Механични мерни прибори, диоптрични мерници, видове и начини на работа с тях.

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Какъви диоптрични мерници има!
Малииииииииии, ама като им погледна цените и желанията бързо се изпаряват.
 

Attachments

  • front11.JPG
    front11.JPG
    52.9 KB · Прегледи: 856
  • front.JPG
    front.JPG
    9.4 KB · Прегледи: 678
  • level.JPG
    level.JPG
    78.2 KB · Прегледи: 732
  • level.JPG
    level.JPG
    78.2 KB · Прегледи: 604
  • sights.JPG
    sights.JPG
    94.8 KB · Прегледи: 670
  • zadni.1JPG.JPG
    zadni.1JPG.JPG
    46.8 KB · Прегледи: 678
  • zadni.2JPG.JPG
    zadni.2JPG.JPG
    67.8 KB · Прегледи: 632
  • zadni.JPG
    zadni.JPG
    35.3 KB · Прегледи: 709
A

Anonymous

Гост
st_beer написа:
В единия магазин е оставен за продаване де оптичен прицел не зная дори дали това му е точното наименование. Взех го от магазинера да му направя някоя снимка да я пусна във форума ако някой има интерес или му трябва такъв прицел. Цената е 20 лв . Имало още 2 броя освен този от снимките които не съм виждал. На външен вид изглежда добре запазен и всичко се движи за регулирането. Друго не зная какво да гледам. Ако има интерес пишете на ЛС ще имам грижата да бъде изпратен на този който иска. Ето и снимки да се придобие визуална представа:




St_beer я виж става ли на твоят Бам ?И какво му е предимството пред обикновените механични ,ако има такова?
 

angelmr

Редовен Потребител
RockNroll написа:
St_beer я виж става ли на твоят Бам ?И какво му е предимството пред обикновените механични ,ако има такова?

Нали писах по-горе? Става ако си издълбаеш два канала на подходящите места. Като предимство пред механичните мерни прибори мога да дам по-прецизното хващане на мерната линия. Не случайно много бойни оръжия са с такъв прицел. Корекцията за дистанция е по-трудна, но тя по принцип е трудна за механични мерни прибори. Но така или иначе корекция за дистанция при правилна прострелка почти не се налага за растояния под 50 метра. За по-далече си има измислени оптики. :) През диоптричен прицел ще ти е доста трудно да видиш капачка на 60-70 метра.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
А бе за тая "джаджа" каква мушка се ползва?
Нали диоптричния прицел е от две части.
Може ли да се ползва с обикновената мушка, която си е на пушката?
 

angelmr

Редовен Потребител
Може, аз на байкала съм му оставил оригиналната мушка. Иначе на спортните е кръгче с различни размери, но там се целят по кръгла мишена и им е по-удобно така.
 
A

Anonymous

Гост
Другото предимство е,че издържа и най-силните вибрации на мощните пружинки :rambo:
 

st_beer

Редовен Потребител
@angelmr
Аз нищо няма да сменям дори и не мисля да слагам такъв прицел с оптиката си ми е добре  ;) ;). Просто видях че има два вида мушки и че се сменят а бама има такава опция и мушката му изглежда като тези.
http://www.sportwaffen-schneider.de/ind ... 0_162_1284
 
A

Anonymous

Гост
Защо да не уцели?Ако бизона е с реални размери черната мишена е с размер на тиган.И с диоптричния мерник не е проблем да се правят корекции по вертикала ,че и по хоризонтала .Едно на ръка че е много по прецизен от класическия.6 години имах Ханел112 и мога да ви кажа че тази пушка е нещо по вече от спортно оръжие, в смисъл малко джаули но на точното място :)
 

angelmr

Редовен Потребител
st_beer написа:
@angelmr
Аз нищо няма да сменям дори и не мисля да слагам такъв прицел с оптиката си ми е добре ;) ;). Просто видях че има два вида мушки и че се сменят а бама има такава опция и мушката му изглецда като тези.
http://www.sportwaffen-schneider.de/ind ... 0_162_1284

Да де изразих се фигуративно. :) Имах предвид че може да бъде направено без проблеми. Дори един член на пловдивската група когото не съм виждал никога( изчезна от форума преди аз да започна да пиша) имаше Б21 именно с диоптричен прицел.

Така като гледам за един ден се разграбиха. :) Предвид цената не е чудно. Аз също имам един такъв който не ползвам, но не ми се иска да разкомплкектовам хаенела, нищо че е с оптика в момента. Но ако някой около пловдив има желание да види как се стреля с такова чудо бих го заел. Мисля че на някои хатсани си има канали по релсата и нищо не трябва да се реже.


динката, бих ти цитирал един откъс от филм, но не знам дали си го гледал. Но все пак:
"Това беше форма на сарказъм, Болдрик." ;)
 

angelmr

Редовен Потребител
Ако на някого му се чете, ето едно ревю в което се сравняват няколко диоптрични прицела.
http://www.citlink.net/~schattler/ar25.htm
За съжаление точно хаенелските които тук са най-разпространени в ревюто естествено не са описани. По мои наблюдения като удобство прицела на гамо е малко по-добър от тях, може би защото съм виждал хаенелски прицели на по 15-20 години, а този на гамо си е чисто нов, но нищо не мога да кажа за групите които се правят с такъв прицел дали са по-добри.
 
A

Anonymous

Гост
Има спортни пушки в .308 Winchester например, оборудвани именно с диоптричен прицел (aperture sight) , с които не се стреля на 10 метра естествено ;) Там говорим за стандартни дистанции от 300 метра да кажем. Съответно и размера на мишената е за такава дистанция. Ето един пример:

Tikka 595 Target National Match Rifle
Tika_Rifle.jpg

MT_Guns-2.GIF
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
С диоптричния прицел и мерната линия е по-дълга, което допринася за по-добро прицелване.
При преломките обаче, стандартния мерник стои на цевната кутия и при зареждане се движи заедно с мушката.
Не съм напълно убеден, но в случай, че заключването на цевта не винаги става абсолютно точно и не винаги по един и същ начин, в следствие на износване на ригела или луфт в шарнира и ако мерника е на цевната кутия би трябвало да не оказва влияние.
Ако обаче не е на цевната кутия а на релсата върху цилиндъра, какъв е резултата тогава?
 
A

Anonymous

Гост
Аз също използвам диоптричен прицел монтиран на Славия 631 от 10г.
Монтирането на такива прицели е добре да се поставят само на пушки с фиксирани цеви
защото наистина се получава изместване на попаденията след известен брой изстрели.
Колегата ivodoc е прав във случая, но и оптика да се постави на пушка е чупеща се цев
ефекта ще е същият.
 

angelmr

Редовен Потребител
Аз само от няколко дни имам окомплектована последната комбинация. Наистина имам съмнения относно чупещата цев, но специално на байкала цевната кутия е напасвана с много малки допуски и се надявам това да не прави проблеми. Поне за началото, а ако по-нататък стане проблем ще се оправям най-вероятно чрез смяна на пушката. ;) То така или иначе при чупещите цеви този ефект е в пълната си сила дори и ако се ползва оптика. А досега малко хора са се оплаквали от неточност дължаща се на луфт в цевната кутия.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
При оптиката проблема не е чак толкова голям, понеже няма общо с мушката на цевта.
Не,че е без значение, че цевта не се заключва постоянно на едно и също място, но поне мерната линия не минава през мушката.
 
A

Anonymous

Гост
Въпрос: Някой знае ли как се подбира размера на задната диафрагма на диоптричния прицел? Предполагам, че зависи от разстоянието до целта- т.е. колкото по-далеч е целта, толкова отвора на диафрагмата трябва да е по-голям или по-скоро обратно? Интересува ме и зависимоста- примерно за 10 метра диафрагмата с какъв размер отвор трябва да бъде? Вчера се сдобих с такъв мерник- Аншуц и в комплекта имам 5 различни диафрагми- от 1,1 до 1,5 мм.
 
Нагоре