Помощ при избор на ПЦП

Jorom

Редовен Потребител
Колега, доста хора във форума имат Херкулеса, но съм сигурен че доста повече имат Бигмакси, нищо че имат години разлика в старта на производството и БМ Х е нов модел. Имам Херкулес Були 6,35, но за него по-нататък. Не съм имал, но съм прикладвал Херкулес, и ...тая тояга 1,25 м. на мен изобщо не ми допада, грубовата, и дялана с теслата. Аз съм доста едър, но имам чувството че тая пушка е правена за още по- едри индивиди....нещо като Боб Сап, или иранския Хълк. А ако ще се върви с нея, това е безумен избор заради дължината и теглото. Вземи прикладвай Бигмакс Х и Херкулес, и тогава решавай.Ако решиш да смениш типа на пушката на булпап, примерно заглеждаш Були, имай предвид че Крал Кнайт е много по-удобен за прецизна стрелба много по- лесен за тунинговане и нагласяне от Були, обича слъгове и тн. Пълнителите на Крал за мен са с безспорни предимства пред барабаните на Хасан. Съвета ми се отнася за пушки в калибър 6,35мм! Ако искаш 7,62 остават Херкулесите поради липса на аналогичните Кралове.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Hatsan Hercules 6,35 vs Kral Arms Bigmax-X.

Двете пушки имат прилики и разлики. От кутията идват нацепени на макс и нямат никакво свястно плато, работят с огромен преразход и слаба точност. Без доработки не могат да покажат максимума на възможностите си, но след "пипане", стават страхотни пушки, които по нищо не отстъпват на "класните".
Двете пушки са пълни копия на Evanix Monster - затова се превръщат в топмодели на производителите си. Първи, преди няколко години, на пазара излиза Херкулес. Производителите го пускат в 4 калибъра и става фаворит навсякъде. Няколко години след него, излиза и Бигмаксът - единствено в 6,35. Затова ще сравнявам двете пушки, само в този калибър.

1. Не е вярно изобщо, че от кутията, Бигмаксът е по-силен. Двете пушки са напълно еднакви по сила и преди и след тунинга. С уговорката, че Херкулесът може да се вдигне до 150 джаула без никакви проблеми. Бигмаксът може да стигне 135 джаула, но губи всякакво плато. Макар, че е напълно безсмислено да се нацепва, която и да е от 2-те пушки до такива енергии. Спрямо най-добрите фабрични проектили и 2-те пушки се представят най-добре в диапазона 92 - 100 джаула. Естествено, ако цевите са добри. Но в последно време и двете фирми правят много добри цеви. Основна разлика при двата модела е, че Херкулесът е скалпел с чашки, но цевта му не харесва слъгове и не стреля добре с тях. При Бигмакса е различно - цевта му харесва слъговете и е много точен и с тях.

2. Относно сглобка и здравина - Херкулесът е много по-масивен и здрав. Вложеният материал е много повече и естествено пушката е с 2 кг по-тежка - 6 кг. Това е и единственият минус за мен. Спрямо клапаните - на Херкулеса е вечен, копиран от ФХ - метален, затварящ върху полиамидна гърловина от качествен полиамид. При Бигмакс, клапанът е пълен боклук, често изпуска още в магазина. Направен е от много некачествено и ронещо се подобие на полиамид. Клапанното тяло на Херкулеса е много по-добре замислено, с двойно по-голям обем. Заряден клапан на Херкулес - метален, изключително прост и здрав. При Бигмакса, зарядният клапан също е некачествен. Тапа на ударника на Херкулес - много добра и с канал за права отверка. При Бигмакса, липсва канал и реглажът е неудобен. Пружина на ударника - много по-голяма от на Бигмакс. Пълнител - метален и здрав, за разлика от на Бигмакса, който е пластмасов боклук. Най-важното за мен - плочката, която държи приклада, е хваната за цевната кутия с 2 болта, разположени в горната и част, един до друг. Това дава възможност, при малко по-голям натиск на приклада нагоре, детайлът да се отчупи. При Херкулесът болтовете са 3, като третият е разположен в долната част на плочката, 3 см под горните 2 болта. Това прави захващането много по-здраво.

3. Относно цевите - цевта на Бигмакса струва 75 лв и не е никакъв проблем да се сложи на Херкулеса - тогава ще си стреля и със слъгове безпроблемно.

4. При направени и тунинговани пушки, резултатите са абсолютно еднакви - с 96 джаула, 2-те пушки правят 54 изстрела. При Бигмакса това са 5 пълнитела, при Херкулеса са 4. Цевите и на двете пушки са изпънати и имат много добри шраудове. Шрауда на Херкулеса е по-дълъг с 12 см, защото има и допълнителна камера, а при Бигмакса завършва с тапа, която изпъва цевта и я затяга допълнително. Лично на мен ми харесва повече, как е изпълнен на Бигмакса. Спусъкът на Бигмакса, също е по-добър от на Херкулеса. Като цяло, направени и двете пушки са аналогични и много ми харесват, затова ги имам и двете. Бигмаксът наистина е по-лек и по-къс, което е голямо предимство. Спусъкът и шраудът също са по-изпипани. Но други предимства пред Херкулеса няма. Това е от мен.
 
Последна промяна:

Sa8o

наказан
Имал съм и 2те пушки и бих ти препоръчал Херкулеса. Визията ми допада повече, качеството на изработка е в пъти по добро, платото и скороста се настройва за 2 мин да си стреляш с jsb 2.2 перфектно, дори и без друг тунинг пушката е супер! Понеже чашките по ред причини са затворена страница за мен, бих сменил цевта с такава, каквато Ники ти каза - от бигмакс и си стреляш със слъгове нок аут 2.17 с мн добри групи на 50м. А който му е тежка тая пушка, да ходи да спортува малко - правил съм преходи по 10км лятно време с Херкулес 9мм на гърба ми из гори и не ми е проблем, но ако толкова ти тежи - бигмакса ще е по добрия избор.IMG_20210904_145308.jpg
 

Jorom

Редовен Потребител
Ники, знаем че си заклет фен на Хатсан, и конкретно на Херкулес, та отдавам омаловажаването на два детайла/проблема именно на пристрастията ти.
Спусъка на Херкулесите не е на нивото на спусъка на Бигмакс, от кутията БМ няма нужда да му бърникаш изобщо спусъка, при Хасан иска полиране и тн.
Какъв проблем си имал ти или друг с пластмасовите пълнители на Крал? Щото аз имам проблем с концепция на пълнителя на Херкуле -барабан, освен че позволява изпадане на проектили от барабана, отнема време да уцелиш точно тази чашка с която искаш да започнеш стрелбата...като не е пълен барабана само с еднакви проектили това определено мен ме дразни, предполагам и други са така.
За клапаните на Крал, ясно, даже е добре при първоначалното профилактиране на пушката да се смени полиамида с нов и качествен.
Удобството на Бигмакс Х спрямо Херкулеса е....несравнимо! Едното ми легна перфектно, другото...нищо общо!


Саше, тая пущина тежи напред бе, пич, като гюле! Айде прави преходи 10 км, ама не с пушката на гърба, а да я държиш напред да те видя колко ще издържиш. В същия момент баланса на Бигмакса е перфектен и не се усеща изобщо теглото му.
 
Последна промяна:

Sa8o

наказан
Бигмакса като го хванах беше платстмасово лайно, с осенъци и хлопаши елементи навсякъде - ужасяващо евтина изработка. За теглото ДА - по лек е , но на мен не ми прави проблем, явно съм по подготвен за носене на тежко от други хора или същите са прекалено разлигавени - все ми е тая (Имах заглушител 560 грама, оптика 1100грама и двунога 400грама освен пушката). Херкулеса наистина е една от най-тежките пцпта, но е супер масивна, много по удобна за стрелба от двунога и неудобна за стрелба от стойка на далечни разстояния. Точно за 2 мин се реже пружината да дойде на 292-295м/(понеже от кутията стреля с 320мс и няма плато, но мога да споря че с тая скорост имаше почти същата точност - около 2лв на 50м), с което прави 40 изстрела в плато и за 30 сек се полирва спусъка с пила или едра шкурка и друго не и трябва, след което имаш една безпроблемна пушка, която прави групи по 50ст на 50 метра.
(а за 10км преходите освен че я носих на гръб я свалях през 2 мин да стрелям по мишени, които хората вярващи в корона вируса са забранили да се споменават тука и проблеми нямах, поне знам че ако я чукна някъде или изтърва на земята, както се е случвало няма да се счупи като бигмакс)
 

Jorom

Редовен Потребител
Явно съм се разлигавил, та не можах да си причиня да взема голямата тояга, особено като има елегантна пушка като Бигмакс Х които е с възможностите на Херкулес, а в редица параметри го и превъзхожда, а да, и стреля добре слъгове.....доскоро в тоя форум съществуваше мантрата че Херкулесите и Бигмаксовете стреляли еднакво добре слъговете Херкулес... та си взех Були, щото взех че повярвах в това, и сега резултата е че съм поръчал цев от Бигмакс за Булито ми! За преразхода на Булито не ми се говори! Един Крал Кнайт го заби в земята тоя Херкулес!
Бях поръчал още едно Були 6,35, но не бях ходил да стрелям с моето. Е, след стрелбата с него отказах поръчката на Булито и поръчах още един Кнайт! Цените: 5000/4800 тл.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Жоре, за спусъка съм писал, че на Бигмакса е по-добър. Сашо също не случайно е добавил, че на Херкулеса спусъкът се оправя много бързо и с подръчни средства - пушката му я правих пред него. Нямам абсолютно никакви пристрастия към Хатсан - нещо явно много си се объркал. Единствените пушки на Хатсан, които харесвам са Херкулес и Галатиан. За абсолютно всички, останали модели, разубеждавам колегите да не ги купуват. Това, че ги правя е съвсем друго нещо. Също така, сравнявайки ги с останалите модели на Крал, аз мисля, че Крал са по-добри от Хатсан, по ред причини - цевни кутии, резервоари, спусъци и др. детайли. Така, че надявам се сега да сме изяснили, коя марка харесвам повече. Изобщо няма да си кривя душата и съм длъжен да бъда обективен. Затова, точно и ясно съм обяснил обективно приликите и разликите между Херкулес и Бигмакс - харесвам и двете пушки и обясних плюсовете и минусите им. Но, освен с теглото, Бигмаксът с нищо не превъзхожда Херкулеса. Повод за сравнението на двете пушки е това, че се пише, че Бигмаксът бил по-силен. Това не е вярно. Да по-лек е. Да по-къс е. Да по-удобен е. И до там. Не съм чел и не съм публикувал, че Херкулесът стреля добре слъгове. Чел съм и съм твърдял обратното. Е и? Цев за Бигмакс струва 75 лв и се присажда елементарно и бързо. И започва да стреля и слъговете добре. Също така, Херкулесът няма проблеми с клапана и може точно затова да стреля от кутията. Доста Бигмаксове дойдоха при мен, с осрани клапани, нови, без даже собствениците да са стреляли с тях. Пак казвам и двете пушки имат предимства и недостатъци. За мен са еднакви и направени са много хубави. Относно пълнителите на Бигмакс, даже и нови, често дефектират и започват да превъртат. Мога да ти подаря 2 такива.
 
Последна промяна:

Sa8o

наказан
Еми стреляй си с Кнайта! Тука момчето пита херкулес или бигмакс и като притежател на 2те пушки му казвам за мен коя е по добра, а той да си прави извод и избор. Има едни руски пишки по 2.5кг, мисля че са още по леки от бигмакса ;) Перфектни са за някоя ЖЕНА дето и е тежко
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Стига сте се разправяли, кой е по-як. Да се придържаме към темата. Кнайтът има много по-малко изстрели и от Бигмакса и от Херкулеса.
 

Jorom

Редовен Потребител
Кнайта е директен конкурент след разпиляване на прехваленото Були 6,35!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Прехваленото Були, не знам, кой го е прехвалил, но аз лично не го харесвам. Когато говоря за Херкулес, говоря само за големия. Редно е него да сравняваме с Бигмакса, защото е с 2 резервоара. Булито не го харесвам, заради не добре направените осмици и решението на шината. Имам 3 Херкулеса - големи. Були нямам и не смятам да имам. Въпреки това, Кнайтът не може да го стигне и това, че ставал като него, не е вярно. Колко джаула вдига Кнайтът след тунинг? Да не би да става от 51 джаула 118? Айде стига де.
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Какво значи че не може да го стигне....нали ги дефорсираме за да имат точност...два листа изписа скоро да убеждаваш че за теб нацепена на макс пушка била нищо като няма точност! Сега по макс ли ще ги сравняваме....
Кнайта ми Херкулесите ги мята сега с 275 м, точно колкото и Булито ми, на були пружината не може да се натегне повече от това което да натегнали в завода.. Разликата е че Кнайта харчи само по 2,7 бара на изстрел, докато при Були е поне двоен( не съм го засичал, щото бях шокиран)! Кнайта събира турските слъгове 2,9 и 2,5 грама на 65м в групи в рамките на един лев монета.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Е и? Нали написа, че Кнайтът ставал директен конкурент на Булито? Какво трябва да значи това - че Херкулесът не става, така ли? Нещо не ми е ясно, какъв е проблема с тоя Херкулес за теб? Мисля, че достатъчно ясно и обективно ти се написа всичко за двете пушки. И двете са много хубави. Това ми е мнението. За групите, които цитираш, за пръв път чувам някой да постига такива резултати, с турски слъгове. Кнайтът ти от колко бара ги мята с тази скорост, с 38 см цев? И какво плато има?
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Е и? Какво трябва да значи това - че Херкулеса не става, така ли? Нещо не ми е ясно, какъв е проблема с тоя Херкулес за теб? Мисля, че достатъчно ясно и обективно ти се написа всичко за двете пушки. И двете са много хубави. Това ми е мнението. За групите, които цитираш, за пръв път чувам някой да постига такива резултати, с турски слъгове.
А някой освен мен пробвал ли е Спотон Зевс....щото малко ме съмнява. Тук не се продават, аз си ги донесох от комшиите.
Аз не съм доволен от тези групи....ти искаш да ми кажеш че са много хубави ли....или се бъзикаш?
Че Кнайта е скрита лимонка и невероятно добра пушка аз изобщо не го очаквах, затова и поръчах още една.
Блица ми 6,35 е с 38 см цев, а Кнайта си е с оригиналната 58 см цев, имам постнато замерване от 235 бара с 2,1 гр в темата за Крал, отпреди няколко дни е.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Ако Кнайтът ти стреля с турските слъгове 2,9 гр. с 270 - 275 м/с, както казваш и направиш на 65 метра групи, колкото 1 лев, ще те призная за много добър стрелец, с много добра и направена пушка и страхотна цев. Естествено пред свидетели - колеги от форума. Пробвал съм проектилите, за които питаш, пробвал съм и Спотон и Херкулес и правени и т.н. С всякакви пушки и цеви. Това, че на Булито разходът е двоен от на Кнайта, също не е вярно. От 260 бара до 190, прави 26 изстрела с 94 дж. Това прави точно 2,69 бара на изстрел.
 
Последна промяна:

Jorom

Редовен Потребител
Откога почнахме да подлагаме под съмнение някакви не кой знае колко добри резултати?! Така ли ще го караме, докажи пред свидетел иначе не вярваме..Ай сиктир! Който иска да вярва, който иска, да не вярва, слабо ме интересува! Разбирам да съм писал че съм ги вкарал в една дупка, да не повярваш, ама това един лев не е нищо особено според мен. Между другото Кнайта наистина е с много добра цев, по- добре се представи от Бигмакса ми който досега имах за еталон.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Напротив. Резултатите, които посочваш, ще са уникални, ако бяха истина. И го твърдя защото много добре познавам дистанцията, въпросните пушки и въпросните проектили. А и лесно можеш да докажеш дали е така. Освен това, ще е полезно и за форума. Казваш и идваме няколко човека, с хронограф и далекомер.
 

Jorom

Редовен Потребител
Сега нищо не мога да кажа, искам първо да говоря с колега от форума дали ще мога да му отида на гости да постреляме, и евентуално тогава да получиш потвърждение. Но това аз съм го планирал отдавна, и няма никаква връзка с доказване на каквото и да било на който и да било.
Между другото моето Були е в заводското си състояние, предполагам затова разхода му е такъв...бях шокиран от разхода, затова писах че е двоен...това е огромен преразход. Трябва ми нова, по -корава и къса пружина, с оригиналната явно толкова си може+ огромен преразход.
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Ако е заводски, е толкова наистина. Ама нали сравнявахме направени пушки? Чакаме потвърждение за стрелбите. Естествено, ако искаш де. Не се чувствай длъжен.
 
Нагоре