ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

dberov

Редовен Потребител
Предпочитам да завъртя циферблата ;)

Ей сега изпразних 100 бара без модератор през терасата с кеффффф :rambo: :rambo: :rambo:
 

lynx

Редовен Потребител
dberov написа:
На най-малките манометри се маха стъклото отпред и скалата се завърта.

Пу, на устата ми беше ;)

Не случайно зададох въпроса дали е възможно калибрирането. Ако малките бели манометри на WIKA показват 15 бара по малко както е писал руснака то моя черния показва 20 бара по малко от белия на WIKA или аз виждам реално 35 бара по ниско налягане което нич не ме устройва.

Под "най-малките" имах предвид тези с пейнтболския размер, като на Хасан, Еър Армс и прочие, от малките на Вика не съм отварял.
Аз им вярвам, че са точни на Вика. Имам няколко на Вика и отчитат без разлики
Сравнявам ги с един немски от по-високия клас и нямат отклонение.
 

dberov

Редовен Потребител
Виждал съм и на WIKA от белите изтърван и стъклото беше перфектно разлепено. Тоя черния на Крикет също е WIKA но са правени по поръчка на фабриката производител с тяхното лого, те пък имат разминаване с 10-15 до 20 бара от белите на WIKA...
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
dberov написа:
fatalen написа:
dberov написа:
...Може да възстанови файлове във всякакви формати изтрити дори и преди 10 преинсталации...

Само, който не познава принципа на работа на паметите може да твърди подобно нещо!!!
Абсолютно невъзможно е това!!! Веднъж презаписан клъстер и край с информацията, която е била записана на него преди това!!!

Не е нужно да имаш познания за работа на паметта щом имаш познания за работа с програмата. Възстановявал съм повече от 20 харда напълно изтрити, после форматирани след което преинсталирани, дори бях купил един лап топ на търг и разбира се човека си беше форматирал харда но аз възстанових всичко, записах информацията на диск и му я изпратих ;). Това отнема около два дена работа но реших да направя едно показно с една флашка 8 Gb. Възстанових я с 9 форматирания назад и ето резултата стъпка по стъпка. На пред последната снимка могат да се видят възстановени файлове от 2008 до 2013 година ;)


Нямам намерение да споря, но ще ти обясня накои неща, които са реалност, имат логическо обяснение и са в пълен разрез с теорията, която ми развиваш.
Как работи всяка памет от типа RAM или HDD.
Паметта е разделена логически на тъй наречените клъстери. Всеки клъстер събира определен обем от информация на физическото място, на което се намира. Големината на клъстерите е в зависимост от няколко неща, които нямат общо с фундамента на засегнатия въпрос. Всяка информация се записва под формата на поредица от "1"-ци и "0"-ли. Всяка памет има определен обем и това е заложено при производствения й процес!
Да започнем с инсталирането на операционната система върху паметта.
Първото стандартно нещо, което се прави при инсталация на ОС е да се форматира диска. Какво представлява форматирането? Условно форматирането е "бързо" и на "ниско ниво". 99% при инсталация се използва тъй нареченото "бързо" форматиране, а именно изтриване на FAT таблицата на паметта (в случая HDD). FAT таблицата представлява в буквалния смисъл "адресна книга" за всеки файл записан на носителя. При "бързо" форматиране на практика диска или паметта не се "форматират" сектор по сектор, а се изтрива информацията за местоположението на всеки файл, съдържащ се на паметта. ОС се обръща към тази таблица и когато не открие информация счита, че неадресираните или маркирани като "свободни" клъстери за свободни.
Нека минем на същинската част сега. Как се трие реално даден файл? Стандартните начини за изтриване, с които боравят ОС не изтриват физически данните от изтрития файл! Единственото, което се прави е да обозначат във FAT (NTFS е по-нов вариант, но работи по аналагичен начин) таблицата, че тези клъстери, на които е бил изтритият файл са "свободни" за запис и да обозначи тяхния header по съответния начин. Това се оказва в "адресната книга", а не се премахва реално информацията от паметта!!! Това се прави с цел пестене на време и неамортизиране на паметта. Вероятно ти е направило впечатление колко време примерно се копира един филм и колко време отнема неговото изтриване от носителя!
Не така стои въпроса с тъй нареченото форматиране на "ниско" ниво. При този метод, всеки физически съществуващ бит на паметта бива безвъзвратно унищожен и е заместен по дифолт с логическото "0". Възстановяването на дори и един бит от преди форматирането е НЕВЪЗМОЖНО!!!
Това, което правят повечето програми за възстановяване на изтрити, частично "скапани" или форматирани дискове е следното:
1. Проверяват за наличие на FAT таблица (иползвам FAT условно, защото е по-лесно да се обясни как работи принципа).
2. Прочита я и "вижда" адресите на файловете, които са записани на диска.
3. Проверява, дали всеки файл е цял и на мястото си.
4. Ако са "цели" то на по-късен етап ти ги предлага за "възстановяване".

Тук излиза друг въпрос. Много от програмите откриват и файлове, които не се съдържат във FAT таблицата. Как става това? Тук програмата работи на "ниско" ниво и проверява бит по бит за наличието на file header, който бележи и е начало на всеки файл съдържим в паметта. След което се проверява, дали файла е изцяло наличен или частично е припокрит от нова информация. Според програмата, която се ползва намерените файлове биват два типа: Възстановими или Невъзстановими.
Надявам се до тук да ти стана ясно, но ще ти обясня и въпросите, които биха възникнали първосигнално .... вероятно. А защо откриваме данни, които са били на диска преди 9 форматирания? Защото просто не са били припокрити с "нова" информация по някаква причина. А причината се нарича "фрагментация". Няма да се впускам да обяснявам надълго, а само съвсем кратко и образно: ОС се опитва да запише информацията на паметта, като използва първите физически свободни клъстери за целта. По презумция при "пресно" инсталирана ОС информацията почти изцяло се записва в началото на физически достъпното място от паметта. Да кажем условно, че ОС е заела място до клъстер 1000. Записваме файл с големина 4 клъстера, който се разполага на клъстери 1001-1004. След това следват многобройни записи на каква ли не информация, нужна за временни файлове и такива, които са за "трайна употреба" от клъстер 1005. Един светъл ден решаваме, че файла, който се намира на клъстери 1001-1004 или по-познат ни като "едно късо домашно XXL-че" ;) вече не ни трябва или"жената" подозира нещо и ще ни :bastun: :stickfight: :redcard: и го изтриваме. Тези вече 4 клъстера се бележат като "свободни" и ОС знае, че там ще разположи следващата нужна информация, защото както по-напред казахме това са първите свободни клъстери за запис след пресната инсталация на ОС. Идвайки необходимост от място за друга информация ОС ЗАМЕНЯ и УНИЩОЖАВА информацията, която се е съдържала на клъстери 1001-1004!!!!!!
Мога още доста да обяснявам и да давам примери, но се надявам това да е достатъчно, като обяснение до тук.
Да се върнем към твоя опит с възстановяването на HDD и флашката и защо си успял да възстановиш данни от тях. Както по-горе написах при "свежа" инсталация ОС се ситуира в началото на пространството на носителя. Факт е, че ако се форматира паметта по "бързия" и ОС е една и съща (с идеята че заемания първоначален обем е приблизително един и същ при всяка инсталация), то възстановяването на юзър файловете е напълно възможно и след стотици или хиляди преинсталации на ОС. А старите файлове, които си възстановил от диска, просто са имали шанса да не бъдат припокрити с нова информация през времето, в което е действала последната или последните преинсталации на този HDD!
И всичко работи така, защото всяка памет си има физически капацитет, а не защото някой е решил така да работи!!! Ако беше възможно това, което си написал, то нямаше причина паметите да имат ограничен обем!!! Защо една памет от да речем 1GB не е 10GB!? Ми защото паметта не е ластичната мрежичка за пазаруване по Татово време най-малкото!

За проба можеш да ми пратиш някой диск, а аз ще ти го върна на другия ден, и ако успееш да възстановиш дори един бит от него, с която и да е програма ще ти поема всички разходи, както и голяма лична почерпка, както и на компанията при следващата ни среща. :cheers:

Ако ти е интересно всичко, оето ти написах се захвани с програмката WinHex и там ще намериш много неща, които можеш да направиш с много по голяма сигурност от всякакви други програмки за "възстановяване" на изтрита информация! Но трябва да си с много свободно време за целта.

Поздрави
 

Dominus

Редовен Потребител
Възтановяването на данни при HDD е възможно благодарение на това, че е магнитна памет и остават "бледи и по-бледи сенки" на предишните записи. Същият ефект го има и при старите магнитни касети. С подходящо усилване на сигнала от главата можеш да чуеш изтрит запис и то при положение че сигнала е аналогов. При цифровия това е доста по-лесно. Неслучайно програми за гараннирано уникожаване на информация от тип шредер правят по няколко записа един върху друг със случайни лог.нива.
Как се възстановява SSD ми е интересно ;)
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
@Dominus

Винаги, някой знае повече. Не е там въпроса обаче!
Тук обсъждаме общодостъпни методи за възстановяване на данни.
А иначе що се отнася до аналоговия запис. Всичко зависи от коерцетивността за намагнетизиране на повърхността. Аз не съм разбирач по въпроса, но теоритично при правилно азимутирана изтриваща глава и нейното съосие с възпроизвеждащата такава и повторен запис ми е трудно да повярвам, че може да се чуе стария запис. При изтриването лентата е подложена на доста по-силно магнитно поле, от това което записващата глава може да постигне изобщо като стойности.
И тук изниква въпросът: Защо аджеба тези устройства са с ограничен капацитет, а не с 5-10 пъти по-голям такъв!
 

FreeMan

Редовен Потребител
Знаете ли някой който да има или да знае нещо относно Falcon 5.5-25X56FFP
http://www.falconoptics.com/5.5-25X56FFP.php
Сякаш никой в България още я няма. ???

Оптиката е уникална със своите FFP, удобна и голяма прицелна скала MRAD и съвпадащи скала и турети MIL/MIL...

Не знам дали може да мери разстояния поне като Лийпърса 8-32?...
Иначе е почти кило :(
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Имам впечатления от 4-14х44 с ML16 скала, макар и монтиран на .308. Даже съм го заплюл за евентуален монтаж на следваща моя придобивка.
Бистра оптика, тънък кръст, но не е лека. Това е главната причина по-големия модел да не ми хвана окото, теглото му е почти като на сегашната ми. Относно меренето, по-точно е използването на кръста, отколкото да е с паралакса.
 

FreeMan

Редовен Потребител
Наистина е "кютук"
За с Крикета ще стане все едно вдигам наковалня ;)
Иначе х25 е почти двойно на х14 и може би меренето ще е ок.
Питам за меренето, че не винаги рейнджфайдъра е под ръка а и понякога с паралакса е по-бързо когато няма време.
Още малко ми трябва и се хвърлям в киреча.

Има ли мераклии и да правим групаж да борим цени?
 

anibis

Редовен Потребител
FreeMan написа:
Наистина е "кютук"
За с Крикета ще стане все едно вдигам наковалня ;)
Иначе х25 е почти двойно на х14 и може би меренето ще е ок.
Питам за меренето, че не винаги рейнджфайдъра е под ръка а и понякога с паралакса е по-бързо когато няма време.
Още малко ми трябва и се хвърлям в киреча.

Има ли мераклии и да правим групаж да борим цени?
По едно време тая оптика ми беше,така на сърце ама като не съм е виждал и пипал на живо леко се отказах. Иначе е с перфектно увеличение 3-30
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fitm%2FSightmark-Ezekiel-3-30x56-Mil-Dot-Reticle-Riflescope-SM13024-%2F190798183970&ei=2n_JUq2FBciV7Abxt4CwBg&usg=AFQjCNF20vybRoi9R12rA5EgVMr_kb9e9Q&sig2=qqMh8zd0BsG1wNKYRZxKLA&bvm=bv.58187178,d.bGE
 

lynx

Редовен Потребител
И тя е 1кг. :wall: Няма пълно щастие! :'(
цък

P.S.
Упс, грешка!!!!
Тежи 436 грама, което е супер! ^-^
 

FreeMan

Редовен Потребител
Нещата за мен са несравними.
- милдотове сигурно са 4 или 5... имам 2 такива вече / Фалкона покрива цялото зрително поле на х25 дори остават 3 от 10 MRAD-а. Въобще скалата е тояно каквато ми трябва...
- още е във втора фокална... имам вече 2 такива...
- още турети и мрадове са едно към едно и това улеснява и кликовете...
- още в мрадове е много по лесно смятането от милдотове...

Само дето е кило пущината.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Моята е 1030 грама, + 325 грама моноблока и не се оплаквам. Ама поне за това тегло имам х40 увеличение, като за кьорав кат мене ;) Като пуцаш на 100 и повече метри е голям кеф, като констатираш колко см корекция иска :D или пък да си измериш точно растоянието до "обекта". Ползвам тази формулка, и е по-точна и от далекомера. Несравнимо е също, да знаеш че на кавото и да е увеличение 1 мил си е 1 мил(или 1 рад, вече зависи от оптиката и кръста) и корекцията ти е еднаква. С времето, си изработваш усета ("табличка" в главата) и за разстоянието. Изобщо не барам туретите(освен за прострелка и когато стрелям бенч понякога).
А на Фалкона(и на други де) кръста МЛ16 или МЛ20 е наистина мнооого добър. Та затова и аз след време ще му "скакам".
ПП. Като ги поразгледах из основи, Фалкона 5-25х56 и Вектор като моята, но с 6-24, сякаш са правени в една фабрика, само различни кръстове са им изографисали. Те Вектор правят и за други брандове, та нищо чудно и за тях да поработват.
 

Attachments

  • mil_formula_centimeters.jpg
    mil_formula_centimeters.jpg
    12.7 KB · Прегледи: 96

sts1969

Редовен Потребител
3.5 х 22 Слабичка но пък изглежда много здрава, лапвай я ако е изгодна цената. Ловджийте много ги харчат такива за гонка. :cheers:
 

Dominus

Редовен Потребител
Аз се чудя какво си залитнал по руска оптика ама най-добре сам да си напариш кашлицата :D
Явно в съзнанието ти битува легендата за руската издържливост, че два ли не ще минеш през нея с танк и ще работи.
Това не е АК.
Мой колега си купи руска оптика за един прост мазалат и като разбрах какви пари е дал, чак на мен ми прилоша.
От дуга страна е хубаво да се поучим, ако не от нашите грешки, то поне от грешките на другите. :cheers:
 

lu-bo

Редовен Потребител
Това е оптика от ЗКУ-2 освен че е с много малко увеличение има и много дебели черти на кръстчето и през нея можеш да видиш нещо само в много ясен слънчев ден. Иначе е здрава.
 

DANNY

Редовен Потребител
Щом пари не даваш, какъв ти е проблема!?
Тествай и после ни разкажи!
Но хубаво е и все пак да погледнеш и през някоя ОПТИКА, за да имаш база за сравнение! Защото тази "оптика" е едно ниво над диоптричния мерник :)
 

sts1969

Редовен Потребител
koko112 написа:
Оптиката ми е подарък,иначе за тази оптика аз пари не давам.
Пробвай да направиш снимки през оптиката как изглежда и кръста...че може и на други колеги освен мен да им е интересно да я видят.
 
Нагоре