Освобождаване на пратка от митницата

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от clear, 2 Декември 2018.

Tags:
 1. clear

  clear Новодошъл

  Публикации:
  2
  Здравейте

  В петък сутрин DHL.. ми изпратиха емайл с описани стъпки за освобождаване на пратката. Тъй като адресната ми регистрация не е в София, не мога да издадат ЕОРИ номер и реших сама да се занимавам. В техният документ пишеше, че е необходим е-подпис за ако се разправяш сам! Изгубих няколко часа, но купих аз е-подпис.. въпроса е че програмите описани в сайта не се инсталираха. За това реших да ходя направо до Митницата. Попитах на гишето за временнен ЕОРИ номер, но жената отговори че нямало и ще ми издаде направо постоянен! Десет минутки преди да затварят митническите бюра влезнах да говоря с жената. Тя каза, че няма време, защото нещата не ставали с магическата пръчка и че е-подпис щял да бъде задължителен началото на 2019...

  Въпроса ми сега е защо тези от DHL пищат, че "Имайте предвид, че митница Аерогара София приема само митнически декларации,
  подадени с електронен подпис."? Ако отида сега в понеделник и нямам регистрация в http://customs.bg/, от митническото бюро ще ме върне ли? Трябва ли изобщо този е-подпис..

  Става въпрос за Аерогара София

  Благодаря на всички, които видят поста и отговорят преди понеделник
   
  Последна промяна: 2 Декември 2018
 2. Пламен ss

  Пламен ss Потребител

  Публикации:
  78
  от:
  Добрич
  Лично аз не съм ходил в митницата. Също не съм от столицата. На мен DHL ми освободиха пратката имат такава опция . Само пращташ документите каквото ти поискат .
   
  Gadnqra харесва това.
 3. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,992
  От месец февруари, влязоха нови митнически разпоредби и едно от новите изисквания е ЕП, дори и за физически лица е вече задължителен. А щом нямаш и ЕОРИ номер не можеш сам да освободиш пратката.
  DHL предлагат опция да освободят пратката от Ваше име като им подпишеш пълномощно.
  От там нататък, те се занимават със всичко и когато пратката е вече освободена, ще Ви представят сума за плащане в която влиза тяхната услуга + митническите такси.
   
  Gadnqra харесва това.
 4. clear

  clear Новодошъл

  Публикации:
  2
  От всички неща, които изчетох по темата... разбрах, че не мога да си изтегля постоянен ЕОРИ номер от митницата в София. Трябвало да ходя, където съм по адресна регистрация. Да, обаче като отидох на митницата, жената ми даде постоянен номер! Демек вече имам ЕОРИ номер, обаче за следващите стъпки не знам дали ми е нужен Е-подпис. Знам, че трябва да се попълни митническа декларация в митническото бюро и да се подаде в клона на банката... но за тези стъпки не знам дали трябва този Е-подпис.
   
 5. fishermaniac

  fishermaniac Потребител

  Публикации:
  308
  от:
  plovdiv
  Изкарай си един ел подпис за по-сигурно,не е кой знае колко скъп за физически лица и си действай
   
 6. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,666
  от:
  София
  С делегиране на права чрез изваждане на пълномощно и ЕОРИ на DHL, което струваше по спомен около и под 30 лв., щяхте да си спестите всички процедури и разкарвания по институции. И двата документа са безсрочни и са валидни и за последващи процедури по освобождаване на пратки. Заедно с пратката, която очаквате щяха да пратят и ЕОРИ-то.

  ПП Сега си разрових мейла. DHL са ми взели 24 лв. еднократно за издаване на ЕОРИ. Пълномощното, което е подписано собственоръчно го изпращат по мейл, разпечатва се, подписва се и идва куриер да го вземе от посочения адрес, което е включено в цялата процедура по освобождаване на пратката. Могат и те да преведат митническите сборове по сметка на Агенция митници, но тази услуга струва нови 24 лв., които аз си спестих превеждайки ги лично и изпращайки платежното нареждане отново по мейл.
   
  Последна промяна: 3 Декември 2018

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена