ПРОБЛЕМИ ПРИ СТРЕЛБА С ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ. ВЛИЯЕЩИ ФАКТОРИ И РЕШЕНИЕТО ИМ.

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Точност и слънце.

братушка написа:
Попаднах на любопитна дискусия за това как се измества СТП в зависимост от посоката и силата на слънчевата светлина. Помислих, че може да бъде полезно за някого.

Оптический эффект, влияние Солнца

А тук има продължение на дискусията:
Температурная зависимость прицелов. Температурная ли она?

Отриви при стрелба с пневматични оръжия.

dp1962gb написа:
Предполагам, че всички се тормозят от тяхната поява.
Предлагам в темата да споделим мнения, наблюдения и препоръки относно отривите по време на стрелба, и начините за тяхното намаляване или елиминиране. Предполага се , че разполагаме с оптимално настроено оръжие по отношение на механиката (ПП или ПЦП), стрелбата е при оптимални условия (атмосферни, положение за стрелба , сортирани подбрани чашки и т.н). Може би по-сериозно седи въпроса при ПП, но всички мнения са интересни.

EDIT от CDman - Ето малко интересна информация смелена и извадена наготово :)

airgun_wind_1.jpg


airgun_wind_2.jpg





 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Вчера за пръв път стрелях в мъгла на дистанция около 40-43 метра по капачки с БАМ40 интересното че предния ден беше по хубаво времето и лесно си свалях капачките, но вчера ужас рядки уцелвах залепих и една мишена и забелязах че главно разсейва във височина, но и настрани се е разширила групата( по принцип и не сортирам чашките по тегло само по външен вид, но не е чак толкова зле групираноста) , тази зима за 3-ти път стрелям в студено време и се забелява определено влошаване на точноста, и при другите ли е така и доколко според вас е добре да се стреля с ППП при температури близки до нулата и надолу, аз си направих няколко извода и ще намаля подобни излизания при такива услувия особенно при силна влажност и в мъгла като се прибрах цялата пушка беше на капчици и трябваше да се разглобява и почиства, а уж я забърсах преди да я прибера в калъфа.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Най-добрия лек е пушката да не се внася на топло.
Внесеш ли я от студеното в топлата стая, дори да я забършеш, тя пак се изпотява, и остава между приклада и вътре в самата пушка- в цилиндъра. А и мазно изпотено желязо никак не ще да се бърше.
Зимата пушката стои на студено и след прибиране изобщо не се внася на топло. Ако не е мокрена от дъжд, сняг или силна мъгла, само минавам с един много леко омазнен парцал и това е. И не прибирам в калъф. Подпирам я на стената. Тези дето имат куфар, в куфара, ама го държа отворен.
А който няма избор и освен в топлата стая няма къде, забърсва, чака да изсъхне, пак забърсва и леко смазва.
 

vanko

Редовен Потребител
И аз така правя :yes: Стрелям ли на студено,като се прибера пак на студено в куфар само че открехнат.Преди това минавам с вълнен парцал защото колкото и да внимаваш от потта на ръцете ако не се стреля дълго остават петънца(ръжда) Минавам и с леко намазнен парцал със смазка ГОИ 54 след това забърсвам и обратно в куфара.
 

poacher

Потребител
Когато внеса пушка то студено на топло, от разликите в температурите се получава конденз.
Леко забърсвам капчиците и НЕ прибирам пушката в куфар/калъф, защото след няколко минути пак ще се появи конденз и ако е прибрана, то тази влага няма къде да "избяга" и остава по пушката.
Резултатът е ръжда, което никак не е хубаво.
Държа оръжието отвън, подпряно на стена или на двуногата, докато се "темперира" желязото и достигне стайната температура.
Ако има за подсушаване забърсвам и едва тогава прибирам в куфар.
Обикновено няколко часа я държа отвън.
Независино от сезона и температурата пък, винаги бърша пушката от отпечатъци след стрелба с памучен парцал.

Веднъж преди много време бях забравил да темперирам оръжието и се образува ръжда.
С вълнен парцал и WD40 търках яко докато се махне.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Бях пуснал отделна тема относно отривите при стрелбата с пневматика с идеята, да се коментират различни наблюдения и мнения по въпроса. Темата беше прехвърлена тук, няма лошо така решили, само дето не разбирам какво общо с темата има изпотяването и кондензите по пушките със самата стрелба по скоро има отношение към поддръжката на оръжието.
Хайде няма ли мнения за явлението отриви. Нека уточня, ако коментираме нека приемем, че имаме добре настроена пушка, подбрани чашки, еднакви условия за стрелба (като позиция, време, температура и т.н).
 

andro

Потребител
Такова нещо като идеално време за стрелба има само на теория.Става въпрос на стрелба на открито .Особенно ако става въпрос за стрелба на големи дистанции .Живот и здраве наточил съм се на живо да видя как се прави група 3см .на да речем 80 метра.По принцип ако всички фактори за които си писал са налице -супер пушка ,чашки с разлика 0,001г,оптика трепач и още други тех. съоръжения ,то причината за отрив остава да е само ръката която дърпа спусъка или муха кацнала в неподходящия момент на носа.
 
A

Anonymous

Гост
Какво очакваш да чуеш при така описаните условия?
Еднакви, значи сортирани чашки.
Изправна пушка, добре простреляна, читава оптика, която да не се размества.
Еднакви условия за стрелба.
Т.е. всички обективни фактори са константа.
И кое остава да варира?
Субективния фактор - стрелеца.

П.П. Но пък винаги може да има случаен фактор, който да не подлежи на предварителна оценка. Порив на вятър някъде по траекторията, който да не се усеща от стрелковата позиция, местни термики (е, признавам, че това е малко прекалено за нашата стрелба, няма чак толкова малки като площ и интензивни като въздействие термики), незабелязно при зареждането подбиване на чашката (това пак е субективно)... Ако щеш дори сблъскване с муха някъде по траекторията ;)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Въпроса за отривите е интересен, при стрелба не винаги се случва това което знаем и очакваме. Аз, например отскоро установих, че пружинна пушка простреляна от ФТ поза седнал коренно променя поведението си при стрелба от БР маса. Рамото поддава по-малко при БР инвентара и изстрелите отиват вляво и долу. Колегата dp1962gb има БР инвентар и като се съберем да си стреляме с ЦФХ-овете той си седи на масичката, а аз до него на земята - щото седна ли на масичката - отиде та се не видя попадението ми. С известно "разочарование" разбрах, че братушка стяга БР маси за Ботево. Стрелбата легнал от чували определено е по-близо до естествената реакция на тялото, отколкото стрелбата от маса. Разбира се БР се стреля от маси, това е просто мое впечатление. Не ми се удава стрелбата от маса и това е :).
 

angelmr

Редовен Потребител
При пружинната пневматика изместването не най-лесно забележимо, но по принцип дори мястото на което подпираш пушката с ръка има значение за мястото на групата. А да не говорим за различните упори. Чувалчето с пясък и за мен си остава най-добро, въпреки че нямам такова. :)
 

rivan

Редовен Потребител
Балансът на пушката също влияе много на точната стрелба.Според руснаците,пушката е добре балансирана,когато групата,направена от упора съвпада с групата,направена от положение прав,без упора.
 

lynx

Редовен Потребител
rivan написа:
Балансът на пушката също влияе много на точната стрелба.Според руснаците,пушката е добре балансирана,когато групата,направена от упора съвпада с групата,направена от положение прав,без упора.
Такава пушка още не е сътворена, а и стрелеца трябва да е бога на стрелците.
 

andro

Потребител
Руснаците са едни от сериозните капацитети в пневматиката,така че защо пък не .Любопитно ми е да видя как ще се представи състезател по биатлон с пружинка на на 50 метра.
 

lynx

Редовен Потребител
Ако наистина са толкова сериозни капацитети, няма да напишат подобна простотия :-\
Или този който го е написал стреля мноооого лошо с подпора и не е проблем да си повтори бездарното постижение от ръка.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
чакайте малко,тръгнахте с рогите.това,което колегата rivan има в предвид не е ,че групата от "прав" е свита,колкото от рест.
а,че двете групи са на едно и също място на мишената(без значение размерът им).
стрелбата "прав" е безспорно най-трудната от класическите пози,но и позволява човешкото тяло да действа максимално амортизиращо спрямо откатите,ротациите и вибрациите на пружинния изстрел.а опората при недобре балансирано оръжие(откъм маса-мощност), променя винаги мястото на попаденията.
 

rivan

Редовен Потребител
Наистина съм се изразил неточно - под група имах предвид СТП(средна точка на попаденията).Досега търсих темата,но не можах да я открия
Съжалявам за недоразумението!
 

DANNY

Редовен Потребител
Тази тема пак замря :'(

Пускам още една диаграма за посаката на вятъра и попадението на чашката спрямо центъра на мишената.
Външните стрелки показват посаката на вятъра а вътрешните кръкчета показват изместването в ляво/дясно горе/долу на попадението

WindageCMod.jpg
 
Нагоре