Помощ за модел на въздушна пушка

Дака

Потребител
Здравейте колеги!
Запалих се наскоро по хобито, това лято се очертава да имам повече свободно време да пострелям, но ми е необходима вашата помощ?
Няма да ви занимавам с избор на пушка, вече съм се спрял на Хатсан 125...........
Имам две въпросчета, тъй като не съм наясно!?
Ще стрелям основно по мишени, шишета, кибритени кутии, капачки и тн. когато си ида на село.
1. Хатсан 125 с газова пружина или с телена пружина, на кой вариант да се спра???
2. Хатсан 125 ги има в няколко варианта (модела) да не ги изброявам всичките, кой модел ще ми препоръчате???
Надявам се да не ви затрудня или отегча с въпросите си, но който не знае пита?

sts1969

Редовен Потребител
Привет! Дано не те разочаровам, но единственият правилен отговор за твоята дилема е "Избии си го от главата тоя Хатсан" !
За тези пари може да си намериш много по-стойностна пружинна пушка (то според мен всяка друга пушка е по-добър избор).
Влез в темата за пружинни пушки, не бързай, прочети мненията на колегите, написаното там е натрупвано на базата на години опит.
:cheers:
п.п. Не си избирай пушка с гледане на рекламни клипове в Ю-туб, :stop: там всички са перфектни като сбъдната мечта ! :D:cheers:

Последна промяна:

didarai

Редовен Потребител
Вчера гледах един известен хамерикански ютюбър да обяснява как пластмасовото Гамо уиспър в 5,5 мм била най-добрата ПП за Сървайвъл ...и какъв смути спусък имала . :wall:
Колега и аз бих преосмислил избора на 125 цата , особено ако е единствена пушка , а целите са ми капачки (от кола , да кажем на 30-35 метра)

ПП
Гледах и друг непопулярен тюбър , който за същата цел хвалеше 125 снайпер вортекс.
На 20 метра направи група от 3 изстрела аха в педя .
Не се притесни особено .
После на същите метри проби 2 см дъска и остана видимо доволен.

Последна промяна:

nikolela

Потребител
И аз съм против Хатсан 125 а го имам като единствена пушка.
Вярно си стреля на 20м група в една педя.
Ако следва стъпките по доработването на пушката от дългата тема за хатсана, ще оправи групата, но ще има 7 кила пушка, която ще има добра група ама от упора.
Ако не успее да оправи точността, няма да има нужда и от оптика. Гледал съм клипове, как с една кутийка сачми не успяха да центроват оптиката, а клипа половин час дълъг.
Ако е за сървайвъл хатсана си е корава и достойна пушка. Добре смазан и с усилена телена пружина на 30 метра и магаре ще утрепеш.

nikolela

Потребител
1. Хатсан 125 с газова пружина или с телена пружина, на кой вариант да се спра???
2. Хатсан 125 ги има в няколко варианта (модела) да не ги изброявам всичките, кой модел ще ми препоръчате???
Ако все пак държиш да имаш хатсан, това видео ще те ориентира кой модел да си вземеш.
Дали да е телена или газова, за мен и двете си имат своите предимства и недостатъци.
Правилните мишени за хатсана са тенджери, тигани и кофи. а там усилената телена пружина радва повече.:winner:

Gadnqra

Редовен Потребител
Хатсанът има нужда от доработки за да започне да стреля добре. Доработките, които трябва да се направят са елементарни. Най-важно за точността е да се премахне или разшири надулника, защото разсейва чашките и пречи на точната стрелба. Ако ще се разширява, отворът отпред трябва да е 12 мм. и да се внимава да не се нарани фаската на цевта. По-добрият вариант е премахването на надулника и направата на нова фаска. Останалите доработки са описани в темата за Хатсан. Наистина трябва да се утежни пушката, което е неудобство. Задължително с газово бутало, телената пружина си я избий от главата. Това е много хубава и много оплювана заготовка, която с малко труд и мерак започва да стреля като ПЦП. И БАМ-50 не стреля изобщо от кутията и няма плато, ама като се направи става скалпел. Ако си решил да вземеш Хатсана се запаси с търпение, чети в темата за Хатсан и ще стане работата. Ако пушката се направи както трябва, ще цели капачки от безалкохолно на 30 метра без никакви проблеми.

nikolela

Потребител
Хатсанът има нужда от доработки за да започне да стреля добре. Доработките, които трябва да се направят са елементарни. Най-важно за точността е да се премахне или разшири надулника, защото разсейва чашките и пречи на точната стрелба. Ако ще се разширява, отворът отпред трябва да е 12 мм.
Това не съм го чел. Моя надулник е 9мм. Ще го разширя до 12мм. :cheers:
Днес разгледах близката поляна, която е на 200 метра от дома. Там някъде ще си направя фиксирана маса и пейка за стрелба.
Ето и нагледно терена с площ 400 х 400 метра.
Моя Хатсан 125 има потенциал да стреля на 240м. Днес го тествах във водата на реката, като сачмите падаха доста групирано.
9299705f.png

andi

Редовен Потребител
Това е много хубава и много оплювана заготовка, която с малко труд и мерак започва да стреля като ПЦП
Ники , първи април мина . Днес е вече 3ти .
Ако беше така , що си купуваме скъпи ПЦПта . Или що да даваме двойни и тройни пари за други ПП ( примерно Вайх, Армс , някой модели на Диана )

venciru

Редовен Потребител
Моя Хатсан 125 има потенциал да стреля на 240м.

Ей това ме кефи най-много. Да си купя боклук, да извадя максимума

Вярно си стреля на 20м група в една педя.

Еми успех ти желая!

http://www.how2bg.com/?p=3212

Иначе ако се запази тенденцията пропорционално - на 240 метра групата ще е 3 метра..........

Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Ники , първи април мина . Днес е вече 3ти .
Ако беше така , що си купуваме скъпи ПЦПта . Или що да даваме двойни и тройни пари за други ПП ( примерно Вайх, Армс , някой модели на Диана )
Ами на 4-ти април като си отворен ела в Русе да постреляме на 25 метра. И на 5-ти става или когато искаш. В момента нито ти говори някой за скъпи ПЦП-та, нито за скъпи ПП. И те скъпите ПЦП-та и ПП не се чупят сигурно и стрелят прекрасно от кутията и не им се правят доработки нали? Щом човека пита за такава пушка, значи за такава има възможност да отдели пари. Това, че ти не си виждал Хатсан 125 да стреля добре, не значи, че не може да се направи. Да като ПЦП. В момента е 34 джаула пушката и разликата от изстрел до изстрел са 2 - 4 м/с. Това го може ПЦП с редуктор само. За мишени няма да говоря - публикувани са. Тежи 8 кг и това е единственият минус, който за мен е плюс - стрелям с подпряна пушка и не помръдва. Ти когато искаш си вземи Кометата и заповядай да се пробваш. И не ми говори за 1 април, че бързо забрави как се беше осрал до ушите тука в тоя форум.

Последна промяна:

pellet

Редовен Потребител
Колега nikolela, помня, че беше проявил интерес към последното състезание по Фийлд Таргет. Мисля, че дисциплината ще ти хареса, стрелбата е в твой стил.
Ако имаш желание и възможност, заповядай на следващата среща. Съжалявам, аз ще бъда със скъпа пушка ;), но ще се радвам да постреляме заедно. Няма особен смисъл да се караме и постваме провокативни мишени. Нека постреляме на поляната и на всеки всичко ще му се изясни.

nikolela

Потребител
Колега nikolela, помня, че беше проявил интерес към последното състезание по Фийлд Таргет. Мисля, че дисциплината ще ти хареса, стрелбата е в твой стил.
Ако имаш желание и възможност, заповядай на следващата среща. Съжалявам, аз ще бъда със скъпа пушка ;), но ще се радвам да постреляме заедно. Няма особен смисъл да се караме и постваме провокативни мишени. Нека постреляме на поляната и на всеки всичко ще му се изясни.
Видях ви скъпите пушки в клипове по фт състезания. След като ги изгледах и видях какви телескопи имат на пушките ми излезе въпрос - На дистанция от 50м се използва 30 до 50 кратно увеличение.
Мишената ти идва под 2м. Това не се ли приема като стрелба по мишена на 2метра? Иначе с удоволствие бих посетил едно състезание макар и като зрител. Май имате изискване за сила на пушките до 16J.
venciru
Моята пушка стреляше на 10м група колкото компакдиск а на 20м една педя.
Сега е доработена а преди малко разширих и мушката. Пушката на 20м ми прави група около 1ст. На по-далече за група не става, но за мишени с размер на дезодорант не пропускам до 45м.
Днес пострелях на 160 и на 230м. във реката. Целех се в едно и също място, но сачмите имаха едни 10м разлика по дължина. Явно пушката ми стреля с различна скорост, или тези обявени + - 5 m/s се равняват на едни 10-ет метра по дължина във водата на 230м и на около 5м по дължина на 160м. Ако там имам мишена, ще пострелям доста за да я уцеля.

Последна промяна:

pellet

Редовен Потребител
Точно това се опитвам да обясня - във всяко от горните ти изречения улавям принципно неразбиране на нещата, но не виждам ( не виждаме с колегите) вече смисъл да пишем излишни неща, които можеш да установиш сам с четене във форума. Виждам, че явно не ти се чете, предпочиташ да пишеш. Затова си помислих, че ще е по-приятно да постреляме на живо и да поговорим.

ПП: Не, не се приема за стрелба на 2 метра. Просто твърдението е толкова глупаво, че не заслужава коментар. Не се обиждай. :cheers:

Дака

Потребител
Малко уточнение, към първия ми пост.
Забравих да напиша калибъра, сори, 22кал. - 5,5мм.
Спрях се на Хатсан 125. 5,5мм. поради следните обстоятелства:
Няма да влизам в подробности, нещата стоят така, предоставя ми се възможност да си закупя 1бр. нова от магазин, на цена 200лв. турска въздушна пушка на марката Хатсан, без значение кой модел или калибър, газова или пружинна, като тавана на моделите е до Хътсан 125.
Та за това .........................
Тъй като не съм запознат с многото модели различни пушки и с цените им, ако има по добра пушка от Хатсана 125. 5.5мм нова на цена 200лв. ще се радвам на предложения от ваша срана?
С риск да стана нахален с въпросите, относно доработките по Хатсана, кой ги прави в гр. Пловдив, и колко лефчета да си приготвям допълнително?
пп. Благодаря ви за съветите!

Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
След като ги изгледах и видях какви телескопи имат на пушките ми излезе въпрос - На дистанция от 50м се използва 30 до 50 кратно увеличение
В този случай, оптиката се използва повече за да се измери разстоянието до мишената, колкото е по-голямо увеличението-толкова е по-точно измерването.:cheers:

Нагоре