Пружини - големини, дължини и витки

lynx

Редовен Потребител
В общия случай, читавите ГП за повечето пушки струват около стотина+ лева.
Пазариш се с човека, който ги изработва и монтира.
 

Bladebuster

Потребител
Здравейте някои знае ле от къде онлайн мога да си закупя пружина за торун магнум разбрах че става от гамо но ги нямат в наличност ако някои се сеща да драсне един отговор моля Външния диаметър е 19мм :sos:
 

didarai

Редовен Потребител
Измери вътрешния на буталото.Ако е като на Гамото , вътре може да навреш всяка хасанска пружина (дори на 125 слоу директно без да се реже,аз съм с такава , но махнах пластмасовата втулка),след подходящо скъсяване.Тях ги има под път и над път.
 

krasipet

Потребител
Да изтупам праха от темата и да дам своите 5 стотинки ;)

Норика Титан:

1.външен диаметър- 19.5 мм
2.вътрешен диаметър- 13.5 мм
3.дебелина на телта- 3 мм
4.брой навивки- 29
5.дължина- 198 мм
 

Legion

Новодошъл
Здравейте! Историята е следната: преди няколко години си закупих въздушна пушка KRAL AV-001 5.5мм. Много бях доволен от пушката, точна, силна, оправдаваше цената си. Оказа се, че оригиналната пружина не е много издръжлива и след 1000-ия изтрел се счупи. Дадох я на един познат, който уж разбира, да ми смени пружината с нова. До колкото знам е взел някаква от производител на пружини в Стара Загора. Първите няколко изтрела бяха също толкова мощни колкото и с оригиналната, но бързо след това даже се виждаше съчмата как лети във въздуха(ползвам почти винаги Gamo Expander 5.5мм). Реших да се заема сам със смяната на пружината, направих си стойка за пушката с приспособление за демонтаж, очаквах голяма съпротива от пружината след като избих клина на тапата, оказа се че пружината си стоеше под никакво напрежение. В интернет открих братята руснаци да говорят, че на тази пушка пружината я сменяли с такава от Хатсан 125. Характеристиките ѝ са:
Дължина на пружината - 437 мм
Външен диаметър - 21 мм
Вътрешен диаметър - 14 мм
Дебелина - 3.5 мм
Брой навивки - 46

Измерих и тези на пружината, която извадих от пушката:
Дължина на пружината - 221 мм
Външен диаметър - 21 мм
Вътрешен диаметър - 14 мм
Дебелина - 3.3 мм
Брой навивки - 32

Ясно се вижда че има сериозни разлики в дължината, следователно и в броя навивки, дебелината също. Въпроса ми е възможно ли е тази от Хатсана да стане? Има ли и други алтернативи? Някой по-запознат ако помогне със съвет и насоки ще съм много благодарен!
 

sts1969

Редовен Потребител
Щом руснаците са го написали, съм склонен да вярвам, те са дяволи в тази област. Още повече че и двете марки са турски и има логика да са взаймно заменяеми, въпреки разликите в телта и витките. Хатсанската е по-дълга и може да се наложи скъсяване, ето тук я има, струва 14лв. заслужава си риска, а защо не се замислиш за газова пружина? ???
http://www.pushka.eu/product/Резервна-част-въздушни-пушки_Пружина-въздушна-пушка-Hatsan-125
 

Legion

Новодошъл
Да, от същия сайт гледах характеристиките. И аз си мислех за скъсяване, но като не знам колко точно, предполагам, че ще трябва да експериментирам. Предполагам под газова пружина имаш предвид като системата Nitro Piston, а не пълнене с CO2? Точно преди 3 години почнах да инвестирам за Benjamin NPS, защото ми хареса идеята за газ вместо пружина, жалко че парите тогава се наложиха да отидат за кола... Възможно ли е конверсия от телена към газова?
 

sts1969

Редовен Потребител

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Хубаво прочети дали не режат Хатсанската пружина, че разликата си е доста сериозна освен в дължината и броя витки, а и в дебелината на тела. Според мен е невъзможно без рязане да се постави пружина от хатсан ако е вярна дължината на оригиналната която си посочил( ако това са данни на нова пружина имам предвид), или това е пружината за която казваш, че е била без никакъв натяг в пушката - тогава малко по-различна става ситуацията, и все пак бих резнал Хатсанската пружина да стане със същия брой витки като оригиналната и пак ще даде по-висока скорост най-вероятно.
 

Legion

Новодошъл
Ще обмисля идеята за газова пружина, ако знаеш някой, който е навътре в тази област да питам за съвет?
Това са данните на вече сменяната пружина, оригиналната не я сменях аз, убих се да ровя в нета и не намерих характеристиката ѝ да разбера поне колко е дълга...
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
От къде си Legion ?

Питам защото едно приятелче скоро ме пита за същата пружина за Крал. Ако тестваш с Хатсанска или друга пиши за да му препоръчам....
Sent from my A850S using Tapatalk
 

didarai

Редовен Потребител
Една година стрелях с моят цфх със скъсена пружина от 125 и по-лек утежнител . Забравих на колко я рязах , но аз я бях направил на 16 жд . Сметни си разстоянието вътре в пушката (заредена-незаредена) и пружината (свита , разгъната) и ще разбереш колко да режеш . Руснаците най-вероятно също са казали колко . Гледай да не е съвсем натегната , че бързо ще си отиде . Фабрично ГП от норика , най-вероятно също би трябвало да може да се пригоди , ако тва като размери е копие на Гамо !
 

FreeMan

Редовен Потребител
Ако сте търсили пружинки като мен и сте се разкарвали до евроболт да търсите...
Ето ви размерите им:

2015.03.Eurobolt.Springs.s.jpg
 
Последна промяна:

Б.Богданов

Потребител
Ще обмисля идеята за газова пружина, ако знаеш някой, който е навътре в тази област да питам за съвет?
Това са данните на вече сменяната пружина, оригиналната не я сменях аз, убих се да ровя в нета и не намерих характеристиката ѝ да разбера поне колко е дълга...
Питай mitaka101.
Той е най-добрият специалист по преправянето от пружини към газови бутала. Доколкото знам, Митака не препоръчва Вортекс. Аз лично съм го питал.
 

Legion

Новодошъл
Реших като за начало да не харча много пари и да експериментирам с пружини. Сложих пружина закупена от някакъв завод в Казанлък с размери:
Дължина на пружината - 310 мм
Външен диаметър - 21 мм
Вътрешен диаметър - 14 мм
Дебелина - 3.5 мм
Брой навивки - 34(с двете крайни)
Зареждането стана много трудно, но първите 100 изтрела бяха страхотно мощни! След това зареждането стана невъзможно и като разглобих пушката отново видях че пружината се е извила, предполагам е опирала в цилиндъра, заради голямата ѝ дължина. Сложих същата такава пружина, но нова, след това реших да пробвам като премахна "нещото", прикачено като файл и сега стреля и се зарежда нормално. Въпросът ми е за какво служи? Намира се в задния край на пушката, пружината опирана него, пластмасово е. Проблем ли е да стрелям без него? А ако го сложа скъсено за да натегне малко пружината? Благодаря предварително!
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    198.5 KB · Прегледи: 49

rashko

Редовен Потребител
Ти си си отговорил сам, натяга пружината.Можеш да я скъсиш или махнеш стига скоростта да те устройва.Имам спомен, че първите гамота баха с по дълги пружини, после сложиха утежнител и ги скъсиха, съответно разликата я обраха с тази втулка.
Защо не си поръчаш оригинална по спомен 20лв, а се мъчиш ?
Пушката Гамо ли е ?
 
Нагоре