Помощ за избор на въздушна пушка

Димитър Велев

Новодошъл
Здравейте,

Наскоро се регистрирах във форума и поизчетох доста теми свързани с моделите въздушни пушки.
В крайна сметка установих, че ще ми трябва помощ при избора, тъй-като особеностите и детайлите са прекалено много за да мога да вникна във всичко с няколко дни четене.
Та бих искал да помоля за съвет каква въздушна пушка да закупя, като се вземе в предвид следното:
- ще се използва за стрелба за удоволствие;
- не ми се занимава с пълнене на бутилки и т.н. затова предполагам ще трябва да се насоча към пружина или газово бутало - моля за съвет какво да избера;
- ще ми се да в калибър 6,35 мм. и да е от по-мощните модели;
- не бих искал да е Хатсан, а по-скоро нещо малко по-западно. Наясно съм че цената вероятно ще е малко по-висока, но това вероятно важи и за качеството на оръжието.

Предварително благодаря на всички за съдействието и отделеното време!

st_beer

Редовен Потребител
Един съвет само от мен относно калибъра.
За пушка с пружина или газово бутало не ти трябва да бъде в калибър 6,35 мм. Големия калибър не винаги означава мощ особено пък при въздушните пушки.
Ако ще я ползваш за удоволствие и стрелба по мишени се насочи към калибър 4,5 или 5,5 максимум.
Към марка и модели няма те съветвам понеже пружинките за мен са отдавна в миналото и не бих се върнал към тях.

Don

Потребител
Привет колега.
Ако държиш на 6.35, ще ти трябва някой топ от типа на:
1)https://www.pyramydair.com/s/m/Hatsan_135_QE_Vortex_Air_Rifle/3976/7592
2)http://www.gamo.com/productos/carabinas/gamo+power/hunter-extreme-se-1250/
Тук нямаш особенно голям избор. Много малко производители имат модели които биха ускорили проектила с прилична скорост.

Ако целта ти е стрелба по хартиени мишени 4.5 е твоя калибър. Компромисен вариант би бил 5.5.
Също така трябва да имаш в предвид че цената на проектилите се дига х2 с калибъра.

Колкото по мощна е една ПП/ГПП като отдадена енергия, толкова по голям откат има и съответно по-голям шанс да строши оптичните прибори.

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Не си посочил бюджет, за това аз бих се хвърлил на тази:https://www.huntandguns.bg/bg/produ...eihrauch/weihrauch--hw90--komplekt-5.00;-6,35даже бих е предпочел в екзотичният калибър 5.00мм( да знам...няма избор на чашки,дрън дрън и т.н,достатачно е ,че има JSB... друго кво ти трябва)Помпата е за да допомпваш (увеличаваш мощността) или намаляваш.Хасаните с газова пружина също имат тази опция.Ако не ти се дават пари вземай Хасан има ги даже и в 7,62мм(което е пълен абсурт за ПП) и си стреляй...

dberov

Редовен Потребител
Не си посочил бюджет...
Той бюджета се подразбира от долния цитат ;) а цената не е малко по висока а в пъти.
- не бих искал да е Хатсан, а по-скоро нещо малко по-западно. Наясно съм че цената вероятно ще е малко по-висока....

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
За стрелба за кеф и да не е ПЦП ... остро препоръчвам калибър 4.5 !
Пушката 16-20 Джаула ... за жалост няма компресионна повече от 8 Джаула, но пружинка или газово бутало има.
То пак зависи на какво разстояние ще се кефиш ... ако е до 20-25 метра, спокойно можеш да се насочиш към пружинните немски класики в 8-9 Дж.
Или пък компресионна, тя има предимствата на пружинката - не зависи от бутилки и помпи и има комфорта на ПЦП.
Разбира се ... всичко зависи от бюджета, но един евтин старт може да те откаже завинаги.
Не гони мощност, а точност ... нали не си ловец, така ще си спестиш и пари и нерви.
Стрелбата за удоволствие е точност, а не пробиване на това или онова (поне за мен).
Почти всички сме стартирали гонейки мощност и големи калибри, но с времето точността се оказва решаващата.
Не прави нашите грешки - едва ли имаш желание да разходваш време, пари и нерви.
Надявам се да съм бил и аз малко полезен в избора ти !
Успех !
;)

DeadShot

Редовен Потребител
Послушай колегите и не пипай 6.35мм за пружинна пушка.Прекалено ниска скорост имат за този калибър 160-190м/с което е смешно.Параболата ще е като на хвърлен камък.Препоръчвам ти 4.5 става за много неща,по-висока скорост и плоска траектория.Мишените падат и на 40м, като уцелиш.Другото е в 5.5 но нагоре НЕ.

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Мдаа, вечната дилема: да кара надалеч, ама и да уцелва....
При пружинките няма пълно щастие.
Не знам защо, не се наложи .20 калибър при тях. Наистина с него се постигат скоростите на .177, а заради теглото, проектила се влияе по-малко от външни условия, почти като .22.
Пробвал съм един Теобен газрам в този "екзотичен" калибър. На 25 м на открито, нагласена дори само на 16 Дж, собственика и поляк цепеше карти за игра от ръка. Е аз от упора успях да направя група 20 ст на това разстояние, но за пружинка която хващаш за сефте си беше перфектно. Жена му след това и тя повтори моята група. Значи кой я фане, дупчи - такваз пушка.
Търсят ли се 20-22 Дж поне, калибъра трябва да е .20 или .22. За по-малко .177 е калибъра.
.25 иска поне 50 Дж, а да ги "изтръгнеш" от пружинка си е приключение, и със сигурност рамото няма да понесе повече от 20-на изстрела, и зареждащата ръка също ще иска да е здрава.

Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
По нашите магазини аз лично не съм виждал нищо налично в .20 калибър.
Те затова и такива чашки не внасят, май ще си остане екзотика по нашите земи тоя калибър.
Ако навкарат Хатсани .20, може и да потръгне бизнеса.
Въпреки, че всеки новак влиза в магазина и иска евтино, да кърти бетон и да изглежда "велико".

Димитър Велев

Новодошъл
Благодаря на всички за отговорите!
Ще се съобразя с общото мнение да не се хвърлям на калибър 6.35, така че ще се спра на 5.5.
Огледах и линковете с конкретните предложения и като че ли GAMO HUNTER EXTREME SE 1250 ще се окаже моята пушка.
Да си призная много ми хареса и като визия и като параметри.
Прегледах набързо Интернет сайтовете на оръжейните магазини в България, но не можах да намеря да се предлага точно този модел.

Има подобен модел, но без ЕXTREME SE в наименованието и съответно е с различни параметри.
Ако някой може да ме насочи от къде бих могъл да закупя точно този модел, ще съм много благодарен!

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Мисля, че никой не би те насърчил да "скочиш" на това изделие, че после ще има да псуваш.........
За съжаление по магазините и особенно в интернет "вариантите" им има само "красиви" и "насилени" пушки. Нали трябва "оборотни" да са. Е, те са, ама много бързо се появяват и правят оборот в "купува-продава" или олх-а.
Практичните и доказали се здрави изделия са рядкост. Веднъж купуваш и забравяш..... Струват си малко по-високата цена и докарването от вън!
ПП. Не знам защо, всички "новаци" в хобито не посочват от къде са и не желаят да получат повече информация и практични съвети директно от Колегите на место. Пък и никой няма да им откаже и тест на различни изделия.
Друго е "око да види, ръка да пипне" и нещо да уцелиш.....
Доверяват се на търговците, на "писанията" им, а всички знаем, че са единици тези от тях, които наистина разбират от ПО.

Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Митко, няма по-гадна и нехаресвана пушка от Гамото в този форум. Насочи се към други пушки, а тази марка е най-добре да я забравиш.

xpresident

Редовен Потребител
ОК - разбрах.
На какво да се спра тогава в калибър 5.5?
Хасан 125. В този калибар само тази пушка си заслужава - има необходимата мощ и се намира за около 200лв. Стреляш на механични, оригиналните са напълно съобразени с възможностите на пушката от към точност. После, като разбереш какво искаш я продаваш на следващия нов колега търсещ съвет в тема "Начинаещи, избор на въздушна пушка или пистолет" (който задължително иска евтина, мощна и точна пушка) и си купуваш класна пружинка в 4.5 или ПЦП.
И най-важното, така ще се спестят обясненията тук, които се повтарят с всеки нов колега, сега дори вървят две теми успоредно с почти еднакви въпроси и отговори.

Димитър Велев

Новодошъл
Гледам че в ОЛХ-а се продават доста такива пушки и все нови, т.е. само пробвани.
Това малко ме притеснява.
Отделно не искам да купувам Хасан ...
Благодаря на всички за съдействието и отделеното време.
Ще чета по другите теми и ще видя какво ще измисля.

Gadnqra

Редовен Потребител
Хатсан са на светлинни години от Гамо. Всъщност вече всички са на светлинни години от Гамо. 125 не е лоша, но има неща за пипане - не е за всеки и не е за начинаещ, който иска да стреля от кутията, без доработки. А пушките, които ти предложиха колегите са такива - готови за стрелба от магазина. Освен това и като качество са над Хатсан.

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Я потърси колко Комети с газово бутало се продават в 4.5 или 5.5. ;)
20-22 джаула са ти напълно достатъчни.
В този раздел повечето теми свършват по един и същ начин - с Комета.

Успех с избора! :cheers:

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Не съм много запознат но провери как стоят нещата за оптика и монтажи да не изхвърлиш 1-2 заради отката . Поздрави.

Нагоре