казах няма да имаш проблем даже и да отърве,затова си дръж лоста и товае :goodbye:
 
Нагоре