ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Slid3ra написа:
Привет колеги искам да попитам или по скоро намеря подходяща оптика която да издържи на hatsan striker 1000s която да е максимум до 100лева пък и това ми е много. Бях гледал една bushnell 3 9x32E за 50 лева ми е даваха ама не съм ситурен за нея вие какво ще кажете. Или BSA S 4x32 WR ?????? :sos: :sos:

http://forum.airguns.bg/http://forum.airguns.bg/phpBB3/viewtopic.php?t=5

Това е твоята оптика.
 

perf

Новодошъл
Slid3ra написа:

Втората я имам но е закачена на Метеор QB57. Там отката е малък. Има и проблем с захващането на 11ммм. шина. Трябва да подлагаш. Та думата ми е за втората оптика - според мен не става за пушка с голям откат.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Колеги някой срещал ли е из БГ магазините уред за измерване на усилието на спусъка, и ако да моля кажете къде. Благодаря предварително :cheers:
 

big_dragon

Редовен Потребител
Има ги в риболовните магазини:
Моят го купих от Ebay.
Цените са от 8...8000 лева.
91504c132b693796a14370c27030b944.jpg

От парче тел с подходяща дебелина и помощта на клещи, си фасонираш една кука, с която да закачиш спусъка за кантара. Куката не трябва да опира по дръжката и приклада на оръжието.
Работиш в положение цевта да сочи надолу.
Нулираш кантара със закачената кука и закачаш куката към спусъка.
Теглиш спусъка с кантара, докато спуснеш УСМ и ВОАЛА...
 

st_beer

Редовен Потребител
@Dominus
То и аз не зная и не правя разлика ама не смея да се включа да попитам,че току виж съм набеден за провокатор и ме изкарат, че се заяждам.
Затова си трайкам и не смея да попитам. Чакам и аз като тебе О велики да вкара разяснение и да светне нас непросветените каква е разликата,че да се науча какво е това в страни на моята оптика фокус ли е или е паралакс . :eek: :pardon:
п.п
Според тази снимка по долу е фокус ама ние си му казваме страничен паралакс :

 

dberov

Редовен Потребител
Колеги, нужна ми е помощ. Искам да премахна защитното покритие на скобата от снимката /мисля че е понцинкована/. В момента я пробвам с електролиза но след 12 часа няма почти никаква промяна, търсих с google и намирам как се прави покритието но не и как може да се махне. Със шкурка става но на горната част има набити размерите и там не може да се махне.

 

sts1969

Редовен Потребител
Солната киселина се гаси с цинк, така че би трябвало да го яде. Така се прави киселина за запояване, изпаренията при процеса са много вредни и се прави на открито.
 

dberov

Редовен Потребител
Вярно, това съм го учил по химия преди 35 години :eek: кога минаха...
Утре ще пробвам
 

st_beer

Редовен Потребител
Пробвай на пясъкоструйка. Мисля че също ще свали покритието,но не съм на 100% убеден.
 

st_beer

Редовен Потребител
Ето една интересна статия за оптиките на разбираем роден език. Свалена е от http://www.aleksis-optics.com/?p=1280


Защо прицелът е толкова важен?

Ето че остават броени дни до началото на ловния сезон, като с всеки изминал ден приготовлението става все по-трескаво, а нетърпението все по-голямо. За опитните ловци преглеждането, почистването на ловния инвентар се е превърнало в ритуал, почти толкова вълнуващ, колкото и самия лов. А тези, които все още не са се сдобили с оптика или са решили, че е крайно време да заменят старата, най-логично е да посетят близкия оръжеен магазин.

Ловец влиза в оръжеен магазин, за да си купи ловна пушка. Съвсем естествено задава куп въпроси на компетентния продавач и оглежда внимателно всяко едно оръжие. Продавачът пита за вида лов, от който ловецът се интересува. След внимателно обмисляне, ловецът се спира на скъпа пушка за сумата от 1500 лева и с усмивка се отправя към касата. Точно преди да плати, ловецът добавя и прицел за 100 лева. Продавачът го поглежда учудено и с въздишка прибавя оптиката към сметката. Ловецът плаща и си излиза по-щастлив от всякога.

Това, което не винаги бива разбрано е, че качеството на прицела може да бъде по-важно от качеството на пушката. Ловецът може да удари целта като използва и не чак толкова скъпо оръжие, но прицел с голям обхват. Използвайки некачествен прицел, възможностите на ловеца (особено при мъгла, слаба видимост) са минимални, дори и с най-доброто оръжие на пазара. Настоящата статия има за цел да маркира минимума знания, с които трябва да е въоръжен всеки ловец при покупката на прицел.

Как работи дневния прицел?

Най-важните части на дневните прицели са лещите. Най-отпред на прицела и по-големи като размер (в диаметър) са лещите на обектива. Тяхната роля е да улавя и предава светлината обратно към лещите на окуляра, които се намират в противоположния край на прицела и са най-близо до окото. Повечето лещи за прицели са водонепропускливи и устойчиви на мъгла.

Дневните прицели работят на принципа на телескопите. Светлината, преминаваща през лещите на обектива се фокусира в една точка вътре в оптиката. Лещите на окуляра увеличават многократно светлината от фокалната равнина. Когато се погледне през оптиката, изображението, което се вижда е именно тази светлина. Прицелите също така имат и графични маркери (скали), които могат да са различни видове – кръст, милдот, скала, с или без подсветка и т.н. Целта на всички тях обаче е една, да посочат къде ще попадне куршума, когато стрелецът дръпне спусъка.

Някои прицели са със специално покритие на лещите, което представлява тънък слой от синтетичен материал, което намалява отблясъците. Това означава, че лещите на обектива отразяват по-малко от уловената светлина и позволяват повече светлина да достигне до окото.

Някои видове оптики имат допълнителни функции (настройки), които позволяват например да се види мишената с различни увеличения. Например, с дневен прицел може да се наблюдава мишена увеличена от 3 до 9 пъти. Това означава, че ако сте задали 3x увеличение, всеки наблюдаван обект ще се вижда приближен 3 пъти. При варио оптиките настройките на увеличението се регулират от пръстен, който се намира в горната част на оптиката, в близост до окуляра. При завъртане на пръстена се увеличава или намалява увеличението на прицела.

Повечето производители на ловна оптика настройват прицелите така, че да са фокусирани на 100 ярда (91,4 м) или на 100 м (в зависимост от страната производител). Това означава, че ако се прицелим в обект намиращ се на 100 м дистанция, целта трябва да се вижда ясно. Но промяната на настройките на увеличението могат да отчетат паралакс грешка. Най-неразбираема, а често и неправилно разбрана, е настройката на паралакса. Това НЕ е корекция на фокуса, а корекцията на паралакса цели да елиминира оптичните грешки, който се появяват при прострелка на различни дистанции.

Всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това е и една от причините ловните карабини да се прострелват точно на 100 м. Някои модели и производители предлагат още една екстра – корекция на паралакса. С помощта на допълнителна настройка на обектива можем да прехвърляме свободната от паралакс дистанция. При повечето оптики това устройство е в предната част на обектива /при сенника/, а при други то е разположено странично като трети ключ за настройка.
Това се постига чрез позициониране на лещите за коригиране на паралакса за всяко конкретно разстояние, като трябва да се уверим, че изображението на целта се фокусира върху една и съща равнина с мерника на оптиката – нито пред, нито зад нея. За целта трябва оръжието да е добре застопорено. Окото се отмества на ляво и надясно, но на същото разстояние на окото от окуляра, като се изменя само ъгъла от който се гледа спрямо оптиката. Ако се вижда, че мерника се движи по мишената, това означава, че се отчита оптична грешка и трябва корекция на паралакса (ако оптиката има настройка за корекция на паралакса).

Всеки прицел има възможност за коригиране и настройка на мерника (скалата). Когато се монтира оптиката е наложително след това да се простреля, за да се до настрои. При прострелка се измерва отклонението от желаната цел (в см) и се коригира мерника (хоризонтално и вертикално). С помощта на тумблерите (ключовете) за корекция, скалата се насочва, така че да се премахне отклонението. На един клик (клик – отместване на една позиция на тумблера, при което се чува специфичен прещракващ звук „клик”) обикновено се равнява един сантиметър изместване на попадението. Но за различните производители и модели оптики тази мярка е различна. Например едно кликване може да се равнява на ¼ инча на 100 ярда ( 91,4м), на ½ , 1/12 и т.н., като ¼ инча на 100 ярда се равнява на 7 мм/ 100м.

Основната част на прицела си остава тръбата. Има два стандартни размера в диаметър: 1-инчови тръби ( 25,4 мм) и 30-милиметрови. Важно е да се знае този диаметър за да намерите правилния монтаж. След като се запознахме с базовата анатомия на дневните прицели е време да обърнем внимание и на различните модели и на това, как да открием най-сполучливия вариант за конкретното оръжие. И за да усложним още повече нещата, ще ви кажа, че няма две пушки, които да са еднакво идентични. Дори и да са от един и същи производител, една и съща серия, дори поредни серийни номера, те пак няма да са напълно еднакви. Вида на монтажа ще съвпада, както и вида на оптиката, но ще трябва да се направят някои допълнителни настройки.

Видове прицели

Да кажем, че в момента държите един ловен прицел с характеристики 5-12×42. Какво трябва да означават всички тези цифри? Първите две цифри показват обхвата на настройките на увеличението. В конкретния пример 5-12 увеличение означава, че целта, която сме набелязали ще е най-малко 5 пъти приближен. И за да стане по-ясно, ако сме застанали на дистанция 100 м от целта, при 5-кратно увеличение, ние ще виждаме целта с размери, все едно се намира на 20 метра разстояние. Освен това, тези цифри показват и още една много важна характеристика, че оптиката е варио, т.е. Увеличението може да се променя с минимум и максимум посочените цифри. Някои прицели обаче са с фиксирано увеличение и тогава техните характеристики ще изглеждат така: 8x 48, 6×42 и пр. Цифрата 42 се отнася до размера на лещите на обектива (в диаметър). Размерът на лещите има значение за това, колко светлина ще бъде пропусната към окуляра. Като цяло по-големите лещи подават по-голямо количество светлина, но това не винаги е така. Размерът на лещите на обектива е от значение само за оптики с високи нива на увеличение (14x-36x). За повечето ловци 40-50 милиметров обектив е достатъчен. Оптики направени с военна цел са с голям размер на лещите на обектива, което за ловни цели е нещо ненужно.

Видът на прицела зависи и от вида на мишената, по която ще бъде стреляно. Казано по друг начин, ако се ловува едър дивеч на разстояние не повече от 100 метра, не е нужно оптиката да е с високи показатели на увеличението или на обектива. Всичко над 7x и 8x е ненужно. Но ако стрелбата ще е от по-далечни разстояние (примерно 200- 250 м), ще се ви е нужен прицел с увеличение поне 12x. Теренът където ще се ловува също е от значение – дали ще изберете по-залесени райони или ще предпочетете откритите полета, това определено ще се отрази на избора на оптика. Ако предпочитате гористите местности, определено прицел с по-малко увеличение ще е по-полезен. Ако предпочитате лова през нощта, тогава най-удачният избор за вас ще е прицел за нощно виждане.

След като вече сме намерили подходящата оптика, ще трябва да се монтира на оръжието, да се простреля и до настрои. Как точно става това, ще е обект на друга тема.

Наслука!



П.п И още полезно инфо .

Ще цитирам един колега от един форум който много ясно обяснява какво е паралакс.Дано да е от полза на колегите.
Паралаксът е изместване на позицията на видим предмет по отношение на друг видим предмет в зависимост от позицията на наблюдение.
Parallax.gif


Според взаимното положение на предметите и наблюдателя възникват няколко типични ситуации:

Ситуация 1:
Примерно на 10 метра пред човек има кофа. Някъде по средата на линията между кофата и човека има кол. Ако човекът се измести надясно, ще види кофата от дясната страна на кола. Ако се измести наляво, ще види кофата от лявата страна на кола. Това е паралакс. Тъй като човекът се движи само хоризонтално, в този случай паралаксът ще бъде само хоризонтален.

Ситуация 2:
Ако кофата се закачи на кола, наблюдателят ще вижда кофата винаги на кола, независимо накъде се мести. Това е отсъствие на паралакс.

Ситуация 3:
Наблюдателят, колът и кофата са както в Ситуация 1 - подредени на една линия, но наблюдателят стои неподвижен и вижда кофата точно зад кола. В този случай има условия за паралакс, но паралаксът не може да се прояви, защото наблюдателят не се мести.

Схемата в оптическия мерник е аналогична, но преди това да уточним какво и къде се вижда:

Когато гледа през окуляра (това е задната част на оптиката), стрелецът вижда какво има вътре в тръбата на оптиката, но не може да види нищо извън тръбата, включително пред оптиката. Стрелецът вижда само две неща - 1) мерния кръст, който се намира към средата на тръбата (нека кръстът да играе ролята на колеца) и 2) оптическото изображение на целта със съответното увелиение (нека целта да е кофата). Тук е важно да се повтори, че стрелецът никога не може да види самата цел, защото оптическите стъкла не му позволяват, а вижда само нейното оптическо изображение, което се създава от обектива някъде във въздуха, вътре в тръбата, близо до кръста. Стрелецът вижда кръста на фона на целта и полето около нея и не би могъл да го вижда, ако откъм целта в тръбата не постъпва достатъчно светлина (затова при нощна стрелба се ползва просветка на кръста). С помощта на окуляра (задния цилиндър) изображението на кръста се фокусира, докато се види съвсем ясно. Това се прави като мерникът се насочва към облаците или светла стена, за да няма други контрастни изображения на предмети освен мерния кръст. С помощта на обектива (предния цилиндър) може да се фокусира изображението на целта до пълна яснота.

По отношение на паралакса в оптическия мерник са налице също три основни ситуации аналогични на описаните по-горе:

Ситуация 1:
Ако кръстът е фокусиран прецизно, но изображението на целта не се вижда съвсем ясно, това означава, че изображението на целта не съвпада с кръста, а се намира някъде пред или зад кръста и появата на паралакс е възможна при преместване на окото встрани от оптическата ос. За разлика от примера горе с кофата и колеца, тук е възможен паралакс не само хоризонтално, но и вертикално, както и по диагонал, според това накъде е кривнало окото на стрелеца. Точната стрелба става невъзможна, тъй като стрелецът измества кръста, за да догони изместването на целта и оптическата ос на мерника се отклонява недопустимо по отношение на геометричната ос на цевта.

Ситуация 2:
Ако кръстът е фокусиран прецизно и изображението на целта също се вижда прецизно, това означава, че изображението на целта съвпада с кръста и възникването на паралакс не е възможно в никаква посока, независимо от изместване на окото (както горе - кофата е закачена на колеца).

Ситуация 3:
С тренировки стрелецът може да си изработи навик за повторяемо взаимно позициониране между главата (окото) и пушката (приклада). За това помагат до известна степен гумените наочници на окуляра (които са предназначени за избягване на светлинни рефлекси от окуляра, но и стесняват възможното изместване на окото от оптическата ос). Ако стрелецът успява да държи окото си в постоянна, неподвижна позиция спрямо оптическата ос на мерника, може да елиминира проявленията на паралакса. Това е много полезен навик особено при внезапна, бърза стрелба по подвижна цел (лов).

Повечето оптики с увеличение от порядъка на 2 до 6 са снабдени с възможност за фокусиране на кръста с окуляра, но нямат техническа възможност за фокусиране на целта с обектива. Фокусирането на целта е фиксирано. То е прецизно на определена дистанция, примерно 10-15 метра, като се приема, че при другите дистанции отклонението е незначително. Ако в упътването не е посочена дистанцията на прецизната настройка, тя може да се установи опитно - кръстът се фокусира прецизно, а с отдалечаване от пушката на контрастна цел, примерно мишена, може да се установи и измери на каква точно дистанция изображението на целта става най-ясно. Точно на тази дистанция няма да има паралакс. При оптики с по-високо оптическото увеличение става все по-невъзможно да се работи с фиксирано фокусиране и се налага конструкцията да включва устройство за фокусиране на изображението на целта точно върху кръста (отпред с тубуса на обектива или със специално колело отстрани).

Обобщено:

Оптическият мерник е самостоятелен прибор и паралаксът се проявява и се корегира независимо дали мерникът е монтиран на оръжие или го държите в ръката си.
Паралакс има когато образът на целта и образът на кръста се разминават.
Паралакс няма когато двата образа съвпадат.
Паралаксът не се корегира в мерници с фиксиран фокус на обектива.
Паралаксът се корегира за секунди при мерници с корекция на обектива.
Корекцията на паралакса не изисква употреба на боеприпаси - това е предварителна настройка, която може да се направи и в магазина преди да се плати на касата.
Паралаксът става елемент на балистиката едва когато oптическият мерник се монтира на оръжие и се употреби като мерен прибор.
 

hlapeto

Потребител
Di_mitar написа:
hlapeto написа:
Di_mitar написа:
" Чтетете тук примерно , а после спорете." А ние, дето не сме учили или поне не този език как да разберем ?!? И да,знам че Гугъл има преводач ;)

Специално за теб! Спри звука и само гледай кръста и червенкото!

И сега ако ни и обясниш какво е общото на този клип с темата за фокуса и страничен или преде паралакс ?!?

А дано , ама надали.
 

lynx

Редовен Потребител
Едва ли някой от форума е стрелял с оптика Снайпер, за да ти отговори на въпроса.
Възможно е кутиите на двете оптики да са правени на едно и също място, някъде из Сомалия или Пакистан най-вероятно.
Добре е когато се купува ментак, да се погледне през оптиката за да се види поне как са лещите.
Естествено, няма гаранция че после няма да има 100 кила ядове и чуденки , защо пушката си цели където си иска и на всяко изкарване навън иска нова прострелка.
 

anibis

Редовен Потребител
Та щом снайпера е липърс под друго име,това ще е новата оптика
Колега не искам да ти спъвам мерака за тая оптика,но нямат нищо общо двете оптики,визуално може и да си приличат,но когато погледнеш и през двете, ще ти стане ясно коя е баш китайка. :-\
Нито лещите са като на липърс,нито скалата,тая на Снайпера, е доста по дебела!
Помисли си пак,защото има доста по добри оптики в тоя ценови диапазон.
Барска,Конус,ЗОС :cheers:

пс.Колега за 200лв има страхотни оптики при Яшо ЗОС за парите си са идеални,с 6-точков милдот и са доста бистри,и все пак и увеличението е повече 10-40 Предпочитам да имам по голямо увеличение и да не го ползвам,отколкото да ми потрябва и да го нямам. :yes:
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Като, че ли правен в час по трудово от петокласник.
;)
 
Нагоре