ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

De_Marco

Редовен Потребител
Колеги,някой ползва ли китайска помпа? Гледам ги,че варират от 30 до 300лв. Проблема е че всички са ми еднакви. Ще се радвам някой да сподели опит. Предполагам има нещо читаво измежду тях.
Ползвам такава, както на колегата, която продава. https://forum.airguns.bg/index.php?threads/Ръчна-помпа-пцп.12983/
Ползвам я от няколко седмици, на малка 165 кубикова пушка. По-леко върви, отколкото хатсанската, третата й степен е на 6мм, за разлика от турската, която е на 7мм. и от там идва тази разлика в усилието. Наведъж, без почивка, помпя от 140 до 200 атм. Тествал съм помпата до 250, нагоре не вярвам да издържи или по-скоро би било невъзможно за теб. Доста прост механизъм има, не виждам какво може да й се обърка. Удобна и лека е, ако свашиш дръжката може да се носи безпроблемно в раница при преходи. Като цяло съм доволен. Манометърът й е хубав и му имам повече доверие от този на пушката, с течност е. Мислех да купувам директно от китайците, ама просто не си заслужава риска, при малката разлика в цената, спрямо тук. Има резервни доста пръстени, вкл. за третата степен, силиконово масълце, както и различни накрайници и бърза връзка. А, забравих, отпред е с малкия филтър, който аз трудно развъртях (беше чист), ама останалото тръгна "на ръка". Ако друго те интересува, питай.
 

gdelev

Новодошъл
Здравейте,

Здравейте, колеги,
Някой дали може да помогне с мъжка бърза връзка между женската бърза връзка на маркуча от компресора и връзката към пушката. Моята връзка към пушката е направена за подвързване към бутилка, а целта е да се осъществи директно зареждане от компресора.
Или пък да насочите от къде може да се намери такава.
Предварително благодаря на на тези, които ще се отзоват!

Имам същото питане и ще се радвам ако някой може да помогне :)
 

jony

Потребител
КолегаDe Marco ако си решил да правиш преходи с помпа в раницата по-добре да са през лятото и то при хубаво време, за да не влизаш в излишни приключения.
 

Gogata

Новодошъл
Здрасти,
Освен бутилка, какво друго ми трябваше към нея, за да пълня пушката?
 

slavev

Потребител
Здравейте . С 6 литрова бутилка колко пати ще мога да заредя 480 кубика бутилка ? Или да тарся 10 литра ? Изжинете ме за правописа . :)
 

shaman

Редовен Потребител
мдаа... (за правописа)...

От колко до колко бара ще се пълни ?

Иначе ето ти примери:
IMG_0204.PNG IMG_0203.PNG
 

niki 67

Потребител
Здравейте, колеги. Някой правил ли е цилиндър за налягане и ако да, какъв материял е използвал? Четох, че цилиндъра на една марка пцп е от В95Т/7075, но в СТЕВА не намирам подходящ размер тръба. Има обаче тръби с подходящ размер от Д16Т/2024. Взаимозаменяеми ли са? Ето и какво копнах от сайта им.

Д16T , 2024 , 3.1355 e aлуминиева сплав за силови елементи и детайли на самолетни конструкции, автомобилни купета, тръби и т.н.; за детайли, работещи при температури до -230 град. Fe до 0.5% ; Si до 0.5% ; Mn 0.3 - 0.9% ; Cr до 0.1% ; Ti до 0.15% ; Al 90.9 - 94.7% ; Cu 3.8 - 4.9% ; Mg 1.2 - 1.8% ; Zn до 0.25% ; B95T , 7075 , 3.4365 e aлуминиева сплав за производство на тежко натоварени конструкции и детайли , главно работещи в компресия. Fe до 0.5% ; Si до 0.5% ; Mn 0.2 - 0.6% ; Ni до 0.1% ; Cr 0.1 - 0.25% ; Ti до 0.05% ; Al 86.3 - 91.5% ; Cu 1.4 - 2% ; Mg 1.8 - 2.8% ; Zn 5 - 7% ;
 

slavev

Потребител
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
Здравейте колеги.

Съзнателно нарушавам правилата на форума дублирайки с леки промени пост от темата за доставка на компресори и тук, понеже не е далече времето, когато ще затворя темата и тази информация ще изчезне заедно с нея а тук съм написал няколко неща, които не можах да намеря в тази тема.

Отделих време и да напиша този пост, понеже всеки който иска да му доставя компресор YONG HENG, започва да ми задава въпроси а нямам физическата възможност да отговоря на всеки по отделно, особено ако 3 или 4 човека ми пишат едновременно, трябва да препрочитам всяка една кореспонденция за да видя кой какво е питал.

По принцип, цялата информация за правилна експлоатация на компресора я има в YouTube, обяснено подробно във видеа, но ще напиша няколко неща които смятам че са важни за да се имат впредвид.

1. Компромис с маслото не трябва да се прави. Като най добро, препоръчвам XADO VG 100 - https://www.tstgroup.eu/компресорни-масла/Xado-VG-100

2. Покупка на допълнителен филтър. Ако искате оптималния вариант, трябва да се закупят няколко допълнителни пълнежа за него, които описвам по начина на подреждане във филтъра посока от компресора към бутилката.

а) дунапрен резерви - обира изхвърленото масло - https://www.ebay.com/itm/402641643666
b) силикагел гранули 4мм - абсорбира влага при ниска и нормална температура - https://www.alo.bg/6962267#highlight=силикагел
c) молекулярно сито гранули 3-4мм- абсорбира влага при по висока температура - http://www.aluax.com/bg/molecular-sieve/
d) активен въглен гранули 3мм - филтрира и абсорбира миризмата - https://elimex.bg/product/65993-aktiven-vaglen-granuli-3mm-1kg

ВАЖНО: Винаги филтъра на компресора, било то фабричния или допълнително закупен, без значение какъв ще е пълнежа, трябва да бъде поставен вертикално а не легнал и задължително на по високо ниво от компресора!

3. Когато пълните бутилката си и компресора достигне желаното налягане, първо се разхлабва леко единия изпускател, след което втория, затваря се крана на бутилката, оставя се компресора да поработи още 4-5секунди и едва тогава се изключва от превключвателя.

В допълнение, във водата може да слагате лед или например да напълните с чешмяна вода бутилки от кока кола или минерална вода които да поставите във фризера и при използване на компресора замразените бутилки да се поставят във водата, като така се подържа ниска температура при охлаждането. Тук искам да отбележа, че по клипчета може да видите компресора да вдига температури от 40-50-60 градуса по целзий, не е фатално в тия граници, дори в книжката с инструкции пише че водата за охлаждане може да се смени при достигане на 70 градуса по целзий а максималната температура е 75 градуса. Но средна температура от 50 градуса +/- 5 градуса е най добре.

Горе написаното е лично мое мнение, базирано от гледане на много видеа за правилно използване на този компресор, от контакти с колеги които използват такива и според мен така използван, компресора няма да дефектира и ще има дълъг живот, но не ги приемайте като задължителни и всеки който сметне, че може да си сложи евтино масло или да не закупува допълнителен филтър с описаните по горе пълнежи, негово право е да използва компресора си както сметне за добре.

Поставям 2 видеа, в които мисля че е събрано всичко което е полезно като инфо за компресори YONG HENG.
Моля Ви четете, гледайте видеа и не ме заливайте с въпроси на лични. Аз не съм професионалист нито консултант.


 

xpresident

Редовен Потребител
Колеги, някой от Варна да има да ми услужи с бърза връзка женска, към резба G1/8? Или ако има излишна, пуснал съм обява в раздела.
 

pifcoo

Потребител
Информация за региона на Пловдив относно пълнене на бутилки.Понеже последно време някой са ми обидени ,че не им пълна бутилите на тестово ,съм им обеснил ,че бутилките се пълнят на работно налягане."Ама дай поне още 30 бара".Разберете хора и най вече за новите. В този спорт като всеки друг си има правила.Пълнят се бутилки с минал тест,да не са карбонови и да не са китайски и на работно изписано на бутилката.Научил съм се и да разпознавам набити номера без да е минала тест.Хора живота си е ваш ,но моя си ми е мил все още.Питат ме и защо отказвам карбонови и китайски.Малко хора знаят как да пазят карбона от нараняване,а той нарани ли се бутилката е за брак и не искам да ми гърми в ръцете.Китайските имат проблем или поне до скоро с крановете /друга ресба/ и много от тях не са сертифицирани по ИСО.За тези които пълнят направо пушката важат същите правила за тест на цилиндрите им .
 

Sax

Потребител
Повечето нови пушки са с карбонови бутилки.....Собствениците на ФХ,да си подменят резервоарите с алуминиеви или да си изхвърлят пушките?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Повечето нови пушки са с карбонови бутилки.....Собствениците на ФХ,да си подменят резервоарите с алуминиеви или да си изхвърлят пушките?
Не рипай като парле пред майка си......
Колегата засяга основен въпрос, отнасящ се до услугата "пълнене на бутилки с въздух за дишане", предлагана от магазина му. Това се отнася и до всички водолази, пълнещи там, не само за "въздухарките".
Какво и как ще си пълниш после с този въздух, си е твое решение, за което си носиш сам отговорността.....
 

Sax

Потребител
Не рипам!Още като излязоха карбоновите бутилки(големите),не резервоарите на пушките....
Реакцията на твоя градски беше:Не ме интересува,че е нова,че има щемпъл-Аз карбонови бутилки няма да зареждам!
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Е и? Нима не е негово право какви услуги да предлага?
Мнението му се споделя от почти всички разумни колеги.
Не случайно карбонови бутилки за въздух с голям обем професионално не се ползват.
Когато проблема е в теб, не обвинявай другите.
 
Нагоре