Предложения за Спортен Календар 2012г.

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Re: Предложения за Спортен Календар 2012.

Павка, аз ще предложа другия път да те изберат в "ръководния състав" И тогава задачата да организираш националните срещи ще е твоя. Дали ще се нагърбиш ? Ръководния състав са хора като мен и теб, които ходят на работа, имат семейства, и т.н. Защо очакваш че само и единствено те трябва да се нагърбят с организирането на национални срещи ? Аз съм съгласен че може и като сега всеки да си организира "състезания", а който се справи по-добре с организацията, направи срещата двудневна, и има желания, може същата да се издигне в ранг национална, и БАФТ ще помогне със каквото може - с мишени, с грамоти и т.н. Това си е мое мнение, и ще подкрепя Миша, че тази тема за календар е точно за това - всички които са замислили да правят нещо, да го обявят официално тук, и по този начин да си резервират дата за провеждането, с която другите да се съобразят. Пример - Дани дава предложение за национална през май. Павка, ти също искаше купа "Балкантрейд" да стене ежегодно мероприятие. Миналата година беше през май. Сега е момента да се обяви ако ще я правиш. С това давам само пример, а не искам да развалям на Дани начинанието. Мястото наистина е добро и мисля че всички ще идат. Та когато тук се оформи някакъв календар, тогава може да разискваме кои от тезе срещи евентуално може да са национални..
 

братушка

Редовен Потребител
Re: Предложения за Спортен Календар 2012.

Давам предложение за Календара:
Да се проведе Задочен Шампинат по БР в 4 кръга.
Идеята е да се определят крайните дати за 4-те кръга и преди крайната дата всички участници да предават на организатора отстреляните мишени (може в електронен вид). Стрелбите да се организират на малки групички по места в удобното за тях време в рамките на крайната дата за съответния кръг.
Дистанциите и видове БР (за група или за точки) по класове ще определим тук с дискусия.
На мен се виждат следните:
- РСР Неограничен: 50м за група 3х5х5 (общо 75 зачетни изстрела);
- РСР 16Дж: 25м за точки 3х25 (общо 75 зачетни изстрела);
- Пружинки: 25м, за група или за точки аз нямам твърди предпочитания. Хората да кажат. Общо да има 75 зачетни изстрела.

Имаме и регламент за това:
http://www.airguns.bg/files/bratushka/B ... Postal.rtf

Може и таксица за участие да се въведе, с която да се купят реални награди (купи или медали) за призьорите.

Готов съм да се ангажирам с организацията.
 

Andy Iron

Потребител
Re: Предложения за Спортен Календар 2012.

Здравейте, колеги, да се включа и аз в дискусията. Нека първо определим приоритетите, а именно: къде и кога ще се проведат националните срещи през 2012г., а останалите мероприятия да се съобразят с тях.
Считам, че националните срещи на любителите на пневматично оръжие в никакъв случай не са "запазена" територия за БАФТ. Всеки, който прояви инициативата и каже "АЗ се наемам с организацията на Пролетна/Есенна среща!" ще получи съдействието на БАФТ от всякакво естество. Като пример ще дам пролетната среща във Варна, организирана от Акела и Големия Дракон (честно казано дори още не знам дали и двамата са от БАФТ).
До момента от коментарите виждам само как и къде НЕ може да се проведе такава среща по изтъкнатите по горе причини (няма къде да се спи, няма кой да го организира и т.н.). За момента само един човек излезе с конструктивно предложение за национална среща извън регионите Русе и Варна. На предложеното място досега не са се провеждали такива, а и мястото е удобно за повечето колеги (е, на Варна и Бургас им е малко далече, но пълно щастие няма).
Идеята на темата е именно да се насърчава инициативата за провеждане на мероприятие, а не да се "хапем" един друг.
Ако бъркам нещо, приемам градивна критика, но апелирам към всички вас: нека бъдем конструктивни в името на общата идея и да подкрепим желаещите да организират национална среща!
 
A

Anonymous

Гост
Re: Предложения за Спортен Календар 2012.

Че Националните срещи трябва да са приоритет на БАФТ е ясно, но организацията не може ултимативно да спуска календар с дати и места, без преди това да е имало инициатива от страна на някоя регионална група (част от група или пък 2-3-ма ентусиасти). В противен случай съпротивата ще бъде много силна, а мероприятието - обречено на провал. Насила хубост не става. Не можем да слагаме каруцата пред коня.
Предложение от някого за организиране на среща, с дата и място -> приемане от БАФТ -> включване в официалния календар. Това е нормалната и логична последователност за вземане на такива решения. А не "Искаме на дата хх.уу.2012 да има среща, кой и къде ще я организира?!"

Предложението на Дани изглежда много обещаващо. Има потенциал да се превърне в "Бункера" номер 2 (е, без чара на хижата и местността, но да не сме максималисти; пък и това място си има свой чар), особено при това либерално отношение на собствениците по отношение на настаняването и храната.

"Компромисният" вариант на Стефан ми изглежда подходящ за случаите, когато няма ангажимент/желание за организиране на Национална среща-състезание от никого и е вариант за дистанционно организиране (което иначе е свързано с доста неудобства за организатора). Тогава се избира някое място с либерално отношение към нашето хоби и добри условия за настаняване (като Узана например) и се залага такъв тип състезание. Но този компромис оставя мероприятието извън всякакви евентуални рейтингови класации, да не говорим за покана към чуждестранни участници.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Re: Предложения за Спортен Календар 2012.

Andy Iron написа:
Ако бъркам нещо, приемам градивна критика
Критика не бих си позволил, ако ще и да е градивна, защото не съм член на БАФТ. Имам скромна препоръка:
Настоящата тема трябваше да започне с текст от такъв характер:
І. БАФТ няма предложение за Национална среща в календара за 2012.
ІІ. БАФТ може да съдейства на инициатори на Национални и регионални срещи с:
1. Присъствие като официално регистрирано юридическо лице по отношение легитимирането на срещата пред съответните органи и институции.
2. Материална база:
- Толкова броя изправни мишени с толкова и такива умалители. Толкова броя колчета, обозначителни табелки, ленти ... Инвентарът се намира в еди кой си град. Придвижването на инвентара до мястото на срещата е /не е/ ангажимент на инициатора. Прибирането на инвентара до същия град след срещата е /не е/ ангажимент на инициатора.
- Членовете на БАФТ заплащат еди каква си такса при участие в мероприятие, подпомогнато от БАФТ. Останалите участници заплащат такса, определена от инициатора. Повреден, или изгубен инвентар се възстановява за сметка на инициатора.
- Награден фонд - грамоти от името и с печата на БАФТ /примерно/.
ІІІ. Мероприятията, подкрепени от БАФТ се провеждат по регламентите на БАФТ /или не е задължително да се провеждат по регламентите на БАФТ/

Акцентът ми върху материалната база не е случаен. Към настоящия момент инвентарът на БАФТ е единственият пълен комплект за трасета 30+ мишени, който се предоставя за отстрел с всякакви енергии без горна граница :).
 

братушка

Редовен Потребител
І. БАФТ няма предложение за Национална среща в календара за 2012.
Това не се знае още. Може утре няколко групички членове на БАФТ ще предложат нещо.
И обратното: ако няма да има други предложения, освен това на Дани, БАФТ ще мобилизира вътрешните човешки ресурси и пак ще организира. Но тогава вече няма да питаме за пожелания и препоръки. Както, където и когато ние знаем и можем.

А това, по кой регламент точно ще се провежда ще се уточни в процеса. А регламентите са всъщност само 2: на БАФТ и на ФТКС и много си приличат.
 
A

Anonymous

Гост
В последната среща стана ясен един проблем - забавянето и умората при стрелба в два различни класа. Разбирам ентусиазма в участниците и организаторите при такива мероприятия, но трябва да има някакви граници. Нклк състезатели в повече от един клас (изключвам дневни и нощни стрелби) доста забавят графика на срещата. Не забравям личното им неудобство от умората и т.н., но това все пак е вследствие на тяхно лично решение.
Обаче по начина, по който сега се организират срещите - зачетни стрелби в деня за награждаване и отпътуване, участието на състезатели в два класа и причиненото от това забавяне (представете си ситуация, в която такъв състезател трябва да участва в две тежки и продължителни надстрелвания за място в двете си състезателни дисциплини... какво забавяне ще има; това съвсем не е изключено - майсторите сред нас са малцина), са лукс, който не можем да си позволим.
Забавянето в графика на срещата на свой ред предизвиква редица трудности и за участниците, и за организаторите:
- участниците трябва или да чакат на полусъединител и после да им се наложи да карат по-бързо/по тъмно и т.н. неудобства... или да пропуснат официалната част - награждаването;
- организаторите трябва да тушират последствията от срещата - прибиране на инвентара, почистване и др. задължения, които отнемат време и костват немалко усилия; обикновено има желаещи да помогнат сред другите участници в срещата, но закъснелия график и нуждата да си тръгнат по-навреме рязко намалява техния брой (аз самия се чувствах неудобно, че не останах да помогна, но трябваше да тръгвам).

Във връзка с горното, имам един въпрос към участвалите в международни мероприятия - как е решен този въпрос там? Другояче казано - На международни състезания има ли случаи един състезател да участва в два състезателни класа? Ако да, това практика ли е, или е изключение?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Dejmos написа:
Във връзка с горното, имам един въпрос към участвалите в международни мероприятия - как е решен този въпрос там? Другояче казано - На международни състезания има ли случаи един състезател да участва в два състезателни класа? Ако да, това практика ли е, или е изключение?

Няма такива случаи! Както и някои други неща, за които също ще ни трябва време, за да ги разберем защо при тях е така. Някои неща вече се разбират, за други ще трябва още време.
Ние неслучайно "копираме" от "аристократите"! Но това е наше виждане по въпроса.
 

didarai

Редовен Потребител
Извинявам се ,че пиша в темата без да съм присъствал на нито една НС,но все пак нали е за предложения та:щом всички сте на мнение ,че стрелбата в деня на награждаването и заминаването е тегава и не остава време и да се помогне за прибирането и т.н. и дори заради това искате да е 3-дневна срещата,а едни искат забава,други пък сериозно състезание,не може ли просто стрелбите да са само в единия ден.Примерно от обяд нататък 2 кръга ФТ само стрелба(+може би и нощен кръг ХФТ),но само в Събота.В неделя се обсъжда това онова обработват се резултатите,награждаване малко преди обяд,прибиране и отпътуване в ранния следобед.Така който иска все пак сериозна стрелба ,ще я има(но в само за един ден и ако много държи на представянето си и не иска да стреля направо от колата може да дойде късно в Петък).Който пък иска як запой и раздумка,пак ще го има(събота вечер стига да не участва в нощния кръг) и на другата сутрин ще има време за реанимация, а няма да скача на рубежа с надута глава.Дори за който иска(ако не го бърка пътуването късно или е на близо) срещата/състезанието може да еднодневно,но с крайно класиране(а не половин участие).Защо трябва и да е "рангово" състезанието на НС.Може да има други(и 2-дневни и сериозни и по посещавани дори от НС) рангови регионални мероприятия,без да претендират за статута на НС и на които ще се наблегне основно на сериозната стрелба.Или иначе казано НС да е един ден състезание и половин ден/нощ среща(обсъждане,награждаване, прибиране и заминаване до 13 ,00 например).Прощавайте ако поради незнанието как протичат тези срещи горното минава за "тъпо" предложение.
По въпроса на стрелбата в "неограничен" и 16 дж по време на една и съща среща при нежелание за "убиване" на слабите мишени,може Фт-то да си е за средните по мощност пушки ,а за "неограничен" да се проведе паралелен БР или т.нар. "Варминт" .Всеки ще стреля и всеки ще е доволен(може би почти всеки ???).
 

dinkata

Редовен Потребител
Аз не виждам нищо лошо да участва човек не в два ами в четири класа, само да може да издържи физически и психически. Мисля, че онези Аристократи, просто са може би маалко по - на възраст и не могат да издържат физически, затова я нямат тая практика ;) ;) :cheers:
 

Andy Iron

Потребител
Малко дилетантски въпрос:
1. Колко класа има на международните състезания?
2. Ако са няколко класа, кои са те (като при нас ли - 16j, unlimited, Пружинна пневматика).
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Andy Iron написа:
Малко дилетантски въпрос:
1. Колко класа има на международните състезания?
2. Ако са няколко класа, кои са те (като при на ли - 16j, unlimited, Пружинна пневматика).

Класове има.
Нямаш право да участваш обаче в повече от един.
 

Andy Iron

Потребител
Колко са класовете и какви?
Дидарай - ако се въведе такова ограничение във времето за един ден няма да остане време за желаещите да стрелят пневматичен пистолет (каквато дисциплина има на националните срещи все пак).
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Andy Iron написа:
Колко са класовете и какви.

Зависи къде!
В Англия са само два - РСР и ППП (до 16Дж)
в Унгария са 4 - РСР и ППП (7,5 и 16Дж)
в Полша също са четири - РСР и ППП (7,5 и 16Дж), но напоследък 7,5 не събира състезатели. Даже миналата година в Морско нямаше клас 7,5Дж.
в Италия също са 4 - РСР и ППП (7,5 и 16Дж)

Предполагам, че и в другите държави е подобно.
Общо взето зависи от законите в самата страна. Ако 16Дж е свободен режим, то 7,5Дж няма и обратно.
 

didarai

Редовен Потребител
Andy Iron написа:
Колко са класовете и какви?
Дидарай - ако се въведе такова ограничение във времето за един ден няма да остане време за желаещите да стрелят пневматичен пистолет (каквато дисциплина има на националните срещи все пак).
Т.е. такива които искат да стрелят и пистолет и ФТ предполагам(по класация виждам,че е така де).Не знам за колко време протича пистолета ,но от снимките видях,че е на ограничено пространство и с малко инвентар.Ако и като време не е разтеглено може да се изнесе(само той) в Неделя.Така ще е стреляно вече ФТ-то и който иска ще може (да стане рано например) да направи и ПП в Неделя(стига да не е прекалил вечерта :dazzed: ,но и така да е поне ще има пълен кръг ФТ).
 

Andy Iron

Потребител
Ами пистолета отнема около два часа на състезател (включая изчакването да се освободи коридор, прострелката и зачотните 8х5 и смяната на мишените). Само за Деймос това време е неотносимо - той го прави доста по-бързо и динамично.
Да, само пистолета може да се изнесе в неделя. Между другото - ако остане пистолета само в неделя може да се съберат и повече състезатели за него, които са приключили вече с ФТ трасето и психически не са обременени с тази дисциплина.
ПП - Фатален, благодаря за подробния отговор.
 

DANNY

Редовен Потребител
fatalen написа:
Andy Iron написа:
Колко са класовете и какви.

Зависи къде!
В Англия са само два - РСР и ППП (до 16Дж)
в Унгария са 4 - РСР и ППП (7,5 и 16Дж)
в Полша също са четири - РСР и ППП (7,5 и 16Дж), но напоследък 7,5 не събира състезатели. Даже миналата година в Морско нямаше клас 7,5Дж.
в Италия също са 4 - РСР и ППП (7,5 и 16Дж)

Предполагам, че и в другите държави е подобно.
Общо взето зависи от законите в самата страна. Ако 16Дж е свободен режим, то 7,5Дж няма и обратно.

A При Иберийците е 16 и 24j
Тяхното разбиране за "unlimited" в този спорт е толкова -24j
Американците също са до 24j в този спорт. Въпреки че там нямат въопще никакво ограничение на оръжието. т.е. 24-те джаула не произлизат от някакви законови ограничения които тук винаги някой иска да пробута ;)
Просто хората са разбрали красотата на този спорт.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
DANNY написа:
A При Иберийците е 16 и 24j
Тяхното разбиране за "unlimited" в този спорт е толкова -24j
Американците също са до 24j в този спорт. Въпреки че там нямат въопще никакво ограничение на оръжието. т.е. 24-те джаула не произлизат от някакви законови ограничения които тук винаги някой иска да пробута ;)
Просто хората са разбрали красотата на този спорт.

Не се бях сетил за тях.
Първите два дни стрелях с американец. Каза, че той и още един негов колега печелят състезанията винаги с 16Дж.
Третия ден стрелях с друг американец, който стреля с 16Дж от една година. Резултатите са му се подобрили според неговите думи. Преди е стрелял с 24Дж (тяхното UNLIMITED при ФТ)
 

njatanasow

Редовен Потребител
Момчета стига сте ги хвалили тези слаби пушки.Аз също много ги харесвам,но това незначи, че по силните пушки не носят удоволствие.
 
Нагоре