Пружинен пистолет Hatsan mod. 25 Supercharger

Gadnqra

Редовен Потребител
Колеги споделете мнения и опит, относно този пружинен пистолет на Хатсан. Мисля, че заслужава внимание.
 

Attachments

  • Hatsan+Model+25+SC+With+Tru+Glo+Red+Dot.jpeg
    Hatsan+Model+25+SC+With+Tru+Glo+Red+Dot.jpeg
    131.2 KB · Прегледи: 491
  • supercharger2.jpg
    supercharger2.jpg
    108.1 KB · Прегледи: 492

ssn

Потребител
Има един при мен за малък ремонт. Впечатенията ми са добри. Сравнявам с пружинните пушки на Хатсан Х80, Х125. Качеството на обработка е добро, но не съм го отварял за пръв път аз. Канала в буталото е фрезован, а не като на пушките да е като отвор. Диаметъра на цилиндъра е 27 мм което ми налага мисълта, че маншета е същия, пружината е дълга 185 мм, 28 витки, мисля, че е 3.2мм тел. Отзад има една метална чашка за пружината и пластмасовата тапа е защитена от надирания от пружината. Има куатро спусък, който се отделя цял без да се разглобява. Лошото е, че трябва да махнеш тапата за да го смъкнеш от железарията. Предпазителя се задейства при зареждане и е отпред при спусъка. Малко по-трудно е отварянето, трябва да си изработите втулка за да води тапата, защото е полусферична отзад и не става със приспособление срязано на V, както е при пушките. Цевта на мен лично ми изглежда добре. Този екземпляр дойде при мен, защото трудно се счупваше и заключваше след това - едва ли не и двете с удар. Проблема беше във заключващия зъб и пружината. Някой се е опитвал да го пили и малко наклона беше сбъркан и пружината е поомекнала, та се наложи малко шайбички за подложка. Има един удължител отпред за по-лесно зареждане, но ако всичко друго е наред може да заредиш и без него. Сглобих го с малко по-дълга пружина от Славия 225 мм, но не успях да го заредя, макар че на теория сметките за дължината бяха със запас 25 мм. Върнах старата, но не съм пробвал сега как ще е. Дават го 9 Дж. пише го на цевната кутия, но според собственика може и да е повече. Аз не съм го мерил, но си е мощен за пистолет (сравнявам с Иж-53М). Иж-а изглежда като играчка до него. Много удобна ми се стори ергономичната дръжка, чирените са като гумирани и се отделят, а вътре си има конструкция дръжката и е заедно с корпуса който държи железата. Захващането на железарията е класическо - 2 болта отпред и един отзаад отдолу. Добре стои в ръката, но си е голямо желязо. Като пострелям за проба ще пиша пак, но май няма да е скоро.

Една еретична мисъл ми се върти в главата. Буталото му е много по-късо от това на Х80 и ако се сложи в компресора на Х80 може да се качи обема на изтласквания въздух, но трябва и корекция на ригела за зареждане иначе няма да зареди.

Забравих да спомена имаше утежнител вътре и има нещо като противооткатна система - цялата железария и горната част на пластамсовото ложе над ръкохватката се движат назад при изстрел срещу една пружина в корпуса (не е отзад). Не знам доколко е ефективна, който е стрелял да каже.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Днес и аз се сдобих с такъв пищов. Калибърът е 4,5. Стрелях на 15 метра няколко пъти и ми хареса много. Доста е точен и откатът е слаб. Тези дни ще меря скорости и ще му монтирам оптика. Изработката е много добра и солидна. Спусъкът е супер.
 

ssn

Потребител
Не е много разпространен, но определено си заслужава! И аз като пострелям ще пиша, но нямам хроно. И този е 4.5 калибър.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Днес отворих пистолета за да го разгледам и почистя. Устройството е много опростено и надеждно. Стабилен и солиден. Първо загладих и полирах ръбовете на отвора в цилиндъра, където се движи ригелът при зареждане. Избърсах добре навсякъде отвътре от смазката, която си беше много. Полирах буталото и загладих и полирах двата края на пружината. Извадих ригела и закалих краищата му, които контактуват с буталото. Сглобих всичко и сложих оптиката. На 10 метра всичко е една дупка, но искам да е така поне на 15 м. Сложих оптика 4х32 "Липърс". Спусъкът е супер, харесва ми и ергономичната ръкохватка - стои много добре в ръката. Има откат, но е слаб. Добър пистолет, за парите си даже е супер. Когато времето позволява ще стрелям на 15 и 20 метра и ще меря скорости.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Днес измерих малко скорости. С JSB 0.547 дава 183-185 м/с. С JSB 0.510 стреля 191-194 м/с. Разликите в скоростта между отделните изстрели са 2-3 м/с.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Четох, че може. Митака със сигурност, а имало и фабрични.
 

tirex

Потребител
Днес четох за този пистолет в нета и видях, че в някои сайтове се продава с ГП на Vortex. То и аз се позамислих за него, другата седмица може да ходя до Сф, та не се знае...
 

ssn

Потребител
Може да се монтира ГП. Нооо, за Суперчарджер, със сигурност е различна поне по дължина, а със сигурност и в задната пета, за диаметъра не съм сигурен.
Така, че или фабрична за този модел ако има или пистолета при Митака 101 (ако желае и може).
 

tirex

Потребител
Та в тази връзка 5,5/към11-12дж/ или 4,5/към 8-9дж/ и струва ли си модела с приклада?
 

Gadnqra

Редовен Потребител
За какво ти е с приклад ? С приклад става пушка. Според мен се губи смисълът да е пистолет щом ще е с приклад, като на пушка. Така е супер удобен за стрелба от колата.
 

tirex

Потребител
Този пистолет, май го няма никъде. Във Варна не можаха да го доставят. Пратих запитване до Армс-а/Arms-bg/, ама направо си ме отсвириха и не ми отговориха. Отидох на място в магазина им и бях любезно осведомен, че скоро не е внасян в страната.
 
Последна промяна:

ssn

Потребител
За пистолет си е доста силен. Стреля се удобно, а и противооткатната система действа някак. Нямам хроно, но доста яко плющи като се удари в дървена греда на 15 м, а със сигурност стреля и до 30 м. Сравнявам с Иж 53М и определено Хатсана си е по-класен.
 

julioano

Потребител
Аз имам супертактикал 4.5 и с жсб 0.547 ми даде 200-203 м.с. пружината е 20см. приклада е от масивна и тежка пласмаса напълно регулируем ,няма противооткатна система .Цевта е 23 см.и е идеално полирана,на30м.групата е 2см.а на 50м около5см. това разбира се с оптика и подпрян на рест.Днес му направих газова пружина и в неделя смятам да я тествам.
 

PUNISHERvw

Редовен Потребител
Аз имам същия в кал 4.5 и ми дава скорост 185-190 м/с.с 0.54 ЖСБ искам още малко да го засиля и се чудя каква пружина и от какво да му сложа.Газовата кой ти я направи и за колко ?И ако има някой да го профилактира ще съм благодарен.Или качете подробни снимки как се разглобява поетапно.
 
Последна промяна:

ToHKa

Редовен Потребител
Как се отваря това нещооо, тапата отзад има пластмасова овална капачка,неможе да се натисне за да освободя щифта и да извадя карантията :( , друг метод преди да избия щифта със сила ?
 

julioano

Потребител
Aз съм си направил две трупчета разпробити до някъде и стягам желязото на струг .Днес направих тестове с газовата пружина ,напомпена на 125 атм.с жсб 0.547 даде 195м.с.това е максималната скорост която успях да изкарам.Като точност няма разлика от оригиналната телена пружина която даваше 200-203м.с.но отката изчезна почти напълно ,стана много приятна малка и компактна пушка независеща от бутилка или помпа за въздух ,което беше и целта но проекта .
 

marrikdin

Потребител
Как се отваря това нещооо, тапата отзад има пластмасова овална капачка,неможе да се натисне за да освободя щифта и да извадя карантията :( , друг метод преди да избия щифта със сила ?
Установка газовой пружины, замена манжеты и перепуска ствола на Хатсан 125 - YouTube Подобно е.
 
Нагоре