Питанка за PCP

Георгиев

Новодошъл
Здравейте,бъдещи колеги!Нов съм и във форума и в хобито.Запалил съм се да си взема въздушна пушка,но нищо не разбирам.Бях се спрял на Гамо,но... май не ще да е това.Сега започнах да гледам PCP—та,но са доста над пружинките или тея с газово бутало.Та видях обява за един Бам 51 с оптика но без помпа за 600 лева,а намерих в един магазин нов Бам 50 за 390 лева.Там обаче продавача ми каза ,че вече няма помпи за тях и с други думи такава пушка е безмислено да се взема.Може ли да се реши този проблем и струва ли си изобщо да се взема такава пушка?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ами на тоз "продавач", му кажи да не си купува автомобил, щото в магазина нямат помпи и няма да има с какво да си помпи гумите.
Аман!!!
Всеки път едно и също....
1. Напиши от къде си.
2. Ако наблизо има група или колега/и от форума по-напред с материала от продавачите, на место ще ти направят и покажат за какво иде реч.
3. Чети, чети, чети. Ако не разбираш - питай. Но не продавача, а форума.
 

DeadShot

Редовен Потребител
На Бама от магазина ще му трябват доста доработки за да започне да стреля както трябва.Пцп-то е доста скъпо и покрай него има други разходи.Но ако се направи както трябва може да стреляш спокойно на 70-80-100м метра с много.Пружинната пушка няма такава енергия и точност за тази дистанция.
 

lynx

Редовен Потребител
Бам-а който се продава втора ръка, най-вероятно е оправен от болежките които имат тия пушки когато са нови.
Аз чисто нов Бам не бих си взел(този за 390лв. едва ли е наличен!), за да се вкара в пътя ще е нужно тичане по стругари.
 

Георгиев

Новодошъл
1. Напиши от къде си.

Принципно съм от В.Т.,но по стечение на обстоятелствата от известно време живея в Перник.

Тоя Бам го има в магазина,има и Бам 51 в сайта за 460 лева, но за него казаха ,че е изчерпан.Но не е ли по-добре нов за 400 отколкото трета ръка за 600.Колко би струвало да се вкара в пътя новия.Става ли помпа от Хатсан ( например ) за Бам-а?
 
Последна промяна от модератор:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Дай линк за този втора ръка,колегите могат да го знаят и да споделят инфо.Без да се ангажирам,но имаше един пипан от Иводок аз бих зложил на него,иначе китайско и турско ново нееее!!!(всъщност никога не,мнението си е мое)
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Нов Бамът е направен да не отваря клапанът му при повече от 160 бара. Това китайците направиха навремето за да се вместят в ограниченията за мощност в ЕС. Също така, когато е нова тази пушка няма плато - тоест равни изстрели. Това означава, че не стреля добре. Затова се налага тунинг, при който клапанът се прави да отваря и във високите налягания и да се постигнат равни изстрели - плато. Този тунинг струва пари и отделено време и затова направената пушка струва повече от новата. Ако е съхранявана правилно, използвана правилно и направена правилно, това че не е нова по никакъв начин не се отразява на пушката, нито е по-лоша от новата. Дори напротив. Тунингът включва: Изработване на нов клапан с по-малко сечение и от по-качествен полиамид, Разпробиване на отвора на клапанното тяло, Разпробиване на трансферпорта, Отворът на цевта за трансферпорта отвън се прави конусен, Смяна на болтовете на цевната кутия с по-дълги и по-качествени, Изтъняване на иглата на дотиквача, Полиране на спусъка, Изработване на олекотен ударник, Смяна на пружината на ударника с по-твърда и по-къса, Направа на дулна фаска и евентуално направа на реглаж на пружината на ударника през задната тапа. След тези интервенции пушката стреля много по-силно и по-добре от нова и затова е по-скъпа когато е направена.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
4. Пиши в един пост, ако няма следващ написан от друг.
Можеш ли да си напомпиш колелото с помпа от мотор или с компресор???
Колата ми е обута с гуми марка Тойо, ама ще върви ли ако сложа Йокохама???
Колко още такива въпроси ти се въртят в главата?
Ти нямаш още никакви очаквания от ВО (въздушно оръжие) и го оценяваш само по цени и параметри, които четеш, но не можеш реално да прецениш.
Бам, Хасан, Крал, и т.н са нискобюджетни "изделия", които си искат своето, за да почнат да стрелят с кеф, а не само да дупчат дъски или тенекии.
Това, ако не можеш сам да го правиш, означава че ще трябва да я дадеш на някой да я оправя. Почва се с "оръжейници", минава се през "помощ" във форума и опираш до някой от форума, който има знанията и възможностите да я вкара в пътя.
Това в зависимост от времето и упорството на собственика на ПЦП заготовката накрая намира и своето цифрово(разбирай левово) изражение.
И на края минавайки по отдавна утъпкани пътеки, сам разбираш защо като го пуснеш в купува-продава тук или в олх-а това изделие му се търси по-висока цена.
Има хора, които обичат да си човъркат, майсторят и кефят после на резултата постигнат със собствените им ръце.
Ако не си от тях, значи ще зависиш от ръцете на други.
Има и хора, които са съгласни да си плащат за удоволствието, стига да го получат.
Поемайки по "утъпкани пътеки", е разход не само на пари, но и на време и нерви.
А целта на хобито е да си починеш, да релаксираш, да ти доставя удоволствие.
Ако след такъв утъпкан път оцелееш в това хоби, ще се оглеждаш вече за изделие с което да стреляш с и за удоволствие през свободното време което можеш да отделиш, а не за изделие, което ще ти "изяжда" свободното време тичайки по стругари и майстори.
 
Последна промяна:

Георгиев

Новодошъл
Немога да дам линка,обявата е в базар бг.Забравих да кажа,че пушката не е обявена,което ме притеснява
 

Георгиев

Новодошъл
Да това е.Вчера говорих с човека ,питах го дали е правено нещо по нея,каза че така я е взел и не разбира (хаха,ставаме двама ) ,но помпата не работи.Това,че не е обявена проблем ли е аз да го направя.Все пак я вземам да си правя кефа,не ядове.
 

lynx

Редовен Потребител
Принципно за теб не би трябвало да е проблем.
Но този който ти я продава, за него може да изникне 500 левов проблем(глоба).
 

lynx

Редовен Потребител
Дали е добра, ще се види на мишените :)
Оптика си има монтирана, няма нужда да се купува/дано е читава и запазена/.
Трябва само за зареждането да се помисли....помпа или бутилка.
По принцип помпите се отремонтират, когато издадат багажа.
Ако ще я взимаш пушката, първо пробваш как стреля и наааай-накрая плащаш :)
Разпитай продавача какво не е в ред с помпата, може да ти я даде на безценица и с десетина лева да я направиш.
Има риск и да не успееш да я направиш, ти сам ще решиш какво да предприемеш.
 

andi

Редовен Потребител
Там обаче продавача ми каза ,че вече няма помпи за тях и с други думи такава пушка е безмислено да се взема.Може ли да се реши този проблем и струва ли си изобщо да се взема такава пушка?

Навремето , когато нямаше компресори и метан , помпих с помпа . Най-хубавата и най-скъпата ( повече от 4 пъти по-скъпа от Бамска помпа ) . Сега стрелям с метан .
Ако трябва да се върна отново на помпа , ще се откажа от ПЦПтата си .
Не отново , не благодаря ! Не съм мазохист .
 

sts1969

Редовен Потребител
Каза,че над 120 бара е почти мевъзможно да помпиш.Дали може проблема да е в пушката?
Някое от гумените о-пръстенчета на помпата е за смяна, струват стотинки, само че трябва да я отвори човек който знае какво прави. Най-добре да се сменят всички о-пръстени на тази помпа. Пушката задължително трябва да има и куйкфил, това е щуцера който се навива на края на маркуча на помпата, и се вкарва в отвора на резервоара на пушката.
 
Нагоре