Палатки и къмпинг

A

Anonymous

Гост
Виждам няма такава тема , та би било хубаво да има такава където да обсъждаме кой с каква , как , къде го е спасявала.

Ще започна темата с въпрос. От доста време мисля да сменя китайската палатка за 30 лв. с нещо по - добро (след последния дъжд , който ти изпра на язовира съм взел твърдо решението). Имайки в предвид бюджета , вариантите ми са:

Trimm Comet - http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=220
Zajo BASIC 3 - http://redrockbg.com/product.php?id=621
High Peak Kira 3 - http://www.yakobg.com/%D0%9F%D0%B0%D0%B ... flyer.html
Vango Alpha 300 - http://www.yakobg.com/%D0%9F%D0%B0%D0%B ... flyer.html

Ще се радвам някой да даде мнение зя някой от тези марки , модели или съвет за друг вариант. Още ми държи влага , затова основно значение за мен има водния стълб и не толкова тежестта и.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Колега, и аз ползвам китайска от "Практикер", само дето си взимам с мен от "2001 стоки" или друг подобен магазин покривен наилон - такъв за покриване на мебели, когато боядисваш. За 1,50 вземаш 25 квадрата...
http://toplivo.eu/?lang=bg&p=projects&subcat=534&art=7
Винаги имам такъв с мен под ръка.. Ако завали завивам с него палатката и водния стълб е безсилен :):) После унищожавам и си купувам фруг защото трудно се сгъва... Ако искаш по добър вариант, за окло 150-200 лева може да си купиш само покривало за палатка, и пак да си караш със старата.. Покривалото за тези пари ще ти даде защита до 7000 мм воден стълб и ще си по-предпазен от всякаква палатка /дори скъпа/ без покривало... Успех с избора !!!
 

praetorian

Редовен Потребител
На мен лично темата ми харесва, добре е да има място да споделим идеите си за екипировака, защото неминуемо ходенето по баирите и ползването на къмпинг оборудване по време на състезания изискват подобни аксесоари.
Нека тук обсъждаме марки и модели къмпинг оборудване, обувки, дрехи, тяхната функционалност и цени, както и местата, откъдето можем да ги закупим най - евтино и бързо.
А по въпроса за палатките:аз например, да ти кажа, нищо по - различно от китайката з 30 лева не виждам при тези, освен цената им. :(.Нещо мн менте ми се струват и те.От познати знам, че качествените палатки, издържащи на проливен дъжд и дори по - лоши атмосферни условия струват по - инакви пари.....
 

praetorian

Редовен Потребител
Въй...Абе Ралфи, защо ще даваш толко пари за американското недоразумение що е то брадва, или манара, както го зоват туй чудо у Северозападно ;).Една брадва за 5 лева със стабилен сап ще ти върши камара по - хубава работа :crazy: ;) ;)
 

братушка

Редовен Потребител
Самурай е напълно прав - срещу водния стълб помага само втория покрив. При това такъв, който не допира самата палатка.
Палатка за 30 кинта и отделен покрив ще свършат повече работа от палатка за 300 кинта с двоен покрив.
Ето така с найлон от левчето, въже за простор и малко щипки осигурявахме реално сухото за 4 палатки наведнъж:
018314072.jpg


Ето и още един вариант, който много ми хареса :)
020128883.jpg


А за правилната брадва за къмпинг питайте Бор-монтанярина. От кога си търся такава :wall:
За правилния нож пък ще ви разскаже Тишо-mmst
020129161.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Понеже имам известен опит с къмпингуването и едноседмични риболовни излети:
Палатка с допълнителен самоделен покрив не е толкова добър вариант, колкото си мислят някои от вас.
По нклк причини:
- не може да я опънеш къде да е, трябват ти поне две дървета от двете страни на палатката;
- допълнително време за настаняване;
- възможността при неправилно разпъване този найлон да събере вода и в един момент да я изсипе върху палатката (ако някой поиска, може да си каже какво му се случи миналата година на септемврийското софийско състезание).

Аз съм за двуслойна палатка. Бих опънал нещо отгоре й, но не срещу дъжд, а срещу слънце, някаква тънка светлоотразителна материя, като топлоизолиращите покривала, които на запад слагат в аптечките си. (някой да е виждал нещо такова на тънка цена, да е за еднократна употреба?)

На първата снимка на братушка отляво се вижда една сиво-зеленикава палатка с малко по-особена форма. Това е моята палатка. Преди имах палатка тип иглу, но я разкарах за джобни пари и си купих тази. Предимствата й - сравнително тъмен цвят (светлите палатки като изгрее слънцето или при ясна луна грейват отвътре, а аз не мога да спя на светло), двуслойна (при доста силен дъжд с вятър външният слой ми е пропускал отделни капки, но вътрешния ги спира) и най-важното - разпъва се сама (вадиш я от калъфа, махаш един ластик и я хвърляш на поляната, това е... и се събира за 2-3 минути). Недостатъкът й е само един - в сгънато състояние е сравнително голяма, кръг с диаметър 80-100 см, но пък с дебелина само 2-3см. Подът й е еднослоен, към вътрешния слой на палатката. Цена - 60 лв в Yusk. Двуместна, ама за двама, които са си по-близки ;).

Но палатката не е единственото оборудване. Трябва да има и на какво да легнеш, и с какво да се завиеш.
За завиването е безспорно - спален чувал, съобразен със сезона, аз предпочитам тип плик, защото мога да го разкопчея и ползвам като одеяло. Преди носех одеяло, но заема повече място, а не топли колкото чувал.
За отдолу. Личният ми избор е надуваем матрак. При дебелина 20 см изолира страхотно от земята отдолу, дори при влажно и студено време. Цените им вече са ниски и се предлагат на много места (пролетта имаше промоция в Практикер, надуваем матрак персон и половина за 20 лв.). Електрическата или механична помпа са по желание, но ако си с двуместен матрак и нямаш такава, още преди да го надуеш наполовина, ще ти се иска да имаш. Ако пътуването е с кола, препоръчвам електрическа.
И в допълнение - надуваема възглавница. Задължително е да й се ушие калъфка точно по размера в надуто положение. Иначе никога няма да я задържиш върху матрака.

П.П. Това си е моя позиция, не принуждавам никого да се съгласява напълно с нея.

П.П.П. Ако темата тръгне в съответната посока, ще опиша и други полезни неща от собствената ми екипировка.
 
A

Anonymous

Гост
Моята палатка е ето тази :

http://www.stenata.com/palatki-trisezon ... odukti/hut

Купих я преди две години от същият сайт СТЕНАТА,като он лайн поръчка.Бяха ги пуснали на промоция и ми дойде до вратата за 211 лева с транспорта.

Три сезонна е.Държи на 3000 мм воден стълб /изпитана е в големият дъжд на пролетната среща в Русе миналата година/...не пуска нито капчица нито конденз. Двупластова е и даже лятото когато времето е хубаво ползвам само "комарника"...вътрешното тяло. Водят я 4 местна + едно дете,ама...по-скоро са имали предвид 4-5 пигмея за бройката ,има и багажно отделение. Вътре е предостатъчно за двама души + масичка да речем.Скъпичка е ,но аз съм доволен. Не я бута нито вятър,нито дъжд.
Също както казва Иво ,важното е и какво ще постелеш отдолу като лягаш. Надуваемите матраци са сравнително добър вариант,но не съм съгласен,че при студено време са дъбър изолатор.Напротив освен тях е нужно и някаква изолираща туристическа постелка да се сложи ,а най.добър вариант е походно легло + изолираща постелка.
Това лято ходих на къмпинг Шкорпиловци и там видях доста къмпингови каравани.Това си е решение е най-добро наистина.В цял свят тези каравани можеш да ги наемеш за определен период и после да ги върнеш.За съжаление у нас тази екстра все още не съществува.
 
A

Anonymous

Гост
Походно легло плюс...
...плюс ракла, матрак с повдигащ механизъм и телевизионна масичка.
Здравко, извинявай за сарказма, ама все пак човек като тръгне на къмпинг внимава какво и колко взема. Бил съм на лагер с колеги от работа, които си носеха походните легла, нормални дюшеци и несгъваеми столове с облегалки... на над 100 км разстояние. Добре, че един друг от колегите дойде с ремарке, че да има къде да си сложат багажа. Бяха само за снимка. (ако отивахме да нощуваме в съседната горичка, няма проблем, нека ни е максимално удобно, ако ще на 2-3 пъти да пренасяме багаж)

Всичко трябва да е максимално компактно.
Основният принцип като се гласиш за подобно мероприятие не е "Какво още мога да взема?", а "Какво мога да махна?" Е, понякога в името на удобството и аз правя компромис с него, ама не прекалявам.

Виж, за изолиращата постелка донякъде съм съгласен. Но само ако се очаква да е много студено. И ако е тънка.
Запитай се само едно нещо - защо изолира тази постелка? За да спестя излишни постове ще отговоря вместо теб - защото в нея има въздух, а той е най-добрият и достъпен изолатор. И колко въздух има? 1-2 сантиметра. Вярно, че там е на отделни мехурчета и това донякъде затруднява топлообмена. Ама при матрака слоят е 20 см и дори с топлообмен пак ще изолира поне колкото постелката.
Както и да е, една постелка няма да ни натовари много, който иска да се подсигури допълнително, нека я вземе.
 
A

Anonymous

Гост
Ами Иво,темата е ПАЛАТКИ И КЪМПИНГ,а не как да лагеруваме с възможно най-малко багаж. В това отношение ако питате @Гангстера ,сигурно ще ви се учуди за какво са ви изобщо палатки,щото той спи октомври месец заровен в шумата само със спален чувал,а ако сме се събрали все пак в сграда ,не спи на легло ами на цимента в коридора пак със спалният само....Да ама не всички сме като @Гангстера,нали ?! Така ,че аз изложих моят опит и вкус,а кой както иска така да лагерува. ;) :yes:
 

lynx

Редовен Потребител
Ех, разлигавихме се напоследък.
На времето сме спали покрай язовирите със спални чували и под открито небе.
Сега трудно биха ме накарали да тръгна по палаткови лагери.
Може би нещо като това би ме амбицирало отново да се впусна в приключения сред природата: ;)
http://www.mobile.bg/91255939102579781
 
A

Anonymous

Гост
И на мене много ми харесва тази тема. Аз бих споделил една много добре измислена "джаджа" с колегите, точно предназначена за къмпинг. Горещо ви я препоръчвам. Аз си я купих преди един месец :
http://shop.mobile.bg/589-radio-solar-d ... amo-1.html
има и още един модел :
http://shop.mobile.bg/654--duronic-dyna ... ion-1.html
предполагам и тои е много добър. Изключително чувствително радио и звука е много чист. И въобще в него сайт освен коли има много интересни аксесоари за къмпинг...разгледайте ги. :cheers:

Моята палатка е от тези на ACTIVE дето ги има в Метро за 34 лева...оранжевите. После като попрочетох малко, съжалих че избързах и не взех нещо качествено, но за сега толкова... за догодина съм си харесал модел на VANGO, имам познати с тази марка и са изключително доволни, а те са от много години къмпингуващи.
 

Attachments

  • radio-solar-digital-dinamo.jpg
    radio-solar-digital-dinamo.jpg
    12.8 KB · Прегледи: 25
  • -duronic-dynamo-radio-station.jpg
    -duronic-dynamo-radio-station.jpg
    13.4 KB · Прегледи: 23
  • radio-solar-digital-dinamo.jpg
    radio-solar-digital-dinamo.jpg
    24.3 KB · Прегледи: 26
A

Anonymous

Гост
Еми колеги , мислих една седмица , пресмятах модели , сравнявах ... тази вечер се прибрах в нас и реших за последен път да потърся някаква информация и ...... БАМ! вниманието ми привлече една палатка, различна от горните, набързо се поразрових из някой бг и чужди форуми за мнение относно марката и след 5 минути вече бях натиснал бутона Поръчай... незнам дали съм избързал ,кво що , ама на хартия палатката отговаря на абсолютно всичко , което търсих - да има поне 3000мм, да има доволно предверие с под, да има комарник, подлепени шевове ...

Поръчах си това:
http://www.easy-camp.com/TentMeasure.as ... 1029&pid=1

Голямо впечатление ми направи , че на сайта си има видео с всеки модел как се разпъва , дребните детайли праят раотата ... па и като видях , че е на промоция от 170 на 135 не се замислих .... много
http://www.outwell.dk/Administration/Im ... eo/141.wmv

Страната на производителя е Дания ...

Хубаво , лошо ... зех я мамка и ;)
 

Иван Димов

Потребител
Радо и аз бях се ориентирал към една, VANGOhttp://www.dimisports.com/product_info.php?cPath=4&products_id=233 ,да има къде да си пия ракията като е ветровито и да не ме ядат комарите.Обаче, ми казаха ,че много издържат на дъжд и влага ,но не и на нашите температури и слънце.Скапвала се бързо материята.Били направани за условията на Острова,където са и произведени. :pardon:
 
A

Anonymous

Гост
Здравко написа:
Ами Иво,темата е ПАЛАТКИ И КЪМПИНГ,а не как да лагеруваме с възможно най-малко багаж.
Така е. Ама багажът трябва да стигне до къмпинга.

П.П. То хубаво ги разправям тия аз, ама като отида на къмпинг, поне час ми трябва да се разположа и после още толкова да си събера багажа. Палатката може и да се разпъва сама, помпата и тя сама ми надува матрака, ама от там нататък... Сгъваема "походна" маса 2х1 метра, мивка, осветление.... Но някои удобства си заслужават жертвите. Поне всичко това не ми заема място.
 

andi

Редовен Потребител
Темата е мн полезна и доста закъсняла . Нищо за другото лято .
Имам приятели алпинисти и кайтисти - това са друга порода хора , но са маниаци на тема обурудване (да сте виждали прибори за хранене от титан ?) Та е интересно какви палатки ползват : ханна (височинни, с пола) и кейвъри . Варианта с наилона или шатрата е само за гора , без никакъв вятър - имам снимки на палатки на парцали и шатри на купчини .
На остров Гьолчеада кеивърита за по 100 лева оцеляват . Според мен това за 130лв е много универсална палатка
http://www.cavery.com/products/fullsize ... tactic.jpg
А за надуваемия матрак , ако вечерта ще пада под 15 градуса сложете под вас дебело шалте , а не одеало . Иначе матрака(дюшека) ще ви разболее .
 
A

Anonymous

Гост
При чак толкова ниски температури на палатка не съм бил. Освен 2-3 пъти, ако се сговни неочаквано времето (едната русенска среща примерно, тогава според умишлено оставения навън термометър, минималната достигната температура през нощта май беше 7-8 градуса). И не съм имал проблеми с надуваемия матрак. Все пак да правим разлика между надуваем дюшек с дебелина не повече от 10-ина см и матрака с дебелина 20 см. И като се има предвид, че и двата ще загубят по нклк см като легнеш отгоре им.
А и при тези температури човек обикновено ляга с кофража, така че е допълнително защитен.
Но както вече писах - съгласен съм с изолиращата подложка, който се чувства несигурен, да взема, нито тежат, нито заемат място. И като добавим един спален чувал, нещата се нареждат.
(Но съм далеч от мисълта да спя на палатка при трайно ниски температури, края на есента-началото на пролетта, за зимата да не говорим, за мен тези мероприятия са свързани с удоволствие и развлечение, а не борба за оцеляване)

Споменах също, че ще опиша и други части от "екипировката" ми, които могат да са полезни:
- Полева мивка - туба от минерална вода, в капачката на която съм монтирал миниатюрен сферичен кран. Сложена в мрежа от здраво въже (гаца по идея на мр. Пропър) и окачена с дъното нагоре). Ако кранът е къс, сам си поема въздух, ако не - малка дупка в тубата решава проблема. Капачката пасва на нклк различни размера туби, като свърши лагеруването си прибирам само нея и мрежата, за следващия път си купувам една минерална вода на път за къмпинга. Замислям да подменя тубата с нещо от рода http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item ... 90&dflid=3 (на сайта има и други интересни неща за лагеруване и не само, разгледайте), може и от дебел полиетилен.
- примус http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item ... 90&dflid=3 (идея на Акела, доста време търсих, докато намеря от този вид) Предвидено е да се ползва със сух спирт, но от много време не мога да намеря сух спирт, това дето сега го продават е на петролна основа, мирише и много цапа примуса. Евентуално може да се ползва спиртен гел (има го в Метро). Или спирт за горене. Може да се пали и в дъното на примуса, но тогава има преразход. Аз ползвам една самоделна камера за горене и спирт за горене, като намеря указанията за направата й ще дам линка.
- маса (или може би Масата, който я е виждал, ще оправдае главната буква). Измислих я в рядък интелектуален пристъп ;) . Две парчета технически (листов) шперплат, изрязани точно по дъното на багажника ми. 4 крака от Практикер, две шепи каруцарски болтове, крилчати гайки и две планки. Отнема време за сглобяване/разглобяване, но пък е голяма (грубо 2х1 м) и практически не ми заема място (3 см на височина на дъното на багажника). Всеки, който има желание и плосък багажник, да се чувства свободен да заимства.
- осветление - 4 светодиодни ивици по 18 светодиода ( http://radimexbg.com/index.php?do=plist&cid=123&p=4 , Код: D MS DL5HW БЯЛ 18D/1). С много голяма яркост и ниска консумация. Проблемът е, че към момента е изработено за захранване от акумулатор, т.е. може да се ползва само там, където съм с кола. Предвиждам преработка.
(надуваемия дюшек, възглавницата, помпата за тях, капачката и мрежата на мивката, осветлението, фенерче, един трион за оцеляване ( http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item ... 22&dflid=3 )и още 2-3 неща съм подредил в една чанта с размери 40х30х15см; като реша да тръгвам, вземам тази чанта, палатката и спалният чувал и съм готов)
- допълнителни принадлежности, които обикновено ми стоят в колата под задната седалка - кухненски нож, дъска за рязане, руло тоалетна хартия, руло кухненска хартия, мачете, сапьорна лопата, пакет големи чували за боклук (Задължителни за всеки къмпингуващ. Нека не оставяме след нас мизерия!).
Смятам да добавя и едно подобно http://armyshop.dir.bg/_wm/catalog/item ... 22&dflid=3
 
A

Anonymous

Гост
Вчера и аз попълних инвентара благодарение на баща ми - къса брадвичка от другата страна с кирка + сапьорска лопатка , останали му от казармата и дъло събирали прах ... здрава изработка на сап-а и здрави метални елементи ... много доволен!
 

ininia

Потребител
ФТКС
Хайде и аз да кажа няколко думи.
От началото на 60-те години на миналия век летувам само на къмпинг - и на море и в Родопите.Започнах с една алпийка от бризент (тогава само това имаше) и два надуваеми дюшека - гедееровски,още са живи защото са пълни с талк).В тази палатка можеше да влезеш само по колене,но в Родопите с жена ми сме се събуждали тракайки зъби и с 5-6 см сняг върху палатката. След няколко години си купих от Чехия по-голяма палатка (Можеше да стоим вътре почти изправени) ,масичка и гумен "мях" за вода - нещо като термофор с кранче.След още няколко години от Габрово ми направиха голяма шатра с две отделения (и тя още е жива).Междувременно си накупих още маси,столове,бензинови и спиртни примуси и на края газов котлон и лампа. А от 1992 г. имам и каравана.Никога не ме е плашило лошото време.И в него има романтика.Сега като ходя на срещите нося една смаромодна палатка от шлиферен плат (импрегнирал съм я).Много от вас са я виждали.За съжаление тези такъми вече не ги ползувам аз,а внуците ми,защото жена ми физически вече не може да ходи по къмпинги.Радвам се,обаче,че внучките ми са наследили моята любов към природата.
От колегите с които се познавам добри,най-добро обзавеждане имат Тихо и Сиси от Пловдив и Иво (Деймос).Те имат не само купени работи,но и много измислени от тях.
Що се отнася за изолация на дюшека от земята,най-добра работа върши една кожена подплата от стара шофьорска или офицерска шуба.Проверено на практика.
 
A

Anonymous

Гост
Обещах, че като намеря линка ще покажа как се изработва спиртната горивна камера, която ползвам в моя примус.
http://xns.blogsite.org/blog/?p=389
Струва си да се разгледа, има много интересни неща и някои лесни за реализиране хитринки.
(Но като цяло блогът е посветен на бушкрафт, оцеляване в природата и други такива; някои от нещата са малко крайни от наша (моя) гледна точка, според която къмпингуването не е борба за оцеляване, а начин за приятно и отморяващо изкарване сред природата и с приятели.)

Малко модифицирах този спиртник - отворите са малко по-широки и съм направил капак за централния отвор. Като се разгори и загрее, затварям. Така гори съвсем като газов котлон. И като се добави примуса, който концентрира топлината на огъня около съда, резултатът е много добър. С по-малко от 50 грама спирт кипвам половин литър вода.

Така сглобеният спиртник слагам вътре в моя примус (показан по-назад в темата), върху корковата тапа на шишето (за целта отрязах нклк милиметра от горния й край). Така всичко необходимо за подгряване на вода ми е на едно място. Плюс едно тясно пластмасово шишенце със спирт, пъхнато вътре в бутилката за вода.

П.П. Една забележка:
В блога пише
Като гориво в този примус може да се използва всякакво течно и високолетливо гориво, като идеалните за това са спирт, газ за осветление или антифриз.
Последното НЕ Е вярно! Предполагам, че първоизточникът на статията е чуждестранна публикация. Не знам дали в тази страна в антифриза слагат метанол (съмнително), или е грешка в превода (по-вероятно, още повече в зимните течности за чистачки слагат, опитах, концентрирана течност за чистачки гори добре в спиртника), но определено антифризът не се запали.
 
Нагоре