Нова Хронология

братушка

Редовен Потребител
Не открих на български, затова на руски...

Поредица научно-популярни филми за история на цивилизация посветени на Нова Хронология.

Препоръчвам да гледате в следния ред:
Първо филм N 3: 03. Истину можно вычислить?
След това филм N 12: 12. Реконструкция истории?

Aко ги изгледате ще получите масиран шоков удар по мозъка и 99% от вас сами ще поискат да изгледат всички 24 филма от поредицата:
История наука или вымысел 1. Знаем ли мы свою историю

Като заклет провокатор авансово ще кажа: "Римската Света Инквизиция" е била създадена специално за борба с Български завоеватели, които близо 3 века са държали за гуша територии на съвременна Франция и Испания, както и част от територия на съвременна Германия.

Приятно гледане.


ПС: Нищо няма да коментирам. ЗНАМ, че наученото ще ви обърне мирогляда с хастара навън и осъзнавам, че хвърлям запален кибрит в буре с барут. Предвиждам, че някои ще избухнат тук още до 2 часа, преди и да помислят поне да изгледат поредицата до край, каму ли да четат тесте дебели книги по въпроса. Но просто не мога да не хвърля подпалката. Затова просто го подхвърлям и се скатавам.
 

perf

Новодошъл
Без да засягам някой последовател на горното, но това ми прилича на пропаганда. В България има една общност известни като "Воините на Тангра". Според техните схващания за историята на света всичко е тръгнало от българите. Османовците били българи приели исляма, индианците в америките били българи, изобщо днешна България била люлката на цивилизацията. Същото гледам твърдят и руснаците само че те като повечко хора разполагащи с повече ресурси и поредица от филми направили. Общо взето историята е това което са написали победителите. Като факти всичко е спорно. Не е нужно да гледам руските фантасмагории за да си правя изводи.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Има история една ...Македонска се нарича тя :lol: :lol: :lol: Да не е нещо от сорта и това ???
Нямам как да ги гледам сега ама ще ги прегледам след работно време на бързо!
 

Tayson

Потребител
Още интересни факти.

http://e-burgas.com/archives/60036

http://novinar.bg/news/stoian-dinkov-osmanskata-imperiia-spasi-balgarskiia-narod_MzY0MTs0MA==.html

Това от горния линк.


Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?

- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?

- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.

- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?

- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.

- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?

- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.

- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?

- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?

- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.

- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?

- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.

- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз?

- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?

- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.

- А как оцеляват българите?

- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.
 

perf

Новодошъл
То за горния автор няма нужда да се влиза в уикипедия. Видиш ли българския народ не били роби и не страдали. След 200-300 години може и да мине този номер. Но при наличие на спомени на стари хора, чиито дядовци и пра-дядовци са търпели робията и такива които не са я търпели и са хващали горите и пътищата, все още се предават в семейството, горния автор - еничар може да си завре книжлетата на онова тъмно място дето слънце не огрява. Сигурно руснаците са им казали какво да говорят. Да вземем твърденията че тюрк и турчин са едно и също все едно да приемем че Монтесума е японец. Славянизма е наложен, вярно, но къде са се дянали даките, медите, пеонците и прочие тракийски племена?!
Маса фантасмагории изсмукани от пръстите на еничаря Стоян Динков.
 

братушка

Редовен Потребител
Общо взето историята е това което са написали победителите. ... . Не е нужно да гледам руските фантасмагории за да си правя изводи.
ПОЗНАВАМЕ история такава, каквато са я написали победителите. Писаната от тях (победителите) история изучаваме и в даскало вече няколко поколения и на тази база продължаваме да пишем история.
А такавали е била история, каквато са я написали победителите?
Ти явно не се нуждаеш да гледаш и/или да четеш нещо за да си правиш изводи. Но всички ли са като тебе?

Като факти всичко е спорно.
Със сигурност е така. Но не си ли любопитен защо в Нотердам-де-Пари в изрязанире в камъка украси (не рисувани, а именно изрязани в акмъка) присъстват не католически, а само Български православни кръстове (не руски, а именно български)?

Аз лично не възприемам видяното и видяното и прочетеното вече след гледане на тази поредица като истина последна инстанция, но като база за сериозен размисъл.
 

perf

Новодошъл
С какво "българския православен кръст" се различава от сръбския, гръцкия, молдовския и "македонския"? Чета и гледам всякакви книги и филми. Но тази поредица която предлагаш и "македонските исторически" някак не ме грабват. По земята е пълно с учени които се пънат да доказват разни работи. Горната поредица с нищо не се различава от тази:

Македонија Мајка на Светот Епизода 1
 

братушка

Редовен Потребител
Горната поредица с нищо не се различава от тази
Човек, изгледал филм N 3 от горната поредица не би задавал този въпрос.

И -ОК: нека бъде гръцки или сръбски кръст в католическа катедрала в Париж. Същия, за който изгаряха на кладата еретиците там.

Едно е явно - не си гледал.


PS: За тези, които имат затруднения с руския, ето и статийка на български: Какво е то "Нова Хронология"
http://e-vestnik.bg/5498
 

mdinkov

Редовен Потребител
- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?
И Аз съм Динков и твърда точно обратното . Тези хора нас за малоумни ли ни мислят .
 

братушка

Редовен Потребител
И още на български:
Математици пренаписват историята

Човечеството е много по-младо, отколкото се смята сега, твърдят учени, автори на Нова хронология. Всички известни хроники, летописи, в това число и "античните", описват събития от началото на X век. По-ранните събития са покрити с мрак.

Историята, която изучаваме в училище, няма много общо с това, което в действителност се е случило. Това твърдят станалите вече скандално известни руски математици от Московския държавен университет, ръководени от академик Анатолий Фоменко.
.....

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2578902/an/0/page/0
 

big_dragon

Редовен Потребител
братушка написа:
Горната поредица с нищо не се различава от тази
Човек, изгледал филм N 3 от горната поредица не би задавал този въпрос.

...

Да бе, даааа.....
Преди 80 години имаше един, който търсеше артефакти по цял свят, за да докаже, че неговата нация е най великата и другите нации се опитват да ги подтиснат и унищожат. Резултата от неговите действия беше ужасен за целият свят, както и за родината на Фоменко и жена му...

Сега пък някой се опитва да докаже, как "Световната конспирация" от 600 години преиначава историята и в частност омаловажава великата руска история...

Русия е велика сила, защото разполага с огромни енергийни ресурси.
През различните епохи велики са били държавите, разполагащи със съответният на епохата ресурс, например демогравски, хранителен, енергиен, научен и т.н.
 

DANNY

Редовен Потребител
братушка написа:
И още на български:
Математици пренаписват историята

Човечеството е много по-младо, отколкото се смята сега, твърдят учени, автори на Нова хронология. Всички известни хроники, летописи, в това число и "античните", описват събития от началото на X век. По-ранните събития са покрити с мрак.

Историята, която изучаваме в училище, няма много общо с това, което в действителност се е случило. Това твърдят станалите вече скандално известни руски математици от Московския държавен университет, ръководени от академик Анатолий Фоменко.
.....

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2578902/an/0/page/0


Аз пък вярвам, че човечеството е много по старо, от колко ние сме учили в училище.
Също така смятам, че е имало и една працивилизация, многократно по-развита от днешната цивилизация, която е изчезнала и е съществувала в до историческите времена.
Археолозите непрекъснато открива "аномални" артефакти потвърждаващи, че човечеството е доста по-старо от колкото ние предполагаме!
 

DANNY

Редовен Потребител
corsa16v написа:

Много е важно, кой е първоизточника на информация, кой как го предава и накрая, как го тълкуваш!
До тук виждам поне една слаба брънка и тя се казва "БЛИЦ" не е необходимо дори да го чета, знаейки, кой му е собственик! :-\
 

братушка

Редовен Потребител
Пак се свлякохте на съвременна политика, която се базира на измислена от малко по-ранни политици история.
А факти от сорта, че вече има доказателства, че "Древноегипетските" храмове са били строени през 11-12 век след Христа (и много други подобни) остават незабелязани.

Очаквах го. Но поне вече има индикации, че нещо вече е гледано/четено по въпроса и стана време наистина да ви напусна.


PS: Провокация на изпровадяк - нали разбирате, че Волгари (Болгари -> Българи) от Волга са били важна съставна част от оная Империя, която предизвиква недоволството тук. Ще трябва да решите сами дали да се гордеете от това или да се срамувате.
 

petkof

Редовен Потребител
братушка написа:
А факти от сорта, че вече има доказателства, че "Древноегипетските" храмове са били строени през 11-12 век след Христа (и много други подобни) остават незабелязани.
Здравей,Братушка, пусни нещо за такива доказателства, ако ти са на лесно! :cheers:
 

братушка

Редовен Потребител
Пробвай филм от поредицата: "История наука или вымысел 5. Тайна египетских зодиаков"

Линк към цялата поредица има в първия пост.
Но пак препоръчам да гледате в следния ред: първо филм 3, после филм 12 - те ще ви дадат представа за какво иде реч изобщо.
И после всички последователно, общо 24 филма по 50+мин всеки. 23 от тях са обосновка на това, което ще гледате във филм 12.
 

DANNY

Редовен Потребител
братушка написа:
......................
А факти от сорта, че вече има доказателства, че "Древноегипетските" храмове са били строени през 11-12 век след Христа (и много други подобни) остават незабелязани.

..............................


Ето друга гледна точка но тя повече набляга, че пирамидите са строени от древна мегалитна, доисторическа цивилизация при това доста по-назад във времето като е била доста по-напреднала в своето развитие.
Ако отделите време да изгледате първите 15минути от филма, после няма да искате да го спрете. ;) филмът е изпълнен с малко известни факти или по-скоро факти, на които никой не обръща сериозно внимание. Филма също засяга това, че археолозите се самоцензурират и си правят свои тълкования на базата на догадки а после те се превръщат в догми. Другото нещо от което страда историята, като наука, е че тя не допуска освен археолози никой друг да тълкува намерените артефакти. Тя не допуска инженери или технически персонал да дават предположения за значението и приложението на даден артефакт.

Откровения пирамид

Имам и още една поредица засягаща древен Египет и другите древни мегалитни съоръжения по цял свят, но стига някой да се интересува.
 
Нагоре