НАЧИН НА ПОВЕДЕНИЕ И ПИСАНЕ ВЪВ ФОРУМА.

poacher

Потребител
Като стана дума за Боби - той е частен случай и много показателен :)
Грешките му далеч не са само от бързо писане ;) Обаче го познавам и знам, че е готин.
Ако не го познавах първото ми впечатление за него, базирано върху начина му на писане сигурно би било нещо от сорта: "Келеш, дето иска силна пушка за малко пари да троши шишета по съседските балкони".
Извинявам се, но аз лично подобна асоциация бих си направил.
Естествено освен правописа има и друго. За човек, когото не познаваш си градиш мнение и на базата на грамотността му относно материята, а именно пневматиката.
Ти си личи кой знае и кой е лаик. Никой не се е родил научен. Затова сме тук, да си помагаме.
Ако пише с грешки, но знае, то асоциацията ми би била друга без да го познавам.
В крайна сметка вече споменах в предния си пост това, което случая с Боби доказва - не бива заради неграмотно писане да лепваме етикети на хорта, че са "втора ръка" особено ако не ги познаваме лично.
Факт е обаче, че неграмотността не прави добро впечатление!
Но мен лично ми е все едно. Личните ми впечатления са тези, на които се опирам в отношенията си с хората.
Поздрави!
 

prinz Eugen

Потребител
Да чете(да се мъчи-аз лично пропускам ;)) човек "маймуница",е като да чете написаното с пръст в градска тоалетна......бе чете се,ама е гадно :D
 
A

Anonymous

Гост
Аз не трябваше да пиша в тази тема. Едни гадни вируси ме нападнаха и сега нямам кирилизатор. Съдбата ми го начука, в известен смисъл :'( :quiet:
Щом не трябва , не пиши.
 

didarai

Редовен Потребител
Извинявам се на всички Колеги които съм обидил с изключение на тези които се обидиха сами.Пред дилема съм дали да се спра с отговорите на така приятно за мен нападащите ме и тази дилема ,не възникна спонтанно в мен.Не се спирам под страх от изгонване,а пред безсмислието да пиша нещо което ще бъде изтрито.Дали ще имам сега късмета това да е последния пост в този стил по тази тема? :sorry:

пп
Това ми е последния пост,за тази тема.За другите не обещавам,но за тази да.Както скоро обясних на ЛС на друг които подложи на съмнение,честа ми( и така и си остана),когато обещая нещо го изпълнявам,а ако се съмнявам в това дали ще мога...просто не обещавам.

Лека вечер на всички.
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Разчистих темата след разбирателство с колегата Дидарай.
Саундмакс, съжалявам, че си хвърлил толко труд за поста си но след малко ще изтрия и него, тъй като цитатите вече не съществуват и за да няма поводи за ново разгаряне на словесни престрелки.


Пийс Брадърс!
 

didarai

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Разчистих темата след разбирателство с колегата Дидарай.
Саундмакс, съжалявам, че си хвърлил толко труд за поста си но след малко ще изтрия и него, тъй като цитатите вече не съществуват и за да няма поводи за ново разгаряне на словесни престрелки.
Да!Разбрахме се. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Прави впечатление, че някои колеги, обикновено едни и същи, продължават да използват ... хммм... изобретателен правопис. А допускането всеки път на една и съща грешка показва не разсейване или грешка от бързо писане, а незнание. Няма думи като прОжина, пЪрче, удЪрник, цилиндАр, уплАтнение, полУжение...

На вниманието на тези, които знаят, че допускат грешки, но не искат да изглеждат неграмотни (на тези, които искат не може да се помогне).
Google Crome е решението. Има си вградена проверка за правопис. Предполагам, че съвети от типа "Копирай си постовете в Word, преди да ги пуснеш, за да си сигурен в правописа!" са ви дразнели. С Хрома такива еквилибристики са ненужни.
Освен това има и други полезни неща в него - добър download menager, табове, при стартиране показва всички страници, които са били отворени при последното му спиране, дори ако това е станало при студен рестарт на компютъра, добавени са удобни функции за работа с картинки в падащото меню (като например "Копирай адреса на картинката") и др. И е безплатен.
 

usera2

Потребител
Освен с Google Crome може да се направи и на Mozilla Firefox. Инсталира се от тук https://addons.mozilla.org/en-us/firefo ... ary/ . После при писане се избира с десен бутон за език bulgarian , в случай че има инсталирани и други езици,слага се отметка за check spelling ако няма и готово.
 

staz

Редовен Потребител
Здравейте, Колеги,

Използвам случая, за да започна темата "ПРАВОПИС",
защото си мисля, че е необходима за всички нас и защото:
"Човек се учи, докато е жив!"

Нека тук да даваме пример за правилното изписването на основни думи и понятия, които засягат форума.
Ще започна със следното:

1. Аз съм българче! (България)
2. Изстрел
3. Резервоар
4. Долу
5. Шублер

п.п.
ако темата е обидна или ненужна, моля модераторите да я изтрият!
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Подобна тема се е пускала и обезателно се е стигало до обиди, и не съзнателно засягане по адрес на някои колеги. Малко става работата, както в темите за политика - караници и безсмислени спорове, но поне имаше и малко хумор, и реално тази тема няма да промени грамотността на никой.
Това е моето мнение.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Проблема не е в писането с правописни грешки. Повечето влизат вече от телефоните и е трудно с малките клавиатури.
Но за разлика от другите постове по скайп, вайбър или др., които не могат да се редактират - тук НЕ Е ПРОБЛЕМ.
Аз също доста често виждам, че имам правописни грешки(влизам от различни устройства с различни кирилизирани клавиатури, с различна подредба и размери), но винаги си прочитам после поста и внасям нужната редакция. Та по-важно е ЖЕЛАНИЕТО да пишеш правилно и да използваш бутона "промени" по предназначение.
 

burrago

Потребител
Ами просто има хора(в последните години стават все повече), които не знаят как да се пише правилно, това е. Може да има желание, но няма знанията, а особено за хора на 30-40г възраст е вече трудно да се научи(ако изобщо тръгне да се занимава). Това е всеобщ проблем във всички форуми, лично аз се старая да разбирам написаното по смисъл без да се влияя много от правописа. В крайна сметка това, че някой пише грешно прави лошо впечатление за самия него, а не за другите които четат. Пък и понякога правописа е толкова смешен, че човек може да си оправи настроението докато го чете;)
 

ininia

Потребител
ФТКС
Ами четете Българския правописен речник!Даже мисля,че го има някъде в интернет. Много лошо впечатление прави когата някой уж образован колега прави смешни правописни грешки.
Винаги си личи ако грешката от натискане на съседен клавиш в бързината.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
В крайна сметка това, че някой пише грешно прави лошо впечатление
Винаги си личи ако грешката от натискане на съседен клавиш
Неграмотниците винаги намират оправдание.
Казват, че това не е литературен форум.
Каквото и да казват обаче, неграмотността си е неграмотност, а оправданието е като задника.
Всеки го има.
има хора(в последните години стават все повече), които не знаят как да се пише правилно, това е. Може да има желание, но няма знанията
В последно време се забелязва, дори и желание да няма.
Когато има желание, човек намира решение. Ако няма желание, се търси оправдание.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Темата не е задължителна за четене, нито за коментиране!!!
Който счита, че долу написаното е забележка към кривописа на някой и "даване на акъл", моля да не го чете!!! Пиша го с цел, ако някой иска да подобри правописа си в засегнатата част на граматиката И НЕ Е УКОР КЪМ НИКОЙ!!!


Аз пък се кефя, когато чета неграмотни писания.
Винаги съм си мислил, че все повече химици има в интернет пространството, защото често се срещат все още неоткрити химически елементи, споменати в писания нямащи нищо общо с химията, като:
батерий (вероятно изотоп на барий)
станций (това трябва да е изотоп на стронций) ... и много други...
А е достатъчно само да се знае, че в българския език дума в множествено число завършваща на "ий" НЯМА, НЯМА и НЯМА!!!!!!!
Обратния вариант съществува (т.е. мн.ч. с окончание за ед.ч.), но мисля, че е единствения прецедент в граматиката ни.
Относно съгласуването на ед.ч. и мн.ч.:
Не може да се напише примерно: "Там има много полица
Й." !!! , правилното е: "Там има много полицаИ."
Същото е и с "който" и "които" (правилно): "Там има полица
Й, коЙто пази." и "Там има полицаИ, коИто пазят.".
Не може да напишем: "Там има полица
Й, които пазят." (често срещана грешка) или "Там има полицаИ, който пази." (тази грешка по принцип не се прави).


Слагайте и по някоя запетайка тук таме...
Малко вероятно е да сбъркате, ако слагате запетайка пред следните думи: където (от където,
за където) когато, което (от което, в което), защото, ако, че, но...
Много често една запетайка променя изцяло значението на написаното и дори е възможно да придаде обратен смисъл на изречението или израза:


- Да се обеси, не да се освободи!

- Да се обеси не, да се освободи!

Всеки може да си избере, каква да му е "присъдата".


И накратко за тъй наречената превъзходна степен:
Пише се: по-хубаво, най-хубаво
Не се пише:
по хубаво, най хубаво
... както и е грешно да се пише по малко и по-вече (това не е форма на превъзходна степен). Правилното е по-малко и повече.


Толкова от мен.

 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
Повод за тази тема е днешната случка с известния или неизвестен „английски мениджър“. Човекът има неблагоразумието да изрази лично мнение, после демонстрира стандартното пренебрежение към мнението на околните, а накрая прояви чисто човешката глупост да се провикне - Знаете ли кой съм аз? В резултат на което предизвика ехо от - А знаеш ли ти, ние кои сме! Типична форумна история! Подобни истории се случват във всички форуми, с различна честота и различен завършек, но схемата е горе-долу една и съща.

Още от самото начало, правя уговорка, че не заемам ничия страна, не съдя кой крив, кой прав, само разсъждавам на глас, кое предизвиква такива бури в чаша вода!?

Откога личното мнение е престъпление? Защо за едни е позволено да проявяват пренебрежително, дори оскърбително отношение, а за други не е?! Защо едни смятат че имат монопол върху Познанието и чрез техните уста говори Истината? Защо някои смятат че като са написали N-брой мнения или обитават форума дълго време, са получили пожизнени права да се държат невъзпитано?! Нима когато знаеш нещо /често научено преди три месеца в същия форум/ това ти дава правото да наричаш другите невежи?! Нима когато нещо ти харесва или ти е удобно или те устройва, това трябва да важи и за останалите?!

Всеки може да продължи нататък с въпросите….както и да потърси отговори. Ако всеки си включи слушалките и си намали микрофона, комуникацията значително ще се подобри. Ако всеки чете мненията докрай и се опита да вникне в тях, преди да им отговори, безсмислените квалификации, попръжни и късане на ризи ще понамалее. Не че ще изчезнат споровете, опазил Бог, но аргументите ще са в полза на различните гледни точки.

Разбира се форумите са умален модел са Света около нас, който е пълен със несъвършенства и е населяван от хора, на които нищо човешко не им е чуждо. Единствената разлика е че там човек застава с името и лицето си, зад своите постъпки и действия и си носи отговорността. Форумната анонимност действа като лупа, която увеличава човешките качества, а както знаем, в тях недостатъците преобладават.

Съдбата често си прави шеги и понякога се случва, човек докато се изкачва по Стълбата, да се спъне и да се претърколи надолу, където изпитва на гърба си това което, волно или неволно, е причинил на другите. Примери около нас не липсват. Щипка добронамереност никога не е излишна или както казват братята руснаци - „Кашу маслом не испортишь!“

И понеже днес започва Страстната седмица, не може да не споменем, че от ликуващия възторг на „Осанна“, до свирепата ярост на „Разпни го“ се стига много бързо.


Какво мислят колегите?
 

didarai

Редовен Потребител
:'(След като си избърсах сълзите , вече виждам екрана и мога да напиша какво мисля .
Първото което си помислих , че таа тема скоро ше я няма :cool: ???
Имаше подобна "начин на писане във форума " . Не знам съществува ли още .
Второто което си помислих , е че някои ...незапознати и предимно нови колеги , не са наясно с много неща , включително , че тук активно учатсващите на 80% поне не са анонимни . ;)
Третото което си помислих е , че ...хах :rolleyes: ...отдавна отминаха времената , в които на някои хора бързо им се нашокваше канчето и сега пишат ли пишат глупости , които се налага да се оборват за 100-тен път от доказалите ги преди 10 години .
Ма карай ! Лаф мохабет да става ... :lol:
И четвътрото за което се сещам ??? , е как някой "изказва различно мнение " . ;) Щото има начини най-различни и еле ако не си запознат с материята , примерно да е под формата на въпрос , за предпочитане и учтиво , но май ми се набива в окото поучително-назидателен тон , от лаици ....примерно .
Та както се спомена , мога още да продължавам с отговорите , ама отдавна ме и мързи да пиша за лудо ... o_O
На кратко ...българска народна поговорка :
"Каквото почукало , такова се обадило "
Има най-различни начини на комуникация , ама когато твоят е ....разваленият телефон , всички останали са ти виновни .
(Бах ...таа последната мисъл ....много добре ми съ получи !!! ??? :cool::D:D
..............
Аааа да ! Забравих ! Отново ще изкажа съжаление , че във форума не моЕ се ползва подобен емотикон ----> :lol: вместо лайк . :D:D:D
 
Нагоре