Моите снимки

• Автор на темата Автор на темата O.K.
  • Начална Дата Начална Дата
Снимките не са нещо особено с намаления размер, но имат голям исторически "заряд" - това е вътрешността на хижата на експедицията на Ърнест Шакълтън на Cape Royds, Ross Island. Отвъд 77-мият паралел на юг. Горе-долу краят на познатият до тогава на човечеството свят.
Messenger_creation_1C8E27E7-7980-410C-8212-ACA6D6CBDC39.jpeg
Messenger_creation_3592266C-D831-4064-A74D-9A7239BDEF5C.jpeg
Messenger_creation_F7B05A34-DED8-4171-92CE-F7A27E0D72DE.jpeg

Още няколко исторически - това е хижата на британската Антарктическа експедиция "Тера Нова", предвождана от Робърт Скот, на Cape Evans, пак на остров Рос. Тук се прекарали зимата на 1911, преди да покорят Южния полюс и за нещастие да загинат по пътя обратно.
На последната снимка е нишата на Скот. Твърди се, че е оставена непокътната както я е оставил той.
Доста беше тъмно вътре, снимките с нормален размер са не лоши, но тези са с намален размер.
Messenger_creation_FD24AFD1-FDF2-479C-A8B5-B86ACB455D30.jpeg
Messenger_creation_BE1AFF45-0622-4E98-B5EE-784866774E14.jpeg
Messenger_creation_E0A469F1-07EF-4756-9964-488E42362541.jpeg

Краят на света на юг, поне що се отнася до корабоплаването. Всъщност, краят е тъмната ивица разполовяваща първата снимка - Ross Ice Shelf, но този път имаше дебел лед преди него и не успяхме да стигнем.
На последната снимка е интересно, че върху айсберга има два огромни ледени блока. Единственото обяснение е ,че айсберга някак си е изплавал из под леда и тези са останали на него, но как е станало това е вече друг въпрос.
Естествено, това е един от моментите, в който съжалявам, че не си нося DSLR-a...
6c1d2488-a3c2-44b2-a498-825b41beb18a.jpeg
504b0b06-1bab-449d-a4a0-0cd80e066605.jpeg
4c0100cc-c456-49cb-94e7-551dfb88f54c.jpeg
428079b4-cd6b-4b7f-9887-c610760c8f00.jpeg

Радвам се, че ти харесват! Преди малко повече от 10 години, съдбата ми даде възможност да започна работа на все още уникален по рода си кораб и това ми дава възможност да видя и снимам подобни места, а и понякога среща мен и колегите ми с уникални хора. В случая, в хижата на Робърт Скот, ролята на екскурзовод я играеше Rob McCallum, всепризнат специалист в дълбоководното гмуркане, ръководил седем спускания до Титаник, спускане до дъното на Марианската падина, немският боен кораб Бисмарк..., един от критиците на онази подводница, която в крайна сметка се смачка при спускането до Титаник... През декември имахме възможноста да се срещнем със Стивън Смит, бивш американски астронавт, който изрично беше настоял да се срещне и разговаря с екипажа... Такива срещи и посещението на такива места са силно емоционални и гледам да споделям поне снимките с повече хора. Макар и те да не могат по никакъв начин да предадат усещането.
Качвам малко бебета по този случай. Пингвинчетата приличат на пънкари с бебешката перушина още :D
06565482-4ab7-4c07-b965-c18b65eaf853.jpeg
8f04c548-cf8b-481e-b3bb-9785d1a890db.jpeg

Въпроса беше към Неди, да не е на нашия изследователски кораб, ама да ни си са уредил и ти Божо с "лятна" почивка на о.Ливингстън, или круиз до Антарктида, че говориш в мн.число???
Виждам, че в момента там е гъмжило от яхти, изследователски кораби, рибарски, военни, круизъри. Сега им е сезона там.
World Traveller; Viking Polaris: Oosterdam: Le Boreal; Magellan Explorer; Hanseatic Spirit: SH Diana: SH Minerva: Silver Cloud: Silver Endeavour: Ocean Nova: Plancius: Silvia Early: NG Explorer: Hondius: Greg Mortimer:.........

Ако иска някой от колегите с радиата да се пробва за връзка с нашия кораб.....
Позивна LZBQ
MMSI207506400

Последна промяна:
Не, не съм на НИК 421. Връзките ми не стигнаха за там :D
Макар, че оня ден ми писа някаква девойка и от дума на дума, се оказа, че тя е там в момента, пък се оказа, че капитана им познава, моят пряк началник тук, та накрая си препредавахме поздрави.
Иначе, да, на Полуострова е гъчканица. Има около 60 кораба с разрешение да оперират в района. Мисля, че има поне 20, които са там по едно и също време. Не малка част от тях само круизват, минат след 60-тия паралел, което е официално преминаване в Антарктика ... и на няма 200 мили от Ушуая. Ходят до Елефант айлънд и Парадайс бей и обръщат нагоре. За слизане изискванията са много сериозни, правят го малки кораби с максимум 500 пасажера.
Ние сме в море Рос, под Нова Зеландия, правим полуоколосветско около Антарктика, целта е Ушуая..., ако стигнем, че лед ни беше блокирал пътя и сега заобикаляме,даже тъкмо проверих, че качваме вече нагоре и почваме да завиваме пак към Ушуая, че почти два дена връщахме назад. Всъщност имаше идея и да пробваме рекорд на Гинес за най-далечна точка на юг достигната с плавателен съд, но имаше лед на няколко километра от Ross Ice Shelf (снимките няколко поста назад) и не стигнахме. Имахме повече късмет 2017-та, но тогава този рекорд просъществува само няколко седмици, после някакви руснаци си завряха носа (на кораба) по-навътре в леда от нас :-) Но и тук се оживява района, 2017-та бяхме само ние, оня ден бехме общо 5 кораба в море Рос. Доста компании с експедиционни кораби са почнали да правят експедиции в района, но все още е "пусто" в сравнение с Полуострова, там и базите са много, тук са само 3. Както каза оня ден ръководителя на експедицията - Около полуострова се избягваме с другите кораби, тук се търсим, че ако нещо стане, само на тях можем да разчитаме на помощ.

Натам най на юг виждам само Scenic Eclipse II круизър, на него ли си? Heritage Adventurer е доста по на север, на около 580 мили южно от Н.Зеландия. Другите са риболовни, но по на северо-изток.
А покрай полуострова и островите е пълно и с платноходни яхти и средни до 50 м моторни. Естествено се виждат и поне 20-на изследователски и товарни, които циркулират между станциите.

Последна промяна:
Натам най на юг виждам само Scenic Eclipse II круизър, на него ли си? Heritage Adventurer е по на север. Другите са риболовни, но по на северо-изток.
Eclipsa са там, където бяхме ние преди няколко дена. Имаше тогава и два на Понант, но са тръгнали нагоре сигурно, няма ги вече наоколо. Ние сме някъде в средата, като гледах преди малко. The World.

Вашият не ми излиза с име, че не съм си подновявал абонамента за AIS-a. На около 1000 nm от Н.З. ми излизат 2 пасенджера и един риболовен преди 10 мин. Mоже и един от тях да е, ама пък има запис по обяд на 30.01 че сте били 150 мили по на юг. Както и да е, 30 фута под кила и да не ва среща лед!

Последна промяна:
Да се ненадяваш направо. Ама с тоя ВЕЦ,бързо ще го пресушат отново. Декември ходихме да хапнем риба на едно заведение точно до стената,та помятахме крачоли по нея. Нивото беше страшно ниско. Заведението е силно прехвалено. Дори и препечените филии не им се бяха получили!
Screenshot_2026-02-27-05-25-08-910_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

Последна промяна:
Да се ненадяваш направо. Ама с тоя ВЕЦ,бързо ще го пресушат отново. Декември ходихме да хапнем риба на едно заведение точно до стената,та помятахме крачоли по нея. Нивото беше страшно ниско. Заведението е силно прехвалено. Дори и препечените филии не им се бяха получили!
View attachment 132025
Сигуно ще го пресушат. Колкото беше празен 2025 г. никога не съм го виждал толкова празен, все е било , но като миналата година никога не е било.

Последна промяна:
Back
Нагоре