Пневматиката по време на войните.

angelmr

Редовен Потребител
Започвам темата, понеже съм попадал на откъслечни парченца информация по този въпрос, но по непонятни причини не успявам да намеря сериозна статия систематизираща всичко. Така че молбата ми е, ако някой е изровил повече конкретика да допълва, а и аз ще търся повече.
А по темата, мисля че всички ние сме чували за пушката жирандони, използвана по време на наполеоновите войни. Но се оказва че не е използвана само тя и само тогава.
Един от периодите за които съм чел е втората световна война, през който е разработена специално за целта компресионна (мултипъмп система) пушка кросман и специални чашки с фосфорен пълнеж, които са се използвали за диверсионни задачи.
Тук е момента ако някой има информация кой е конкретния модел и ако има линк към сериозна статия. Аз бях чел добра статия по въпроса, но преди години, а сега не успявам да я намеря.
Извън този кросман, току що попаднах на още един представител на военните пушки от периода:
http://krites.blogspot.bg/2007/04/nazi-killing-air-gun.html
Явно не е голямо серийно производство и е дефакто развитие на старата жирандони, правена в работилници в окупирана Европа и използвана от партизаните.
Извън периода на втората световна война, по-интересно е че на няколко места попадам на информация за употребата на някаква пневматика от американците в Ирак, специално за контраснайперски операции в градски условия. Проблема е че попадам само на намеци, а не на конкретна и достоверна информация. Нито пък някой споделя каква точно пушка са ползвали. Че искам и аз такава. ;) Та ако някой е чул нещо повече, бих бил благодарен,ако сподели.
 

falcon88

Потребител
И аз по едно време доста се бях запалил по темата, особено за тая пушка на съпротивата, правена от някакъв производител на велосипеди. Само, че така и не намерих нещо повече за нея освен това което и ти си пуснал, копирано едно и също на няколко различни места. А за по - стари пневматични пушкала и пистолети от времето на жирандони има доста (подобни на мускети) само дето незнам дали са били изповзвани от военните.
 

angelmr

Редовен Потребител

anibis

Редовен Потребител
Пушката Жирардони,класика в жанра.
.........................................................................................................
Пускам е тая тема защото имаше колеги които се интересуваха от стари въздушни пушки.
Това може да се нарече първото ПЦП използвано във война!


https://www.youtube.com/results?search_query=girardoni+air+gun

http://popgun.ru/viewtopic.php?f=19&t=446239&sid=9af91212a017bd9b84514d3787fb62a5
 
Нагоре