Пращане на пушка с куриер

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от Anonymous, 10 Март 2011.

 1. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,993
  Има и куриози, на Оги от Пазарджик му изпращах заешки уши и едните ги бях напълнил с ориз. В Еконт ме питаха какво изпращам и аз викам заешко с ориз, тия в офиса паднаха от смях но така си пътуваха.
  2015-04-07_163103.jpg 2015-04-07_163154.jpg :lol:
   
  Последна промяна: 7 Април 2015
  Nikola, xpresident and methaa like this.
 2. Marto.

  Marto. Новодошъл

  Публикации:
  20
  Това с пращянето ясно можеби трябва да обявиш нещо друго,може и да не се налага явно зависи на какви хора ще попаднеш в офиса,но има ли начин след като пратя пушката да стане по някакъв начин и прехвърлянето пак по еконт примерно
   
 3. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,993
  Няма прехвърляне а уведомяване в КОС от купувача и отчисляване в КОС от продавача. За целта се попълват два договора за покупко/продажба (единия за купувача, другия за продавача) и с тях се извърва гимнастиката в КОС. Можеш да ги изпратиш по Еконт разбира се. Прикачих един договор който можеш да си дръпнеш и разпечаташ.
   

  Прикачени Файлове:

 4. Marto.

  Marto. Новодошъл

  Публикации:
  20
  Просто така.Няма ли нужда от нотариална заверка?
   
 5. sts1969

  sts1969 Редовен Потребител

  Нотариалната заверка си е за ваше успокоение, ако се стигне до съд да има някаква документ за удостоверяване на лъжа (лъжливи данни) примерно забатачени данъци, повече от един собственик ако става дума за кола или недвижим имот. Ако си мислиш че има такава вероятност...тогава идете при нотариус, аз съм купувал и продавал въздушно оръжие и не съм ходил при нотариус. Заедно с договора за покупко продажба, си пратете и по едно копие на личните карти, това според мен е задължително за да докажете пред КОС че лицата в договора не са измислени. Продавача да преснеме за себе си едно копие на неговото уведомление, и да ти изпрати неговият оригинал от уведомлението. Тоест, всеки един от двамата когато отиде в КОС, трябва да има в себе си договор за покупко продажба, едно копие или оригинал от предишното уведомление, и по едно копие от личните карти на двамата. Продавача има 1 седмица срок да я отпише в КОС, а купувача има 2 седмици да си я уведоми в КОС след датата записана в договора.
   
 6. Marto.

  Marto. Новодошъл

  Публикации:
  20
  Благодаря за изчерпателния отговор.
   
 7. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,787
  от:
  Пловдив 0878 916 789

  Светльо , съжалявам , но изобщо не си прав . Има си защита на личните данни . Как така ще се размятат копия на личните карти .
  В закона ясно пише , че за УВЕДОМЯВАНЕ се изисква САМО единия договор и заявление по образец 11 . Нищо друго .
  Да не правим на повече католици от папата .
   
 8. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,993
  За годините от които съм регистриран във форума поне веднъж годишно издъвкваме този въпрос и файда ЙОК.
  Винаги ще има нови и не знаещи, пак ще има същата питанка и колелото пак ще се завърти...
  Купувача трябва да получи от продавача договор за покупко-продажба + документ доказващ произхода на оръжието (договор за покупка от предишния собственик или бележка от магазина от където е закупено оръжието).
  На продавача остава втория екземпляр от договора за покупко-продажба за да може да отчисли пушката от КОС.
  А заявление по образец 11 го попълват служителите от КОС с данните на купувача и на базата на него пушката се завежда в КОС след което се смята вече за уведомена а купувача получава бележка за уведомение.
   
  Gadnqra харесва това.
 9. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,787
  от:
  Пловдив 0878 916 789

  И това изобщо не вярно - закона прилага презумпцията за добросъвестния купувач.
  А заявлението по образец 11 се попълва лично от уведомителя , който с подписа си поема отговорност за верността на данните в него . И може да го изпрати с препоръчано писмо до деловодството на РПУ по адрес на лична карта .

  А "бележката" всъщност е удостоверение за уведомление , и няма никакво значение дали ще си я вземеш - закона не изисква удостоверение да е в нас .
  Според закона нашето задължение приключва с подаването/изпращането на заявлението за уведомяване .
   
  Последна промяна: 10 Януари 2016
 10. sts1969

  sts1969 Редовен Потребител

  В договора няма ли графа с личните данни на двете страни?
   
 11. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,993
  Анди, Аз спирам да споря за простотии.
  Хващаш се за една дума и се започва безсмислен спор с който само пречим вместо да помагаме на колегата на който сигурно вече му пуши картуната..
   
 12. ininia

  ininia Потребител ФТКС

  Публикации:
  972
  от:
  София
  Айде и аз да посоля темата.В нашия КОС винаги ми искат копие от договора,попълнена при тях молба и копие на личната карта.
  Когато попитах колко копия от картата ще съберат,само ми се усмихнаха - да имало в досието ми.
   
  sts1969 харесва това.
 13. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,993
  Та Бай Иване да си дайдем на думата, във всяко населено място в КОС си действат със свои си не писани закони или правила, решават си на местно ниво и така решили, така трябва да стане.
  В нашия КОС след толкова зачислени и отчислени оръжия аз проблеми съм нямал никакви и дори съм регистрирал пушка с не доказан произход а по закон трябваше на платя 500лв глоба. Та пак повтарям, всичко е на местно ниво.
   
  Последна промяна: 11 Януари 2016
  llcoolj, Kifa and sts1969 like this.
 14. venci95

  venci95 Потребител

  Публикации:
  27
  от:
  Гр.Тетевен
  А как става с пушка по еконт ако е регистрирана в кос как става прехвърлянето ако не е мястото за тази тема модератора дая премести
   
 15. Marto.

  Marto. Новодошъл

  Публикации:
  20
  АЗ си продадох пушката преди 2 седмици.В кос ми дадоха едно договорче в което се пишат имената на куповача и продавача,серийният номер на пушката,марка и модел,но момчето си я взе лично.Предполагам,че най логичния варянт е да се прати попълнен такъв договор купувача като го подпише да ти прати обратно копие с което да си я отчислиш.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена