Миене и смазване на чашки

astra

Редовен Потребител
Така се сортират и по-добре и по-точно по тегло после.
Заиграх се преди време със сортиране на чашки по тегло, защото е най-лесно. Изненадах се обаче, че за JSB 1,03гр. разлика в теглото от +-10мг няма никакво отражение на мишена на 50м. с дулна скорост 260м/с. Понеже трудно повярвах каквото видях, повторих го няколко пъти, за да съм сигурен. За мен тегленето на чашки има смисъл само за отсяване на граничните случаи - тегло под 1.02гр. и над 1,04гр.
Колкото за смисъла от мазането на чашки и механизмът му на действие - звучи съблазнително човек да опита ;)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Има свободни:
За смазване 15 ml Lubro Nano Spring(за пружинки) - 10.00 лв - 3 бр.
За смазване 25 ml Napier power spray(за ПЦП) - 20.00 лв - 1 бр.
Тампони Remington .22 - 8.50 лв - 2 бр.
Тампони Remington .177 - 8.50 лв - 1 бр.
 
Последна промяна:

DeadShot

Редовен Потребител
Смятам да пробвам да мажа чашките с WD-40.На времето имах добри резултати в 5.5мм и цевта оставаше по-дълго време чиста.Ще пусна и резултати.Въпроса ми е вредно ли е ВД-то за О-пръстена в цевта?
 

lynx

Редовен Потребител
Стандартните, най-обикновени о-пръстени са маслоустойчиви, не би трябвало да се увредят от WD-40.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Има свободни:
За смазване 15 ml Lubro Nano Spring(за пружинки го дават, но то си е за чашки все пак независимо с какво се стрелят) - 10.00 лв - 2 бр.
Тампони Remington .22 - 8.50 лв - 2 бр.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Един тест направихме на Славия 634 в .177 на JSB 0,547 и 0,67..
Тъй като досега не бях пробвал в този калибър как се отразява смазването.
Почистена цев с Балистол и парцалчета, после 10-на чашки за "освинцоване" изстреляни от мен. Още с тези чашки си показа че го може(горната група).
С не смазани чашки даде 195-196 м/с с Екзакта и 182-183 м/с с хевито, но само мерихме скорости.
Изплакнати само с водичка с разтворено две-три капки веро и после омазани с Наното на Лубро. Даже не ги и чакахме много да поизсъхнат (5-6 мин. с малко подухване с уста, все още лееко мазни на пипане). Резултатите след ново почистване с 3-4 тампона на цевта.
Екзакт - 198,2 - 198,6 м/с за 10 чашки, хроното само "броеше" при първите 4 дето се казва. Останалите направиха група 14-15 мм по краищата с формата на детелинка на 16 м( първите към 8-9 м на закрито, останалите на двора, където си има бая течение). Нови 2 тампона.
Хеви, също 4 чашки през хроното - 191,4 -193,2 м/с !! (предполагам, заради разлики в теглото). Групата от следващите 6 е около сантиметър надолу и наляво от другата и беше от същия порядък, само че 4-5-6 мм широка и 15 висока(просто си личеше разлика само по вертикала).
Стрелеца не бях аз. Стреляше се на механични, като начертания червен кръст се държеше на върха на мушката за да е една и съща прицелната точка.
Славийката уж трябваше само да се премери и ако е у ред, да и търся купувач във форума, но след тези тестове собственика реши твърдо да я остави за "наследниците".
 

Attachments

  • 84763b23bc5ac5l.jpg
    84763b23bc5ac5l.jpg
    44.8 KB · Прегледи: 68
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Да, даже малко е поотслабнала пружината. Преди няколко години като му я замервах даваше към 205-206 м/с. Вече е на 7-8 години пушлето(купувана е в Словакия), без да е барано по него нищо. Според собственика е опукал не повече от 5 малки кутии чашки, които е купил първоначално с нея и последните 3-4 години още 3 кутийки JSB по 500 бр, та значи няма и 3000 изстрела.
 
Последна промяна:

DeadShot

Редовен Потребител
Пробвах варианта с мазането на чашките с WD40.Резултат- отличен!Групата се сви една идея.Цевта остава много по-дълго време чиста!Калибъра е 6.35мм.След измиването с веро ги оставям да изсъхнат и пръскам 1-2 пъти с вд40.Не ги подсушавам допълнително,а си остават леко мазни.
Предполагам при тия специалните мазила ще е още по-добре.
 

mario321

Редовен Потребител
Тези корейските Eun Jin са доста смазани с нещо, трябва ли да ги измия преди ползване, така намазани да не ми зацапат цевта
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Предполагам смазка от пресформите.
Тя е омешана с остаъци от производството и по-скоро пречи, отколкото помага.
Ако ги измиеш, след това е добре да се смажат пак леко. Хептен сухи също не е добре.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ако не ползваш специални смазки, може да използваш няколко капки много машинно финно масло или 0W20 синтетика.
Но съвсем малко, ако е в шишенце със спрей е най-добре. Разстилаш чашките върху парче найлон, пръскаш2-3 пъти, после като хванеш парчето фолио за краищата, повдигаш и овалваш. След това може да ги прехвърлиш върху парче памучен плат и да ги оваляш по същия начин, за да се премахне излишната смазка(прекалено омазнени също не е добре).
 

Ctan4o

Потребител
Чета че всеки е доволен и мисля да пробвам ама не ми е много ясно как точно ги миете тази чашки
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Най-добре е в ултразвукова ваничка, но като нямаш става и в пластмасова купичка с разтворено веро например.. Слагат се чашки, но количество, което да покрие дъното само. С въртеливи и възвратно-постъпателни движения на китката ги промиваш и после проплакваш. След изсушаването им процедуата съм я описал по-горе.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Останаха само 15 ml Lubro Nano Spring(за пружинки го дават, но то си е за чашки все пак независимо с какво се стрелят) - 10.00 лв - 2 бр.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
А някой пробвал ли е да мие чашките с обезмаслител(за дискове),и после с тефлонова смазка?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Само пробите могат да покажат. Обезмаслителя трябва да не е активен към сплавта на чашките.
Да не прави окисен слой също. А смазката трябва да е с много нисък вискозитет, иначе ще пречи повече отколкото да помага.
Тези нано смазки са създадени по принцип първо да запълват неравностите по повърхността на чашките и после да създават тънък филм с ниско съпротивление на триене, който да не се разкъсва и да остава по цевта. Затова и са по-чисти цевите по-дълго време.
Когато се използва повече смазка на маслена основа, част от нея остава по цевта и абсорбира също частици и ефекта става отрицателен.
Аз съм си играл с много тънки масла и най-добър ефект е имало, когато чашките са почти сухи на пипане, но леко си лъщят. Ако са мазни на пипане не даваха по-добри резултати.
А с нано смазката, след като изсъхнат изобщо не са мазни нито на пипане нито на поглед.
 

Dominus

Редовен Потребител
Аз съм пробвал с обезмаслител за дискове. Става, но е скъпо. Най-добре е нещо от сорта на мегльо или друг промишлен обезмаслител. Верото не става за подобни начинания. То е за чинии.
Тефлонова смазка става замо за проба. Тя просто не се изпарява и скоро цевта ще стане прекалено мазна. След това вече не я чакай да стреля.
Ултразвукова вана в никакъв случай. Пускам я само да ми подгрее обезмаслителя и после ги държа около 2-3 мин. Ако пусна ултразвук ще залепнат всички чашки, освен това ултразвука ги разлага и тряа ги фърлям.
Най-добре е обезмаслител подгрят до около 50°С само да постоят няколко минути, изплакваме с вода без варовик, сушим и омасляваме с английските спрейчета. Пробвал съм каквото се сетите, включително и масло за комънрейл стенд
 
Последна промяна:

luft9waffe

Редовен Потребител
Преди години си прецаках кутия чашки с непомня какъв обезмаслител.Оксидидираха се зверски,побеляха след изсушаването.Всеки си знае,за мен JSB са достатъчно чисти и равномерно смазани от фабриката.
 
Нагоре