ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

A

Anonymous

Гост

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Mangusta написа:
Колеги ще питам тука че в другата тема никой не ми помогна.....
Някои от тези моноблокове дали става за моята оптика CenterPoint 3-9x40AO, незнам колко милиметра трябва да е, а искам да си взема по висок монтаж....

http://www.johngunshop.com/articles.php ... roupID=167

http://shop.gunman.biz/index.php?cPath= ... ecmi0ht250
Оптиката ти е с диаметър на тубуса 1"(инч) или 25,4 мм., а диаметър на предната леща 40 мм.. Мисля, че трябва да си вземеш моноблок на 1" със средна(medium) височина. Конуса обаче според мен не са читави - пробвал съм ги. Виж на Лийпърс, качествени на добри цени. Например този -> http://shop.gunman.biz/product_info.php ... ecmi0ht250
 

bor1968

Потребител
Милиметрите изписани на моноблоците не определят височината на моноблока. Те са според диаметъра на тръбата на оптиката. Най често срещаните оптики са с диаметри 25 и 30 мм. Избираш според това каква е твоята оптика.
Наистина има и високи и ниски стойки /моноблок/, но това също е свързано с предпочитанията на стрелеца. За мен лично ниските стойки са по-удобни, защото при тях набузника на пушката и бузата на стрелеца са в по-добър контакт и от тук по-стабилно и удобно премерване. По високи стойки се слагат, когато предната леща е с по-голям диаметър /за да не упира в пушката, или да не пречи на зареждането/. И в края на краищата всичко е въпрос на лични предпочитания, но мисля, че повечето предпочитат ниските стойки ;).
 
A

Anonymous

Гост
bor1968 написа:
Милиметрите изписани на моноблоците не определят височината на моноблока. Те са според диаметъра на тръбата на оптиката. Най често срещаните оптики са с диаметри 25 и 30 мм. Избираш според това каква е твоята оптика.
Наистина има и високи и ниски стойки /моноблок/, но това също е свързано с предпочитанията на стрелеца. За мен лично ниските стойки са по-удобни, защото при тях набузника на пушката и бузата на стрелеца са в по-добър контакт и от тук по-стабилно и удобно премерване. По високи стойки се слагат, когато предната леща е с по-голям диаметър /за да не упира в пушката, или да не пречи на зареждането/. И в края на краищата всичко е въпрос на лични предпочитания, но мисля, че повечето предпочитат ниските стойки ;).
Ами точно предната част на оптиката ми опира и то доста, пречи на капачето даже да се затвори..то се вижда даже и от снимката в сайта на пирамид:
http://www.pyramydair.com/cgi-bin/zoome ... el_id=1704
Другата причина е че трябва да правя неестествени стоики за да се прицеля с този малък приклад, пушката е малка, вече сложих допълнителен нараменник, остава и оптиката да повдигна малко и си мисля че ще ми е по-лесно
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Mangusta написа:
Благодаря за бързият отговор...ще послушам и ще си взема Лийпърса :bravo:
Чакай малко - гледам в подписа ти Бенджамин Дискавъри. Ако ще слагаш оптиката на нея не ти трябва моноблок, а скоби защото блока ще пречи на зареждането(слагането на чашката)! За скобите иначе важат същите принципи. Нещо такова http://www.pyramydair.com/cgi-bin/acces ... ry_id=2601
 

Termina4

Потребител
да обобщим казаното- търсиш 25мм стойка за оптиката ти по възможност по висока
Моноблока се ползва предимно за пружини пушки защото се получава по голям захват върху пушката и от там намялаш проблема с преместването на оптиката вследствие отката на пушката В твоя случай имаш ПЦП което няма откат и съответно не ти е нужен моноблок затова земи това хем е високо хем ще спестиш малко пари (които отиват за почерпка на нас във форума:) ) http://shop.gunman.biz/product_info.php ... ecmi0ht250
:rambo: :cheers: :cheers: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Колеги имам следния проблем:
Оптиката ми е Leapers 6-24x50 Mildot с подсветка.
Развален ми е механизма за вертикално насочване.
Повредата е следната когато въртя копчето за надолу всичко е ОК.
Когато обаче искам да вдигна кръстчето, въртя яко, но пушката си стреля пак на същото място.
При завъртян в краино положение за височина пушката ми стреля точно на 25-30м.
Как да оправя проблема??
Изобщо нямам идея как да отворя оптиката, а и да я отворя незнам какво да правя по нея.
Ако повдигна предната част на оптиката и ползвам вертикалния механизъм само за смъкване на кръстчето дали ще се получи.
Ако някой може да помогне ще се радвам!
 
A

Anonymous

Гост
За първи път ли слагаш тая оптика на пушката? Може проблема да не е в оптиката, а в крепежа или релсата ( да няма съосие). Ако оптиката не е в една равнина с цевта, ще е трудно да се настрои.
 

st_beer

Редовен Потребител
@Screamer
Оправя се тоя проблем не е много трудно но не е и никак лесно много пипкава работа си е и трябва да знаеш какво точно правиш. При оптиките с варио е още по трудно и при разглобяването вероятността да скъса човек кръста в много голяма както и да влязат прашинки по едри които после се появяват в кадър от време на време. Повредата най вероятно убеден съм почти на 100% е както е писал иводок пластина която е от долната страна на тубуса и противодейства на болта за вертикалата. Ако обаче все още действа да сваля изстрела надолу и поне малко връща (вдига нагоре) може да минеш без разглобяване за сега докато се скапе нацяло пластинката. За целта трябва да подложиш нещо между задната стока и оптиката да се повдигне задния край (от към окуляра). Другия вариант е разглобяване и оправяне на тази пластинка. Преди време оправях точно такъв проблем и замених счупената пластинка вътре с такава от военна шапка. Получи се идеално и все още си върши работа. Човека си е много доволен и си стреля вече близо година с нея. Разглобяване става като се разглоби почти напълно. Развиваш окуляра . Под него има три малки болченца които държат тубуса. Разхлабваш напълно и болтовете за хоризонтала и вертикала както и тоя болт който фиксира врътката на вариото и не само нея.Обаче пробвай първо като свалиш предната част голямата дали няма да се вижда тая пластина и дали не се извъртяла само на страни ако можеш да я върнеш на мястото и.Гадна работа ти се случила общо взето. Въоръжи се с много търпени и да изхабиш доста нерви. Успех и ВЕСЕЛИ ПАРАЗНИЦИ :cheers: :cheers:
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Благодаря за бързите отговори, приятели. По принцип съм се насочил към три други марки - големия диаманд на Нико, Леуполд МаркІV или МТС. Този Валтер ми се стори финансов компромис, но не съм вътрешно убеден дали да го направя. Ще изчакам още малко.

Между другото: може ли някой да познае с какво е "коронясан" Щаера :crazy::

010083346-big.jpg
 

Termina4

Потребител
John това е Schmidt & Bender  и струва около 2000 евро доколкото знам една от най добрите оптики
чудя се какво ли е да гледаш през такава оптиkа :) предполагам образите са кристални
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Termina4 написа:
John това е Schmidt & Bender и струва около 2000 евро доколкото знам една от най добрите оптики

Позна. 2200 в евра и е най-добрата. Това е бил приза на световния шампион по ФТ за миналата или по-миналата година, няма значение.
Чудя се дали да не го издиря и да му направя предложение, на което да не може да откаже ;).
 

Иван Димов

Потребител
Някой може ли да ми каже, как се отваря оптика в средната си част?До блока, с реглажните винтове на кръста.Според мен,там трябва да е на резба.Помислих си, че има сложен фиксатор за резба.Затова пробвах с нагряване,с пистолет за топул въздух.Не стана нищо.Не можах да я развия.А трябва да сложа пластината ,която противодейства на реглажните винтове.Защото сега е паднала.
 
A

Anonymous

Гост
Има два вида тубуси- съставни и от цяло парче метал. Липърса например са изработени по втория метод.
Валтери, Таско и там цялата плеяда оптики в по-ниския ценови класса съставни- много по-лесни са за изработка ;)
Колкото до поставянето на притискателната пружина, развиването на тубуса изобщо не е най-добрата идея , а и не е необходимо. Прави се по следния начин. Отсранява се обектива, окуляра и корекционната система, като се внимава да не се скъса кръста или да се замърси с прашинки. За изваждането е необходимо да се развият туретите за хоризонтална и вертикална корекция максимално. След това пластинката се поставя с помоща на дълги пинцети със скосената част напред- тази част потъва в един радиален улей почти на нивото на корекционните турети. Гледа се да е точно на 120 градуса отстояние от туретите. Тук мога да направя вметка- на някой оптики като Меопта например въпросната пластина е залепена в този улей. След това внимателно корекционната тръба се връща на мястото си като се внимава пак за кръста и за правилното му разположение, а също и да не се размести пластината. След това се монтират обектива и окуляра и следва настройка. Може да стане и на око, но по принцип се ползва колиматор или така наречената "изкуствена безкрайност".
Успех и дано съм бил полезен.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-SPORTSMATCH-o ... 240%3A1318

Тази става за http://sotisbg.com/shop/product_info.ph ... cts_id=347 в смисъл като размер става за нея?

П.С-Моля някой от модераторите да прехвърлят темите ми в темата за оптиките и се извинявам за офф-топика.

Съмнявам се че някой може да ти даде гаранция примерно да тази ще издържи 100%.Относително е щом тава въпрос за магнум пневматика.Зависи от много неща примерно дали пушката е изрядна напълно ако е изрядна отиваме на това дали си случил на бройка и вече след това шанс :).Принципно за мощните пушки се препоръчва с фиксирано варио примерно 6Х40 4Х32 но тази изглежда добре с 32 леща.....би трябвало да издържи но пак казвам никой не може да ти даде гаранция.
Аз бих ти препоръчал тази http://sotisbg.com/shop/product_info.ph ... cts_id=344 мисля че е подходяща имаше колега който имаше такава на Хънтер 1250 и каза че не е имал проблем с нея но избора е твой.
Успех
 
Последна промяна от модератор:
A

Anonymous

Гост
Аз не бих си купил оптика с тази марка :-\
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря красива е!
 

Attachments

  • 6-24.JPG
    6-24.JPG
    172.2 KB · Прегледи: 476
Нагоре