Освобождаване на пратка от митницата

clear

Новодошъл
Здравейте

В петък сутрин DHL.. ми изпратиха емайл с описани стъпки за освобождаване на пратката. Тъй като адресната ми регистрация не е в София, не мога да издадат ЕОРИ номер и реших сама да се занимавам. В техният документ пишеше, че е необходим е-подпис за ако се разправяш сам! Изгубих няколко часа, но купих аз е-подпис.. въпроса е че програмите описани в сайта не се инсталираха. За това реших да ходя направо до Митницата. Попитах на гишето за временнен ЕОРИ номер, но жената отговори че нямало и ще ми издаде направо постоянен! Десет минутки преди да затварят митническите бюра влезнах да говоря с жената. Тя каза, че няма време, защото нещата не ставали с магическата пръчка и че е-подпис щял да бъде задължителен началото на 2019...

Въпроса ми сега е защо тези от DHL пищат, че "Имайте предвид, че митница Аерогара София приема само митнически декларации,
подадени с електронен подпис."? Ако отида сега в понеделник и нямам регистрация в http://customs.bg/, от митническото бюро ще ме върне ли? Трябва ли изобщо този е-подпис..

Става въпрос за Аерогара София

Благодаря на всички, които видят поста и отговорят преди понеделник

Последна промяна:

Пламен ss

Потребител
Лично аз не съм ходил в митницата. Също не съм от столицата. На мен DHL ми освободиха пратката имат такава опция . Само пращташ документите каквото ти поискат .

dberov

Редовен Потребител
От месец февруари, влязоха нови митнически разпоредби и едно от новите изисквания е ЕП, дори и за физически лица е вече задължителен. А щом нямаш и ЕОРИ номер не можеш сам да освободиш пратката.
DHL предлагат опция да освободят пратката от Ваше име като им подпишеш пълномощно.
От там нататък, те се занимават със всичко и когато пратката е вече освободена, ще Ви представят сума за плащане в която влиза тяхната услуга + митническите такси.

clear

Новодошъл
От месец февруари, влязоха нови митнически разпоредби и едно от новите изисквания е ЕП, дори и за физически лица е вече задължителен. А щом нямаш и ЕОРИ номер не можеш сам да освободиш пратката.
DHL предлагат опция да освободят пратката от Ваше име като им подпишеш пълномощно.
От там нататък, те се занимават със всичко и когато пратката е вече освободена, ще Ви представят сума за плащане в която влиза тяхната услуга + митническите такси.

От всички неща, които изчетох по темата... разбрах, че не мога да си изтегля постоянен ЕОРИ номер от митницата в София. Трябвало да ходя, където съм по адресна регистрация. Да, обаче като отидох на митницата, жената ми даде постоянен номер! Демек вече имам ЕОРИ номер, обаче за следващите стъпки не знам дали ми е нужен Е-подпис. Знам, че трябва да се попълни митническа декларация в митническото бюро и да се подаде в клона на банката... но за тези стъпки не знам дали трябва този Е-подпис.

fishermaniac

Потребител
Изкарай си един ел подпис за по-сигурно,не е кой знае колко скъп за физически лица и си действай

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
С делегиране на права чрез изваждане на пълномощно и ЕОРИ на DHL, което струваше по спомен около и под 30 лв., щяхте да си спестите всички процедури и разкарвания по институции. И двата документа са безсрочни и са валидни и за последващи процедури по освобождаване на пратки. Заедно с пратката, която очаквате щяха да пратят и ЕОРИ-то.

ПП Сега си разрових мейла. DHL са ми взели 24 лв. еднократно за издаване на ЕОРИ. Пълномощното, което е подписано собственоръчно го изпращат по мейл, разпечатва се, подписва се и идва куриер да го вземе от посочения адрес, което е включено в цялата процедура по освобождаване на пратката. Могат и те да преведат митническите сборове по сметка на Агенция митници, но тази услуга струва нови 24 лв., които аз си спестих превеждайки ги лично и изпращайки платежното нареждане отново по мейл.

Последна промяна:

shaman

Редовен Потребител
Старичка тема, ама ето сегашните ми перипетии с нашите митници:

Ба си лудницата :)
Дет се вика - "Митничар да си" !

Преди време поръчах 2 цеви от Русия.. Колкото и да е чудно пристигнаха от Русия за седмица и половина на 25.05 и от тогава стоят на митница в София.

Изпратих 3 пъти необходимите документи (веднъж по пощата, че ги бяха хакнали и не им работеще електронната поща, после 2 пъти по email) и от митниците ни вопъл ни стон..
Като разбраха, че става въпрос за цеви и се почна - разрешително..
Абе хора.. това е въздушно оръжие, няма разрешително..
Ама дай ЕОРИ номер - добре, де ..ето ви го.
Ама що си платил в рубли, дай разписка в лева.. - добре де.. Ето ви я и в лева..

Месец и нещо след това звъня (човек трябва да е мноого упорит и да звъни през минута поне половин час) и най-после вдигна една кака..
Казвам и - Да проверя само статуса на една пратка.. Само като и казах първите две букви каката вика "ааа, за цевите ли става въпрос" ;) Трябвало да се отворят и да се види дали са наистина за въздушно оръжие и дали стават и за огнестрелно.. Тогава ще трябвало разрешително.. Ама имало (не знам как да удебеля текста):
Само един митнически служител, който разбирал, а той бил отпуск!!!
Та.. само исках да се оплача :) Проекта Hercules със 70см руска цев се отлага за неопределено време...

П.П. Развитие малко след това! Звънна ми каката - "Отворили и видели, че са различни цеви"
- Изпрати ми уведомлението за пушките, на които ще се слагат тези цеви... (шаш и паника) :)

Както и да е.. изпратих им две за два Херкулеса пък да видим...

kaloyan_takev

Редовен Потребител
Старичка тема, ама ето сегашните ми перипетии с нашите митници:

Ба си лудницата :)
Дет се вика - "Митничар да си" !

Преди време поръчах 2 цеви от Русия.. Колкото и да е чудно пристигнаха от Русия за седмица и половина на 25.05 и от тогава стоят на митница в София.

Изпратих 3 пъти необходимите документи (веднъж по пощата, че ги бяха хакнали и не им работеще електронната поща, после 2 пъти по email) и от митниците ни вопъл ни стон..
Като разбраха, че става въпрос за цеви и се почна - разрешително..
Абе хора.. това е въздушно оръжие, няма разрешително..
Ама дай ЕОРИ номер - добре, де ..ето ви го.
Ама що си платил в рубли, дай разписка в лева.. - добре де.. Ето ви я и в лева..

Месец и нещо след това звъня (човек трябва да е мноого упорит и да звъни през минута поне половин час) и най-после вдигна една кака..
Казвам и - Да проверя само статуса на една пратка.. Само като и казах първите две букви каката вика "ааа, за цевите ли става въпрос" ;) Трябвало да се отворят и да се види дали са наистина за въздушно оръжие и дали стават и за огнестрелно.. Тогава ще трябвало разрешително.. Ама имало (не знам как да удебеля текста):
Само един митнически служител, който разбирал, а той бил отпуск!!!
Та.. само исках да се оплача :) Проекта Hercules със 70см руска цев се отлага за неопределено време...

П.П. Развитие малко след това! Звънна ми каката - "Отворили и видели, че са различни цеви"
- Изпрати ми уведомлението за пушките, на които ще се слагат тези цеви... (шаш и паника) :)

Както и да е.. изпратих им две за два Херкулеса пък да видим...
Ти си с цеви, по- близо си до истината. Аз тоя филм го играх за оптика!!!! Пеша да бях отишъл до Китай пак по- бързо щях да се върна с тая оптика. Добре, че от DHL ми освобождаваха пратката. Аз само тичах за/с документите до скенера и до компютъра. Че ако трябваше аз да `одя до София, не до Китай, до луната щеше да ми е по- близо. Такива дивотии ме подсещат за един "виц":
Българин и американец се хванали на бас кой по- бързо ще вдигне къща.
На четвъртия месец американеца звъни на българина и му казва:
- Днеска боядисаха, нощес съхне и утре се нанасям. Ти до къде си?
- Още три документа и почвам да копая основи!!!

shaman

Редовен Потребител
След месец и нещо, 105лв. мито и ДДС, още 36лв. за пощите цевите са пристигнали.. естествено точно когато излязох отпуск :)

shaman

Редовен Потребител
И естествено руснаците оклепали нещата :)
Вместо 6.35 ми изпратили 7.62 калибър ;)
Така, че ще мисля сега коя пушка да направя на 7.62..

shaman

Редовен Потребител
Ба си номера :)

Говоря за този: 070019666 (това е номера на Булпост)
Оказа се, че е импулсен телефон...
Докато говорих с тях за това къде ми е пратката и как да я освободя ме е таксувало допълнително !

Пълни идиоти !

Anahtas.DmN

Потребител
Колеги, има апп в андройд стор-а, казва се 0700 с нея можете директно да наберете номерата, който се намират зад 0700 ХХХ. Приятел в Англия я ползва и е страшно доволен.

shaman

Редовен Потребител
;) 1.53 лв. няма да ме съборят, важен е принципа !

joro_ihr

Редовен Потребител
Колеги, има апп в андройд стор-а, казва се 0700 с нея можете директно да наберете номерата, който се намират зад 0700 ХХХ. Приятел в Англия я ползва и е страшно доволен.
+1 работи на повечето импелсни телефони.

Нагоре