Проект за устав.

shooter

Потребител
За да не става нещо скришно / или само с намеци /
ви информирам, че документите на асоциацията са в съда и очакваме той да се произнесе
но за мое съжаление едва през май / след срещата в Русе /
 
A

Anonymous

Гост
Просто така, от любопитство: може ли да публикуваш текста на устава, който сте внесли в съда, и състава на управителните органи.
 

poacher

Потребител
Уставът е по твоя проект (т.е. възможно по-кратък) с допълнения и изменения (малки) направени от адвокат и нотариус.
Управлението са 5 човека от Русе, като в устава е записано, че това управление е временно и само за вписването в регистрите.
На първото общо събрание ще се избере ново управление, което би следвало да включва хора от цялата страна.
Искахме това Първо събрание да е на Националната Среща, но уви съдът няма да се произнесе до тогава.
 

shooter

Потребител
УСТАВ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ФИЙЛД ТАРГЕТ

ГЛАВА ПЪРВА
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.(1) Българската асоциация по фийлд таргет е доброволно сдружение с нестопанска цел в частна полза, наричано за краткост в текста на устава БАФТ или „АСОЦИАЦИЯТА”.
(2) Наименованието на асоциацията може да се изписва и на аглийски език по следния начин: “BULGARIAN FIELD TARGET ASSOCIATION”.
(3) Седалището и адресът на управление на асоциацията са:Русе, ул.”Белоградчик”№7
(4) Асоциацията има кръгъл печат, с надпис отстрани на наименованието му, а средата – на населеното място, където е седалището му, и емблема на асоциацията.
(5) Всяко писмено изявление от името на асоциацията трябва да съдържа нейното наименование, седалище, адрес, както и данни за неговата регистрация, включително и БУЛСТАТ номер.
(6) Дейността на БАФТ се финансира от приходи от встъпителни вноски, членски внос, издателска дейност, спонсорства и дарения, други.
(7) Асоциацията може да има регионални групи. Упълномощено лице от групата представлява асоциацията за дейността и в региона.
:cool: Асоциацията може да извършва допълнителна стопанска дейност, свързана с предмета на основната дейност, като приходите се използват за постигане на определените в устава цели.
(9) Асоциацията се учредява без срок.

ГЛАВА ВТОРА
ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ

Чл.2 Сдружението осъществява дейност в частна полза, изразяваща се в насърчаване на нови спортни дисциплини, основаващи се на пневматично оръжие.

ГЛАВА ТРЕТА
ЦЕЛИ И СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕТО ИМ

Чл. 3. (1) Основни цели на Асоциацията са:
1. Организиране на състезания по фийлд таргет (стрелба с пневматично оръжие по падащи мишени, която се провежда на открито), както и други видове любителски състезания с пневматично оръжие;
2. Организиране на национални и регионални срещи на членове и симпатизанти на БАФТ.
3. Да разпространява и използва международно утвърдените стандарти на поведение и добри практики за безопасно боравене с пневматично оръжие при провеждане на състезания и подготовката за тях .
4. Да създава единни правила за състезанията по фийлд таргет, позволяващи на участниците да се състезават при равни условия с тези на чуждестранните състезатели по фийлд таргет;
5. Представителство и защита на личните и дружествените права и интереси, произтичащи от членството в БАФТ в страната и чужбина.

(2) Средства за постигане на целите на Асоциацията:
1. Създаване на организация за провеждане на стрелкови състезания, регионални и национални срещи на членове на БАФТ и симпатизанти;
2. Определяне регламентите и съставите на отборите за любителски състезания с пневматично оръжие и първенства, които организира самостоятелно или в които участва;
3. Сътрудничество с други организации и институции в страната и в чужбина;
4. Информационна дейност чрез поддържане на собствени публични медии, с предмет - съответстващ на предмета на дейност на сдружението;
5. Въвеждане на единни правила за безопасност при провеждане на състезания и подготовката за тях и срещите на БАФТ;
6. Стопанска дейност, свързана с предмета на основната дейност, приходите от която се използват за постигане на определените в устава цели;

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ И НАЧИН НА ПРЕДСТАВЛЯВАНЕ

Чл. 4. (1) Върховен орган на асоциацията е общото събрание.
(2) Управителен орган на асоциацията е управителният съвет.

Общо събрание

Чл. 5. Общото събрание се състои от всички членове на асоциацията.

Права на общото събрание

Чл. 6. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва устава;
2. приема други вътрешни актове;
3. избира и освобождава членовете на управителния съвет;
4. приема отчета на УС за новоприетите членове и изключва членове на Асоциацията;
5. взема решение за създаване и закриване на групи по региони и определя регионалните пълномощници на асоциацията, като се съобразява с желанията и предложенията на участиците в групата;
6. взема решение за участие в други организации;
7. взема решение за преобразуване или прекратяване на асоциацията;
8. приема основните насоки и програма за дейността на асоциацията;
9. приема бюджета на асоциацията;
10. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски за членовете физически и юридически лица;
11. взема решение относно разпореждане с недвижимо имущество на асоциацията;
12. приема годишния отчет за дейността на Асоциацията;
13. отменя решения на другите органи на асоциацията, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на асоциацията;
(2) Правата по ал. 1, т. 1, 3, 7, 9, 11, 12 и 13 не могат да се възлагат на други органи на асоциацията.
(3) Решенията на общото събрание са задължителни за другите органи на асоциацията.
(4) Решенията на общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с устава.
(5) Решенията на органите на асоциацията, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред общото събрание по искане на заинтересуваните членове на асоциацията или на негов орган, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.

Свикване на общото събрание

Чл. 7. (1) Общото събрание се свиква от управителния съвет по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на асоциацията. Ако в последния случай управителният съвет в двуседмичен срок не отправи писмено покана за свикване на общото събрание, то се свиква от съда по седалището на асоциацията по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.
(2) Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на общото събрание и по чия инициатива то се свиква.
(3) Покана се извършва чрез публикуване на съобщение в сайта на асоциацията и чрез поставяне на писменно обявление в сградата, където се намира управлението на асоциацията, най-малко петнадесет дни преди насрочения ден .

Кворум

Чл. 8. Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум събранието се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове да се явят.

Гласуване

Чл. 9. (1) Всеки член на общото събрание има право на един глас.
(2) Член на общото събрание няма право на глас при решаването на въпроси, отнасящи се до:
1. него, неговия съпруг(а) или роднини по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен, или по сватовство - до втора степен включително;
2. юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.
(3) Едно лице може да представлява не повече от трима членове на общото събрание въз основа на писмено пълномощно, освен ако друга норма на представителство или събрание на пълномощниците не са предвидени в устава. Преупълномощаване не се допуска.

Вземане на решения

Чл. 10. (1) Решенията на общото събрание се вземат с мнозинство от присъстващите.
(2) Решения по чл. 6, ал.1, т.1 и 7 се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите.
(3) По въпроси, които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения.

Управителен съвет

Чл. 11. (1) Управителният съвет се състои от пет лица - членове на асоциацията и включва в състава си и председателя. Юридически лица, които са членове на асоциацията, могат да посочват за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на асоциацията. Членовете на управителния съвет се избират за срок от две години. Първият управителен съвет организира регистрацията на асоциацията и свиква общо събрание за избор на ръководство.
(2) Управителният съвет се ръководи от председател, който се избира от общото събрание на асоциацията.
(3) В случай, че след изтичане на мандата още не е избран и вписан по надлежвия ред нов УС, членовете на стария УС, включително председателя, продължават да изпълняват правомощията си до вписването на нов УС.

Правомощия на управителния съвет

Чл. 12. Управителният съвет:
1. представлява асоциацията, определя обема на представителната власт на отделни негови членове, както и тази на упълномощените лица от регионалните групи ;
2. подготвя дневния ред и осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на асоциацията при спазване изискванията на устава и решенията на ОС;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание годишен отчет за дейността на асоциацията;
6. определя реда и организира извършването на дейността на асоциацията, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на асоциацията;
8. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
9. може да взема решение на представителната власт на председателя, като определя обема и.
10. изпълнява задълженията, предвидени в устава;
11. определя експерт-счетоводител в предвидените в ЗЮЛНЦ случаи.
12. във връзка с целите на асоциацията може да упълномощава отделни лица известни в средите на любителите на пневматично оръжие, да представляват БАФТ при организиране на мероприятия в региони, в които няма създадени групи на членове на асоциацията;
13. създава и поддържа връзките на Асоциацията с други подобни организации и с обществеността.
14. взима решения за създаване на комисии на асоциацията.
15. изпълнява и други функции с оглед постигане целите на асоциацията.
16. взема решения по молбите за членство в БАФТ и изготвя списъка с новоприетите членове, който представя на ОС.
17. изготвя предложения за изключване на членове на Асоциацията и ги внася в ОС.

Представителна власт

Чл.13 Асоциацията се управлява и представлява от Управителния съвет, заедно и поотделно. УС може да упълномощи председателя с тези функции, като определи обема на представителната му власт.

Председател

Чл. 14 (1)Председателя оглавява УС и представлява него и асоциацията пред институциите и обществото, в случай на взето решение по чл.13 от устава. Той се избира от Общото събрание за срок от две години. Председателя е член на УС.
(2) Председателя има следните правомощия:
1. Свиква заседанията на УС
2. Координира работата на УС
3. Извършва и други дейности, възложени му от ОС и УС

Заседания на управителния съвет

Чл. 15. (1) Заседанията на управителния съвет се свикват и ръководят от председателя. Председателят е длъжен да свика заседание на управителния съвет при писмено искане на трима от членовете му. Ако председателят не свика заседание на управителния съвет в седмичен срок, то може да се свика от всеки един от заинтересуваните членове на управителния съвет. При отсъствие на председателя заседанието се ръководи от определен от управителния съвет негов член.
(2) Управителният съвет може да взема решение, ако на заседанието му присъстват четирима неговите членове.
(3) Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща участието му в обсъждането и вземането на решения. Гласуването на този член се удостоверява в протокола от председателстващия заседанието.
(4) Решенията се вземат с мнозинство от присъстващите, а решенията по чл.23, ал.2 и чл.12, т.3 и 6 - с мнозинство от всички членове.
(5) Управителният съвет може да вземе решение и без да бъде провеждано заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове на управителния съвет.

Предсрочно освобождаване на член на Управителния съвет

Чл. 16. Всеки член на УС може да бъде освободен преди изтичане на мандата му с решение на ОС, ако:
1. важни съображения, свързани с дейността на Асоциацията, наложат това;
2. възникнат законови пречки за участието му в УС;
3. системно не изпълнява задълженията си, произтичашти от настоящия устав или извърши заканонарушения или други дейности, уронващи престижа на Асоциацията;
4. при подаване на оставка пред УС;

ГЛАВА ПЕТА
ЧЛЕНСТВО

Чл. 17. (1) Членуването в асоциацията е доброволно.
(2) Всеки член има право да участва в управлението на асоциацията, да бъде информиран за неговата дейност, да се ползва от имуществото му и от резултатите от дейността му.
(3) Всеки член е длъжен да прави имуществени вноски
(4) За задълженията на асоциацията членът отговаря до размера на предвидените в устава имуществени вноски. Членът не отговаря лично за задълженията на асоциацията.
(5) Членските права и задължения, с изключение на имуществените, са непрехвърлими и не преминават върху други лица при смърт, съответно при прекратяване. Изпълнението на членските задължения и упражняването на членските права от страна на юридическо лице може да бъде предоставено на определено за целта лице.
(6) Приемането на член на асоциацията става с писмено заявление, отправено до управителния съвет, съпроводено с декларация от кандидата, че приема целите и задачите на асоциацията и се задължава да спазва устава й, както и документ за внесена встъпителна вноска и членски внос за първата година. При кандидатстване за членство от страна на юридическо лице, към документите се прилагат и удостоверение за актуално състояне и решение на компетентния орган за кандидатстване.
(7) Решение за приемане на нови членове се взема от УС и се одобрява от ОС на следващото заседание.
(:cool: Председателят на управителния съвет уведомява писмено кандидатите за решението на общото събрание и издава удостоверение за членство.

Чл.18. (1) Всички членове на асоциацията заплащат:
1. встъпителна вноска - еднократно при постъпването им асоциацията
2. годишен членски внос, който се заплаща изцяло и предварително до края на месец март на текущата година.
3. Намален членски внос заплащат редовно учащите се в средните и висши учебни заведения, членовете мъже над 65 години и жени над 60 години и инвалидите.

Прекратяване на членството
Чл. 19. (1) Членството се прекратява:
1. с едностранно волеизявление до УС на асоциацията;
2. със смъртта или поставянето под пълно запрещение;
3. с изключването;
4. с прекратяването на асоциацията;
(2) Решението за изключване се взема от общото събрание при поведение, което прави по-нататъшното членство несъвместимо:
1. При невнасяне установените имуществени вноски за повече от една година или системно неучастие в дейността на асоциацията.
2. При неизпълнение на задължения произтичащи от устава, от решения на Общото събрание или на УС.
3. Когато с действия или бездействия уронва престижа на Асоциацията и пречи за постигане на целите и;
4. При прекратяване на членството направените имуществени вноски не подлежат на възтановяване;

ГЛАВА ШЕСТА
ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ВОДЕНЕ НА КНИГИ

Чл. 20 Асоциацията води книги за протоколи от заседанията на ОС. Лицето водило протокола, удостоверява и отговаря за верността на съдържанието му.
Чл. 21 Асоциaцията изготвя годишен доклад за дейността си, който съдържа следните данни относно:
- oсъществените дейности, изразходваните за тях средства, връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати.
- размера на безвъзмездно полученото имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства
- финансовия резултат

ГЛАВА СЕДМА
ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ

Чл. 22. (1) Асоциацията се прекратява с решение на общото събрание на членовете й.
(2) Решение на Окръжния съд в предвидените от ЗЮЛНЦ случаи.

Ликвидация

Чл. 23. (1) При прекратяване на асоциацията се извършва ликвидация.
(2) Ликвидацията се извършва от управителния орган или от определено от него лице.

Имущество след ликвидация

Чл. 24. (1) Разпределянето на останалото след удовлетворяването на кредиторите имущество се извършва с решение на общото събрание, поравно между членовете. Ако решение не е било взето до прекратяването, то се взема от ликвидатора.
(2) Имуществото по предходните алинеи не може да се разпределя, продава или по какъвто и да било начин да се прехвърля на ликвидатор, назначен извън кръга на лицата по ал. 1 с изключение на дължимото им възнаграждение.
(3) Лицата, придобили имущество в резултат на извършената ликвидация по ал. 1, отговарят за задълженията на асоциацията до размера на придобитото.

Заличаване на асоциацията

Чл. 25. След разпределяне на имуществото ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на асоциацията от окръжния съд по седалището на асоциацията.
 
A

Anonymous

Гост
"Усмивките" в текста могат да се махнат, като в "Допълнителни опции" се избере "не използвай усмивки".

Не разбрах кои са петте човека в УС.
 

братушка

Редовен Потребител
Да разбирам ли, че Купа Ботев може да стане първо официално мероприятие на вече регистрирана асоциация и грамотите да имат и печат на тях?
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Печат може да се сложи и на грамотите на хората дето вече имат такива.
 

shooter

Потребител
Само Джбоби е доброволен сътрудник
другите сме на щатна работа :crazy:

ПП: Обмисляме вариант да осиновим Борко
 
Нагоре