ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

Аз на Аркена до сега документирано съм го тествал до 308 метра. Простреляна е на 70 метра. Кличпетата от вчерашната публикация в раздела 110+ иначе далекомера му го дават до 1000 метра. Мерил съм с него до 600 и нещо метра. Трябва да намеря подходящо по-дълго разстояние да пробвам до колко отчита, а на IR e до 400 метра. Ползвал съм го до 200 и нещо метра. Иначе калкулатора му работи много коректно при вкарани точно данни в него. Имах клипче /но смених компа до го пусна тук/ в което бях сложил три мишени на различни разстояния до 250 метра и ги целех с първия изстрел изчислен от калкулатора на определеното разстояние. Тук се играх по подвижен балон във ветровито време на 83 метра. Прави изчисление и веднага го цели, но качеството на изображението се скапва при качването в сайта -

Парда изглежда страхотно. Измерване на разстояние 400 м. определено не означава че може да даде възможност за стрелба на тази дистанция при прострелка 50 метра и достигане до 400 метра, нали не греша Желязко? Искам да знам хипотетично и ориентировъчно ако реша да се оборудвам със дигитален прицел, каква дистанция на стрелба ще мога да покрия. Примерно се стреля със 40 грейна в 22 калибър с 290 м/сек, групировка страхотна, ще мога ли с дигитален прицел със зададени всички параметри и достоверни условия да достигна до дистанция 500 м когато тази дистанция е измерена със далекомера на прицела и корекцията се прави автоматично от софтуера му ?
Доста видео материали изгледах,но те не могат да отговорят на въпроса ми за жалост
!!!
За съжаление настройка на 50м и стрелба на 400м няма как да стане защото излизат няколко проблема.
1. Прицела може да се повдига нагоре-надолу фабрично с едни малки пластини. Така че това може да се коригира до определен ъгъл. При мен примерно БК 0.133(H&N Slug .249 46 грейна с 300м/с) ми показва по-надолу къде трябва да отиде слъга на измереното разстояние. Обаче ако си на по-голямо увеличение маркировката на попадението излиза от скалата която виждаш и уреда дава грешка.Пример давам на увеличение х11.2 мисля че може да се стреля до около 280м.На увеличение х22.4 е до около 140м.

Но не би трябвало да е проблем да направиш една настройка(на нулата) на 50м и още една настройка(на нулата) примерно на 200м. И тогава с няколко натискания на бутони ще можеш да стреляш с едната настройка примерно от 0 до 200м а с другата над 200м.

Проблем 2: Тия прицели работят с БК по скалата на G1 което си е за огнестрелни куршуми с доста по-голямо БК от нашите. И на близки разстояния нямат големи разминавания ама като падне скоростта на проектила на далеч и ще започне да дава разлики от изчисленото пропадане и реалното такова. С по-горе споменатите проектили над 150м започва да дава големи отклонения, които за жалост няма как да се коригират в софтуера(ако коригираш БК за далеч започва да дава разлики на близо). Предполагам че ако се стреля с проектили с по-високо БК точността на попаденията на далеч би трябвало да са по-добре изчислени.

То ако използваш стрелок за изчисляване на пропадането с G1 функцията излизат същите грешни изчисления като на прицела. Той затова Митака някъде беше писал пост с коригирани стойности на драг функцията за boattail проектили с много по-малка грешка.Но това не може да се промени в софтуера на Pard-а.

Back
Нагоре