Приклади - изработка и поддръжка

3name61

Новодошъл
Ааааа... има още едно мнение по въпроса, колега. За да определим кой е най-добрият трябва да обявим конкурс. Тук във форума има поне още трима човека, които правят страхотни приклади, но пробема е че не публикуват. Аз съм ходил при двама от тях, на които няма да споменавам имената, за да не ми се сърдят. И двамата ми отказаха, защото единия нямал материал, а другия работи за удоволствие и не му се дишат прахоляци. Прикладите на колегата Локи са хубави, но си мисля, че са доста еднотипни. Той вероятно е кадърен, но оставам с усещането, че му липсват идеи. Прикладите му с нищо не са по-различни от това, с което е пълен нета. Пишете airguns stoks в youtube и ще се убедите сами. За да стане ясно кой е най-добър би трябвало да се работи по опроделена тема от няколко майстори едновременно. Но дори и тогава пак не можем да кажем кой е най-добрият, защото всеки си има стил. Оценката е субективно понятие. На едни им харесват картини на Пикасо, а на други на Рубенс.
За мен едни от най-хубавите приклади са тези на Вятовския майстор.
 

Fire Horse

Потребител
3name61 написа:
Тук във форума има поне още трима човека, които правят страхотни приклади, но пробема е че не публикуват. Аз съм ходил при двама от тях, на които няма да споменавам имената, за да не ми се сърдят. И двамата ми отказаха, защото единия нямал материал, а другия работи за удоволствие и не му се дишат прахоляци.
Значи, викаш, имали сме и други майстори във форума. Ма те много срамежливи ще излязат, щом никой не ги знае, пък и се сърдят само при споменаването на имената им.
А и не са от най-работните - като гледам защо са ти отказали (ако изобщо има нещо вярно).
"Колега", я вземи пусни някоя снимчица на техни приклади, вместо да правиш конкурс - че нещо ми намирисва тука!
 

dinkata

Редовен Потребител
БЕЗспорно Локи е най - големия майстор, всички сме виждали неговите шедьоври, но не подценявайте и омаловажавайте труда и на другите, които все пак са сътворили нещо, като ги наричаме "срамежливи" и т.н. Просто някои хора не искат да си вадят прехраната с това, а го правят между другото и е нормално да си избират на кого да правят и кого не приклади и т.н.
И като стана въпрос за снимки:
197819_465540923461751_1991375454_n.jpg

http://forum.airguns.bg/index.php?topic=52.1230 пост: 1237
 

3name61

Новодошъл
"Колега" Fire Horse, определението срамежливи не е от най-подходящите за майсторите във форума. Писах, че колегите работят за удоволствие, но това в никакъв случай не ги прави по-малки майстори от Локи. Не мога да накарам никого насила да си публикува снимките. Разрови се назад в темата и ще разбереш за какво става дума - за какви приклади говорим. Бил съм в работилниците на няколко от тях и съм държал техни приклади и съм изключително впечатлен. Какъв е критерият за определяне на най-добрият майстор според теб? И защо изказвайки различно от твоето мнение ти веднага постави думичката колега в кавички? Никой не отрича майсторлъка на Локи, но както казах неговите приклади почти не се различават от тези, които изобилстват в нета. Не искам да споменавам имената на съфорумците-майстори, за да не ги конфронтирам изкуствено.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Fire Horse написа:
3name61 написа:
Тук във форума има поне още трима човека, които правят страхотни приклади, но пробема е че не публикуват. Аз съм ходил при двама от тях, на които няма да споменавам имената, за да не ми се сърдят. И двамата ми отказаха, защото единия нямал материал, а другия работи за удоволствие и не му се дишат прахоляци.
Значи, викаш, имали сме и други майстори във форума. Ма те много срамежливи ще излязат, щом никой не ги знае, пък и се сърдят само при споменаването на имената им.
А и не са от най-работните - като гледам защо са ти отказали (ако изобщо има нещо вярно).
"Колега", я вземи пусни някоя снимчица на техни приклади, вместо да правиш конкурс - че нещо ми намирисва тука!
Не си прав аз също се сещам за 3-ма колеги (освен адаша) които правят страхотни неща ! Нека не подценяваме труда на тези хора само защото не пишат често вече :)
Поздрави на всички Майстори :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Спорът "Кой е по-по-най" е наистина безмислен.
Различни хора, различни разбирания и приоритети.
Виждал съм различни приклади правени у нас, но тези на Локи са с различен почерк и класа.
Може да съществуват и по-хубави, но не сме ги виждали досега.
Ако някой има снимки, нека да ги предостави, за да направим съпоставка.
Сигурен съм, че ще бъдат оценени както е редно!
Като знам на Локи при какви условия му се налага да работи......
Ако имаше по-подходяща база си представям какви красоти щяхме да видим.
Защото към момента много неща се правят "на коляно" и крайния резултат граничи с геройство.
Това си е мое лично мнение и е базирано на видяното досега.
 

3name61

Новодошъл
Може би наистина спорът е бемислен поради различните естетически критерии. Но хората за които говоря също не разполагат с кой знае какви условия. Колегите изрязват формата на приклада с най-обикновен прободен трион и по-голямата част от останалите манипулации се извършва на коляно. Но за добрия майстор не са необходими кой знае какви условия. Поне аз останах с това впечатление. А снимки може би ще има, ако тези, за които споменавам пожелаят да ги публикуват.
 

Fire Horse

Потребител
3name61, защити тезата си и дай линк към тези страхотни приклади да ги видим.
На Динката го видяхме.
А и трудно бих могъл да нарека "майстор" някой, който отказва да направи приклад с мотив, че не му се диша прахоляк или няма материали. Защото "майстор" е лице, което владее добре професията, който е изучил добре занаят и има право да ръководи други.
 

dinkata

Редовен Потребител
В тоя форум, както и навсякъде другаде никой не е длъжен на никой, затова всеки има право да си избира хората на които да извърши даден вид работа ( в случая изработка на приклад ), но когато просто човек се опитва ТАКТИЧНО да откаже на някой е разбираемо да не му заяви в очите "на теб няма да направя", а просто да го направи по най - благоприятния начин, като каже че не му се диша прах и т.н.
Дано правилно разберете какво исках да кажа :cheers:
 

Termina4

Потребител
Знаем се тези които си помагаме и за моя радостта познавам много хора във форума, които са ми помагали без да мислят за прахоляци нерви и пари :bravo:
Няма да споменавам имената им-Те ако четат това знаят кои са :cheers: искам да ви кажа едно голямо Благодаря!
Колкото до прикладите-и тате може и бате може, ама козата си иска пръч ;)
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте, колеги!
Имам чувството, че пак ще потънем в безкрайни, а може би и в безпочвени спорове кой е по по-най. Аз например, без да имам претенции, че съм майстор в тази област, от дъжд на вятър понапрайвам по някой приклад, ей така просто заради гъдела. Който е правил приклади е доста наясно колко труден процес е това. Този процес е свързан с бодене на очи и наистина гълтане на страшно много прах. Това въобще не е безвредна работа. С течение на годините, произвеждайки керамика, аз се нагълтах на страшно много метални окиси и всякакви други "прахоляци". Тези, които с правенето на приклади си изкарват хляба или просто се опитват да припечеят нещо са напълно наясно за рисковете на професията. В повечето случаи аз отказвам поръчки, защото трудът по направата на един приклад е изключително много, а и парите не покриват главоболията. Още повече, че правейки приклад човек се увлича и се стреми да даде най-доброто от себе си. Това води до разтягане на произведоствения процес във времето, което означава, че човек трябва да има много свободно време или да няма от къде да се препитава, за да се занимава с тази работа.
За майстори във форума, че има има, а и извън него също. Скоро държах в ръцете си приклади произведени от майстор от североизточна България, чиято цена беше шокиращо ниска. Полуложа и приклад с перфектна накадка, лека резба и маслен финиш, перфектен орех на цена 150 лева. За същия майстор казват, че прикладите му са еднотипни. На пръв поглед изглежда така, но в действителност те са абсолютно различни.
Според мен е много трудно да бъдат класирани майсторите на приклади като олимпийски спортисти.
Динка, поздравления за хубавия приклад, но когато правиш снимки прави ги така че светлината да пада под определен ъгъл, дори ако трябва създай изкуствено осветление, за да подчертааеш истинския чар на формите.
И още нещо за прикладите. В България е много трудно човек да се издържа само от това, а и на повечето фирми в света, занимаващи се с това, това не им е основна дейност. Виждате как италиянеца спря да произвежда своите приклади, поради простата причина, че реализацията им не беше лесна. Всеки, който се е занимавал с това знае какъв проблем е намирането на качествен и достатъчно сух материал.Именно поради тази причина когато правя приклади за кеф ги конструирам, така че на 30 - 50 % да са изградени от алуминий, гума или някакъв друг добре кореспондиращ с дървесината материал. Липсата на качествена дървесина и наличието на други модерни и качествени материали (разполагам с определени марки алуминий подходящ за тази цел) ме тласна към нови идеи . Дано в най-скоро време имам възможност да направя една булпап щуротия с абсолютно нова концепция.
Наздраве! :cheers:
 

sevdaka80

Редовен Потребител
Здравеѝте колеги интересувам се колко ще ми струва материала за булпап с размера на Крикета,и от къде да си го набавя,мисля че на 95% ще се справя обичам да човъркам,не съм вързан в ръцете,благодаря. :sos:
 

sts1969

Редовен Потребител
sevdaka80 написа:
Здравеѝте колеги интересувам се колко ще ми струва материяла за булпап с размека на Крикета,и от къде да си го набавя,мисля че на 95% ще се справя обичам да човъркам,не съм вързан в ръцете,благодаря. :sos:
Ако под "материал" имаш в предвид орехова дъска за приклад, то цената може да варира много. Аз например за моят я купух за 10лв от приятел. Според мен в зависимост от качеството на ореха, би могла да се завърти около 20-40лв.
 

Loki

Потребител
3name61 написа:
Прикладите на колегата Локи са хубави, но си мисля, че са доста еднотипни. Той вероятно е кадърен, но оставам с усещането, че му липсват идеи. Прикладите му с нищо не са по-различни от това, с което е пълен нета.

Не знам какъв го раздаваш ти, обаче знам, че нищо не разбираш от приклади! Не твърдя, че моите са най- добри (във форума), макар че от някои гледни точки би могло и да е така. Явно имаш примитивно двуизмерно зрение, и защото повечето приклади са тъмбхол, ти се струват еднакви. Изобщо не си се вгледал в детайла, линиите и пропорциите, явно нямаш такова възприятие.. Повечето ми приклади са доста идейни, с ясно изразена триизмерност на дизайна, подчертана още повече от структурата на ламината! Освен това са и ергономични. Да твърдиш, че нямам идеи, след като всеки един е премислян, рисуван и с подчертана индивидуалност е просто.. нелепо.. Имам закупен дизайн от Комета еъргънс, и проявен интерес лично от шефа на Дейстейт на който не можах да откликна поради липса на средства.. Имам скици и 3D рендери, които на този етап не смятам да материализирам и показвам никъде. Не казвам, че са идеални в никакъв случай, но мисля 60-70% съм се справил като за човек без особено голям опит. Затова предвиждам да променя коренно някои от методите си на реализация!

Кой кво е показал или не показал не ме интересува. Бате Андро прави доста добри неща, той си е майстор в занаята с дървото, защо вече не показва- не знам..
При огнестрелното нещата са по-различни- има наложени традиции и канони които се спазват! Изисква се повечко опит за да влезнеш в техните релси. Точно майстора от Вятово беше дискутиран в ловните форуми, че правел гладкоцевките с "глигански гръб" за карабина, на мен ми харесва, ама на- недопустимо било...

Така че не се обаждай неподготвен там където не разбираш, както го правя аз за много от темите в този форум..
Приказките за различните вкусове, мнения, влакове с пътници и др такива не ги приемам много-много, тъй като си има определени естетически норми подчинени на геометрични правила и т.н... В нета има много готини коли и мадами, на пръв поглед еднакви, обаче всяка има своето излъчване и индивидуалност, па макар и само от цвета да е..

Утре ще постна едно (последно) съчинение, за да се разясни малко повечко работата по прикладите и да няма глупави спорове кой бил по-по- най, на кой му е най голем и др щуротевици...

Ако под "материал" имаш в предвид орехова дъска за приклад, то цената може да варира много. Аз например за моят я купух за 10лв от приятел. Според мен в зависимост от качеството на ореха, би могла да се завърти около 20-40лв.

Къде го раздават този материал, аз суха талпа с размери за приклад без дефекти не мога да намеря за под 70-100лв :eek:
 

sts1969

Редовен Потребител
Къде го раздават този материал, аз суха талпа с размери за приклад без дефекти не мога да намеря за под 70-100лв :eek:
От приятели Loki...от приятели! Такива като мен който не могат да си позволят цените на професионални услуги, търсят приятели :cheers: Прикладите ти са страхотни :yes:
 

Dominus

Редовен Потребител
Днес ми беше прохождането в бединга и мога да кажа само, че гимнастиката си заслужава отвсякъде.
 

g1905

Потребител
А с какво си поддържате полимерните приклади?

Мога ли да възстановя надраскан полимерен приклад и куфар?
 
Нагоре