Моят автомобил.

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
Едва изминал 3 километра, рисува ми чаша с кафе и ми пише да спра и да си почина...
Може би защото в каталога с допълнителни аксесоари има и кафемашинка.:rolleyes:

Досегашните системи с чашката бяха обикновени броячи на времето на работа на двигателя.
Новите са съвсем друго - 2 камери следят водача - движение на главата, очите, волана и цялостното поведение и трябва да сигнализират звуково и визуално, както и да записват тези сигнали в черната кутия. Някои са разширени и с опция, ако прецени че водача е неадекватен не реагира, задрямал или припаднал, да намали скоростта и да спре, с помощта на другите системи (проактивно следене на лентата, радарите и камерите), както и да подаде SOS смс (отделна система която вече също е задължителна).

Петко, всичкото това го видях в действие и смея да твърдя, че работи безупречно и в днешно време е силно препоръчително... Возиха ме от русе до варна за да си взема новата придобивка и тогава осъзнах, че 6-7 годишната кола която купувам вече е отживелица, въпреки "всички екстри за модела" плюс "М-пакет"...

Мдаа, аз затова предпочетох да взема на сина такъв трибуквен модел след есента на 24-та, с всички "про" и "м" пакети. Тази марка ги вложи тези системи още от MY24. А и от много отдавна съм свикнал да правя оценка на TCO (total общата cost цена of на ownership притежание) на леките ми или товарни автомобили. Някак си не е логично да го правя за Клиента, а за себе си, не.
За определено време и пробег (5 г и 140 000 км) най-добре ми ляга придобиването/ползването на автомобил до 1 г и до 25 000 км. В Гаранция за този период, с добра остатъчна стойност на края, достатъчна да се продължи по същия начин с друг.
Понякога за товарните и чисто новият излиза най-добре, но там пробега който се смята вече е 500 000 км.

Последна промяна:
При мен всичко е служебно и товарно - за това филма ми е по-различен. Не давам подробности, но ти ме разбираш прекрасно в коя пазарна ниша влизам. Освен "на вкус и цвет" - има и други подробности от които зависи изборЪТ. Живи и здрави!

То да беше само това. По GSRP етап 2 и 3, ще трябва да имат и редица нови системи за сигурност, които са си полезни по принцип.
Примерно:
Да спира сам при изскочило отпред или отзад подвижно или неподвижно препятствие, човек, велосипедист, автомобил.....
Да следи водача да не дреме, да не си отплесва погледа, да държи волана.....
Да има "черна кутия" и да записва всички данни от автомобила.
GSR-C Requirements from July 7, 2026:
For all new vehicles (Cars, Vans, Trucks, Buses):
Advanced Driver Distraction Warning (ADDW): Systems to monitor driver attention (eye gaze, head position, behavior) and warn of distraction or drowsiness.
Advanced Emergency Braking (AEB): Enhanced AEB capable of detecting pedestrians and cyclists.
Advanced Reversing Detection: Mandates systems to detect vulnerable road users (VRUs) behind the vehicle to prevent collisions, as specified in UN Regulation No. 158.
Advanced Turn Assist & Collision Warning (for buses/trucks): Systems to detect pedestrians and cyclists near the front/sides and warn or avoid collisions, detailed in UN Regulation No. 159.
Event Data Recorders (EDR): Mandatory for heavy vehicles (M2, M3, N2, N3) from January 2026 for new types, capturing crucial accident data for safety improvements, as per UN Regulation No. 160.
Мдааа, ето следната случка от преди 3-4 седмици.
На светофар пред мен завива надясно автомобил(аз минавам спокойно направо), системата засича препятствие и набива спирачки автоматично до спиране. А познайте шофьорът зад мен какво направи??

системата засича препятствие и набива спирачки автоматично до спиране. А познайте шофьорът зад мен какво направи??
Амииииии - ударен си само отзад ;). Без системата - щеше да е и отпред и отзад.

Амииииии - ударен си само отзад ;). Без системата - щеше да е и отпред и отзад.
Да де, ама ако цялата колона можеше да си позволи да кара съвременен автомобил - ВСИЧКИ щяха да ударят контра и да няма нито отзад - нито отпред.

Чакай ,малко?Тая система на колко метра се задейства?И,как реагира?Кове спирачки или по плавно реагира?Тоя завиващият надясно по време на маневрата натисна ли спирачката и по този начин да е намаляла дистанцията и от там системата ти да се е задействала?Ако си ударен отзад,или системата ти ,,кове,, и блейката от зад да не може да реагира или блейката да стартира с несъобразена скорост,сега е и хлъзгаво...

На мене иди@тският европеец непрекъснато ми дърпа кормилото и иска да ме хвърли в канавката, защото вижда осовата линия на тесния междуселски път, но не вижда замазаната с мръсотия непрекъсната линия до банкета (ако изобщо я има). "Ще свикнеш, като седнеш в колата, първо да цъкнеш 2 пъти на "my safety perso" и после - един път на старт - стопа" - казваха ми всички. Ами, свикнах!

P.S. И като минавам отзаде му, да му удрям един среден пръст в окото, че да вижда когато съм на задна скорост, защото през "инкасо - прозорците" както ги нарича един познат, почти нищо не се вижда назад.

Последна промяна:
Аз като нямам пари за Audi A8 и подобни, си монтирах пръскалка до задната камера на корса-та. Свързах я към пръскалката на задната чистачка с клапанче, че да не се самоизпразва маркуча. За старт-стопа си измислих модул, който "натиска" копчето при всяко запалване.

Беше си обикновена ситуация в натоварения софийски трафик. Първият завива надясно, а аз продължавам напред. Нямаше ситуация, докато тъпата система не наби спирачки.
Изключвам дърпането на волана, следенето на скорост и знаци. Изключвам и старт/стоп системата. Но не очаквах тъпата бангия да спре като магаре…

Имам един брат и той така казва ,хората виждат екстри а аз виждам проблеми . Тази система за автоматично спиране понякога е кошмарна , Караш по магистралата , колата пред теб минава в дясната лента на отбивката да слиза от магистралата и разбира се намаля да ама системата я улавя и ти забива спирачката засега още не ме е изненадала успявам да отреагирам ама не знам дали някой ден няма да ме издебне когато си паля цигара примерно и да забие спирачка и при тези скорости такова мазало може да стане ,че ми се изправя косата като си го помисля да пази господ с една дума . Старт стоп системата се изключва елементарно има една букса на + клема на акумулатора с два кабела на букса тънки , откопчаваш буксата и си готов , в нета има клипчета .

Старт стоп системата се изключва елементарно има една букса на + клема на акумулатора с два кабела на букса тънки , откопчаваш буксата и си готов , в нета има клипчета .
Може да се направи и софтуерно - по интелигентно е. Но по-умните автомобили с"вграден стартер в мааховика" използват екстрата по необходимост и с "конкретен сценарий", благодарение на определена адаптивност към стила на каране на водача. Препоръчително е даже да се кара "всеки с ключа си" точно по тази причина.

Повечето досегашни системи сканираха само с радар.
По новите изисквания, рдарите са два отпред и още една или две камери. Отзад и отстрани(според системите) също. Така възможните ситуации се разпознават по-бързо и адекватно.
Разликата между Daily MY19 и MY24 е огромна, а МY26 ще е още по-натъпкан, но не сме го пробвали още.
Ето и една схемичка, с какви системи ще са набъкани бусовете и камионите след 07.2026.

Attachments

• all systems.png
    all systems.png
    242.2 KB · Прегледи: 4
Последна промяна:
Back
Нагоре