Палатки и къмпинг

A

Anonymous

Гост
Вчера си "заплюх" една JRC - STI 2 Man Twin Skin :
jrc_j0050-050.jpg

Имая и в бг магазин : http://shop.fishing-mania.com/viewout_3.php?id=6491 на цена 710 лева :eek: Аз си купих за 208 Евра ;) чисто нова от Германия...понеделник пристига ^-^
 

Иван Димов

Потребител
ЧЕСТИТО! :bravo: Не видя ли докато разглеждаше,нещо като за мен? ;) Да има предверие за маса,че да си пием там ракийката,докато си гледаме въдиците :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Надали така ще си набави достатъчно количество вода оцеляващия,но аз бих направил същото и с другата половина от бутилката ако се налага.Или още по добре да се среже по дължина встрани от капачката и да се подвият краищата и пак така,ако е възможно.Площта ще е по-голяма.
 
A

Anonymous

Гост
Това http://xns.blogsite.org/blog/?p=1230 е истински слънчев дестилатор. И пак не е достатъчен. При 1 метър в диаметър осигурява приблизително половин литър в денонощие. Т.е. ще трябват поне 3-4. А тия малките с бутилката...

Онзи "котлон" от Дийлекстрийм ми допадна като дизайн. Не разбрах обаче как стои въпроса с горивото. Пише, че е втечнен пропан-бутан, но как точно попада вътре? Има отдолу резба, но какво се завива в нея? Ако е стандартна бутилка, се обезсмисля компактността на котлона.
 
A

Anonymous

Гост
:bravo:
Виждам капачката на един оригинален спиртник, който само по разни клипчета съм го мяркал.
Откъде се сдоби с него?

П.П. Всъщност този, дето се прави от 2 бирени кутии върши същата работа и не струва нищо. Но фабричният е по-здраво направен и може да съхраняваш спирта вътре.
 

valenti

Потребител
Dejmos написа:
:bravo:
Виждам капачката на един оригинален спиртник, който само по разни клипчета съм го мяркал.
Откъде се сдоби с него?

П.П. Всъщност този, дето се прави от 2 бирени кутии върши същата работа и не струва нищо. Но фабричният е по-здраво направен и може да съхраняваш спирта вътре.


Да така е! Почти всички видове примуси които открих в нета съм си ги изработил сам, всички работят безотказно. Но съм наистина горд че открих ОРИГИНАЛА :) Купих си го от Норвегия, и в БГ левчета ми излезе 100лв., но въобще не се замислих да ги похарча за това чудо на ,,природата,, ;).
Вече почти не ползвам газов котлон,когато съм на палатка и на пикник. Този комплект за разлика от ръчно изработените от мен примуси, с едно зареждане/около 50мл. спирт/ работи повече от 30мин.!!!
 
A

Anonymous

Гост
:banana: От известно време не вярвам в нож тип РАМБО. Имам си малък неръждавейков нож и това чудо от снимката. Томахавката бръсне.
А някой може ли даде акъл отосно спалните чували, по точно тези в които може да се спи и при минусови темеператури. Имам един, татко ми го е купувал, спал съм 2 пъти на открито през лятото на над 1000м, ако не беше зимното яке щеше да ми се наложи здраво да позъзна. Решил съм да го сменя.
 

praetorian

Редовен Потребител
Ralfi написа:
:banana: От известно време не вярвам в нож тип РАМБО. Имам си малък неръждавейков нож и това чудо от снимката. Томахавката бръсне.
А някой може ли даде акъл отосно спалните чували, по точно тези в които може да се спи и при минусови темеператури. Имам един, татко ми го е купувал, спал съм 2 пъти на открито през лятото на над 1000м, ако не беше зимното яке щеше да ми се наложи здраво да позъзна. Решил съм да го сменя.
Трябва ти такъв с гъши пух, те са най - добри.Ама и трябва да е доста дебел, както и от специален плат, с "дишаща "мембрана.Задължително подложка, по - добре надуваема да изолира добре. :DПък и минусови, ама зависи, колко минусови са ;)
 

andi

Редовен Потребител
То си пише на самия чувал на колко градуса му е комфортната зона . Това е ориентир , на маковите е по верен .
 
A

Anonymous

Гост
Днес получих така дългоучакваната магнезиева запалка.
Моята запалка е от евтините, представлява блокче магнезий и метална пръчка (не е кремък), прекрипена към едната страна. Също така има и малка пила, която може да изхвърлите на момента.
Работи се по следния начин:
1. Настъргвате се достатъчно количество магнезий с помощта на гърба на нож.
2. Не трябва тепърва да събитате дърва и т.н., понеже магнезиевите струшки ще се oкислят и няма да се запалят. Събирате стружките на купчина в непосредственна близост до подпалките.
3. Поставяте запалката както е показано на клипчето и драскате отново с гърба на ножа този път металната пръчка. Тя се състои от някакъв магнезий, който е по мек. Интересното е че ножа почти не се поврежда от тази пръчка.

Този тип запалки са открити от шведските военни и предимистово е, че даже и току що извадена от водата, дази запалка дава искра. Пробвах го, вярно е. Освен това нагнезия гори с 3000C.
За да запалите огън с такова чудо трябва малко да се поупражнявате, не е толкова лесно както на клипчето.

http://www.youtube.com/watch?v=KFaq-J-j ... re=related


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Поиграх си около час със запалката. На практика точно с моята запалка е много трудно да се направят хубави големи магнезиеви стружки, изглежда магнезият е по твърд от колкото този от клипчето. Освен това не ще да се запали. Вижда се как отделни стружки се запалват, но като цяло купчинката не пламва.

Накрая успях да подпаля 2 пъти вестник, по следния начин. Правя малка купчинка стружки, но само от мекия метал, от пръчката, след това подпалвам купчинката (обикновенно тя се самозапалва, докато стържа стружките).

Моето мнение е, че е по рационално да си купите от другите запалки, които представляват само пръчка от леснозапалимия метал(2ра и 3та снимка).
 

Attachments

  • FeuerstarterMagnesium.jpg
    FeuerstarterMagnesium.jpg
    16.7 KB · Прегледи: 10
  • magnesium2.jpg
    magnesium2.jpg
    35 KB · Прегледи: 15
  • Feuerstarter.jpg
    Feuerstarter.jpg
    25.7 KB · Прегледи: 14

Вячеслав

Потребител
Когато ходя на палатки винаги предвиждам трион и по- голям нож. Може и каквото и да е по.голямо острие необходимо за събирането на дървен материял. Съчки ,клони ,сухи дънери и т.н.
Това не е важно. Гледах едно предаване по Дискавъри и се оказа ,че този екперимент ,с който едва не запалих къщата на нашите сега го въртят по телевизията. Купувате си пакетче калиев перманганат и глицерин. Единственото правило е да се държат отделно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО :'( :'( :D Събират се съчките ,прави се малко джобче в основата ,което се пълни с перманганата и се поставя в основата на съчките и сухата трева . Остава се малък отвор ,за да може да се залее с глицерина. Резултата е до 5 секунди и е безкомпромисен. Окън и жупел. Малко повече дим ,но това не е проблем ако не искаш да се криеш от горския. Метода е доказан Препоръчвам го на всички къмпингуващи и рибари на палатки с нощен престой. :bravo: Ако някой не г ое опитвал нека го направи и ако го е чул от менв за първи път ми дължи биричка.- ;)

ПП и както се казва по Дискавъри ДОНТ ТРАЙ ДИС ЪТ ХОУМЪ НА БЪЩА ВИ ,ЧЕ ЧЕ ВИ ТРОШИ ГЛАВАТА АКО Е ОСТАНАЛО НЕЩО ЗА ТРОШЕНЕ. ;) :mad: Просто неопитвайте това у вас. :wall:
 
A

Anonymous

Гост
Това с перманганата съм го пробвал, наистина има страхотен резултат. Полученият от реакцията пламък е с много висока температура (а и май се отделя кислород, което бързо разгаря другите подпалки).
Освен с глицерин се получава и с концентрат антифриз (глицерол).
Времето преди самозапалването зависи от размера на кристалите перманганат. Колкото по-дребни, толкова по-бързо.

Има още един много лесен начин за запалване на огън. Трябват ви само парче стоманена вълна (фините телчета за чинии, освен това се продава и в Практикер като абразив) и батерия. Едва ли някой от нас тръгва да къмпингува без някакви батерии - фенерчета, ГСМ-и и т.н. Откъсва се малко от стоманената вълна, разчепква се да стане по-пухкава и да има въздух между нишките и се натърква с батерията, да даде късо между нклк нишки. Батерията трябва да има близко разположени контакти, като при 9-волтовата, или две по 1,5 волта една до друга. От късото нишките пламват и с леко раздухване цялото парче вълна се разгаря. ВНИМАВАЙТЕ! Температурата е много висока, има опасност от изгаряне.
Ако парчето вълна е поставено в стиска трева и тънки клонки, запалването им е гарантирано. На една от русенските срещи го демонстрирах на нклк човека и бяха поразени от лекотата, с която запалих огъня. Предполагам, че ако тази стоманена вълна се намасли, ще гори по-добре. Но и без масло се пали добре, дори да е влажно.

П.П. Ралфи, откъде се сдоби с тази магнезиева запалка?
 
A

Anonymous

Гост
Реакцията с глицирина и перманганата съм я пробвал. И тук има една подробност. Не се запалваше от начало. По принцип KMnO4 не би трябвало да се окисли от кислорода, той си е и така достатъчно окислен, но при мен се запали едва когато го стрих на прах.
Запалката ми е от тук: http://www.4komma5.de/Magnesiumstarter- ... rentfacher
Но не я препоръчвам, тази тук е по добър вариант: http://www.4komma5.de/Schwedischer-Army-Feuerstarter-
Тази също http://www.4komma5.de/Feuerstarter-Army ... rentfacher

A тази би трябвало да е най добрата: http://www.bergfreunde.de/light-my-fire ... uendhilfe/

http://www.youtube.com/watch?v=UtgQjwn7 ... re=related Това прави наистина яка искра, не е като моята.
 
Нагоре