Методи за почистване, смазване и поддръжка на ВО

dberov

Редовен Потребител
Също би трябвало да пише, че не трябва да се маже с двигателно масло защото с него дизелира и ти прогаря маншета.
Мажи със силиконово масло или грес.
 

Hidden

Редовен Потребител

dberov

Редовен Потребител
Както виждате в темата има различни мнения.
Мажете с каквото сметнете за добре, всеки сам взима решение какво да прави с пушката си.
Ей ви и трето мнение, към което съм по склонен от колкото да мажа с моторно масло.
Буталната група не се маже.
Щом обаче имаш желание ...давай.
Тук има хора де'т я мажат , та да се лъзга.
 

Venco

Редовен Потребител
Питането ми беше конкретно за кожен маншет...логично е да е смазан по някакъв начин, за да не изсъхне и спече...поне така си мисля. За това и питам вас, кой е най-добрия вариант...не искам да стават некви дразги. Поздрави. :)
 

Ivory

Потребител
Според мен може и със силиконова змазка и с тънко масло,преди 50 години са смазвали с обикновенно масло и тези пушки все още стрелят с тях.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
По горе цитирания мой пост от @ dberov, важи за пушки с полиамидни и полиуретанови маншети. Там мазане е недопустимо.
Пушките с кожен маншет са слаби и не са в състояние да постигнат налягането необходимо за запалване на смазката.
Маншета трябва просто да се накисне в масло по-продължително, за да омекне. Според мен няма кой знае какво значение какво е маслото.
Не е задължително да е тънко. Обикновено двигателно масло.
След като кожата е омекнала добре, се забърсва и изстисква добре, но не до напълно изсушаване.
Трябва да остане малко остатъчна влажност.
 

dberov

Редовен Потребител
С обикновено минерално двигателно масло на петролна основа мазах като дете. Вадех щекера на жигулито и мажех, и става да, но сега като са измислени синтетичните масла вече не съм посягал на двигателно, пушката ми е с кожен маншет третиран със силиконово масло и стреля перфектно като в същото време не се разсъхва така бързо както ако е третиран с двигателно масло.
Мнения различни а това си е моето, може и да става с двигателно масло но става и със силиконово. И по оръжейните онлайн магазини се продава силиконово а не двигателно за смазка на маншети.
Пример: Excellent lubricant for leather and plastic air gun washers >> https://www.amazon.co.uk/ABBEY-SILICONE-RIFLE-SHOOTING-AIRSOFT/dp/B00AZK13EC
Както писах и по горе, всеки да си смазва с каквото иска.
 

Nikola

Потребител
По горе цитирания мой пост от @ dberov, важи за пушки с полиамидни и полиуретанови маншети. Там мазане е недопустимо.
Пушките с кожен маншет са слаби и не са в състояние да постигнат налягането необходимо за запалване на смазката.
Маншета трябва просто да се накисне в масло по-продължително, за да омекне. Според мен няма кой знае какво значение какво е маслото.
Не е задължително да е тънко. Обикновено двигателно масло.
След като кожата е омекнала добре, се забърсва и изстисква добре, но не до напълно изсушаване.
Трябва да остане малко остатъчна влажност.
Не искам да си натрапвам мнението, но и аз да споделя, както каза Иводок и аз смазвам маншета на Хаенела, като го кисна в двг масло пълна синтетика, после го почиствам с парцал от излишната смазка и накрая го овъргалвам в графит. Кожата става мека, има лек дизел 50тина изстрела, но след това явно заради графита не губи компресия. На 4000 чашки пак повторих тази процедура и маншета си е екстра и сега на около 6000 чашки.
 

B7Safari

Новодошъл
Аз ползвам силиконово масло, закупено от Лидл (хубаво е и не е скъпо). Флаконът (не особено голям) е с цена около 3 лв, но за съжаление не винаги ги има.
 

B7Safari

Новодошъл
Ора, понеже не ми се занимава да ровя в нета, я кажете с какво да изчистя пластмасов приклад от лепило от изолирбанд /онова черно тиксо дето му викат по хиляда начина - скоч, тиксо, пвц, изолационна лента.../ Бях направил един екстендер на набузника и го бях увил с въпросното тиксо и сега като го махнах, всичко лепне. Страх ме е да опитвам с ацетон за да не съсипя приклада. Със спирт не става. Ако някой е имал подобно преживяване, което е приключило с хепи енд, моля да сподели. Благодаря предварително ! :cheers:
В Кауфланд и Лидл има препарати, които почистват успешно остатъци от лепила на етикети и тиксо. Вършат работа - лично тествано. Цената им беше около 3 до 4 лева за относително малка опаковка.
П.П. Между другото пак във връзка с препаратите: преди няколко месеца профилактирах един стар лаптоп. Исках да му сменя и термоконтактната паста, но се оказа, че върху процесора е залепено някакво тънко алуминиево фолио. Разлепих го, но върху процесора останаха някакви гадории от лепилото, които не се махаха с нищо, което имах под ръка (чист медицински спирт и лакочистителът, който поисках от една колежка (заради ацетона в него)). Като резултат - със спирта: абсолютно до никъде, а с лакочистителя - супер слабо, на практика пак до никъде. Та със препарата от Кауфланд за премахване на остатъци от лепила и етикети излезе за няколко секунди само.
 
Последна промяна:

dberov

Редовен Потребител
....с препарата от Кауфланд за премахване на остатъци от лепила и етикети излезе за няколко секунди само.

Вчера бях в Лидл и имаше два препарата формулирани като Разтворител за етикети и лепило.
Марката е Powerfix, намерих ги на снимка от стара брошура.

index.jpg
 

B7Safari

Новодошъл
Всъщност единият би трябвало да маха петна, а другият лепила и етикети. Аз съм ползвал вторият -определено върши работа. А продуктът от Кауфланд е в друга разфасовка - пластмасово бяло шишенце с двойна капачка (против развиване от деца) - също върши работа. Брандирано е "Авена". Гадорийката вътре е нещо като бял, полупрозрачен гел. Мирише много странно (както и лидълският продукт). Вероятно формулата/сместа е някакво сериозно фашистко постижение...
 

sts1969

Редовен Потребител
Пробвай да напръскаш с WD 40 и изчакай 2-3 мин. преди да разтъркаш с кърпа, до сега не съм виждал мизерия която да му се опре. :)
 

B7Safari

Новодошъл
Преди 2 дни бях в Лидл (до ТУ-Варна), имаше силиконово масло/спрей за 3 лв. Лично ползвам такова - добро е.
А от трети май ще имат в малко по-големи разфасовки, но на цена 5 лв/флакон силиконови и тефлонови спрейове (във всичките им магазини).
Някой ако му трябва - няма да е зле (особено за тефлоновият спрей) да отиде рано, че иначе бързо свършват.
П.П. А с такъв тефлонов спрей (купен при предишното пускане (май тогава ги пускаха за първи път)), и прочел доста неща из форума реших да и си смазах китайчето отвътре (цилиндър, бутало/маншон (кожен) и цев) преди няколко дни и сега дизелира яко, но ми се струва, че вече работи с по-малко загуби от триене, а и звучи различно...
 

zograffa

Редовен Потребител
Дизелира защото тефлона има носител,обикновено бързо изпаряващ се разтворител,за да може да излезе под налягане от флакона.Когато този носител се изпари върху нанесените места вече остава само тефлона.Затова и в началото изглежда все едно не е смазано,трябва да се изчака известно време.
 

lynx

Редовен Потребител
....и прочел доста неща из форума реших да и си смазах китайчето отвътре (цилиндър, бутало/маншон (кожен) и цев) преди няколко дни и сега дизелира яко, но ми се струва, че вече работи с по-малко загуби от триене, а и звучи различно...
Това с дизелирането не е добра идея :)
Вярно е, че скоростта се вдига и смазаните елементи работят с намалено триене.
Лошото е, че постепенно разрушава пушката и изстрелите винаги ще са с различна скорост/мощност.
 

Stefan.hs

Потребител
Здравейте ! На скоро се сдобих с Комета 400 с ГП. И след като писах в друга тема .. разбрах че трябва да я разглобя и да я почистя .. но КАК ?
Разглобяването едва ли ще ми е трудно , но .. сглобяването ? Ще ми трябва ли нещо по специално .. примерно за притискане на газовата пружина за да я вкарам пак на мястото си ... ?
Ако има някакви тънкости .. да кажат по знаещите , и днес да седна да я свърша и тази работа .. :)
 

redsox

Редовен Потребител
В гуглето напиши homemade air rifle spring compressor и ще ти излязат варианти. Моя в къщи е подобен на този от линка. Вече кое как да разглобяваш същи има материали в нета. Нямам пушка като твоята но като цяло принципа е сходен за стандартните пружинки и ГПта. Само внимавай къде кво пипаш и не бързай.

https://www.google.com/search?q=mai...gB&biw=375&bih=553&dpr=2#imgrc=L3bxEcMQDckRvM:
 
Нагоре